Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Rezistenţa bacteriană la antibiotice, o problemă prioritară

Rezistența bacteriană la antibiotice a devenit o problemă prioritară pentru toate sistemele de sănătate din întreaga lume.

Rezistenţa bacteriană la antibiotice, o problemă prioritară
Dr. Florentina Ioniţă-Radu, comandantul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr Carol Davila”.

Articol de Luminiţa Voinea, 14 Martie 2019, 20:52

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr Carol Davila” a organizat o conferință științifică pe tema “Antimicrobial stewardship round table”.

S-au reunit la aceeași masa a discuțiilor sprofesioniști din toate specialităţile medicale şi chirurgicale, epidemiologie, farmacie, medicină de laborator, precum şi asistenţii medicali, cei care, de fapt, reprezintă nucleul central al succesului în lupta impotriva rezistenţei la antimicrobiene.

Manifestarea vine ca o necesitate la situația actuală în care rezistența bacteriană la antibiotice a devenit o problemă prioritară pentru toate sistemele de sănătate din întreaga lume, fiind considerată, în următorii ani, principala ameninţare la sănătatea publică a populaţiei, a susținut Florentina Ioniţă-Radu, comandantul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr Carol Davila”.

Statistici îngrijorătoare

Potrivit statisticilor, 57 % dintre europeni nu cunosc faptul că antibioticele nu sunt eficiente împotriva virusurilor, iar 44 % nu sunt conştienţi de faptul că acestea sunt ineficace împotriva răcelii şi a gripei.

Se estimează că în UE, creșterea rezistenţei la antimicrobiene cauzează în fiecare an un număr de 25,000 de decese şi 1,5 miliarde de euro în costuri suplimentare cu asistenţa medicală. Infecţiile rezistente la terapiile multiple şi tratamentele de ultimă instanţă au crescut în mod semnificativ în ultimii ani în Europa.

La nivel mondial, se estimează că 700 000 de persoane mor, în fiecare an, din cauza infecţiilor rezistente la antibiotice, iar Banca Mondială a avertizat că până în 2050 infecţiile rezistente la medicamente ar putea cauza daune economice globale echivalente cu cele cauzate de criza financiară din 2008.

Se estimează că lipsa acţiunii va cauza milioane de decese în fiecare an la nivel mondial şi, până în 2050, iar creșterea rezistenţei la antimicrobiene poate deveni o cauză de deces mai frecventă decât cancerul, a mai afirmat General maior medic Conferenţiar universitar dr. Florentina Ioniţă-Radu, comandantul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr Carol Davila.

Cum abordează medicina modernă antibioticele

Medicina modernă se bazează pe disponibilitatea antibioticelor eficiente în cazul în care apar complicaţii infecţioase sau pentru profilaxia infecţiei.

Fără antibiotice eficiente, terapia intensivă, transplanturile de organe, chimioterapia cancerului, îngrijirea copiilor prematuri sau chiar proceduri chirurgicale obişnuite precum protezarea unui şold sau unui genunchi nu ar fi posibile.

Deoarece microorganismele rezistente la antimicrobiene nu răspund la terapie, infecţiile cauzate de aceste microorganisme au ca rezultat un risc mai mare de mortalitate, de boală prelungită şi perioadă mai mare de spitalizare, precum şi risc mai mare de mortalitate.

În prezent, nu este cunoscută ponderea totală a rezistenţei la antimicrobiene pentru toate afecţiunile transmisibile listate în Decizia Comisiei 2000/96/CE (incluzând infecţiile nosocomiale). Estimările preliminare privind numărul de decese care pot fi atribuite direct infecţiilor dobândite în spital datorate celor mai obişnuite bacterii multirezistente majore sunt 1/3 până la 1/2 dintre cele atribuibile infecţiilor dobândite în spitale in general.

Rezistenţa la antimicrobiene, o problemă mondială

Dacă în ţările în curs de dezvoltare încă mor oameni din cauza lipsei de acces la tratamente cu antibiotice corespunzătoare, rezistenţa la antibiotice rezultată din utilizarea incorectă a acestora devine o sursă de îngrijorare pe toate continentele. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a elaborat o strategie globală şi indicaţii pentru a ajuta ţările să introducă sisteme de monitorizare a rezistenţei la antibiotice şi să implementeze acţiuni de intervenţie, de exemplu, obligaţia ca antibioticele să poată fi cumpărate numai pe bază de reţetă.

Dezvoltarea rezistentei la antibiotice este un fenomen natural, adaptativ al bacteriilor şi nu poate fi prevenită in totalitate, însă măsura în care aceasta afectează medicina modernă poate fi modificată printr-o utilizare prudentă a antimicrobienelor.

Istoria ne-a demonstrat ca producerea de noi antibiotice nu reprezintă, în sine, răspunsul la problema rezistenţei la antibiotice, deoarece rezistenţa s-a dezvoltat în decursul anilor, de la introducerea penicilinei in 1941 şi până în prezent făcând, astăzi, inutilizabile cea mai mare parte a antibioticelor disponibile, a precizat Florentina Ioniţă-Radu.

Măsuri de limitare a consumului de antibiotice

Potrivit estimărilor, medicina modernă (ex: chirurgia robotica, terapiile inovative pentru pacienţii oncologici, terapiile biologice) va deveni imposibilă, în lipsa unor măsuri coerente şi eficiente de limitare a rezistentei la antimicrobiene şi a infecţiilor asociate asistenţei medicale.

