Premieră culturală europeană: Festivalul Internațional de Muzică Interbelică 2024, la Sala Radio
Serviciul de noapte cu Maria Țoghină a adus informații în premieră despre Festivalul Internațional de Muzică Interbelică 2024, organizat la Sala Radio.
Articol de Luminiţa Voinea, 26 Iunie 2024, 06:30
Un eveniment unic în lume, dedicat muzicii interbelice a anilor ’20 - ’40, va avea loc la Sala Radio din București, Studioul de Concerte „Mihail Jora”, în perioada 5 – 7 iulie 2024.
Evenimentul este organizat sub deviza „A music to remember” de Asociația ProCultArt, inițiatori și organizatori fiind actrița Miruna Ionescu și violonistul Valentin Albeșteanu.
“Bucureștiul a fost și este în continuare o capitală culturală, artistică. A fost capitala boemă a unei Românii interbelice în plin avânt economic, dar și o capitală a unei Românii europene, în care spectacolele, concertele, arta în general se aflau la mare căutare”, a spus violonistul Valentin Albeșteanu, prezent în studioul emisiunii Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.
Iar actrița Miruna Ionescu a explicat că acest festival nu-și putea găsi un loc mai bun decât în București, aici unde oamenii au trăiat efervescența unei vieți între două războaie.
“Atunci oamenii au învățat să prețuiască viața și s-a trezit acea dorință de a trăi libertatea și cum puteai să o trăiești mai bine și mai frumos decât prin muzică, prin cea mai frumoasă formă de exprimare, pentru că acolo, în vers, în armonii, găsești parcă toată această trăire omenească normală, firească, autentică”.
Artiști consacrați, alături de Big Band-ul Radio
Evenimentul reunește artiști consacrați din țări precum Franța, Germania, Marea Britanie și România, unde, prin proiectele culturale desfășurate, rescriu istoria acestei perioade muzicale, în interpretări clasice, dar adaptate zilelor noastre.
Programele lor muzicale conțin creații celebre ale anilor interbelici, care au asigurat și asigură un dialog internațional bazat pe promovarea valorilor și resurselor culturale europene, dar si un dialog între generații.
Tot la capitolul noutăți se înscrie și alăturarea Big Band-ului Radio România acestui proiect.
Vineri, 5 iunie, în prima seară de festival, Isabel Dörfler din Germania va interpreta alături de Big Band-ul Radio România, cântece între faimă și exil, o incursiune în Berlinul muzical interbelic.
“Eu mă pregătesc în primul rând prin câteva aranjamente ale unor lucrări ce vor fi interpretate. Este vorba de niște piese germane, pentru că aceasta a fost marea provocare a colaborării dintre noi și doamna Dörfler. Vom interpreta, pe lângă piese americane, lucrări nemțești din perioada interbelică, și trebuie să adaptez pentru big band, pentru formula noastră, aceste lucrări, iar pregătirea constă în alegerea repertoriului, pentru că noi avem foarte multe lucrări din această perioadă, dar am vrut să le aleg pe cele mai reprezentative și care vor pune în valoare cel mai mult muzicienii din Big Band”, a spus Simona Strungaru, dirijoarea Big Band-ului Radio România.
PROGRAMUL FESTIVALULUI POATE FI CONSULTAT AICI
Poveștile muzicale ale Parisului interbelic
Ramona Horvath Quartet din Franța va aduce pe scena festivalului, Les chemins de l’amour – poveștile marelui Paris interbelic, surprinse în armonii de jazz.
“Ce mi s-a părut mie extraordinar de important în perioada asta este că multe muzici, multe compoziții scrise de compozitori din țări diferite în perioada aceea, se aseamănă foarte mult, au ceva în comun, de altfel, asta m-a și făcut pe mine să mă interesez un pic mai mult de genul acesta de muzică. De la Paris se vede foarte bine acest festival, pentru că sunt foarte multe școli, multe festivaluri care includ sau pun un accent important tocmai pe acest stil de muzică, pe jazzul din anii ’30-’40”, a spus Ramona Horvath, cea mai apreciată pianistă română de jazz a momentului, stabilită în capitala Franței de aproape 15 ani.
Poveste din Bucureștiul de odinioară
Ultima zi a festivalului va aduce în fața publicului povești din Bucureștiul interbelic, cu Miruna Ionescu și Valentin Albeșteanu, alături de Irina Sârbu, apreciată cântăreață de jazz și actriță română.
Invitați sunt ALIN STOICA – tenor / TIBERIU DRAGOȘ OPREA – dirijor ORCHESTRA SIMFONICĂ ”ION DUMITRESCU” – Râmnicu Vâlcea și TARAFUL DE ORAȘ (VALENTIN CUCU – pian / NICOLAE PETREA – contrabas / DANIEL MUSTĂȚEA – acordeon).
Totul, cu participarea extraordinară a actorului Marius Bodochi.
Radio România, motorul festivalului
Festivalul Internațional de Muzică Interbelică 2024 este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, realizat cu sprijinul Radio România.
"Mulțumim Societății Române de Radiodifuziune, care a fost din prima clipă lângă noi, îți mulțumim Maria Țoghină pentru că ai avut încredere în proiectul nostru, doamnei Liliana Staicu, Manager al Radio Romania Muzical, care în momentul în care ne-am dus și am prezentat proiectul a venit către noi cu tot sufletul și cu tot sprijinul și întregii echipe a Societății Române de Radiodifuziune, Radio România Cultural, care ne este alături și promovează festivalul și într-adevăr am găsit un partener solid aici, Big Band-ul Radio România, care s-a alăturat imediat. De aici am pornit, putem spune. Apoi am mers mai departe către Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, am avut bucuria ca maestrul Dan Dediu - compozitorul și preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România - să primească cu entuziasm această inițiativă a noastră și să accepte ca încă de la prima ediție, Uniunea Compozitor să devină partener al acestui festival. Mulțumim firmelor și altor oameni speciali care au fost și sunt alături de noi". Miruna Ionescu.
“Noi, la Radio România, suntem implicați în astfel de evenimente și suntem bucuroși că sunt din ce în ce mai multe”, a adăugat Maria Țoghină, realizatoarea emisiunii Serviciului de noapte.
Detalii despre festival si informații în avanpremieră, în link-ul video cu emisiunea Serviciul de noapte, ediția din 24/25 iunie 2024.