Papa Francisc vine în Romania “ca un mesager al solidarității și speranței”
“Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină a analizat semnificațiile vizitei Papei Fracisc în România.
Articol de Luminiţa Voinea, 28 Mai 2019, 17:58
La 20 de ani de la prima vizită a unui Suveran Pontif, România își deschide sufletul pentru a-l primi cum se cuvine pe Papa Fracisc.
România este o țară majoritar ortodoxă, în care conviețuiesc în armonie și alte confesiuni, fiecare având partea sa de contribuție la ceea ce înseamnă astăzi identitatea poporului român.
În acest context, mesajul transmis de vizita Papei într-o țară în care creștinii ortodocși sunt majoritari se dorește a fi unul de armonie și prietenie creștinească între cele două biserici: catolică și ortodoxă.
Vizita se desfășoară sub genericul „Să mergem împreună” și are trei dimensiuni: de stat, pastorală și ecumenică.
Călătoria apostolică marchează câteva premiere: este prima vizită a unui papă care îmbrățisează atât Capitala, cât și fostele principate istorice ale României, cu etape la București, Iași, Șumuleu-Ciuc și Blaj, precum și prima prezență a unui Papă , chiar și numai pentru o escală, la Bacău și Sibiu.
Poate cel mai important lucru demn de meționat este că Papa Francisc vrea să îi imbrățișeze pe toți creștinii catolici, în diversitatea lor de rit și de limbă.
“Așteptăm ca Sfântul Părinte să aibă forță și să ajungă în regiunile în care sunt reprezentați catolicii din România în diversitatea lor de rit și de limbă. La Bucutrești, la Iași există catolici de rit latin și de limba română, la Șumuleu există catolici de rit latin și de limba maghiară majoritari, iar la Blaj există catolici de rit bizantin și de limbă română majoritari. Asadar, doua rituri si două limbi majoritare pentru catolicii din România. Sfântul Părinte face o vizita pastorală, în sensul acesta larg: vrea să îi îmbrățișeze pe toți, să-i mângâie pe toți creștinii catolici în diversitatea lor de rit și de limbă. Ca să-l vezi o dată în viață, la o liturghie și să participi la așa ceva, este o ocazie unică pe care un credincios catolic ar trebui să o exploateze și să participe”, a spus la „Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, părintele Wilhelm Dancă, decan al Facultății de Teologie Romano-Catolice.
Papa Francisc vine în România ca pelerin al păcii, ca prieten, ca mesager al speranței. Iar mesajul său va fi unul care va insufla un ideal al coeziunii, al solidarității, al apropierii dintre noi, punctează părintele Cristian Barta, vicar general al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.
Momentul Blaj și conotațiile pastorale
Punctul culiminant al vizitei va fi la Blaj, pe 2 iunie, acolo unde Papa Francisc va oficia Sfânta Liturghie al cărei moment de vârf va fi beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici , martiri pentru Cristos în timpul comunisumului.
Este vorba despre venerabilii slujitori ai lui Dumnezeu Vasile Aftenie, Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Liviu Hossu.
“Prezența Sfântului Părinte la Blaj are o conotație pastorală, pentru că la Blaj îl așteptăm pe păstorul Bisericii Catolice, pe succesorul lui Petru. Sfântul Părinte vine la Blaj acasă, într-un loc care a fost sfințit de jertfa martirilor. Nu trebuie să uităm că în timpul prigoanei comuniste, biserica greco-catolică a dat o mărture importantă în ceea ce priveste fidelitatea față de Sfântul Scaun Apostolic al României. Această litrughie va avea loc pe Câmpia Libertății, care știm bine din istorie că a rămas un loc al libertății spirituale și umane, în care demnitatea a fost afirmată si apărată”, a punctat părintele vicar Cristian Barta.
Întâlnirea cu Patriarhul Daniel, mesaj de prietenie creștinească
După întâlnirile de stat pe care le avea cu președintele României, cu premierul, cu membrii corpului diplomatic și cultural, Papa Francisc se va întâlni cu Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române și cu membrii Sfântului Sinod Permanent.
Această cronologie a programării vizitelor transmite mesaje foarte puternice de armonie și prietenie creștinească între cele două biserici: ortodoxă și catolică, într-o țară majoritar ortodoxă.
“Cronologia nu e întâmpătoare, a fost bine gândită, pentru că transmite un mesaj unei țări majoritar ortodoxe, iar mesajul este unul de armonie, de dialog, de înțelegere, de simpatie, de prietenie creștinească, de solidaritate. Papa a ales această succesiune a întâlnirilor pentru a sublinia importanța pe care el o acordă acestei întâlniri cu Biserica Ortodoxă și cu comunitatea creștinilor ortodocsi, care va fi la Catedrala Mântuirii Neamului”, a subliniat părintele Wilhelm Dancă.
Premierele vizitei
Călătoria apostolică a Papei Francisc în România marchează câteva premiere demne de menționat: petrece trei zile pline în România, lucru care nu s-a întâmplat în nicio altă țară europeană și îi vizitează deopotrivă pe toți creștinii catolici în diversitatea lor lingvistică și liturgică, dar și pe cei ortodocși.
“Papa Francisc, nicăieri în Europa nu a petrecut mai mult de 3 zile ca în România și îi vizitează pe toti creștinii catolici, în diversitatea lor lingvistică și liturgică, și pe cei ortodocși. E un element de noutate și de orgoliu creștin moderat pentru noi, pentru că Papa ne acordă atenție și trebuie să ne bazăm pe prietenia manifestată față de noi, să acceptăm îndemnul lui de a merge împreună”, a subliniat părintele Wilhelm Dancă.
“Să mergem împreună”– aprofundarea rădăcinilor creștine
Sloganul sub care se desfășoară vizita -“Să mergem împreună” - este o invitație la aprofundarea rădăcinilor creștine dintre catolici și ortodocși și ne îndeamnă să investim în prietenia creștină.
“Avem rădăcini creștine sau elemente comune, în special catolicii și ortodocșii, foarte multe care ne unesc și foarte puține care ne despart. Aceeași scriptură, aceleași sacramente, structură canonică de organizare a bisericii, tradiția creștină a primului mileniu cu sfinții părinți și cea de-a cincea evanghelie, cultul sfinților, cultul moaștelor, postul, rugăciunea sunt tot atâtea elemente comune care ne permit și ne invită să îndrăznim să mergem împreună. Sfântul Părinte ne lansează această provocare să investim în prietenia care ar trebui să funcționeze între noi”, spune părintele Dancă.
De altfel, colaborarea dintre cele două biserici are deja efecte în viața de zi de zi a creștinilor.
“În ziua de astăzi, faptul că poți celebra o liturghie ortodoxă într-o biserică catolică, fără niciun fel de problemă și faptul că biserica catolică pune la dispozitia bisericii ortodoxe aceste lăcașe de cult, arată cât de apropiați suntem și cât de mult colaborăm”, a amintit jurnalistul Gelu Trandafir .
Vizita Papei aduce dialogul între cele două biserici
Despre semnificațiile vizitei Papei Francisc într-o țară preponderent ortodoxă și mesajele pe care le transmite, în special în privința întăririi dialoguluiui dintre cele două biserici, a vorbit și ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, profesor Liviu Petru Zăpârțan, într-un interviu acordat corespondentei noastre la Roma, Elena Postelnicu.
“Sub unghiul concepției Sfântului Părinte despre nevoia dialogului dintre catolici și ortodocsi, dar în general dintre toți creștinii, vizita în România are o semnificație particulară pentru populația țării care se declară în proporție de 80% de religie ortodoxă. În același timp, este o comunitate catolică de rit latin și o comunitate greco catolică cu tradiții istorice și culturale impresionante. Astfel încât, vizita Papei va însemna și un dialog între cele două biserici. Vizita se înscrie în logica generală a vizitelor pe care le face și care își au sursa în aprecierile Vaticanului asupra proceselor ce se desfășoară în lumea contemporană. Deseori, Sfântul Părinte vorbește despre faptul că această epocă schimbă paradigma. Este un soi de transformare revoluționară a lumii contemporane. Este semnificativ cum Papa Francisc vede transformările pe care le aduce revoluția stiințifică, tehnică, transformările industriilor în lumea de azi, pe care le consideră un dar al divinății, dar pe care le privește și ca generatoare de contradicții. Pentru el, știința, tehnologia, trebuie să fie generalizate în beneficiul tuturor membrilor societății, ori el consideră că sunt generatoare de contradicții: îmbogățesc pe cei bogați și sărăcesc pe cei săraci care, din păcate, reprezintă majoritatea pe glob. Si atunci, această atenție față de marginalizați, de emigranți, față de oameni cu probleme se exprimă în această dorință de a vizita locuri unde acumulările de probleme sunt mai pregnante, mai puternice“.
O vizită care leagă generațiile
Părintele Dancă îi îndeamnă pe români să participe la vizita Papei în România, pentru că este un moment unic, care, pe lângă semnificația religioasă și pastorală, are și una umană: acea de a lega generațiile între ele.
“În acest sfarșit de săptămână, la vizita Papei, românii să mearga oriunde – la Catedrala Mântuirii, la Catedrala Catolică sau în țară, pentru ca peste ani și ani să spuna celorlalți: l-am văzut pe Papa Francisc în țara mea. Poate fi un reper cultural istoric și de familie, să se lege generațiile între ele printr-o astfel de întâlnire“, i-a îndemnat părintele Dancă pe asculătorii RRA.
De altfel, Radio România Actualități va transmite în direct principalele momente ale vizitei Papei Francisc în România.
Echipe mixte de reporteri și tehnicieni se vor afla pe traseul parcurs de Papa Fracisc, astfel încât momentele cheie ale vizitei să poată fi urmărite la Radio România Actualități.
Video: Emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină din 27/28 mai 2019, poate fi urmărită în format VIDEO în linkul următor:
https://www.facebook.com/serviciuldenoapteluni/videos/1034368626767315?sfns=mo