Consumul inadecvat sau nejustificat de antimicrobiene reprezintă principala cauză de apariţie a rezistenţei la antibiotice. Conform raportului ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) pentru anul 2017, România se situează peste media europeană în ceea ce priveşte consumul de antibiotice şi ponderea bacteriilor cu rezistenţa la multiple clase de antibiotic. Desi, procentual, cea mai mare parte a consumului de antibiotice este în sectorul comunitar, consecinţele negative se reflectă la pacienţii internaţi în spital, cu infecţii cu germeni cu rezistenţă la diversele clase la antibiotice.

Ca atare, raţionalizarea consumului de antibiotice, atât in ambulator cât şi în spitale, devine una dintre cele mai importante măsuri de limitare a rezistenţei la antimicrobiene.

În acest sens, au fost elaborate politici de tratamente cu antimicrobiene care sa fie universal adoptate, de toate sistemele de sănătate şi adaptate specificului fiecarei unităţi medicale. Programul de utilizare prudentă a antibioticelor trebuie dezvoltat ca parte a unui plan de actiune global, atât la nivel international cât şi naţional, împreună cu iniţiativele de supraveghere, raportare şi prevenire a infecţiilor asociate asistentei medicale.

Programele de utilizare raţională a antibioticelor presupun o intervenţie coordonată destinată îmbunătăţirii utilizării acestora prin promovarea alegerii unui tratament cu indicaţii corecte, în doze corecte, pe o durată de timp limitată şi folosind calea de administrare optimă.

Finalitatea implementării acestor programe se regăseşte în rezultatele clinice favorabile ale tratamentelor antibiotice, cu toxicitate şi efecte colaterale cât mai reduse (vezi infecţia cu Clostridium difficile), reducerea selectării de tulpini bacteriene rezistente, precum şi reducerea costurilor ce rezultă din utilizarea inadecvată a antimicrobienelor.

Obiectivul pentru care Spitalul Militar Central şi-a asumat organizarea acestei manifestări ştiinţifice este acela de a recunoaşte că, sistemul medical românesc are nevoie, pentru a construi un act medical performant, să recunoască că nu a fost niciodată perfect, îşi asumă greşelile trecutului iar prin dialogul dintre specialişti să putem porni de la un moment T0 către creşterea eficacităţii prevenţiei primare şi secundare, a declarat General maior medic Conferenţiar universitar dr. Florentina Ioniţă-Radu, comandantul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr Carol Davila.

Mai multe amănunte găsiti AICI

Dumitru Chisăliță: Liberalizarea pieței la energie trebuie pregătită solid, altfel apar capcane pentru consumatori
Serviciul de noapte 29 Ianuarie 2025, 17:35

Dumitru Chisăliță: Liberalizarea pieței la energie trebuie pregătită solid, altfel apar capcane pentru consumatori

Consumatorii trebuie să știe că pericolul cel mai mare este că li se pot prelungi contractele cu furnizorii în mod tacit,...

Dumitru Chisăliță: Liberalizarea pieței la energie trebuie pregătită solid, altfel apar capcane pentru consumatori
Corul Madrigal își propune să înregistreze toate imnurile planetei
Serviciul de noapte 27 Ianuarie 2025, 09:21

Corul Madrigal își propune să înregistreze toate imnurile planetei

Managerul cultural al Corului Madrigal, Emil Pantelimon, a anunțat unul dintre cele mai importante proiecte de protocol...

Corul Madrigal își propune să înregistreze toate imnurile planetei
Cum vor evolua prețurile la energie în 2025?
Serviciul de noapte 27 Ianuarie 2025, 09:01

Cum vor evolua prețurile la energie în 2025?

Președintele Asociatiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, vine la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, pentru o...

Cum vor evolua prețurile la energie în 2025?
Corul Madrigal, de la un veritabil brand de țară la educația tinerei generații
Serviciul de noapte 21 Ianuarie 2025, 16:57

Corul Madrigal, de la un veritabil brand de țară la educația tinerei generații

Povestea Madrigalului, care anul acesta pășește în anul centenar Marin Constantin, fondatorul corului, a fost spusă la...

Corul Madrigal, de la un veritabil brand de țară la educația tinerei generații
Corul Național de Cameră Madrigal pășește în anul centenar Marin Constantin
Serviciul de noapte 20 Ianuarie 2025, 09:56

Corul Național de Cameră Madrigal pășește în anul centenar Marin Constantin

Despre bijuteriile corale autentice păstrate în zestrea noastră culturală și despre proiectele Corului Madrigal în anul...

Corul Național de Cameră Madrigal pășește în anul centenar Marin Constantin
Energia și IT-ul, domenii cheie  pentru România în 2025
Serviciul de noapte 14 Ianuarie 2025, 15:04

Energia și IT-ul, domenii cheie  pentru România în 2025

Asociația "Cred în România" a întocmit un clasament al realizărilor României în anul 2024 și a identificat domeniile cu...

Energia și IT-ul, domenii cheie  pentru România în 2025
Cum va fi 2025 pentru români?
Serviciul de noapte 13 Ianuarie 2025, 10:22

Cum va fi 2025 pentru români?

Adrian Băzăvan, cofondatorul Asociației “Cred în România”, vine la Serviciul de noapte cu Maria Toghina cu argumente care ne...

Cum va fi 2025 pentru români?
Medicul Ioan Lascăr, povestea din spatele succesului:  “Am fost înfiat de o rudă, ca să pot fi acceptat la liceu”
Serviciul de noapte 08 Ianuarie 2025, 11:42

Medicul Ioan Lascăr, povestea din spatele succesului:  “Am fost înfiat de o rudă, ca să pot fi acceptat la liceu”

Prof.dr.emerit Ioan Lascăr a vorbit despre întâmplări care i-au marcat viața în perioada dictaturii comuniste și despre...

Medicul Ioan Lascăr, povestea din spatele succesului:  “Am fost înfiat de o rudă, ca să pot fi acceptat la liceu”