Remus Pricopie: Prin neprezentarea tinerilor la vot sunt încurajate partidele extremiste
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, atrage atenţia că informaţiile trebuie luate din surse sigure şi verificate.
Articol de Luminiţa Voinea, 30 Aprilie 2024, 08:26
Parlamentul European a lansat videoclipul de promovare a alegerilor europene din iunie, în care îi îndeamnă pe tineri să iasă la vot.
Videoclipul de 4 minute cuprinde mărturii ale unor persoane vârstnice din mai multe ţări ale Uniunii, care le transmit generaţiilor următoare poveştile lor de viaţă despre democraţie.
Mesajul este să nu-i lăsăm pe alţii să decidă în locul nostru şi să nu uităm că democratia nu este un dat.
Invitat la emisiunea "Serviciul de noapte" la RRA, rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, Remus Pricopie, a explicat că prin neprezentarea tinerilor la vot, sunt de fapt încurajate partidele extremiste.
"Observăm cu câtă lejeritate unii cetățeni europeni și inclusiv unii tineri aderă la idei radicale, la idei promovate de partide extremiste și mai grav, am mai spus-o și o s-o spun în continuare, partide care sunt pur și simplu controlate de alte entități statale, nu de către cetățenii din Uniunea Europeană. Și mă refer în mod explicit la Rusia, pentru că, cel puțin în cazul Rusiei, au și recunoscut acest lucru prin vocea fostului președinte Medvedev, care acum aproximativ două luni a spus că Rusia va face tot ce se poate pe față și în secret, ca să sprijine aceste partide naționaliste, suveraniste. Deci, cam așa stau lucrurile și cred că dincolo de a ne gândi dacă vrem să votăm un personaj politic sau altul, un partid politic sau altul, cred că trebuie să ne gândim la lucrurile mari, pentru că evident că există diferențe între partide", a spus Remus Pricopie.
Cercetările sociologice realizate de neprofesionişti sunt folosite pentru inducerea în eroare
Rectorul SNSPA a mai spus că, pe timpul campaniei electorale, informaţiile trebuie luate din surse sigure şi verificate.
El s-a referit în context la mass-media publice, precizând că Radioul și Televiziunea Publice sunt instituții de presă cu tradiție, surse corecte și echidistante de informare.
Remus Pricopie atenţionează că şi sondajele din mediul online sau cercetările sociologice realizate de neprofesionişti sunt folosite pentru inducerea în eroare a opiniei publice.
Uniunea Europeană îşi va alege europarlamentarii în perioada 6-9 iunie, cînd sunt chemaţi la vot peste 370 de milioane de alegători din statele membre.
În România, alegerile europarlamentare sunt programate pe 9 iunie, fiind comasate cu cele locale.
Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 29/30 aprilie 2024