Majoritatea universităților încep anul în sistem hibrid
Studenții vor începe anul universitar cu prezență fizică, dar și on-line, în funcție de specificul fiecărei facultăți.
Articol de Luminiţa Voinea, 29 Septembrie 2020, 18:19
Mai mult de jumătate de milion de studenţi încep zilele acestea studiile, la toate cele trei cicluri de învăţământ: licenţă, masterat şi doctorat.
În România sunt 54 de instituţii de învăţământ superior, dintre care şapte militare.
Aproape o treime din totalul studenţilor din ţară învaţă la universităţi din regiunea Bucureşti - Ilfov.
Cert este că, în condițiile măsurilor de siguranță, educația universitară se va desfășura, în cele mai multe dintre cazuri, în sistem hibrid, bineînțeles, și în funcție de specificul universităților.
Trei universități de prestigiu din țară – Universitatea Politehnica București, Universitatea A.I. Cuza din Iași și Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara – anunță, prin vocea rectorilor, că sunt pregătite să înceapă anul universitar, cu respectarea legislației în vigoare și a măsurilor sanitare impuse de pandemie.
Studenții au însă, mai multe îngrijorări legate de condițiile de cazare, o posibilă creștere a taxelor de cazare și utilizarea eficientă a resurselor educaționale, în special a celor digitale, în folosul tuturor studenților.
Deschiderea anului universitar la Politehnica București
Cea mai mare universitate tehnică din țară, Politehnica București, îi așteaptă pe cei aproximativ 30.000 de studenți pe data de 5 octombrie, în condiții de siguranță și ținând cont de reglementările în vigoare, a declarat rectorul Mihnea Costoiu la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.
După consultarea cu studenții și profesorii, varianta pe care se va merge este, cel mai probabil, sistemul hibrid – cursuri cu prezență fizică și cursuri on-line – în funcție de specificul fiecărei facultăți.
“Politehnica a fost și este pregătită, suntem într-o analiză continuă cu privire la situația pandemică. Decizia cu privire la începerea școlii a fost luată – cursurile vor fi deschise pe 5 octombrie, mai târziu decât obișnuiam în anii precedenți. În această săptămână, decizia finală va fi luată de Senatul Universității, ținând cont de reglementările în vigoare. Decizia de până acum este de a propune Senatului modelul hibrid, cu prezența fizică a studenților la laboratoare, iar cursurile și seminariile se vor desfășura on-line. Am avut o largă consultare cu studenții, sunt în permanentă legătură cu ei. Aceștia vor să se întoarcă la școală, profesorii sunt puțin mai reținuți“, a declarat rectorul Universității Politehnica București, Mihnea Costoiu.
El a menționat că vor fi deschise și căminele, cu păstrarea regulilor cerute de autorități privind menținerea distanțării și siguranței, în ciuda faptului că reglementările din Ordinul comun al Ministerelor Sănătății și Educației a venit foarte târziu.
“Este important pentru noi că am decis să deschidem căminele pentru studenți, cu păstrarea regulilor anunțate, după ce, recunosc, am avut luări de poziție foarte dure vis-a-vis de felul în care a fost reglementată activitatea universităților, după ce Ordinul din partea Ministerelor Educației și Sănătății a venit la începutul lunii septembrie și s-a modificat din nou, recent “, a subliniat Costoiu.
Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara a început anul on-line
Pe 21 septembrie a fost deschis anul universitar la Timișoara, la Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș, în sistem on-line, urmând să se reevalueze situația începând cu data de 12 octombrie.
Situația în acest caz este mai complicată, pentru că începând cu anul III, studenții au acces în spitale, iar anul acesta fiind unul sub semnul pandemiei de COVID-19, încă nu a fost reglementat modul în care studenții pot intra în spitale.
“Situația în Timișoara e mai specială, eu, înainte să hotărăsc deschiderea universității on-line, am avut discuții cu managerii de spitale din municipiul Timișoara. Avem cinci mari spitale, dintre care unul este pentru COVID, celelalte patru sunt suport COVID, caz în care accesul studenților în spitale este prohibit. Situația în care studenții ar putea intra în spitale ar fi în ultimul scenariu, atunci când am apela la studenții din anii IV, V si VI pentru efortul comun de luptă împotriva pandemiei. Astfel că am început în mod prudent, în sistem on-line, reevaluând situația începând cu data de 12 octombrie și anunțând probabil trecerea într-un sistem hibrid, dar asta va depinde de evoluția pandemiei și de anumite schimbări legislative”, a punctat Octavian Creț, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara, universitate care aniversează anul acesta 75 de ani de existență.
Sistem hibrid la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași
După consultarea comunității academice, a profesorilor, cercetătorilor și a studenților, Senatul acestei universități a decis începerea anului universitar în sistem hibrid, a anunțat Tudorel Toader, rectorul celei mai vechi universități din România, Universitatea A.I. Cuza din Iași.
