Romanul "Goarna lui Tuturuz", în topul recomandărilor de vacanță
Scriitorul Ștefan Mitroi a vorbit la "Serviciul de noapte" cu Maria Țoghină, despre cel mai recent roman al său, “Goarna lui Tuturuz”.
Articol de Luminiţa Voinea, 23 Iulie 2019, 12:46
Un cătun nord-dunărean se înfiripă din mit și se prăbușește în istorie.
Cătunul lui Ștefan Mitroi din care oamenii s-au mutat fie în cimitir, fie la oraș, hotărăște să plece în căutarea foștilor locatari vii ai caselor călătoare.
“Goarna lui Tuturuz”, cel mai recent roman semnat Ștefan Mitroi, este o poveste cu gustul dulce-amar al pelinului de acasă, în care autorul face o călătorie spre rădăcini, dar în sens invers.
“Este povestea locului în care m-am născut, o așezare din Câmpia Dunării, care seamănă cu multe locuri din sudul țării, locuri care au ramas fără oameni, cu case pustii, locuite mai degrabă de amintiri. 300, poate 400 de ani sunt adunați într-o casă de țară. Este și povestea satului meu, pentru că mai bine de jumătate dintre casele acestei așezări din Câmpia Dunării sunt acum goale, pustii“ , a povestit Ștefan Mitroi despre volumul “Goarna lui Tuturuz”.
Intens personalizate, casele, biserica, fântâna, școala, cimitirul sunt toate lucruri-ființe care se mișcă, vorbesc, iubesc sau urăsc și pleacă într-o călătorie pentru a-și găsi locuitorii, ultima generație de oameni care au trăit în ele.
“Casele acestea sunt optimiste, ele nu vor să se îngroape după oameni în pământul de acolo și pleacă spre București, lumea în care cred ele că s-au stabilit ultimii dintre cei nascuți acolo, adică generația mea. Este povestea acestei călătorii a caselor în toiul iernii, înfruntând viscole și spunându-și poveștile lor, dar și pe cele ale oamenilor care au crescut și trăit în ele. Am pus casele sa vorbească, începând cu casa în care m-am născut eu, tata, bunicul, strabunicul meu”, a dezvăluit scriitorul Ștefan Mitroi la “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină.
Volumul, apărut la Editura Rao, a fost lansat anul acesta la Bookfest si se găsește pe rafturile librăriilor sau on-line.
Literatura și jurnalismul, în epoca inteligenței artificale și a fake-news
Scriitor și jurnalist, Ștefan Mitroi susține că în literatură, fake-news se manifestă prin ceea ce numim “chich”, adică lipsa calității.
Întrebat dacă în literatura există fake, sau doar ficțiune, scriitorul Ștefan Mitroi a răspuns: “Cea mai credibilă, cea mai frumoasă realitate este ficțiunea, atunci când este practicată cu mare măiestrie”.
În privința contracarării fenomenului fake-news în breasla jurnaliștilor, Mitroi este de părere că solidaritatea și credibilitatea sunt “armele” cu care se poate câștiga această bătălie.
“Cred că nu este una dintre etapele cele mai fericite ale existenței presei scrise din România. Este nevoie de mai multă solidaritate. Iar lupta cu fake-news și dezinformarea nu este pierdută. Se poate câștiga prin promovarea competenței, prin solidaritate profesională, dar și printr-o mai mare exigență profesională, dar și organizațională. Când vorbim despre Uniunea Scriitorilor, despre Uniunea Ziariștilor, trebuie deschisă o ușă pentru cei care merită, doar pentru cei care sunt într-adevăr scriitori și jurnaliști. Să repunem valorile acolo unde le este locul”, a conchis Ștefan Mitroi.
Radio România, profesorul meu de inimă și de imaginație
Scriitorul Ștefan Mitroi a crescut cu Radio România, iar pentru el, radioul înseamnă copilărie, povestea cuvântului, inspirație și imaginație.
În fapt, un profesor nevăzut al imaginației.
“Radioul Național este primul și cel mai drag profesor al meu, pentru că atunci când eram copil în casă exista un difuzor și eu stăteam cu urechea lipită de el. Iarna, când sufla crivățul, venea ninsoarea până la fereastra, iar eu stăteam la lumina unei lămpi cu gaz. Difuzorul nu avea nevoie de curent electric și auzeam tot felul de povesti, care m-au împins și pe mine spre poveste. A fost și rămâne profesorul meu de inimă și de imaginație. Dacă am devenit scriitor, îi sunt dator și recunoscător Radioului”.
Ștefan Mitroi este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Proză, București, în conducerea căreia se află.
În anul 2010 i-a fost decernat premiul Academiei Române pentru romanul “Dulce ca pelinul”.
A primit de asemenea, două premii ale Uniunii Scriitorilor.
Video: Emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 22/23 iulie 2019