Ascultă Radio România Actualitaţi Live

O echipă de liceeni români a reprezentat România cu succes, la un eveniment sub egida ONU

Ei au fost „avocați” sau „procurori” ai unui lider nazist, în cadrul unui eveniment organizat la New York sub egida ONU.

Elevii Complexului Educational Laude-Reut, alături de fondatoarea Complexului, Tova Ben-Nun Cherbis, în studioul Serviciului de Noapte cu Maria Țoghină Foto: Marius Țoghină

Articol de Luminiţa Voinea, 14 Februarie 2023, 17:27

În premieră pentru țara noastră, 12 elevi români de la Complexul Educational Laude-Reut au participat, în prima parte a lunii februarie, la procesul simulat al unui medic nazist.

Momente delicate ale istoriei au fost, astfel, retrăite la sediul ONU din New York.

Cei 12 elevi, însoțiți de fondatoarea Complexului Educational Laude-Reut, Tova Ben-Nun Cherbis, au reprezentat România în cadrul unui proces internațional simulat care l-a avut în boxa acuzaților pe Ernst Rüdin, creierul legislației "igienei rasiale", promotor al programului nazist de sterilizare forțată.

Ei au povestit experiențele trăite la New York, în emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Cum au ajuns tinerii români la ONU

Cei 12 elevi români au participat la procesul de la New York, alături de alți 30 de elevi și studenți cu vârste între 15 și 22 de ani, provenind din toată lumea. Echipa României a fost cea mai numeroasă.

Participanții au fost desemnați în urma unei proceduri de selecție care a durat doi ani, pe baza contribuției lor la combaterea antisemitismului, precum și pe baza activităților pe care le-au desfășurat pe tema Holocaustului.

În cadrul procesului simulat, tinerii participanți s-au împărțit în echipe de „procurori” și „apărători”, susținându-și argumentele în fața unui complet de judecată format din juriști reputați pe plan internațional.

Educația, primul pas în prevenirea urei rasiale

Cinci dintre tinerii români, prezenți în studioul Serviciului de noapte, au povestit despre cum a devenit realitate visul lor de a ajunge la sediul ONU din New York.

Ei au fost selectați în urma prezentării unui clip video cu tema Holocaust, abordarea fiind una individuală.

Barbara Marinescu, 17 ani: Am pregătit un filmuleț de 90 de secunde despre Holocaust. Am putut să vorbim din mai multe perspective, eu am abordat rolul educației în cunoașterea istoriei și cum ar putea fi combătut antisemitismul prin educație. A fost destul de dificil, însă a meritat. Fiecare a trimis propriul videoclip.

Alexandru Burlacu, 17 ani: Am trimis un videoclip în care am vorbit despre cum educația este primul pas prin care putem să prevenim ura, rasismul și tot felul de sentimente negative, care pot afecta o societate, oamenii. Și primul pas, desigur, e să ne educăm copiii, să educăm generațiile viitoare să poată să vadă lumea cu ochi mai frumoși.

Beatrice Popescu, 16 ani: Noi, prin acest proiect, devenim lideri care pot să educe. Compunerea textului a fost mai grea, partea cu filmatul a fost o rutină pentru că noi mai avem proiecte asemănătoare.

Andrei Micula, 17 ani: În videoclipul meu, am vorbit despre cum istoria se poate repeta și ce putem învăța din istorie și am făcut cumva referiri la perioada pandemică. Începând cu ciuma bubonică, gripa din 1918 și până la pandemia de acum. Am explicat că, deși este cea mai neplăcută metodă, carantinarea este cea mai eficientă. După aceea, am făcut și o paranteză: de ce este important să ne uităm la lecțiile pe care le învățăm , pentru a evita tragedii precum Holocaustul.

Cristian Iancu, 17 ani: Am vorbit despre de ce e important să învățăm business-ul în școli și am vrut să demonstrăm că business-ul este un domeniu care merită studiat de la vârsta noastră.

Tova Ben Nun-Cherbis, fondator și președinte al Complexului Educațional Laude-Reut, spune că succesul liceenilor arată că acest program merită dezvoltat: Sunt mândră de prestația copiilor. Bagajul de cunoștinte pe care ei îl acumulează în toate programele extracuriculare a dovedit că programul merită să fie susținut și dezvoltat. Când i-am văzut la ONU, sincer, am spus în gând: acestia vor fi conducătorii viitori ai României, ai lumii “.

Trebuie să ne aducem aminte în continuare de asemenea tragedii, pentru ca evenimente precum Holocaustul să nu mai aibă loc”

Mesajul proiectului desfășurat la ONU: Never again means to remeber, again and again”.

Barbara Marinescu: A fost o lecție pentru mine. Am învățat că nu e niciodată prea târziu să lupți pentru valorile, ideile și opiniile tale. Pentru ca tragedii precum Holocaustul să nu mai aibă loc, trebuie să ne aducem aminte în continuare de ele. Never again means to remember, again and again”

Alexandru Burlacu: Pentru mine a fost momentul în care am aflat despre începutul ideologiei de igienă rasială: de unde a pornit, în ce țară, cine a fost fondatorul. Este clar că Holocaustul, rasismul nu au fost inventate peste noapte, ci au fost foarte mulți ani în care aceste ideologii dezastruoase au arătat partea mai întunecată a omenirii și doar un om a început să schimbe cursul istoriei cu o dogmă de-a sa.

Ma bucur că în România predarea Holocaustului există”

Tova Ben Nun-Cherbis, fondatoarea și președinta Complexului Educațional Laude-Reut, a remarcat faptul că în România se vorbește în școală despre Holocaust și i-a încurajat pe profesorii de istorie să nu ignore subiectul.