“Trebuie să ținem seama de două lucruri: de reglementările de la Direcțiile de Sănătate Publică și de la autoritățile centrale. Am consultat și facultățile și am primit propuneri concrete de desfășurare a activității în format mixt, cu particularități de la o facultate la alta, ținând seama de numărul de studenți și de sălile disponbile. Pe data de 24 septembrie, a avut loc o ședință de Senat. Senatul Universității și-a însușit argumentele prezentate de mine, preluate de la facultăți, și a adoptat acel senariu mixt pentru fiecare facultate, cu particularități: Facultatea de Teologie Romano-Catolică, care are un număr mic de studenți, a optat pentru toate activitățile față în față, Facultatea de Drept, a optat pentru cursuri on-line, pentru seminarii la discipline obligatorii față în față, pentru seminarii la discipline opționale on-line, pentru examene on-line și îndrumări de licențe și doctorate față în față. Sigur că ne vom adapta din mers situației”, a afirmat Tudorel Toader.
Îngrijorările studenților
Studenții au mai multe îngrijorări, legate de condițiile de cazare, o posibilă creștere a taxelor de cazare și folosirea eficientă a resurselor educaționale, în special a celor digitale, în folosul tuturor studenților.
Cazarea e o problemă foarte mare, pentru că există riscuri, după cum afirmă Horia Onița, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România.
“Recomandările sunt insuficiente, de exemplu în cazul băilor comune nu am înțeles cum se va proceda, sau în cazul unei suspendării a activității față în față unde există risc de infecție, nu am primit un răspuns la aceste întrebări”.
O altă mare îngrijorare este legată de posibila creștere a taxelor de cazare, idee deja vehiculată, care, în opinia studenților nu are o justificare reală în spate.
“Există universități care discută despre creșterea taxelor de cazare. Din punctul nostru de vedere, este o decizie greșită. Cheltuielile cu privire la utilitățile generate de pandemie, vor fi asigurate de Guvern, există o promisiune fermă, iar Ministerul Educației a promis că va menține, dacă nu chiar va crește, subvenția de cazare. Prin urmare, nu există o justificare pentru creșterea taxelor de cămin“, spune reprezentantul studenților.
În ceea ce privește digitalizarea învățământului, universitățile nu sunt pregătite pentru a asigura un proces educațional eficient și de calitate.
“Noi am realizat un studiu național, îl vom publica săptămâna aceasta, pentru a oferi universităților recomandări pe această componentă de metode de predare, sau instrumente de predare în perioada pandemiei. Sperăm sincer că în fiecare universitate există o analiză despre modul în care se investește în resurse educaționale și despre modul cum vor fi implementate. Totodată, suntem suprinși să vedem câți studenți nu au acces la aceste resurse. Există o decizie a Guvernului să sprijine acești studenți, pentru a primi device-uri“, subliniază Horia Onița, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România.
Proiecte la început de an universitar
La Universitatea Politehnica din București funcționează un program unic în România, prin care studenții beneficiază de o perioadă de practică, asigurată de universitate, la companii de prestigiu, pentru a mijloci astfel integrarea pe piața muncii a studenților.
“Avem o serie întreagă de înțelegeri cu companii, pentru internship, și cu fabrici, în zona de laboratoare. În ultii 10 ani, am semnat cu partenerii noștri, companii mari și mici, peste 3700 de acorduri, pentru a spijini studenții. La noi, practica este obligatorie, iar toți studenții, la finalul anului III, au o perioadă de practică asigurată de universitate, în companie. Este un program unic în România, este foarte important pentru a crește angajabilitatea tinerilor noștri”, a anunțat rectorul Universității, Mihnea Costoiu.
Pe de altă parte, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași a început un program de extindere a universității în Republica Moldova.
“Avem o extensiune a Universității la Bălți în Republica Moldova, cu trei specializări: Științe, Educație Fizică și Drept. Vrem să ne extindem și cu Chimia. Tinerii absolvenți de liceu din Moldova sunt foarte dornici să studieze la Bălți, unde se deplasează profesorii noștri de la Iași. Studenții sunt multumiți pentru că iau o diplomă dintr-o țară membră a Uniunii Europene, care le dă o altă deschidere și sunt mulțumiți și de cuantumul burselor pe care le dăm. Avem o extensiune și la Chișinău cu Educație Fizică, dar ne extindem și cu Teologie Ortodoxă. Am încheiat acorduri de colaborare cu universități de stat din Bălți, și trei universități din Chișinau, astfel că studenții lor cei mai buni, 10-20 pe serie, pot să devină concomitent, și studenți la universitatea noastră, cu echivalări. În final vor susține examene de licență la cele două facultăți și vor lua două diplome”, a anunțat Tudorel Toader, rectorul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.
În final, rectorii și reprezentul studenților au făcut un apel la responsabilitate, echilibru și implicare, pentru ca anul universitar să se desfășoare în bune condiții, chiar și în situația specială de anul acesta, marcat de pandemia de COVID-19.
Video: Emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 21/22 septembrie 2020, poate fi urmărită în linkul de mai jos: