Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Turismul românesc își revine. 2023 a început cu vânzări mai mari față de anul trecut

Atena Groza, expert în biodiversitate și Adrian Voican, vicepreședinte ANAT, vicepreședinte al Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România au vorbit la Serviciul de noapte despre destinațiile acestui sezon estival, dar și despre turismul responsabil.

Turismul românesc își revine. 2023 a început cu vânzări mai mari față de anul trecut
Invitații Serviciului de noapte, în studioul Paul Grigoriu al Societății Române de Radiodifuziune, alături de realizatoarea emisiunii, Maria Țoghină. Foto: Marius Țoghină

Articol de Maria Țoghină, 02 Iulie 2023, 09:40

Anul acesta, spre deosebire de 2020-2022, românii au ales să își cumpere pachetele de vacanță în perioada “early booking” (înscrieri timpurii) profitând astfel de reduceri de 30-40%. Adrian Voican spune că acesta este un semn că “am depășit frica din ultimii 3 ani” și revenim la obiceiurile de dinainte de pandemie.

Până în luna martie, vânzările pachetelor turistice la intern au crescut cu 20-22% , iar pe destinațiile externe și bilete de avion vânzările au crescut cu 80%, apropiindu-se, pe anumite destinații, de nivelul înregistrat înainte de pandemie.

Turismul intern a fost protejat pentru că neputând să treacă granițele, oamenii și-au făcut vacanța mai aproape,în țară, ajutați și de voucherele de vacanță. În consecință, în pandemie, turismul românesc n-a scăzut atât de mult ca turismul internațional.

“Și noi ne întrebam cu toții dacă oamenii au cumpărat doar mai devreme sau se revine pe trendul ăsta de creștere foarte mare. Dar ne uităm și vedem ce s-a întâmplat în iunie. Din păcate, vremea pare că ne-a mai speriat. Nu știu ce știre falsă despre poluare, un virus indestructibil care pleacă din Ucraina de la un baraj, vine țintit pe plajă și sare direct în gura turistului și îl îmbolnăvește… niște zvonuri care au creat un pic de emoție și vremea capricioasă au făcut ca oamenii în iunie să nu cumpere vacanțe în ritmul în care ne-am fi așteptat noi. Am făcut niște sondaje și am văzut cât impact a avut povestea asta cu pericolul de holeră: 10% și-au anulat vacanțele, 40% au zis hai să terminăm cu prostiile, nu e niciun pericol acolo și s-au dus direct la mare fără să comenteze și 40% au zis stai puțin, să ne mai lămurim, să văd cum mai e, că ne hotărâm un pic mai târziu.” Adrian Voican

Noile atracții: turismul balnear și Delta Dunării

Tradițional, românii aleg să meargă vara pe litoral. Anul acesta, una dintre cele mai căutate destinații, la concurență cu Mamaia, este stațiunea Băile Felix. Dintr-o statistică facută pe mai mult de 100.000de rezervări, Băile Felix au devansat Mamaia.

“Zona balneară, despre care tot am povestit și noi în emisiuni și cu diferite ocazii, datorită investițiilor publice și private, atractivității obiectivelor turistice și posibilităților multiple de a-ți petrece timpul, sunt din ce în ce mai căutate” subliniază Adrian Voican.

O altă destinație atractivă este Clisura Dunării, acolo unde este și statuia lui Decebal, o idee genială pentru promovarea turismului fiindcă este foarte “instagramabilă”. De acolo, puteți merge la festivalul de la Gărâna sau pe Semenic sau în Cheile Nerei.

“România începe să se umple, nu mai sunt doar niște pete, niște niște insule de turism, ci se umplu de jur împrejur, ceea ce este foarte frumos!” (Adrian Voican)

Turismul românesc înseamnă să păstrezi, dacă se poate, turiștii români și mai ales să atragem noi turiști străini să vină în România.

Turismul - activitatea umană cu cel mai mic impact pe biodiversitate

“Dacă este făcut responsabil, turismul este una din formele de activități umane care poate pune în valoare biodiversitatea”, a subliniat la Serviciul de noapte Atena Groza, expert în biodiversitate, adăugând că poate ar fi momentul ca în România să se dezvolte pachete turistice care să includă ariile naturale protejate, trasee turistice în zone care pot fi vizitate pentru valoarea naturală, nu doar pentru un concert.

Atena Groza a dat ca exemplu excursiile în Delta Dunării, “un loc special, un loc în care turismul a fost dintotdeauna și cumva dintotdeauna s-a bazat pe astfel de pachete turistice, pentru că nu prea te duci în Deltă să-ți faci vacanța și să stai doar într-o singură locație. Ideea să te duci să vezi cât mai mult, să te plimbi pe canale, să vezi cât mai multe zone”.

În ce privește potențialul unor astfel de oferte, expertul în biodiversitate Atena Groza spune că România are 25% din teritoriul național în arii naturale protejate. Aceasta înseamnă că 25% din teritoriul național poate fi valorificat sub această formă, în special pe bazându-se pe turismul în zona rurală, pe tradițiile locale, pe cultura locală corelate cu natura, modul de valorificare a resurselor naturale în cultura specifică ruralului românesc.

Atena Groza și și fotograful Daniel Petrescu au publicat recent la editura Monitorul Oficial albumul trilingv “Delta Dunării” prin care își doresc să transmită emoția acestui loc special, unic în Europa.

“Este un pic mai mult decât un album, este un fel de manifest pentru Deltă în care prezentăm partea frumoasă și atractivă a Deltei și Delta așa cum ne dorim toți, să rămână lipsită de probleme. Nu este o descriere doar a naturii din Deltă, pentru că Delta este în primul rând o rezervație a biosferei. O rezervație a Biosferei înseamnă o zonă în care Omul și Natura sunt împreună și se dezvoltă împreună și ar trebui să trăiască în armonie împreună.” Atena Groza

Brand de țară: Delta Dunării

Cunoscută mai mult de turiștii străini, Delta Dunării ar fi trebuit să fie de mult un brand de țară, crede expertul în biodiversitate, deoarece din acest punct de vedere Delta Dunării este pe locul trei la nivel mondial, ceea ce înseamnă foarte mult, iar Comisia Europeană a considerat tot timpul Delta Dunării ca “perla coroanei” și așa a fost tot timpul privită la nivel internațional.

Pentru a păstra ceea ce are Delta mai valoros, în primul rând, ar trebui să o iubim așa cum este ,subliniază Atena Groza.

“Atunci când iubești ceva, îți dorești să-l păstrezi așa cum e, nu să-l transformi. Ar trebui să o privim gândindu-ne la cum va fi în viitor. Deci, nu încercând să o epuizăm acum, să luăm acum totul din ea, să exploatăm cât mai meschin orice se poate, cât de repede, cât de abrupt. Delta ca orice zonă de acest nivel, are nevoie de foarte mult respect. Și atunci, inclusiv turismul trebuie să fie unul responsabil. Nu vii în Deltă s-o vezi pe toată într-o zi, nu vii în Deltă cu navă de mare viteză și vrei într-o zi s-o parcurgi pe toată sau să arăți ce tare ești.”

La capitolul recomandări, Atena Groza spune că un turist trebuie în primul rând să respecte Delta Dunării, iar dacă vrea o experiență legată de mare poate să meargă la Sfântu’ Gheorghe sau la Sulina, unde plajele sunt extraordinare: “Sfântu’ Gheorghe este efectiv un autentic sat pescăresc la malul mării. Ar fi o experiență inedită pentru o familie cu copii.

“La fel, localitatea Crișan din mijlocul Deltei este chiar inima Deltei și acolo poate avea experiența tot ce înseamnă Deltă, dar absolut orice localitate din Deltă îți poate oferi o experiență inedită, cu condiția să nu vrei s-o faci în 3 zile, cu condiția să ai cel puțin o săptămână și nu neapărat s-o vezi pe toată, dar să vezi locurile din jurul localității în care te duci”.

