Serviciul de noapte-Epidemia de "fake news" și consecințele acestui fenomen
Despre dezinformare în rețelele de socializare, despre cum va arăta media viitorului și despre responsabilitatea jurnaliștilor, cu Alina Bârgăoanu și Mirela Iamandi Stimus.
Articol de Radiojurnal, 08 Mai 2018, 07:19
Restabilirea încrederii în instituţiile publice de media ar putea duce la diminuarea fenomenului ştirilor false "fake news", puternic amplificat acum de noile tehnologii, a apreciat la RRA, decanul Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice din SNSPA, Alina Bărgăoanu.
Invitată la emisiunea "Serviciul de noapte", ea a atras atenţia că şi comportamentul fiecăruia dintre noi, pe reţelele de socializare, contribuie la amplificarea conţinutului fals.
Membră în grupul la nivel înalt al UE pentru dezvoltarea unei strategii de combatere a "fake news" şi a dezinformării în mediul on-line, Alina Bărgăoanu spune că soluţia ar fi restabilirea încrederii în jurnalismul tradiţional.
"Încă dinainte de a face parte din acest grup de experţi la nivelul Comisiei Europene, eu am spus că o soluţie de a ieşi din acest haos informaţional este aceea de a restabili încrederea în sursele de expertiză şi jurnalismul reprezintă o sursă de expertiză", a spus Alina Bărgăoanu.
O opinie similară a exprimat şi Mirela Iamandi Simus, specialist în comunicare la Comitetul de coordonare a comunicării pentru ONU
"Suntem preocupaţi de a depista şi de a detecta sau de a învăţa cum să ne apărăm de ştirile false şi atunci un răspuns aşa, foarte simplist, este revenirea la sursele tradiţionale, la instituţiile de presă autorizate care funcţionează totuşi cu nişte filtre, cu o tradiţie, au anumite reguli de funcţionare, valori etice", a subliniat Mirela Iamandi Simus.
VIDEO: Emisiunea "Serviciul de noapte" de luni, realizată de Maria Țoghină.