Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revoluția tehnologică în sănătate. Cum vor schimba noile tehnologii medicina din România

Spitale smart, dosarul electronic al pacientului, conceptul Big Data și folosirea inteligenței artificiale fac parte din medicina viitorului, iar o parte dintre acestea se folosesc deja și în România.

Medicii Cristina Berteanu și Octavian Andronic în studioul emisiunii Serviciul de noapte cu Maria Țoghină. Foto: Marius Țoghină (foto și transmisie video)

Articol de Luminiţa Voinea, 13 Noiembrie 2024, 14:33

Noile tehnologii medicale, inteligența artificială și inovațiile biomedicale fac parte deja din viața noastră și sunt menite să îmbunătățească îngrijirea și calitatea vieții pacienților, redefinind astfel modul în care privim și înțelegem viitorul medicinei.

Bucureștiul a fost gazda a două evenimente medicale majore în domeniul sănătății, ambele având ca scop promovarea inovației și integrarea tehnologiei în sectorul medical: HealthTech Forum și Hackathon4Health.

Primul spital SMART din România

Conceptul „Smart hospitals”, adică spitalele inteligente bazate pe digitalizare, a fost tema pe care au dezbătut-o medici și experți din România, Israel, Europa și SUA în cadrul Health Tech Forum.

La eveniment s-a discutat despre primul spital inteligent din România, care va fi la Târgu Mureș, în cadrul Spitalului George Emil Palade, aflat în subordinea Universității de Medicină din localitate.

Acesta este un proiect pilot care va ajuta la digitalizarea întregului sistem de sănătate.

“Spitalul Smart presupune aplicarea dosarului electronic al pacientului, telemedicină, securitatea cibernetică, utilizarea roboților în chirurgie, utilizarea realității virtuale pentru instruirea personalului medical, a medicilor, Big Data și dezvoltarea algoritmilor de inteligență artificială pentru a folosi acest concept cât mai bine în diverse domenii de prevenție, de strategie de sănătate, de obținere a calității, a preciziei și a rapidității cu care se dau rezultate, spune medicul Cristina Berteanu, doctor în științe medicale, implicată activ în evenimentele medicale din București, dar și mentor pentru tinerii care dezvoltă diferite aplicații în folosul pacienților.

Pe de altă parte, noile tehnologii care se folosesc deja în medicina românească ajută la diagnosticarea precoce a bolilor, administrarea tratamentului personalizat și la descoperirea caracterului molecular al tumorilor, mai ales când vorbim despre cancer.

“Principalele concluzii merg spre ideea că deja, în România, prezența tehnologiei revoluționare și a inteligenței artificiale se face simțită în multe din domenii, începând cu radiologia, imagistica, radioterapia, colectarea de date, care în medicină ajung la un procent extrem de mare și că există o afinitate mare între profesorii și experții de la noi din țară, cât și între tinerii studenți sau doctori ATI și experții din străinătate, iar deschiderea aceasta va duce la rezultate foarte bune și la o colaborare perfectă”, a spus medicul Cristina Berteanu, invitată la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Pregătirea medicilor și a cadrelor didactice pentru medicina viitorului

Pentru a ține pasul cu tehnologia, Universitatea de Medicină Carol Davila din București a înființat încă din 2020 un centru de inovație.

Coordonatorul nucleului de e-Health, Big Data și Inteligență Artificială din cadrul Centrului de Inovație și e-Health al UMFCD este Octavian Andronic, medic specialist chirurgie generală și asistent universitar.

“Unul dintre obiectivele principale este acela de a instrui studenții, rezidenții și, în general medicii, inclusiv cadrele didactice, în utilizarea noilor tehnologii și a inovației. Avem, de exemplu,un nucleu de printare 3D foarte bine dezvoltat. Cred că dacă vom reuși să ajungem la un număr cât mai mare de studenți, vom reuși să avem medici foarte bine pregătiți pe tot ce înseamnă tehnologii smart, inteligența artificială, biotehnologie ș.a.m.d.”, spune medicul Octavian Andronic.

Competiția proiectelor la Hackathon4Health

Cel mai important hackathon pe teme de sănătate din România, Hackathon4Health, s-a desfășurat recent în România și a adus împreună tineri inovatori, studenți, profesioniști din domeniul IT și sănătate pentru a dezvolta soluții digitale menite să abordeze provocările actuale din sistemul medical.

„România e una din țările cu un procent foarte mare de IT-ști, care de foarte multe ori își doresc să pună umărul la dezvoltarea tuturor sistemelor, în special la sistemul de medicină. Așteptăm și cerem de la stat să facă spitale, să construiască soluții, dar realitatea este că foarte multe din soluții le putem face și noi, contribuind astfel la la dezvoltarea sistemului de sănătate românesc și multe din soluțiile eficiente vin din mediul privat. Ne dorim să dezvoltăm și în România acest ecosistem al inovației și tehnologiei în medicină”, spune medicul Octavian Andronic, coordonatorul din partea UMFCD al ediției de anul acesta al hackatonului pentru sănătate.

Parentease și Eldie, proiecte câștigătoare

Două dintre proiectele câștigătoare la Hackathon4Health sunt aplicații dezvoltate de tineri în folosul pacienților și al seniorilor.

Parentease este o aplicatie destinata părintilor care stau alaturi de copiii lor în spitale de pediatrie și le oferă acces la suport psihologic si informatii sigure, dezvoltată de Ana Maria Pasat Lazarauc, psiho-oncolog.

I-a venit ideea aplicației în Spitalul Sfânta Maria din Iași, acolo unde a stat alături de mame și copii bolnavi.

“Am gândit aplicația aceasta prin care să putem conecta părinții între ei cu experiențe similare, împreună cu medici și cu specialiști în sănătate mintală, în această aplicație în care ei să găsească resurse la care să răspundem punctual, de la cum comunic cu copilul meu despre diagnostic, cum îl pregătesc înainte de o intervenție medicală, cum vorbesc despre moarte. Pentru că și ăsta este un subiect foarte delicat, cu întrebări din partea copilului, și multe alte situații pe care le-am întâlnit cu părinții cu care am lucrat, atât pe secția de hematologie, oncologie pediatrică, cât și pe secțiile de ATI și nefrologie, unde bolile cronice își spun cuvântul asupra calității vieții, a spus Ana Maria Pasat Lazarauc, psiho-oncolog.

Un alt proiect căștigător este Eldie, prietenul virtual al seniorilor, dezvoltat pentru a încetini degradarea cognitivă în rândul adulților de vârsta a treia.

Aplicația este dezvoltată de Teofil Sturzoiu, student la Facultatea de Automatica și Calculatoare din cadrul Politehnicii București.

“Ce am dezvoltat noi în ultimul timp este un scor al creierului. Poate sună SF, dar în spate, cum încercăm noi să-l calculăm este integrând jocuri și chestionare deja validate din punct de vedere științific, cu interacțiunea seniorilor cu prietenul virtual, cu veverița Eldie, cum o numim noi. Astfel, noi extragem date din interacțiunea cu prietenul virtual. Un exemplu concret: dacă un senior povestește că astăzi s-a plimbat prin parc, este un plus pentru scorul creierului, deoarece asta implică și un efort fizic, probabil, socializare cu alți seniori din parc. Datele extrase din chat, din conversație, se integrează împreună cu jocurile și chestionarele validate și astfel ajungem la un scor cât mai complet. Acest scor poate ulterior să fie împărtășit cu aparținătorul, pentru că putem să și trimitem notificări. De exemplu: astăzi părinții tăi au fost mai triști”, a explicat Teofil Sturzoiu, la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Acești tineri sunt încurajați, prin proiectele premiate la București, să contribuie la construirea medicinei viitorului

Hackathon4Health oferă echipelor câștigătoare finanțări pre-seed pentru dezvoltarea și implementarea proiectului în următoarele șase luni, dar și mentorat.

Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 11/12 noiembrie 2024

Cum va arăta medicina viitorului și cum ne va îmbunătăți viața?
Serviciul de noapte 11 Noiembrie 2024, 10:53

Cum va arăta medicina viitorului și cum ne va îmbunătăți viața?

Despre soluții digitale de top, tehnologii medicale avansate, inteligență artificială și inovații biomedicale de excepție, în...

Cum va arăta medicina viitorului și cum ne va îmbunătăți viața?
Cum putem scăpa de sărăcia energetică?
Serviciul de noapte 05 Noiembrie 2024, 16:04

Cum putem scăpa de sărăcia energetică?

România trebuie să reducă sărăcia energetică la jumătate până în anul 2030, pentru a nu ajunge ca în 2050, jumătate din...

Cum putem scăpa de sărăcia energetică?
Andrei Tudor: Îmi plăcea mirosul studiourilor muzicale de la Radio România
Serviciul de noapte 29 Octombrie 2024, 16:47

Andrei Tudor: Îmi plăcea mirosul studiourilor muzicale de la Radio România

Unul dintre muzicienii din noua generație a cărui carieră a început și s-a împletit apoi cu cea a Radioului public, Andrei...

Andrei Tudor: Îmi plăcea mirosul studiourilor muzicale de la Radio România
Muzicianul Andrei Tudor prefațează Ziua Națională a Radioului
Serviciul de noapte 28 Octombrie 2024, 09:22

Muzicianul Andrei Tudor prefațează Ziua Națională a Radioului

La Serviciul de noapte, prefațăm Ziua Națională a Radioului alături de unul dintre cei mai talentați muzicieni din tânăra...

Muzicianul Andrei Tudor prefațează Ziua Națională a Radioului
Iulian Chifu: Maia Sandu trebuie să vină cu o coaliție pro-europeană
Serviciul de noapte 22 Octombrie 2024, 17:47

Iulian Chifu: Maia Sandu trebuie să vină cu o coaliție pro-europeană

În perspectiva turului II al alegerilor prezidențiale, cea mai bună strategie pentru Maia Sandu ar fi construirea unei...

Iulian Chifu: Maia Sandu trebuie să vină cu o coaliție pro-europeană
Care este perioada zilei în care suntem cei mai activi?
Serviciul de noapte 16 Octombrie 2024, 08:20

Care este perioada zilei în care suntem cei mai activi?

Prof.dr.Diana Păun vorbește despre schimbările care au loc în organism din punct de vedere endocrin și cum sunt influențate...

Care este perioada zilei în care suntem cei mai activi?
Poveștile vinului. “În jurul viței de vie s-au format popoare și țări”
Serviciul de noapte 08 Octombrie 2024, 16:58

Poveștile vinului. “În jurul viței de vie s-au format popoare și țări”

Poveștile vinului de pe ambele maluri ale Prutului au fost spuse la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Poveștile vinului. “În jurul viței de vie s-au format popoare și țări”
Weekend cu maraton în București 
Serviciul de noapte 07 Octombrie 2024, 22:11

Weekend cu maraton în București 

RunInBucharest vă invită la maraton, în weekend-ul 12-13 octombrie.

Weekend cu maraton în București