Atunci când ne gândim la turism sustenabil totul începe și se termină cu respectul: să ținem cont de specificul fiecărui loc, să conservăm biodiversitatea și să ne gândim la generațiile viitoare pentru că nu avem dreptul de a le răpi acestora bucuria de a vedea minunile naturii.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină

Cum va fi 2025 pentru români?
Serviciul de noapte 13 Ianuarie 2025, 10:22

Cum va fi 2025 pentru români?

Adrian Băzăvan, cofondatorul Asociației “Cred în România”, vine la Serviciul de noapte cu Maria Toghina cu argumente care ne...

Cum va fi 2025 pentru români?
Medicul Ioan Lascăr, povestea din spatele succesului:  “Am fost înfiat de o rudă, ca să pot fi acceptat la liceu”
Serviciul de noapte 08 Ianuarie 2025, 11:42

Medicul Ioan Lascăr, povestea din spatele succesului:  “Am fost înfiat de o rudă, ca să pot fi acceptat la liceu”

Prof.dr.emerit Ioan Lascăr a vorbit despre întâmplări care i-au marcat viața în perioada dictaturii comuniste și despre...

Medicul Ioan Lascăr, povestea din spatele succesului:  “Am fost înfiat de o rudă, ca să pot fi acceptat la liceu”
Noutăți din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive
Serviciul de noapte 06 Ianuarie 2025, 10:44

Noutăți din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive

Prof.dr.emerit Ioan Lascăr vine la Serviciul de noapte pentru un dialog despre noutățile din domeniul chirurgiei plastice și...

Noutăți din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive
Bilanț 2024: O lume mai multilaterală cu schimbări de poziționare la nivel global
Serviciul de noapte 03 Ianuarie 2025, 09:12

Bilanț 2024: O lume mai multilaterală cu schimbări de poziționare la nivel global

Prof.univ.dr.Iulian Chifu, consideră că raporturile de forță se schimbă în mod turbulent peste tot în lume.

Bilanț 2024: O lume mai multilaterală cu schimbări de poziționare la nivel global
Impactul schimbărilor globale asupra vieții noastre în 2025
Serviciul de noapte 30 Decembrie 2024, 09:30

Impactul schimbărilor globale asupra vieții noastre în 2025

Prof.univ.dr. Iulian Chifu vine la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină pentru o analiză a transformărilor geopolitice majore...

Impactul schimbărilor globale asupra vieții noastre în 2025
Dumitru Constantin-Dulcan: Sărbătorile sunt un prilej de a medita asupra noastră
Serviciul de noapte 24 Decembrie 2024, 12:15

Dumitru Constantin-Dulcan: Sărbătorile sunt un prilej de a medita asupra noastră

Prof. univ. dr. Dumitru Constantin-Dulcan a fost invitatul Mariei Țoghină, într-o ediție specială a Serviciului de noapte.

Dumitru Constantin-Dulcan: Sărbătorile sunt un prilej de a medita asupra noastră
Povestea unuia dintre cei mai iubiți și respectați oameni de știință din România, prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan
Serviciul de noapte 23 Decembrie 2024, 12:51

Povestea unuia dintre cei mai iubiți și respectați oameni de știință din România, prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan

Despre credință și știință și despre cum putem adăuga valoare spirituală vieții noastre, vorbim într-o ediție de sărbătoare a...

Povestea unuia dintre cei mai iubiți și respectați oameni de știință din România, prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan
Cum evităm efectele toxice ale dezinformării de pe rețele sociale
Serviciul de noapte 18 Decembrie 2024, 15:36

Cum evităm efectele toxice ale dezinformării de pe rețele sociale

Efectele toxice ale dezinformării de pe platformele sociale, în special TikTok, s-au văzut la primul tur al alegerilor...

Cum evităm efectele toxice ale dezinformării de pe rețele sociale