"Momentul 0" - noi reguli privind protecția datelor personale
România se aliniază din 25 mai, noilor reglementări europene în domeniul protecției datelor personale.
Articol de Luminiţa Voinea, 22 Mai 2018, 12:04
"Momentul 0" al protecției datelor personale se traduce în asigurarea confidențialității și a securității datelor noastre personale de către agenții economici și instituțiile publice.
Datele personale înseamnă nume, adresă, CNP, e-mail, adresă de IP, sau datele biometrice, genetice și cele privind starea de sănătate.
Potrivit Regelementării UE privind protecția datelor personale (GDPR), care se va aplica și în România din 25 mai, datele personale trebuie prelucrate echitabil, legal, iar după ce nu mai sunt necesare vor trebui șterse de către agenții economici sau instituțiile publice.
Noile măsuri trebuie să asigure confidențialitatea, a declarat Oana Luisa Dumitru, de la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării datelor persoanale, la emisiunea "Serviciul de noapte" cu Maria Țoghină.
"Obligația generală a agenților economici și instituțiilor publice stabilite de Regulamentul UE constă în faptul că datele personale trebuie prelucrate echitabil, legal. Trebuie să fie prelucrate doar acele date necesare îndeplinirii scopului, iar după o perioadă vor trebui șterse, dacă nu intră sub incidența altei legi. Măsurile trebuie să asigure confidențialitatea datelor personale", a spus Oana Luisa Dumitru.
CNP-ul și securitatea datelor personale
Dacă aveți informații că operatorii (agenții economici, băncile, instituțiile publice, punctele farmaceutice) folosesc abuziv datele personale, puteți sesiza Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor Persoanale, care, începând cu 25 mai, va putea investiga și aplica amenzi drastice pentru nerespectarea confidențialității datelor personale.
"Operatorii au la dispoziție 72 de ore în care să notifice Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării datelor persoanale, în legătură cu eventuale probleme. Dacă acestea comportă riscuri privind discriminarea sau efecte negative sociale, operatorii trebuie să informeze și persoana vizată", a susținut Oana Luisa Dumitru.
Băncile nu au dreptul să divulge datele personale, să le transfere altor instituții și nici să le folosească în alte scopuri decât cele stabilite cu clientul.
De altfel, și clientul are obligația să notifice banca despre orice schimbare care survine în situația locativă sau salarială.
”99 la sută din plângerile primite de Autoritate s-au referit la lipsa informării persoanelor vizate în legătură cu folosirea datelor personale. Se pune accent foarte mult pe transparență, pe informarea persoanei vizate. De aici pornește totul”, a afirmat la emisiunea ”Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, Oana Luisa Dumitru, de la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării datelor persoanale.
Din 25 mai, odată cu intrarea în vigoare a Regelementării UE privind protecția datelor personale (GDPR), amenzile care pot fi date operatorilor de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor Persoanale vor fi unele usturătoare.
Acestea pot ajunge până la 4% din cifra de afaceri anuală globală sau 20 de milioane de euro.
VIDEO Emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 21/22 mai 2018.