Preot Visarion Alexa: Vom face Paștele împreună, în biserici
Serviciul de noapte cu Maria Țoghină a discutat despre cum ne pregătim să trăim miracolul Învierii, după un an greu de pandemie.
Articol de Luminiţa Voinea, 27 Aprilie 2021, 19:44
Am intrat în Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor și ne pregătim să trăim Sărbătorile Pascale în lumina speranței.
Deși România încă mai este sub zodia COVID-19, oamenii așteaptă cu nerăbdare miracolul Învierii.
Anul acesta, de sărbătoarea Floriilor, preotul Visarion Alexa spune că a avut un sentiment de normalitate profundă la slujba din biserică, iar această normalitate atât de mult așteptată va fi și de Paște, pentru că oamenii pot veni la rugăciune și la Slujba de Înviere.
“Sărbătoarea Floriilor a fost una a normalității. Simt că vom face Paștele împreună în biserici și lucrul acesta mă bucură teribil pentru că, după aproape un an și ceva, reușim să ne rugăm unul lângă celălalt, sigur, păstrând distanța și având o igienă sanitară, dar suntem împreună”, a spus părintele Visarion Alexa, parohul Bisericii Pogorârea Sfântului Duh - Sfântul Nicolae - Militari din București.
În săptămâna Patimilor, în fiecare zi, se organizează slujbe numite Denii, care semnifică ultimele momente din viața lui Isus pe Pământ.
“În săptămâna Patimilor, există un program de slujbe în biserică, cu o tensiune sufletească extraordinară. Noi, românii, am crescut cu aceste slujbe. Toți românii știm ce sunt Deniile și măcar într-o seară, majoritatea dintre noi vom ajunge să participăm. Ce sunt Deniile? Sunt slujbe speciale, care se fac doar în timpul Postului Mare și cel puțin Deniile din Săptămâna Patimilor reprezintă ultimele momente din viața lui Isus pe Pământ. Ele au o semnificație aparte, încep cu Sâmbăta lui Lazăr, Duminica Floriilor și apoi își continuă periplul de slujbe profunde, culminând cu Prohodul Domnului din Vinerea Mare“, a explicat părintele Alexa la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.
Lumina Sfântă de la Ierusalim vine în biserici în noaptea de Înviere
Preotul Visarion Alexa a anunțat că o delegație a Patriarhiei Române va merge la Ierusalim să aducă Lumina Învierii în noaptea de Paște și a explicat cum decurge această procedură.
“Lumina de la Ierusalim este o procesiune, un moment care se întâmplă în Sâmbăta Mare, în jurul orei 14.00. În Sfântul Mormânt de la Ierusalim, coboară un foc imaterial, care este apoi împărțit celor prezenți în primele clipe, nu arde, nu provoacă răni. În fiecare an, de ceva vreme, Patriarhia Română organizează un pelerinaj prin care un episcop și câțiva reprezentanți ai Bisericii merg acolo să primească focul sfânt de la Ierusalim și până seara îl aduc cu o cursă charter la București. Lumina de la Ierusalim ajunge în toate bisericile din România și la 12.00 noaptea, preoții o dau mai departe enoriașilor pentru a le binecuvânta Paștele“.
Postul spiritualizează trupul
Preotul Visarion Alexa a vorbit și despre semnificație Postului Paștelui, o perioadă în care trupul este adus la înălțimea sufletului.
“Postim acum de mâncare. De ce? Pentru că trupul nostru, pe parcursul anului, rămâne în urma sufletului. E preocupat de mâncare, băutură, distracții și rămâne în urma sufletului. În timpul postului, tragem și trupul la înălțimea sufletului prin postire. Postul spiritualizează trupul. De aceea, postim acum de mâncare, postul nu se referă la a nu înjura, a nu fi rău, pentru că acesta trebuie să fie un mod de viață permanent. Trebuie să fim buni tot timpul“.
Biserica, singura instituție care se ocupă de sufletului omului
Suferințele sufletești pot deveni unele dintre cele mai grele boli ale umanității, de aceea este necesar să avem grijă de suflet.
Potrivit părintelui Visarion Alexa, Biserica este singura instituție care se ocupă de sufletul omului.
“Nicio instituție din lumea asta nu se ocupă de sufletul omului și astfel, suferințele sufletești devin, poate, cele mai grele boli ale umanității. Biserica e singura instituție care se ocupă de sufletului omului. Îl învață pe om să-și folosească sufletul, să-și descopere sufletul, să și-l emancipeze. Un suflet neîngrijit suferă. Un suflet de care nu ai grijă, pe care nu-l hrănești cu ce trebuie, suferă. Cum lucrăm cu sufletul? Cea mai importantă lucrare este rugăciunea, să accepți că există Dumnezeu si că poți intra într-o relație vie și personală cu El. Al doilea lucru, este să cultivi sufletul prin bunătate, milă, iubire, lucruri naturale sufletului“.
Mesajul meu: să fim sănătoși, să ne vaccinăm
Părintele Visarion Alexa face un apel oamenilor să se vaccineze pentru a fi sănătoși.
Iar atunci când nu mai avem speranță, soluția este să ne întoarcem spre Dumnezeu, este sfatul părintelui.
“Omul care îl are pe Dumnezeu poate face față încercărilor. Pentru el, suferința durerea, încercarea, boala, dar și bucuria, izbânda sunt momente care arată că, dincolo de toate, există Dumnezeu. Toate trec. Important e cu ce rămâi, în ce investești, de ce te prinzi“.
Părintele Visarion Alexa a transmis un mesaj către toți ascultătorii Radio România Actualități.
“Să avem o saptămână binecuvantată și să ne uitam spre Crucea lui Hristos și la mormântul din care a înviat. Eu le spun tuturor românilor ‘Hristos a Înviat’ și să ne vedem cu toți în bisericile noastre dragi în noaptea Învierii. Vă aștept! “
Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 26/27 aprilie 2021