Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Povești de pe marile scene ale lumii cu soprana Alexandra Coman

Serviciul de noapte cu Maria Țoghină a avut o invitată specială în ediția de Rusalii: cunoscuta soprană Alexandra Coman.

Povești de pe marile scene ale lumii cu soprana Alexandra Coman

Articol de Luminiţa Voinea, 23 Iunie 2021, 07:48

Alexandra Coman este una dintre cele mai apreciate soprane din România.

A urmat cursuri de perfecţionare cu Luciano Pavarotti şi Katia Riciarelli, a cântat în săli de concert de prestigiu atât în România, cât şi în Europa şi a urcat pe scenă alături de artişti iluştri precum José Carreras și Placido Domingo.

Alexandra abordează un repertoriu variat și folosește registrele vocale cu versatilitate. Regele Suediei i-a acordat o diploma pentru merite culturale deosebite.

După întâlnirea cu soprana româncă, Jose Carreras declara: "Alexandra Coman este o artistă foarte talentată, cu o carieră strălucită înainte", în timp ce Luciano Pavarotti o descria ca având "o voce frumoasă, de o coloratură interesantă şi o calitate strălucitoare".

Alexandra Coman este o soprana râvnită de marile scene ale lumii, o artistă rafinată și elegantă în tot ceea ce face.

“COCORII”, imnul închinat eroilor neamului

Cea mai recentă piesă a Alexandrei Coman, “Cocorii”, a fost difuzată în primă audiție, de sărbătoarea Înălțării Domnului, ca un imn închinat eroilor neamului.

Alături de Orchestra Metropolitană București sub bagheta lui Daniel Jinga și corul bărbătesc „Cantus Domini”, soprana Alexandra Coman a propus un proiect muzical special.

Videoclipul a fost realizat la Mausoleul de la Mărășești, un loc cu semnificații ce transcend epoca, o catedrală a istoriei naționale.

Cântecul „Cocorii” este o metaforă ce omagiază soldații români care au făcut sacrificul suprem în cele două războaie mondiale și în teatrele de operațiuni din zilele noastre.

Într-o zi a aducerii aminte, piesa ne face să suportam mai ușor imensele pierderi omenești.

“Este un imn de care noi, românii, aveam nevoie. A fost un proiect al Fundației Nova Kulturalia, iar întreg conceptul si regia au fost semnate de Carmen Maria Strujac, mama mea. Ne-am gândit și la bunicul meu care a luptat în cel de al doilea Război Mondial și ne-am gândit că eroii noștri nu sunt comemorați niciodată așa cum ar merita. Este valabil pentru eroii oricărei țări, este vorba despre ostașul universal”, a povestit soprana Alexandra Coman în ediția specială de Rusalii a Serviciului de noapte cu Maria Țoghină.

Piesa se bazează pe o legendă din cultura asiatică, ce are în centru nemurirea și de aici legătura cu eroii care s-au jertfit pentru binele neamului românesc.

“Nu știu dacă, într-un fel, poetul Rasul Gamzatov a fost inspirat de legenda celor 1000 de cocori. Este vorba despre o legendă veche japoneză, care spune că dacă împăturești 1000 de cocori de hârtie orice dorință ți se va îndeplini. Pe de altă parte, cocorul este unul dintre elementele cele mai importante din cultura asiatică și ei spun că un cocor trăiește 1000 de ani. Poate că și asta l-a inspirat pe poet, pentru că ei sunt practic, nemuritori”

.

Invitată la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, soprana Alexandra Coman a oferit spre audiție ascultătorilor două piese la care ține foarte mult: "Fata din Carpați" și "Aria Dochiței" din opereta "Crai Nou" de Ciprian Porumbescu.

“Aria Dochiței este o înregistrare din ianuarie 2021, cu ocazia Zilei Culturii. Încerc să găsesc cât mai multe piese care nu sunt valorificate, foarte multă lume a uitat de ele. Această operetă (nota red. Crai nou) poate fi inclusă în repertoriul Operei din Viena sau cel al Metropolitan Opera, de ce ar fi mai prejos decât Văduva veselă? Este pe versurile lui Vasile Alecsandri”.

Alexandra Coman cântă alături de Orchestra Metropolitană București, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, împreună cu care are foarte multe proiecte.

Întâlnirea cu Pavarotti: Ne-am apropiat foarte mult, îmi dădea sfaturi pentru tehnica vocală

Alexandra a povestit cum l-a întâlnit pe celebrul Luciano Pavarotti, cu care ulterior a devenit prietenă.

