Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Maia Morgenstern: Cred în respectul față de semeni

Cunoscuta actriță Maia Morgenstern a povestit în studioul “Serviciului de noapte” cu Maria Țoghină despre provocările carierei sale și despre proiectele concrete ale lui 2019.

Maia Morgenstern în studioul Serviciului de noapte, Radio România Actualități

Articol de Luminiţa Voinea, 08 Ianuarie 2019, 15:14

Actriță foarte iubită și prețuită de public, dar și manager de teatru, Maia Morgenstern a fost invitată specială în prima ediție din acest an a emisiunii “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină.

A vorbit cu mult har și onestitate despre viața pe scenă versus scena vieții.

Povestește că o interesează gândirea critică, în spiritul căreia a fost crescută, și că un actor urmează regizorul cu încredere, cu bucurie și cu sufletul, pe deplin conștient de creația și de unicitatea sa, într-un puzzle mai amplu, care este creația teatrală.

“Aduc trăirile mele personale în existența profesională“

Maia Morgenstern recunoaște că există o linie de demarcație foarte clară între viață și teatru.

Dar, cu toate acestea, trăirile și experiențele sale personale reprezintă o sursă permanentă de inspirație și tocmai de aceea încearcă să le fructifice în existența sa profesională.

"Există o linie bine demarcată între viață și teatru, între existența personală și cea artistică , o graniță, o barieră pe care merg în permanență privind într-un teritoriu și în celălalt. Mi-e limpede care este teritoriul destinat existenței artistice și care este teritoriul destinat vieții de zi cu zi. Mă inspir, aduc experiența personală, emoțiile, trăirile, blocajele... sunt atentă la mine însămi, la trăirile mele, la experiențele mele, mă inspiră și le fructific în existența mea profesională", s-a destăinuit Maia Morgerstern la "Serviciul de noapte".



"Aș lua-o de la capăt oricând"

Un artist complet și om de spirit, Maia Morgenstern privește în urmă la povestea vieții sale, adesea cu un ochi critic, reproșându-și că uneori nu a știut să spună "NU" sau "STOP" în anumite momente.

Își recunoaște neputințele și greșelile, dar spune că ar lua-o oricând de la capăt:

"Aș lua-o de la capăt cu foarte multe chestii, recunoscându-mi și neputințele și greșelile, păcatele și derapejele și NU-urile care există în viata mea, destul de multe. Iar unul dintre ele, e un păcat pe care-l recunosc, n-am știut să spun NU sau STOP în multe cazuri. Si totuși, în foarte multe lucruri aș lua-o de la capăt. Iar unul dintre ele este prezența, existența copiilor în viața mea. A fost foarte greu. Am fost neputincioasă în multe situații și cu toate astea aș lua-o de la capăt oricând. Au fost momente terbil de grele, când modul meu de a reacționa la întâmplări ale vieții nu este tocmai conform cu standardele la care ne-am aștepta să răspundem. Și totusi as lua-o de la capăt".

În ce crede Maia Morgenstern

Valorile care îi călăuzesc viața uneia dintre cele mai mari actrițe ale teatrului românesc, Maia Morgenstern, sunt credința, respectul față de semeni și față de viață, pentru că , așa cum mărturisește cu o sinceritate dezarmantă, viața este mai presus de orice.

"Cred în foarte multe lucruri, eu personal sunt un om religios, credincios. E un lucru profund intim, nu simt nevoia sa fac paradă, nu simt nevoia să acuz pe altcineva care are altă credință, altă intensitate a trăirii spirituale, nu arăt cu degetul, nu dau cu piatra, ceea ce am fost învățată, mi s-a inoculat din familie, a fost respectul față de celălalt. Cred în respectul față de semenul tău, cred în dialog, cred în a-l asculta pe celălalt la toate nivelurile, cu urechea, cu ochii, cu întreaga ta ființă. Cred în a argumenta, a fi de acord, a nu fi de acord, a-ți exprima un punct de vedere și asta presupune foarte mult curaj. “Fii sincer!” devine aproape un slogan și, de multe ori, uităm sau nu suntem prea atenți la semnificația termenului. Ce facem cu sinceritatea pe care o punem pe tapet, facem un scut sau o lance cu care atacăm? Cred în respectul vieții, cred că viața e mai presus de orice!".

Mărturisiri în premieră despre filmul "Patimile lui Iisus"

Actrița Maia Morgenstern, cea care a jucat rolul Fecioarei Maria în filmul regizat de Mel Gibson, "Patimile lui Iisus", a făcut mărturisiri în premieră despre controversatul film.

Filmul i-a adus foarte mare prețuire și recunoștință din partea publicului, dar în egală măsură a creat și controverse care, la momentul respectiv, au marcat-o și i-au lăsat cicatrici adânci.

"Filmul ‘Patimile lui Hristos’ (în engleză ‘The Passion of the Christ’) n-a fost lipsit de controverse, de scandaluri foarte mari. Am fost foarte iubită și foarte prețuită. Dar au existat și scandaluri și acuzații foarte mari, am fost agresată, am fost acuzată, incriminată, jignită, îmbrâncită fizic pentru că am jucat în film. Lucrurile au trecut și ceea ce ieri părea îngrozitor, terbil, azi devine un lucru de laudă și ne mândrim cu lucrul acesta. Au rămas însă cicatrici adânci. Tin minte, eram în Statele Unite și în timpul unei conferinte de presa virulente, cu întrebări provocatoate, jignitoare, stăteam pe un scaun și fiecare reporter avea 5 minute timp pentru întrebari. Erau cei de la CNN, dar și alte mari nume din lumea televiziunii. Era parcă o execuție publică, efectiv ca în ‘Vizita bătrânei doamne‘, treceau toți si mă loveau. Îmi amintesc că era un jurnalist, o persoană de culoare. Și mi-a pus o întrebare pentru a mă răni: crezi ca Iisus e fiul lui Dumnezeu? Era limpede ca orice aș fi răspuns era rău pentru mine, era prost, sunt evreică, să pui o astfel de întrebare personală, era evident numai de dragul de a crea un moment dificil. M-am gândit că daca răspund da e prost, daca răspund nu e prost. M-am trezit deodată, așa ca în ringul de box, m-am uitat lung la el și l-am intrebat: oare nu suntem cu toții copiii la Dumnezeu? Nu stiu dacă a fost cel mai original răspuns, dar nu a mai pus nicio întrebare", a mărturisit Maia Morgenstern.

