Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Povestea valizei, primul premiu câștigat de Ducu Bertzi

Ducu Bertzi, artist interpret și cantautor emblematic al muzicii folk românești, a vorbit despre începuturile carierei sale, dar și despre cum reușește, la peste 50 de ani de la debut, să adune săli pline de spectactori care iubesc muzica lui.

Ducu Bertzi, invitat la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină. Foto: Radio România.

Articol de Luminiţa Voinea, 22 Februarie 2025, 18:26

Din anii ’70 și până azi, Ducu Bertzi reușește să influențeze generații de iubitori de muzică și tineri muzicieni.

Piesele sale nu și-au pierdut farmecul odată cu trecerea timpului, fiind fredonate de generații întregi.

Păstrează o profundă legătură cu Maramureșul, regiunea sa natală, care i-a influențat puternic stilul artistic și temele muzicale.

Chiar și în piesele sale folk, care au un puternic caracter liric și melodic, se pot regăsi influențe din folclorul maramureșean, atât în structura muzicală, cât și în sensibilitatea versurilor.

Ducu Bertzi, artist interpret și cantautor emblematic al muzicii folk românești dar și realizator de emisiuni la Radio România, a adunat peste 50 de ani de scenă.

Prima înregistrare audio a fost realizată la Radiodifuziunea Română în noiembrie 1979, cu titlul "Când s-o-mpărțit norocu", piesă care a devenit imediat iubită de public, iar dintre piesele sale de referință compuse în 1986, au devenit șlagăre “Floare de colț” și “M-am îndrăgostit numai de ea”.

Povestea valizei, primul premiu câștigat de Ducu Bertzi

Ducu Bertzi s-a născut la Sighetu-Marmaţiei, Maramureş, iar în paralel cu școala generală, a studiat opt ani chitara la școala de muzică din Sighet.

Din clasa a noua, împreună cu un grup de prieteni, a înființat grupul "Mi bemol rock".

Cu această formație, Ducu Bertzi cânta, la serile de dans ale liceului, piese românești și din repertoriul unor formații la modă.

Treptat, a renunțat la chitara electrică în favoarea celei acustice, cauza fiind de natură tehnică (lipsa unor stații de amplificare și a instrumentelor de calitate).

Primul premiu câștigat a constat într-o valiză, a povestit Ducu Bertzi, invitat la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, de la Radio România Actualități.

În 1973 am primit primul premiu la Sighet. Era un festival de muzică și poezie. Am participat și am câștigat marele premiu care a constat într-o valiză. Banii nu se dădeau în vremea aceea și se dădeau numai obiecte. Și mi-au spus: ‘Ce vrei, vrei o chitară? Nu, chitară am, dar vreau o valiză’, gândindu-mă că urmează să merg la facultate și să o am pentru drumurile mele”.

Valiza, legătura dintre generații

Ducu Bertzi a reușit să transforme valiza câștigată în urmă cu mulți ani, într-un simbol al legăturii cu tânăra generație de folkiști.

El a povestit cum, la prima ediție a festivalului ”Floare de colț” pe care l-a înființat acasă, la Sighetul Marmației, după titlul marelui său succes muzical scos în 1986, a premiat un tânăr talentat cu același premiu pe care îl primise și el cu ani în urmă.....valiza.

“Când am început prima ediție a festivalului, în 2013, erau 40 de ani de când luasem valiza și atunci am invitat un tânăr extrem de talentat, pe care l-am tot văzut când mergeam în juriu la festivaluri prin țară și tot lua marele premiu, Cosmin Vaman, de la Iași. Și l-am invitat să cânte în festival. A cântat și i-am dăruit o valiză. Când am găsit iarăși un tânăr foarte talentat la Alba Iulia, l-am chemat și pe el și i-am dat și lui o valiză de drum bun. Iar acum, în anii ăștia, dacă n-am găsit în timpul anului pe unul, dacă am avut în festival pe cineva care a avut un original extraordinar și a câștigat premiul de popularitate la Sighet, a primit și o valiză. Și întotdeauna am cumpărat valiză de firmă. Dar să fie valiză de drum bun pentru activitatea artistică. Și, uite, Cosmin Vaman a confirmat, a scos și albume, este un om cu totul și totul special și mă bucur pentru activitatea lui și a celorlalți”.

La distanță de jumătate se secol, Ducu Bertzi încă păstrează valiza primită ca premiu care, după cum povestește, este plină cu articole din ziare și reviste.

Debutul la Cenaclul Flacăra

Debutul pe o scenă recunoscută a avut loc în 1976 la Baia Mare, în cadrul manifestărilor organizate de Cenaclul Flacăra, unde a activat până în 1985.

Era scena cea mai cunoscută, cea mai de succes din perioada aceea. Acolo erau prezenți extrem de mulți cantautori și actori care veneau și recitau, deci era o atmosferă cu totul și cu totul specială și să faci parte din Cenaclul Flacăra era deja un nivel elevat și pentru mine a fost foarte importantă prezența în cenaclu, fiindcă am avut foarte multe întâmplări artistice alături de poetul Adrian Păunescu. În 24 de ore ți se întâmplau cât se întâmplă în mod normal într-o lună de zile. Prezența mea lângă poetul Adrian Păunescu consider că a fost un câștig pentru mine, fiindcă în momentul în care stai lângă o astfel de personalitate, nu ai decât de câștigat. Și ca dovadă că după ce s-a terminat cenaclul, cam toți care am fost acolo am rămas în activitate și am fost recunoscuți în întreaga țară. Iar apropo de țară, tot datorită cenaclului am cunoscut toată țara la pas, cum s-ar spune. Am învățat istoria adevărată, nu ceea ce învățasem eu din cartea de istorie, fiindcă Adrian Păunescu ne spunea tot timpul lucruri care nu se găseau în cărțile de istorie ale acelor ani și am învățat până și versurile unor poeți consacrați, cum era 'Doina' lui Eminescu, care nu se spunea nicăieri, și Păunescu o recita în Cenaclul Flacăra”.

În paralel cu cenaclul, Ducu Bertzi a făcut parte și din Grupul Song condus de Ioan Luchian Mihalea acolo unde a învățat lucruri esențiale despre prezența scenică.

Provocarea viitorului

Ducu Bertzi mărturisește că o mare provocare este să compună pe versurile poetului național, Mihai Eminescu și că până acum i-a fost teamă să riște.

Da, am încercat, n-am reușit mi s-a părut poezia lui extrem de cunoscută și cu foarte multă melodicitate și mi-a fost frică să risc să compun pe versurile lui Mihai Eminescu. Nu știu. E o provocare. Fiecare poezie a lui are o melodicitate extraordinară. Așa consider eu. Așa încât, efectiv, mi-e frică să încerc".

Invitație la DragoBertzi & Ducu Bertzi

Duminică, 23 februarie 2025, la ora 19:00, are loc la Cluj Napoca, la Euphoria Music Hall, spectacolul DragoBertzi & Ducu Bertzi, un spectacol de Dragobete, dedicat sărbătorii iubirii.

Va fi o întâlnire de suflet, cu melodii care au marcat generații, cu muzică românească autentică.

„M-am îndrăgostit numai de ea”, „Când s-o-mpărțit norocu” sau „Floare de colț”, sunt doar câteva din piesele care vor fi prezentate la Cluj, piese ce au scris o poveste unică, în lumea muzicii românești.

“De Dragobete sunt la Cluj, cu Sighișoara înainte, că așa am fost rugat să fac stop și la Sighișoara, este un oraș pe care îl iubesc enorm”.

După Cluj, următoarea săptămână, de 1 martie voi fi la comunitatea românească din Luxembourg, în preajma lui 8 martie, voi fi din nou la Cluj, pe 6 martie la Casa Studenților, pe data de 7 la Oradea și după aceea tot așa prin țară, a anunțat Ducu Bertzi la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, de la Radio România Actualități.

Secretul longevității: Nu am trădat niciodată publicul. Nu ai cum să păcălești publicul!

Ducu Bertzi a vorbit despre cum se menține de peste 50 de ani în prim-planul artistic, în tot acest timp reușind să creeze o relație caldă, autentică, apropiată de public.

“Cred că, în primul rând, este vorba despre constanță în tot ceea ce am făcut, despre faptul că am fost extrem de serios, că nu am făcut rabat de la calitate, că nu am trădat niciodată publicul, deci întotdeauna am venit cu sufletul deschis, cu inima aproape de public. Lucrul acesta se simte, publicul n-ai cum să-l păcălești, el te înțelege, adică te citește foarte, foarte bine și cred că lucrurile astea au contat foarte mult. Și nu în ultimul rând, seriozitatea. Am și acum, chiar și anul acesta, dar în anii trecuți am avut foarte multe angajamente și mă întrebau: ‘dom'le, dacă e nevoie, vă trimitem un avans dacă ați spus că veniți’. Nu. Dacă am să vin, vin, semnăm contractul pe loc sau îl schimbăm pe e-mail. Sigur că un contract are și clauze că pot să renunț , dar n-am făcut niciodată treaba asta”.

Despre colaborarea cu Florian Pittiș care i-a marcat viața artistică, despre concertele alături de Paula Selling și poveștile savuroase trăite alături de Tudor Gheorghe, aflați mai multe de la Ducu Bertzi, invitat în emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 17/18 februarie 2025.

Care sunt destinațiile turistice ale anului?
Serviciul de noapte 10 Februarie 2025, 10:01

Care sunt destinațiile turistice ale anului?

Adrian Voican, vicepreședinte ANAT, vine la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, pentru o discuție despre provocările...

Care sunt destinațiile turistice ale anului?
Cristina Chiriac (CONAF): În România, viața de antreprenor este un risc
Serviciul de noapte 08 Februarie 2025, 11:02

Cristina Chiriac (CONAF): În România, viața de antreprenor este un risc

Principalele provocări ale lui 2025 pentru antreprenori au fost analizate la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Cristina Chiriac (CONAF): În România, viața de antreprenor este un risc
Cum se adaptează mediul de afaceri la noile provocări fiscale
Serviciul de noapte 03 Februarie 2025, 09:46

Cum se adaptează mediul de afaceri la noile provocări fiscale

Cristina Chiriac, președinte fondator al CONAF și Adriana Duna, președinta filialei Alba sunt invitatele emisiunii Serviciul...

Cum se adaptează mediul de afaceri la noile provocări fiscale
Dumitru Chisăliță: Liberalizarea pieței la energie trebuie pregătită solid, altfel apar capcane pentru consumatori
Serviciul de noapte 29 Ianuarie 2025, 17:35

Dumitru Chisăliță: Liberalizarea pieței la energie trebuie pregătită solid, altfel apar capcane pentru consumatori

Consumatorii trebuie să știe că pericolul cel mai mare este că li se pot prelungi contractele cu furnizorii în mod tacit,...

Dumitru Chisăliță: Liberalizarea pieței la energie trebuie pregătită solid, altfel apar capcane pentru consumatori
Corul Madrigal își propune să înregistreze toate imnurile planetei
Serviciul de noapte 27 Ianuarie 2025, 09:21

Corul Madrigal își propune să înregistreze toate imnurile planetei

Managerul cultural al Corului Madrigal, Emil Pantelimon, a anunțat unul dintre cele mai importante proiecte de protocol...

Corul Madrigal își propune să înregistreze toate imnurile planetei
Cum vor evolua prețurile la energie în 2025?
Serviciul de noapte 27 Ianuarie 2025, 09:01

Cum vor evolua prețurile la energie în 2025?

Președintele Asociatiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, vine la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, pentru o...

Cum vor evolua prețurile la energie în 2025?
Corul Madrigal, de la un veritabil brand de țară la educația tinerei generații
Serviciul de noapte 21 Ianuarie 2025, 16:57

Corul Madrigal, de la un veritabil brand de țară la educația tinerei generații

Povestea Madrigalului, care anul acesta pășește în anul centenar Marin Constantin, fondatorul corului, a fost spusă la...

Corul Madrigal, de la un veritabil brand de țară la educația tinerei generații
Corul Național de Cameră Madrigal pășește în anul centenar Marin Constantin
Serviciul de noapte 20 Ianuarie 2025, 09:56

Corul Național de Cameră Madrigal pășește în anul centenar Marin Constantin

Despre bijuteriile corale autentice păstrate în zestrea noastră culturală și despre proiectele Corului Madrigal în anul...

Corul Național de Cameră Madrigal pășește în anul centenar Marin Constantin