România, conectată la sistemul european de verificare a medicamentelor
Sistemul de verificare a medicamentelor din România a fost conectat la hub-ul european.
Articol de Luminiţa Voinea, 11 Septembrie 2018, 09:22
Autoritățile din România au făcut un pas important în combaterea comerțului cu medicamente falsificate.
Astfel, Sistemul de verificare a medicamentelor din România a fost conectat la hub-ul european, adică la sistemul european de verificare.
"Zilele trecute am fost sesizați de către EMVO (Organizația Europeană de Verificare a Medicamentelor n.r.) că practic, conectarea României la hub-ul european a fost făcută", a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Medicamente şi Dispozitive Medicale, Alexandru Velicu, în exclusivitate la emisiunea Serviciul de noapte, moderată de Maria Țoghină și Ruxandra Săraru.
Măsura face parte din implementarea Directivei Europene a Medicamentelor Falsificate, care trebuie transpusă în legislația românească până pe 9 februarie 2019.
Velicu a anunțat că Agenţia Naţională pentru Medicamente şi Dispozitive Medicale a înaintat deja Ministerului Sănătății un proiect de act normativ privind implementarea acestei directive.
În Uniunea Europeană are loc o creștere alarmantă a numărului de medicamente falsificate, în ceea ce privește identitatea, istoricul sau sursa acestora.
Specialistii afirmă că astfel de medicamente falsificate nu ajung la pacienți numai prin mijloace ilegale, ci și prin intermediul lanțului de aprovizionare legal, ceea ce reprezintă o amenințare deosebită pentru sănătatea oamenilor.
Folosiți vaccinuri autorizate
Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Medicamente şi Dispozitive Medicale, Alexandru Velicu, recomandă folosirea vaccinurilor autorizate pentru a fi puse pe piaţă , singurele care oferă calitatea, siguranţa şi eficacitatea necesare.
Velicu a precizat că raportările de reacţii adverse în ceea ce priveşte vaccinurile reprezintă doar aproximativ 5% din totalul de astfel de semnalări referitoare la toate medicamentele de pe piaţă.
“Am dispus, împreună cu colegii mei din Serviciul de farmaco-vigilenţă şi managementului riscului, o analiză cu privire la reacţiile adverse primite de către agenţie la vaccinuri, comparativ cu numărul total de reacţii adverse la medicamente. Pentru ultimii cinci ani, reacţiile adverse la vaccinuri sunt în media unui număr de 200 de astfel de reacţii adverse sesizate atât de către medici, farmacişti, pacienţi. Media ar fi undeva la 4500 de reacţii adverse totale la medicamente“, a spus Alexandru Velicu la emisiunea Serviciul de noapte.
Medicamentele de generație nouă, o șansă la viață
Pe lista de medicamente compensate și gratuite au fost introduse, din 2014 pana în prezent, 70 de medicamente de generație nouă, dintre care 20 pentru boli rare.
Medicamentele de generație nouă au mai puține efecte adverse și acționează țintit.
Tratamentele cu medicamentele de generație nouă se pot face atât în spitalele de stat, cât și în cele private și sunt gratuite, în toate cazurile asigurându-se trasportul gratuit al pacientului către spital, a anunțat Brândușa Bittel, coordonator Departament Cercetare Clinică.
Acestea se fac numai la recomandarea medicului, în urma unor studii clinice.