Proiecte la început de an

2019 vine cu proiecte ambițioase printre care o dramatizare a romanului Iuda a lui Amos Oz și un scenariu de film străin pe care l-a primit.

O idee la care ține foarte mult și pe care o vede materializată în 2019 este apariția unui audiobook.

"În 2019 voi realiza un audiobook cu una din cărțile foarte interesante ale unui unui autor extrem de citit, Igor Bergler. Audiobookul mă interesează foarte mult pentru că sunt un om care a crescut cu poveștile auzite, cu întâmplări, cu voci, cu teatru. Sunt proiecte la Teatrul Avangardia, apoi sper eu să se materializeze o dramatizare a unui roman a lui Amos Oz, “Iuda”. Eu am făcut dramatizarea și sigur mă consult cu specialiști în domeniu și sper să se materializeze într-un proiect teatral, apoi am primit un scenariu de film străin intens, voi duce la bun sfârșit serialul de televiziune în care joc", a mărturisit Maia Morgenstern.

Radioul, o dragoste din copilărie

Printre gândurile și cugetările marii actrițe, un loc aparte îl are Radio România, pentru că i-a marcat copilăria cu povești, cu teatrul radiofonic.

"Iubesc si respect Radioul foarte mult. Eu cu Radioul am crescut, cu teatru radiofonic și am învățat și am adormit cu “Noapte bună, copii”, cu povestile de la Radio România, așa că am un respect și o dragoste pentru Radio în general, care a împlinit de curând 90 de ani", a spus cu emoție în glas și cu timbrul său inconfundabil, Maia Morgenstern, la microfonul Radio România, 2019.

Video: Emisiunea Serviciul de noapte din data de 7/8 ianuarie 2019. Realizator: Maria Țoghină

Cum vor evolua prețurile la energie în 2025?
Serviciul de noapte 27 Ianuarie 2025, 09:01

Cum vor evolua prețurile la energie în 2025?

Președintele Asociatiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, vine la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, pentru o...

Cum vor evolua prețurile la energie în 2025?
Corul Madrigal, de la un veritabil brand de țară la educația tinerei generații
Serviciul de noapte 21 Ianuarie 2025, 16:57

Corul Madrigal, de la un veritabil brand de țară la educația tinerei generații

Povestea Madrigalului, care anul acesta pășește în anul centenar Marin Constantin, fondatorul corului, a fost spusă la...

Corul Madrigal, de la un veritabil brand de țară la educația tinerei generații
Corul Național de Cameră Madrigal pășește în anul centenar Marin Constantin
Serviciul de noapte 20 Ianuarie 2025, 09:56

Corul Național de Cameră Madrigal pășește în anul centenar Marin Constantin

Despre bijuteriile corale autentice păstrate în zestrea noastră culturală și despre proiectele Corului Madrigal în anul...

Corul Național de Cameră Madrigal pășește în anul centenar Marin Constantin
Energia și IT-ul, domenii cheie  pentru România în 2025
Serviciul de noapte 14 Ianuarie 2025, 15:04

Energia și IT-ul, domenii cheie  pentru România în 2025

Asociația "Cred în România" a întocmit un clasament al realizărilor României în anul 2024 și a identificat domeniile cu...

Energia și IT-ul, domenii cheie  pentru România în 2025
Cum va fi 2025 pentru români?
Serviciul de noapte 13 Ianuarie 2025, 10:22

Cum va fi 2025 pentru români?

Adrian Băzăvan, cofondatorul Asociației “Cred în România”, vine la Serviciul de noapte cu Maria Toghina cu argumente care ne...

Cum va fi 2025 pentru români?
Medicul Ioan Lascăr, povestea din spatele succesului:  “Am fost înfiat de o rudă, ca să pot fi acceptat la liceu”
Serviciul de noapte 08 Ianuarie 2025, 11:42

Medicul Ioan Lascăr, povestea din spatele succesului:  “Am fost înfiat de o rudă, ca să pot fi acceptat la liceu”

Prof.dr.emerit Ioan Lascăr a vorbit despre întâmplări care i-au marcat viața în perioada dictaturii comuniste și despre...

Medicul Ioan Lascăr, povestea din spatele succesului:  “Am fost înfiat de o rudă, ca să pot fi acceptat la liceu”
Noutăți din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive
Serviciul de noapte 06 Ianuarie 2025, 10:44

Noutăți din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive

Prof.dr.emerit Ioan Lascăr vine la Serviciul de noapte pentru un dialog despre noutățile din domeniul chirurgiei plastice și...

Noutăți din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive
Bilanț 2024: O lume mai multilaterală cu schimbări de poziționare la nivel global
Serviciul de noapte 03 Ianuarie 2025, 09:12

Bilanț 2024: O lume mai multilaterală cu schimbări de poziționare la nivel global

Prof.univ.dr.Iulian Chifu, consideră că raporturile de forță se schimbă în mod turbulent peste tot în lume.

Bilanț 2024: O lume mai multilaterală cu schimbări de poziționare la nivel global