“Am dat o audiție la Teatrul din Modena înainte de încheierea stagiunii. Maestrul lucra pe perioada verii, cu noi, fără costuri. Cine își permitea să îl plătească pe Luciano Pavarotti? Își alegea doi-trei studenți si oferea cursuri de măiestrie. În urma acestei audiții, am fost norocoasă să fiu selecționată din prima și am fost solicitată să particip eu și încă un tenor din Noua Zeelandă. Și din acel moment am devenit foarte buni prieteni, încât puteam să apelez la domnia sa oricând, îl sunam si mă invita când aveam nevoie de ajutor pentru un rol, chiar dacă era în vacanță cu familia. Ne-am apropiat foarte mult, din păcate nu am reușit să cântăm împreună, s-a îmbolnăvit. Eram și foarte tânără și nu mi-am dat seama ce experiențe extraordinare am trăit: că mă aflu în aceeași cameră cu el și îmi dă niște sfaturi pentru tehnica vocală și chiar ca artist, cum să mă descurc cu răutățile din jur. Ca om, putea să fie foarte acid, foarte dur, dar în același timp și foarte nostim. L-am sunat rugându-l să mă ajute pentru un rol și mi-a răspuns cu voce de femeie.....își schimba vocea în caz ca sună cineva pe care nu-l agreează”.

Alexandra Coman, Hose Careras și Placido Domingo

Să împarți aceeași scenă cu nume celebre din lumea operei este o realizare de necontestat pentru orice artist, mai ales că Alexandra îi admira de când era o copilă.

“Hose Carreras era feblețea mea de mică, aveam toate discurile cu el. Eu cred că dacă îți dorești ceva foarte mult ți se împlinește. Îl ascultam, iubeam vocea lui, poate eram și puțin îndrăgostită de el. Am avut apoi prima colaborare cu el, după aceea a urmat Placido Domingo și Placido Domingo jr.“.

Întâlnirea cu Michael Jackson

Soprana Alexandra Coman a povestit ascultătorilor și despre întâlnirea cu Michael Jackson, căruia i-a tradus o carte de poezii

“Pe Michael Jackson l-am cunoscut când eram micuță și, printr-o împrejurare, era vorba de niște afaceri, am mers la Los Angeles și am avut ocazia să ajung și la casa părinților și la Neverland. Eram mică, am si tradus o carte a lui de poezii. Fiind elevă, am tradus-o cu pixul, cu scrisul meu de copil, eram fan Michael Jackson. A fost o întâlnire scurtă de o oră și ceva, dar l-am întâlnit și când a venit la București. I-am cunoscut și o parte din frați, dar și pe părinții lui“.

Colaborarea cu Sting

Printre experiențele extraordinare trăite de soprana româncă Alexandra Coman se numără și colaborarea cu celebrul cântăreț Sting, cu care a cântat pe aceeași scenă.

“Ne-am întâlnit la Théâtre du Châtelet din Paris. Erau mai multe distribuții, dar el canta în toate distribuțiile, era o operă contemporană. A cerut chiar o profesoară de canto pe perioada repetițiilor care au durat cam două luni. Este un om nemaipomenit, face yoga e un coleg foarte bun, era uimit de vocile noastre și a spus: am și eu nevoie de un antrenor. A fost minunat, o lună jumătate să repeți cu Sting, să mâncăm împreună, vorbeam...a fost frumos“.

Pandemia a forțat adaptarea la mediul on-line

După ce a cântat pe marile scene a lumii, Alexandra Coman s-a adaptat destul de repede perioadei dificile din timpul pandemiei, care a închis sălile de spectacol și s-a mutat în on-line, unde a câștigat un public nou.

“Perioada pandemiei a fost dificilă, mai ales prima perioadă, dar apoi m-am adaptat noilor posibilități: on-line, filmări fără public, chiar am avut foarte multe proiecte, ICR a susținut multe proiecte și, într-un fel, a ținut cultura pe linia de plutire. Eu mă obișnuiesc si mă adaptez, am început și alte proiecte care să aducă opera într-o zonă mai accesibilă publicului și voi merge pe linia asta în continuare, mi se pare foarte interesantă. Am văzut și de pe Facebook câți urmăritori am câștigat și cred că o să merg în direcția asta în următoarea perioadă“.

Proiecte inedite în domeniul folcloric

Soprana Alexandra Coman își dorește pe viitor să câștige și un altfel de public, cel iubitor de folclor și pregătește în acest sens un proiect special.

“Voi lucra în vara aceasta la niște clipuri, videograme, care să mă apropie și de un altfel de public, cel iubitor de piese folclorice. ‘Fata din Carpați’ face parte dintr-un proiect pe care l-am gândit pentru a promova cultura românească. Este un cântec cult, dar am și piese folclorice, care sunt simfonizate și aduse la un alt nivel. Lucrez la un astfel de proiect. Deocamdată, să vedem ce se deschide, unde se pot relua concertele. Eu voi lucra în continuare și voi face clipuri și proiecte, să sperăm că din toamnă putem urca pe scena cu public. La Chișinău voi avea un concert Eugen Doga, cu piese ale maestrului, undeva prin luna septembrie, probabil. Pregătesc si niște discuri“.