Pericolul extremismului există. Și eu mă bucur foarte mult că totuși, în Romania, de multi ani, predarea Holocaustului există, se investește în asta, acum și mai mult cu noua lege (n.r. Legea privind unele măsuri pentru studierea istoriei evreilor şi a Holocaustului). Așa că îi încurajez pe profesorii de istorie să nu ignore această lege, să predea Holocaustul, această generație de elevi este ambasadoarea istoriei. Pentru că părinții lor nu au învățat la școală despre istoria Holocaustului. Această generație aduce acasă istoria adevărată.

De la ONU, în România

Proiectul va continua în perioada următoare și în România cu reconstituirea procesului simulat în Camera Deputaților.

Astfel, în luna aprilie 2023, în Parlamentul României, la cea de-a 14-a ediție a conferinței internaționale pe teme de diplomație ‘2Day Ambassador’, organizată de Complexul Educațional Laude-Reut, elevii instituției vor reedita, într-o formulă locală, procesul de la New York.

Merită ca populația din Romania să afle tot. De acea, am hotărât să-l implementăm și în Romania. Am vorbit cu domnul Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, că merită să deschidă sala de plen, în prezența politicienilor, a parlamentarilor, pentru acest proiect. Și imediat a fost de acord. Se va desfășura în cadrul proiectului nostru 2Day Ambassador’. Vor fi prezenți 300 elevi din București, Sibiu,Iași. Îmi doresc ca acești 300 de elevi să fie în bănci alături de politicieni. Când acest proces va fi în Parlament, mesajul în mod sigur va ajunge în toate colțurile României. România e o țară frumoasă, bună,care merită educată. Cunoștințele înseamnă putere și puterea lumii este educația. Și mă bucur că noi putem transmite acest lucru mai departe. Pe 22 – 23 martie vom fi la Parlament, a anunțat Tova Ben Nun-Cherbis.

Mai mult, proiectul va fi pus în scenă și la Teatrul Național din București, unde chiar directorul instituției, Mircea Rusu, va juca rolul lui Ernst Rüdin. Regizorul acestui proiect va fi Răzvan Dincă, cel care a îmbrățisat imediat ideea, a anunțat în premieră la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, fondatoarea și președinta Complexului Educațional Laude-Reut.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 13/14 februarie 2023

Revoluția tehnologică în sănătate. Cum vor schimba noile tehnologii medicina din România
Serviciul de noapte 13 Noiembrie 2024, 14:33

Revoluția tehnologică în sănătate. Cum vor schimba noile tehnologii medicina din România

Spitale smart, dosarul electronic al pacientului, conceptul Big Data și folosirea inteligenței artificiale fac parte din...

Revoluția tehnologică în sănătate. Cum vor schimba noile tehnologii medicina din România
Cum va arăta medicina viitorului și cum ne va îmbunătăți viața?
Serviciul de noapte 11 Noiembrie 2024, 10:53

Cum va arăta medicina viitorului și cum ne va îmbunătăți viața?

Despre soluții digitale de top, tehnologii medicale avansate, inteligență artificială și inovații biomedicale de excepție, în...

Cum va arăta medicina viitorului și cum ne va îmbunătăți viața?
Cum putem scăpa de sărăcia energetică?
Serviciul de noapte 05 Noiembrie 2024, 16:04

Cum putem scăpa de sărăcia energetică?

România trebuie să reducă sărăcia energetică la jumătate până în anul 2030, pentru a nu ajunge ca în 2050, jumătate din...

Cum putem scăpa de sărăcia energetică?
Andrei Tudor: Îmi plăcea mirosul studiourilor muzicale de la Radio România
Serviciul de noapte 29 Octombrie 2024, 16:47

Andrei Tudor: Îmi plăcea mirosul studiourilor muzicale de la Radio România

Unul dintre muzicienii din noua generație a cărui carieră a început și s-a împletit apoi cu cea a Radioului public, Andrei...

Andrei Tudor: Îmi plăcea mirosul studiourilor muzicale de la Radio România
Muzicianul Andrei Tudor prefațează Ziua Națională a Radioului
Serviciul de noapte 28 Octombrie 2024, 09:22

Muzicianul Andrei Tudor prefațează Ziua Națională a Radioului

La Serviciul de noapte, prefațăm Ziua Națională a Radioului alături de unul dintre cei mai talentați muzicieni din tânăra...

Muzicianul Andrei Tudor prefațează Ziua Națională a Radioului
Iulian Chifu: Maia Sandu trebuie să vină cu o coaliție pro-europeană
Serviciul de noapte 22 Octombrie 2024, 17:47

Iulian Chifu: Maia Sandu trebuie să vină cu o coaliție pro-europeană

În perspectiva turului II al alegerilor prezidențiale, cea mai bună strategie pentru Maia Sandu ar fi construirea unei...

Iulian Chifu: Maia Sandu trebuie să vină cu o coaliție pro-europeană
Care este perioada zilei în care suntem cei mai activi?
Serviciul de noapte 16 Octombrie 2024, 08:20

Care este perioada zilei în care suntem cei mai activi?

Prof.dr.Diana Păun vorbește despre schimbările care au loc în organism din punct de vedere endocrin și cum sunt influențate...

Care este perioada zilei în care suntem cei mai activi?
Poveștile vinului. “În jurul viței de vie s-au format popoare și țări”
Serviciul de noapte 08 Octombrie 2024, 16:58

Poveștile vinului. “În jurul viței de vie s-au format popoare și țări”

Poveștile vinului de pe ambele maluri ale Prutului au fost spuse la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Poveștile vinului. “În jurul viței de vie s-au format popoare și țări”