Sociologul Vladimir Ionaș: Suntem mai divizați ca niciodată
Vladimir Ionaș, sociolog cu o bogată experiență în sondaje de opinie, metodologie, comportament de vot, marketing și consultanță politică, a vorbit la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină despre cum arată societatea românească în 2023 și despre anul electoral 2024.
Articol de Maria Țoghină, 08 Aprilie 2023, 19:01
Scăderea demografică este cea mai mare problemă a României, consideră sociologul Vladimir Ionaș, care atrage atenția asupra faptului că nu există soluții pe termen scurt ale statului român pentru a rezolva această problemă și nici strategii pe termen mediu și lung.
Sondajele de opinie arată că majoritatea tinerilor cu vârste între 15 și 20 de ani își doresc ca la terminarea studiilor să plece din țară.
Soluția identificată de Vladimir Ionaș este schimbarea de atitudine a instituțiilor statului, a modului în care acestea relaționează cu proprii cetățeni. Instituțiile trebuie să înțeleagă că există pentru a fi în slujba oamenilor, să le rezolve problemele și să nu mai plece de la premisa că fiecare cetățean încearcă să păcălească autoritățile.
“Statul român trebuie să ofere servicii de calitate. Nu e vorba neapărat despre salarizare, pentru că de cele mai multe ori în multe domenii s-a ajuns și în România astăzi să se câștige aproape la fel de bine sau poate chiar și mai bine în unele domenii, precum în străinătate. Nicăieri în lumea occidentală, în lumea civilizată, funcționarii, instituțiile statului nu se comportă ca și cum cetățeanul ar avea o datorie față de acele instituții. În România, așa se comportă! În nicio țară occidentală, statul nu pleacă de la premisa că orice cetățean poate fi un hoț și că încearcă să fure statul. Această atitudine a statului generează dorința de a pleca”.
Românii, mai divizați ca niciodată
Faptul că oamenii aleg să-și ia informațiile din surse pe care le consideră incredibile, indiferent de expertiza pe care o au cei care dețin acele surse, duce la o divizare a opiniilor, urmată de divizarea societății.
Chiar dacă este normal ca într-o societate să existe un anumit grad de divizare pe anumite subiecte, în diferite momente, după pandemia de COVID19 și războiul din Ucraina, divizarea societății românești este accentuată ca niciodată:
“… Din păcate, nu doar în România se întâmplă acest lucru. E o problemă valabilă pentru toate societățile occidentale. Există foarte puține subiecte asupra cărora întreaga societate are un punct de vedere comun și, în general, sunt subiecte care țin de interesul larg, cum ar fi educația sau sănătatea, dar ne oprim doar la acestea. Nu se mai ține cont de ideile, propunerile specialiștilor în unele domenii, cum a fost cazul pandemiei.”
Cea mai mare problemă survenită după pandemie este, în opinia lui Vladimir Ionaș, lipsa totală de încredere a celei mai mari părți a societății în autorități, lucru confirmat și de sondajele de opinie care arată că doar trei instituții se mai bucură de încrederea unui procent majoritar din populație: pompierii, armata și Biserica: “… acele instituții politice care au un impact asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor nu se bucură de încrederea societății deloc. Aici e marea problemă, aici e o evoluție negativă care a venit ca urmare a tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani. Lucrul acesta este valabil nu numai pentru societatea românească, ci în general pentru societățile occidentale. Oamenii se așteptau, cel puțin la nivel de transparență decizională a autorităților, ca lucrurile să stea altfel și nu au fost mulțumiți de modul în care li s-a explicat de ce trebuie să se ia anumite decizii, de ce trebuie să respecte anumite decizii, de ce este mai bine așa. Cred că a fost o mare greșeală modul în care s-a comunicat, nu numai în România, ci la nivel de Uniune Europeană pe subiectul pandemiei. Au fost multe lacune, multe semne de întrebare la care nici măcar până astăzi nu s-a răspuns. Și toate aceste lucruri nu fac decât să dea apă la moară tuturor teoriilor conspirației.”
2024, an electoral
Cu un an înainte de alegeri, interesul românilor este scăzut și pentru că, afirmă Vladimir Ionaș, din punct de vedere social, acest moment este unul destul de îndepărtat. Prezența declarativă la vot este în jurul a 30% de procente, puțin mai mică decât la ultimele alegeri parlamentare.
“…am avea un nou record negativ, dar lucrurile pot evolua, se pot schimba. Depinde foarte mult, din punctul meu de vedere, de numele candidaților la alegerile prezidențiale. Dacă vreunul dintre partide va reuși să vină în acea cursă cu un candidat carismatic, care să creeze interes, emoție în rândul societății, atunci putem avea, putem transforma acel candidat într-un într-o locomotivă pentru toate celelalte alegeri și poate crește atât participarea, interesul, cât și rezultatul partidului care vine cu acel candidat.”
Sunt foarte mulți factori care pot schimba lucrurile până la momentul alegerilor iar interesul oamenilor față de acestea este posibil să crească. Vladimir Ionaș crede că depinde foarte mult cum se va guverna în continuare, pentru că greșelile din guvernare, greșelile de comunicare, vor fi decontate politic.
Pe acest fond, există riscul ca partide radicale, cu discursuri dure, să atragă voturi, în special din frustrarea societății față de cum merg lucrurile în țară.
Referitor la organizarea alegerilor locale simultan cu cele parlamentare, Vladimir Ionaș crede că aceasta presupune o discuție serioasă și identificarea unei soluții legale, în condițiile în care nu doar majoritatea partidelor ar susține o astfel de comasare, ci și cea mai mare parte a societății pentru că ar reprezenta niște costuri în minus.
“Problema este cu anumite decizii ale Curții Constituționale din trecut, care spuneau că nu ar fi constituțional. Dar aici ține de discuție, dialog și de lămurit exact, de negociat și de identificat de către juriștii partidelor care ar fi cea mai bună formulă. Din punctul meu de vedere, o comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare ar duce și la o mai mare independență a parlamentarilor. Din păcate, parlamentarii, în cea mai mare parte, sunt dependenți de voturile pe care primarii le aduc.”
Sociologul Vladimir Ionaș spune că pe scena politică internă încă există loc pentru partide noi, mai ales în condițiile unui procent foarte mare de nehotărâți. În plus, inclusiv electoratul partidelor mainstream poate să migreze în funcție de interes.
“Un partid populist, cu un lider carismatic și bine pregătit poate crea probleme uriașe pe piața în România. Până astăzi, din fericire sau din păcate, depinde cum privește fiecare lucrurile, am fost feriți, nu am avut parte de un astfel de partid și de un astfel de lider.” Vladimir Ionaș
În opinia lui Ionaș, România are nevoie de stabilitate și nu își permite acum alegeri anticipate sau rupturi de coaliție, iar cele două partide, Psd și PNL, depind foarte mult de modul în care vor guverna în perioada următoare și de modul în care vor reuși să comunice, fiind obligate să meargă împreună până la finalul acestei guvernări. Rămâne de văzut dacă va exista o negociere între cele două partide și vor candida împreună la anumite alegeri de anul viitor. Referitor la UDMR, Vladimir Ionaș spune că acesta este partidul despre care știm cu siguranță că indiferent de cum arată prezența la vot, va reuși să-și îndeplinească obiectivul de a intra în Parlament.
“…din punctul meu de vedere, este extraordinar de bine ca minoritatea maghiară să fie întotdeauna reprezentantă în Parlament. Și e bine că liderii UDMR sunt niște lideri care înțeleg cum să țină un echilibru între dorințele inclusiv acelei părți radical extremiste din comunitatea maghiară.”
USR este, crede Vladimir Ionaș, un partid care încearcă astăzi să își găsească locul în opoziție, fiind dominat de AUR care a reușit să ocupe acest spațiu și stă la cotitură așteaptând greșelile partidelor de la guvernare. AUR ar putea să obțină la viitoarele alegeri maxim 30%, dar acest rezultat depinde nu atât de mult de ceea ce fac liderii AUR sau de cum comunică, ci de greșelile partidelor care guvernează.
“Mie mi-e foarte greu să cred că vreunul din partidele mari din România, cum ar fi PSD sau PNL, vor face vreodată vreo alianță cu AUR. În primul rând, pentru că AUR este un partid care nu e acceptat de partenerii internaționali. Este văzut ca un partid extremist, radical. Și atunci nici PSD-ul, nici PNL-ul nu și-ar putea permite ca imagine, să facă o astfel de alianță.
Problema este că, inclusiv în sondajele de opinie, e foarte greu să identifici votul din frustrare, acela vine pe ultima 100 m. Este un vot pe care îl vezi atunci, în ziua votului.”
Războiul din Ucraina - rolul Chinei
Referitor la războiul din Ucraina, Ionaș spune că China joacă cel mai important rol în momentul de față, deoarece este singura țară care are numai de câștigat ca urmare a războiului din Ucraina. Chinei îi convine faptul că Rusia este cea care luptă pe teren și reușește, spre surpriza tuturor și a tuturor analizelor, să slăbească și să pună presiune pe Occident, care are cel mai mult are de pierdut:
“Personal nu cred că astăzi China își dorește o confruntare directă cu Occidentul militar, dar își dorește o confruntare economică. Și lucrul ăsta este vizibil. Vedem că există deja primul contract semnat între Emiratele Arabe Unite și China pentru a cumpăra petrol în moneda națională a Chinei, știind că până acum petrolul era tranzacționat în dolari. China își dorește la nivel mondial să joace un rol important și să fie o posibilă alternativă la influența pe care Statele Unite o au la nivel global.”
Mai multe despre impactul războiului din Ucraina, dar și despre impactul Inteligenței Artificiale în viața noastră aici: