Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Planul de luptă al României: Cancerul nu mai este o condamnare la moarte

România are din luna ianuarie 2022, un Plan Național de Combatere a Cancerului, detaliat la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Planul de luptă al României: Cancerul nu mai este o condamnare la moarte

Articol de Luminiţa Voinea, 02 Martie 2022, 15:48

Cancerul este a doua cauză a mortalității în țările din Uniunea Europeană, după bolile cardiovasculare.

În fiecare an, 2,6 milioane de oameni sunt diagnosticați, iar 1,2 milioane mor.

Cancerul reprezintă o amenințare uriașă pentru societatea modernă, chiar dacă dovezile arată că 40% din cazuri ar putea fi prevenite.

România are, din luna ianuarie a acestui an, un plan național de combatere a cancerului, care, potrivit specialiștilor, va crește supraviețuirea în rândul bolnavilor și le va oferi acces la tratamentele moderne și la medicină personalizată.

Planul prevede și înființarea unui registru al pacienților oncologici astfel încât, în 2025, să existe un spațiu european al datelor, care să poată duce la medicină de precizie, algoritm de inteligență artificială și la noi soluții pentru tratarea cancerului.

Inițiatoare a două legi care fac parte din acest plan, senatoarea Nicoleta Pauliuc a învins cancerul şi ştie prin ce trec oamenii loviţi de teribilul diagnostic.

De aceea, proiectele inițiate de ea pleacă de la o realitate crudă, trăită pe holurile spitalului.

Nicoleta Pauliuc, jurnal de supraviețuire în cancer

În urmă cu patru ani și jumătate a aflat că are cancer de pancreas.

În ciuda specialiștilor care i-au dat doar 5% șanse de supraviețuire, Nicoleta Pauliuc, acum senatoare în Parlamentul României și președintă a Comisiei de Apărare, a reușit să învingă boala.

A trecut prin momente cumplite, dar a redescoperit importanța gândirii pozitive și s-a antrenat pentru viață, nu pentru moarte.

“Acum patru ani, când am mers la doctor, am auzit două vorbe care îți năruiesc toate visele: ai cancer. Au fost momente când, pe perioada tratamentului, m-am rătăcit, când am căzut în genunchi, când spuneam că e gata, e sfârșitul, dar de fiecare dată am găsit în mine puterea de a mă ridica și merge mai departe. Acum doi ani nu eram pregătită să fac această mărturisire, pentru că e greu să recunoști că, în anumite momente, ești neputincios. În viață, în momentul în care îți recunoști greșeala, înseamnă că ești pregătit să construiești. Când am recunoscut că am avut momente grele, atunci cred eu că am fost pregătită să merg mai departe, să-mi fac vise. Am ales să povestesc pentru că mi-am dat seama cât de importantă e puterea exemplului. Au fost momente grele dar de fiecare dată spun că, în toată această perioadă, m-am călăuzit de nevoia de a-mi construi visele. E nevoie să-ți faci vise de o zi, de două zile, de un an, de 15 ani pentru că dacă tu îți faci aceste vise nu pierzi oportunitățile de lângă tine. Iar eu, dacă azi pot fi aici, dacă pot să văd soarele a doua zi, dacă pot să introduc în Parlament inițiative legislative care să le îmbunătățească viața supraviețuitorilor de cancer, este penru că în toată această perioadă a tratamentului am avut lângă mine oamenii mei dragi: soțul meu, copilul meu, care mi-au dat puterea să lupt, surorile, nepoatele, familia. Și de aici am realizat cât de important este să fim uniți în acest război noi, familia, tu, pacient alături de familie și echipele de medici“, a povestit senatoarea Nicolaeta Pauliuc, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Printre experiențele împărtășite ascultătorilor a menționat și importanța gândirii pozitive, dar și faptul că nu trebuie să te învinovățești dacă treci printr-o experiență oncologică.

“Să nu lăsăm gândurile negative să crească. Dacă lăsăm gândurile negative, emoțiile, oamenii care gândesc negativ să stea lângă noi, eșecul este garantat, pentru că atunci nu mai vezi partea pozitivă. Cancerul este o etapă a vieții tale. Dacă tu vei încerca să găsești explicații din trecut, dacă vei încerca să spui că ești vinovat și să te culpabilizezi, atunci nu vei putea să depășești aceasta etapă. Dacă vei încerca să gândești pozitiv, vei spune: da, e o etapă în viața mea, din acest moment îmi voi canaliza toate resursele ca să îmi pot atinge obiectivul să mă urc în trenul supraviețuitorilor nu ai cum să nu reușești”, povestește senatoarea.

Proiecte legislative în ajutorul bolnavilor de cancer

După ce a supraviețuit cancerului, senatoarea Nicoleta Pauliuc se implică în tot ceea ce ține de asigurarea drepturilor pacienților oncologici.

La inițiativa ei, Parlamentul a adoptat proiectul de lege prin care apropiaţii pacienţilor cu cancer pot primi până la 45 de zile de concediu plătit ca să le poată fi alături la operaţii şi tratamente și, de asemenea, pot beneficia de consiliere psihologică.

Ministerul Sănătății urmează să întocmească normele de aplicare.

Un alt proiect aprobat este “Ziua supraviețuitorului de cancer”, o zi în care se va sărbători viața.
Iar ieri, Nicoleta Pauliuc a mai depus un proiect de lege, „Dreptul la uitare”, prin care supraviețuitorii de cancer să-și poată încheia asigurări de sănătate, după vindecare, fără să mai plătească în plus asigurătorilor.

Asta înseamnă că vor putea duce o viață normală, fără a fi discriminați.

„Dreptul la uitare dă posibilitatea supraviețuitorului de cancer să ducă o viață așa cum o duce un om care nu a fost niciodată diagnosticat cu cancer. Un tânăr de 18 de ani, care a fost diagnosticat cu cancer în copilărie și s-a vindecat, dacă vrea să-și ia un credit ipotecar are nevoie de asigurare de sănătate. Asiguratorul te întreabă dacă ai avut boli oncologice. În momentul în care spui da, el va plăti mai mult față de cei care nu au fost diagnosticați niciodată. În acest proiect legislativ dau posibilitatea – pentru că cercetările științifice sunt foarte avansate - ca după șapte ani de zile, la orice tip de cancer, să poți încheia un contract de asigurări de sănătate și să scrie negru pe alb că asiguratorul nu trebuie să mai ceară date de la asigurat cu privire la tratamentele oncologice pe care le-a făcut. Este o măsură socială foarte importantă pentru că noi, anual, avem în jur de 4000 de copii diagnosticați cu cancer. E o recunoaștere că acești oameni au posibilitatea să fie normali”, spune Pauliuc.

Cancerul nu mai este o condamnare la moarte

În lume, numărul persoanelor care trăiesc cu cancer, al supraviețuitorilor, crește de la an la an.

Acest lucru se datorează creșterii nivelului de cunoștințe despre cancer în rândul publicului general, depistării precoce, introducerii programelor de screening, dar și progresului înregistrat în medicină.

Și în România se lucrează la o strategie de a accesa toate moleculele noi, care intră în tratamentul cancerului, în timp real, alături de celelalte țări europene, spune dr. în științe medicale Cristina Berteanu, medic primar ATI, director medical Neolife.

„Lucrurile progresează în fiecare an. Intră în Programul Național de Oncologie molecule noi, tehnici revoluționare de radioterapie, tehnici noi de chirurgie, poate nu avem acces la ultimele molecule în câteva zile sau luni, cum are Germania, dar și asta se va îmbunătăți și se lucrează la o strategie de a accesa toate moleculele noi în timp real, alături de celelalte țări. În orice caz, cancerul nu mai este o condamnare la moarte, există o acumulare imensă de dovezi științifice, care trebuie să ne dea încredere și optimism”.

În ceea ce privește planul național de combatere a cancerului, principalele lui coordonare sunt cele din planul european: prevenția, depistarea precoce, diagnostic, tratamentul și calitatea vieții, alături de reinserția socială și reabilitare, a adăugat medicul Cristina Berteanu.

“Se ia în discuție faptul că prevenția este extrem de importantă și poate evita instalarea bolii în multe localizări: cancerul de col uterin poate fi evitat în proporție de 100%, cancerul pulmonar, cancerul cavității bucale, cancerul esofagului în proporție de 80%, cancerul colorectal în proporție de 55% și de aceea se dorește o strategie de prevenție și de promovare a educației pentru sănătate în care se va investi foarte mult. Se dorește un fond de inovație pentru ca pacientul român să aibă acces la cercetare, inovație și medicină personalizată și să poată avea acces mai rapid la toate moleculele noi aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului, de asemenea accesul la diagnostic și tratament de ultimă generație care se vor face prin acces la centre naționale de cancer, care vor fi racordate printr-o rețea, va fi un protocol inter-operațional, și de asemenea, centrele naționale vor fi conectate într-o rețea europeană a tuturor celor 27 de state membre. Se va pune mare accent pe bazele de date și pe înființarea unui registru al pacienților oncologici pentru că, din 2025 va exista un spațiu european al datelor, iar aceste date vor putea duce la medicină de precizie, algoritm de inteligență artificială și la noi soluții pentru această boală”.

Totodată, Planul Național de Combatere a Cancerului va beneficia de resurse europene consistente, după cum menționează medicul Cristina Berteanu, director medical Neolife.

“Există resurse europene fără precedent. Este Planul European de Combatere a Cancerului, care alocă patru miliarde de euro, este proiectul European Union for Health, care alocă 5,1 miliarde de euro și o treime sunt dedicate, de asemenea, luptei împotriva cancerului. Există Orizont Europa care alocă 19,9 miliarde de euro dispuși pe șapte ani – trei milioane fiind dedicați luptei împotriva cancerului. Există Europa digitală care alocă 250 de milioane de euro pentru a dezvolta infrastructura digitală. De aceea, e foarte important să fie un plan pragmatic și eficient care să acceseze aceste fonduri europene”.

Planul Național de Combatere și Prevenire a Cancerului aduce termene fixe: 30 de zile pentru a pune un diagnostic, 60 de zile de la suspiciunea bolii până la începerea tratamentului și un fond de inovație care va permite accesul la molecule noi.

“Sunt convinsă că Planul Național de Combatere a Cancerului va fi foarte rapid și are deja niște dead-line-uri fixate pentru traseul pacientului, care trebuie să fie standardizat pentru o perioadă de 30 de zile în a pune un diagnostic, pentru o perioadă de 60 de zile de la suspiciunea bolii până la începerea tratamentului, pentru dotarea unor centre care să asigure screening și depistarea precoce și, de asemenea, pentru fondul acesta de inovație care va permite accesul la molecule noi cât mai rapid și strategia de prevenție, care constă în educarea populației, un departament de sănătate publică al fiecărui spital. Există un consens chiar și politic în a duce la capăt aceste obiective“, subliniază medicul primar ATI, Cristina Berteanu.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 28 februarie/1 martie 2022. Tema: Planul Național de Luptă împotriva Cancerului. Invitatele emisiunii, senatoarea Nicoleta Pauliuc, preşedinta Comisiei pentru Apărare din Senat și medicul Cristina Berteanu, Medic primar ATI, doctor în medicină

Corul Național de Cameră Madrigal pășește în anul centenar Marin Constantin
Serviciul de noapte 20 Ianuarie 2025, 09:56

Corul Național de Cameră Madrigal pășește în anul centenar Marin Constantin

Despre bijuteriile corale autentice păstrate în zestrea noastră culturală și despre proiectele Corului Madrigal în anul...

Corul Național de Cameră Madrigal pășește în anul centenar Marin Constantin
Energia și IT-ul, domenii cheie  pentru România în 2025
Serviciul de noapte 14 Ianuarie 2025, 15:04

Energia și IT-ul, domenii cheie  pentru România în 2025

Asociația "Cred în România" a întocmit un clasament al realizărilor României în anul 2024 și a identificat domeniile cu...

Energia și IT-ul, domenii cheie  pentru România în 2025
Cum va fi 2025 pentru români?
Serviciul de noapte 13 Ianuarie 2025, 10:22

Cum va fi 2025 pentru români?

Adrian Băzăvan, cofondatorul Asociației “Cred în România”, vine la Serviciul de noapte cu Maria Toghina cu argumente care ne...

Cum va fi 2025 pentru români?
Medicul Ioan Lascăr, povestea din spatele succesului:  “Am fost înfiat de o rudă, ca să pot fi acceptat la liceu”
Serviciul de noapte 08 Ianuarie 2025, 11:42

Medicul Ioan Lascăr, povestea din spatele succesului:  “Am fost înfiat de o rudă, ca să pot fi acceptat la liceu”

Prof.dr.emerit Ioan Lascăr a vorbit despre întâmplări care i-au marcat viața în perioada dictaturii comuniste și despre...

Medicul Ioan Lascăr, povestea din spatele succesului:  “Am fost înfiat de o rudă, ca să pot fi acceptat la liceu”
Noutăți din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive
Serviciul de noapte 06 Ianuarie 2025, 10:44

Noutăți din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive

Prof.dr.emerit Ioan Lascăr vine la Serviciul de noapte pentru un dialog despre noutățile din domeniul chirurgiei plastice și...

Noutăți din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive
Bilanț 2024: O lume mai multilaterală cu schimbări de poziționare la nivel global
Serviciul de noapte 03 Ianuarie 2025, 09:12

Bilanț 2024: O lume mai multilaterală cu schimbări de poziționare la nivel global

Prof.univ.dr.Iulian Chifu, consideră că raporturile de forță se schimbă în mod turbulent peste tot în lume.

Bilanț 2024: O lume mai multilaterală cu schimbări de poziționare la nivel global
Impactul schimbărilor globale asupra vieții noastre în 2025
Serviciul de noapte 30 Decembrie 2024, 09:30

Impactul schimbărilor globale asupra vieții noastre în 2025

Prof.univ.dr. Iulian Chifu vine la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină pentru o analiză a transformărilor geopolitice majore...

Impactul schimbărilor globale asupra vieții noastre în 2025
Dumitru Constantin-Dulcan: Sărbătorile sunt un prilej de a medita asupra noastră
Serviciul de noapte 24 Decembrie 2024, 12:15

Dumitru Constantin-Dulcan: Sărbătorile sunt un prilej de a medita asupra noastră

Prof. univ. dr. Dumitru Constantin-Dulcan a fost invitatul Mariei Țoghină, într-o ediție specială a Serviciului de noapte.

Dumitru Constantin-Dulcan: Sărbătorile sunt un prilej de a medita asupra noastră