Dincolo de farmecul său cuceritor și de vocea care a impresionat o lume întreagă, Alexandra Coman a împărtășit din secretele sale ascultătorilor Serviciului de noapte: sunt o persoană foarte puternică și ambițioasă.

Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 21/22 iunie 2021 poate fi urmărită video în linkul de mai jos. Invitați: soprana Alexandra Coman și scriitorul Mirel Taloș, președinte interimar al Institutului Cultural Român.

https://www.facebook.com/romaniaactualitati/videos/316453836641828

De vorbă cu regizorul Șerban Georgescu despre documentarul „Varză, cartofi și alți demoni. După 10 ani”.
Serviciul de noapte 14 Aprilie 2025, 10:55

De vorbă cu regizorul Șerban Georgescu despre documentarul „Varză, cartofi și alți demoni. După 10 ani”.

Regizorul Șerban Georgescu este invitatul Serviciului de noapte cu Maria Țoghină.

De vorbă cu regizorul Șerban Georgescu despre documentarul „Varză, cartofi și alți demoni. După 10 ani”.
“Salariat”, aplicația care oferă informații în timp real despre salariul și programul de lucru negociate cu angajatorul
Serviciul de noapte 08 Aprilie 2025, 17:22

“Salariat”, aplicația care oferă informații în timp real despre salariul și programul de lucru negociate cu angajatorul

Aplicaţia "Salariat", asociată portalului REGES-ONLINE, este disponibilă în magazinele de aplicaţii ale principalelor sisteme...

“Salariat”, aplicația care oferă informații în timp real despre salariul și programul de lucru negociate cu angajatorul
Ce beneficii va aduce angajaților noua platformă REGES-ONLINE?
Serviciul de noapte 07 Aprilie 2025, 09:29

Ce beneficii va aduce angajaților noua platformă REGES-ONLINE?

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, Raul Giuglea vine la Serviciul de noapte cu explicații pentru angajați și...

Ce beneficii va aduce angajaților noua platformă REGES-ONLINE?
Serialul "Adolescence" este o ficțiune și ar trebui privit cu precauție. Cum să abordăm interacțiunea tinerilor cu internetul
Serviciul de noapte 06 Aprilie 2025, 10:30

Serialul "Adolescence" este o ficțiune și ar trebui privit cu precauție. Cum să abordăm interacțiunea tinerilor cu internetul

Serialul "Adolescence", sau "Adolescență coruptă", așa cum a fost tradus în limba română, aduce în atenție realități...

Serialul "Adolescence" este o ficțiune și ar trebui privit cu precauție. Cum să abordăm interacțiunea tinerilor cu internetul
Un copil în două case. Cum protejăm copilul când părinții se despart?
Serviciul de noapte 01 Aprilie 2025, 17:17

Un copil în două case. Cum protejăm copilul când părinții se despart?

Mecanismul-cheie care favorizează buna sănătate mintală a copilului după un divorț este relația bună de coparentalitate...

Un copil în două case. Cum protejăm copilul când părinții se despart?
Gabi Arteni, președinte ales APAIR: Îmi propun accesarea de fonduri pentru digitalizare și educație continuă pentru agenții imobiliari
Serviciul de noapte 01 Aprilie 2025, 14:38

Gabi Arteni, președinte ales APAIR: Îmi propun accesarea de fonduri pentru digitalizare și educație continuă pentru agenții imobiliari

România are o șansă foarte bună de a-și putea educa populația, pentru a deveni consumatori de imobiliare informați, iar APAIR...

Gabi Arteni, președinte ales APAIR: Îmi propun accesarea de fonduri pentru digitalizare și educație continuă pentru agenții imobiliari
Efectele divorțului asupra partenerilor și copiilor
Serviciul de noapte 31 Martie 2025, 10:30

Efectele divorțului asupra partenerilor și copiilor

Cât și cum îi afectează psihologic divorțul pe parteneri, dar și pe copii, discutăm la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Efectele divorțului asupra partenerilor și copiilor
Radu Szekely, despre noile planuri cadru din liceu: Trebuie să pregătim școlile pentru viață
Serviciul de noapte 28 Martie 2025, 17:09

Radu Szekely, despre noile planuri cadru din liceu: Trebuie să pregătim școlile pentru viață

Este important ca școala să scoată în evidență abilitățile și înclinațiile elevilor prin prioritizarea materiilor pe care...

Radu Szekely, despre noile planuri cadru din liceu: Trebuie să pregătim școlile pentru viață