Psiholog Gabriela Enea: Trebuie să rămânem conectați cu copilul nostru, mai ales în adolescență
Invitata emisiunii Serviciul de noapte a vorbit cu ascultătorii despre copii “perfecți”, părinți “perfecți” într-o lume imperfectă. Un dialog despre prietenie și responsabilitate, despre echilibru într-o lume din ce în ce mai dezechilibrată.
Articol de Maria Țoghină, 16 Aprilie 2023, 11:46
Psihoterapeut și membru al Colegiului Psihologilor din România, Gabriela Enea spune că lumea este imperfectă și că este OK ca un copil sau un părinte să fie la fel de imperfect ca și lumea.
Important este să ne înțelegem resursele, limitele, să ne conectăm cu ea, să înțelegem ce ne place, ce nu ne place și să încercăm să punem niște limite sănătoase.
“Cel mai important ca să creștem sau să-i însoțim pe copiii noștri într-un drum de dezvoltare și de regăsire a lor cu ei este de a-i accepta așa cum sunt imperfecți, cu greșeli, cu multe comportamente, poate uneori dezadaptative”.
Normalitatea este să acceptăm că nimeni nu își dorește să trăiască lângă un om perfect, lângă un adult perfect, și că în schimburile relaționale este nevoie de un spațiu în care fiecare să crească.
“Îi întreb pe părinții ce notă ar da relației lor cu copiii și acolo unde aud că nota este 10, deja mă pune pe gânduri ceva. Acolo mi se pare că e un pic în neregulă. Și după mai multe dezbateri, întâlniri, încercăm să ajungem la o notă de opt și nouă. Pentru că nota de opt și nouă, dacă e neapărat să vorbim în cifre cuantificabile arată că trebuie să mai existe un spațiu pentru a ne dezvolta, pentru a ne privi cu curiozitate unul pe celălat.”
Noi, adulții, ar trebui să creștem odată cu copiii noștri. Gabriela Enea adaugă că trebuie să le spunem copiilor noștri că e în regulă să nu fie OK, e bine să fim imperfecți, să greșim, și că în astfel de momente nu trebuie criticată persoana, ci discutat comportamentul copilului.
Verbul “a fi” nu-l conjugăm niciodată în legătură cu adjectiv despre copilul nostru, putem să nu fim de acord cu ceea ce fac ei, dar să le spunem că în permanență vom fi lângă ei, că îi iubim necondiționat. Câteodată iubim veseli și e posibil ca a doua zi să iubim triști, dar din punct de vedere al iubirii noastre pentru copil, aceasta rămâne constantă. Gabriela Enea
Referitor la creșterea fenomenului violenței în școli, Gabriela Enea crede că vedem numai vârful aisberg-ului pentru că mass-media prezintă prin propria lentilă redacțională. Cazurile de violență extremă în comparație cu vârsta copilului sunt consecința unui comportament în care copilul nu a știut să semnaleze că ceva este în neregulă de cele mai multe ori în mediul în care a crescut.
Acest tip de comportament violent nu apare de pe o zi pe alta, este un cumul de factori și o perioadă de timp în care lucrurile s-au desfășurat într-un anumit sens.
Cel mai important, pentru noi adulții, este să rămânem conectați cu nevolile copilului, să fim atenți la lumea lui și să nu pierdem legătura cu el.
“…să fim conectați cu el, să fim curioși cu ceea ce se întâmplă cu el. O legătură pierdută cu copilul în adolescență e pierdută de mult timp… lucrurile au început de mult într-un anumit sens și acolo vedem de fapt fostul copil, adult în devenire, că începe să ne replice niște lucruri pe care el le-a trăit. Un copil niciodată nu va face ce i se spune. Un copil va face ceea ce trăiește!”
Un copil are nevoie de încurajarea părinților, de validare din partea acestora. Acest tip de conexiune va duce la creșterea încrederii și a stimei de sine.
Mai multe despre relația dintre părinți și copii aici: https://fb.watch/jUajkUrBFM/
sau pe canalul de Youtube al emisiunii: