Legalizarea documentelor la notar, soluția pentru evitarea falșilor medici
Notarul public Aurelian Popa Rădulescu a fost invitatul Mariei Țoghină, la "Serviciul de noapte".
Articol de Luminiţa Voinea, 19 Februarie 2019, 15:27
Evoluția tehnologică a permis, în ultimul timp, apariția unor situații în care medici falși operează pacienți în instituții medicale, punându-le viața în pericol.
În România este de notorietate cazul așa-zisului “medic” Matteo Politi, care își spunea „doctorul” Matthew Mode, cel care a operat la clinici private din România, fără a avea studii medicale.
Notarul public Aurelian Popa Rădulescu a declarat, la “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, că asemenea situații grave pentru societate ar putea fi evitate prin legalizarea documentelor de către notar.
"Atâta timp cât supui un document atenției notarului public, un document în urma căruia va fi emisă copia legalizată, cred eu ca falsurile ar putea fi evitate", a spus Aurelian Popa Rădulescu.
Documentele plastografiate își pierd valabilitatea, iar Popa Rădulescu recomandă ca actele originale să fie păstrate în forma emisă de autoritățile statului.
“Pentru a evita falsurile sau circulația unor acte juridice obținute prin sustragerea materialului cu complicitatea unor autorități este bine ca această copie legalizată să existe în continuare”, a subliniat Popa Rădulescu în cadrul dialogului cu ascultătorii RRA.
Și asta pentru că, atâta timp cât un îndrituit al statului a văzut originalul și a pus ștampila și semnătura pe o copie legalizată, răspunde în fața legii.
Succesiunea făcută în primul an este scutită de taxe
Procedura de succesiune care se efectuează în primul an de zile de la decesul unei rude este scutită de taxele către stat.
În cazul persoanelor netransportabile, notarul se poate deplasa la domiciliu, la cererea acestora, cu condiţia să fie şi martorii în acelaşi loc.
În ceea ce priveşte procurile, notarul public Aurelian Popa Rădulescu a afirmat că în acest moment este funcţional Registrul Naţional în format electronic, prin care se verifică fiecare astfel de act.
"Atunci când un cetăţean se prezintă la un notar cu un mandat, notarul care instrumentează actul în baza căruia este dat mandatul, procura, pe româneşte, în cazul unui drept translativ de proprietate, adică o vânzare, acel mandat este verificat într-o bază naţională de date, în format electronic, care este deţinută de către noi - Uniunea Nationala a Notarilor Publici. Numai notarul are posibilitatea să verifice în acea bază şi i se transmite un certificat prin care se spune că mandatul este valabil sau este revocat", spune Aurelian Popa Rădulescu.
De altfel, majoritatea ascultătorilor care au intrat în direct la emisiunea "Serviciul de noapte" cu Maria Țoghină au fost interesați de procedurile după care se realizează o succesiune, aducând în discuție diverse spețe la care notarul Aurelian Popa Rădulescu a oferit soluțiile legale.
Apostilarea și alte formalități ce privesc documentele oficiale, eliminate între statele membre UE
Apostilarea, sau așa-numita supralegalizare, este eliminată de azi între statele membre UE.
Aceasta înseamnă că nu va mai trebui să alergăm pentru îndeplinirea acestor formalități pentru documentele oficiale pe care vrem să le folosim în alte state membre.
Concret, regulamentul definește legalizarea ca fiind "formalitatea de certificare a autenticității semnăturii unei persoane care ocupă o funcție oficială, a calității în care a acționat semnatarul documentului și, dacă este cazul, a identității sigiliului sau ștampilei aplicate pe documentul respectiv".
Mai departe, regulamentul mai cuprinde eliminarea și a altor formalități cu privire la documentele oficiale, precum prezentarea unei copii certificate: "În cazul în care un stat membru impune prezentarea unui document oficial original eliberat de autoritățile altui stat membru, autoritățile statului membru în care este prezentat documentul oficial nu solicită de asemenea prezentarea copiei certificate a acestuia. Atunci când un stat membru permite prezentarea unei copii certificate a unui document oficial, autoritățile respectivului stat membru acceptă o copie certificată întocmită într-un alt stat membru".
Notarul Aurelian Popa Rădulescu afirmă că în Franța s-a renunțat la apostilă încă din 1975.
Deși a existat un tratat bilateral între România și Franța prin care s-a renunțat la procedura apostilei, încă sunt autorități publice din cele două țări care cer apostilarea unor documente.
Si asta pentru că există în continuare o lipsă de încredere privind autenticitatea actului în cauză, lăsând astfel loc de suspiciuni de falsuri.
Apare certificatul de moștenitor european
Certificatul de moșternitor european este o instituție nou introdusă în cadrul Uniunii Europene.
Acest document are cel putin doua valențe: ne referim la bunurile unor cetățeni de altă naționalitate aflate în alt stat și, în al doilea rând, este vorba despre competențe la dezbaterea procedurii succesorale de către un stat sau altul.
"Certificatul de moștenitor europrean este un pas înainte pentru Uniunea Europeană. Legislația este într-o continuă schimbare și această schimbare trebuie să fie în beneficiul cetățeanului european", a afirmat Aurelian Popa Rădulescu.
"Serviciul de noapte" va reveni în edițiile viitoare la subiectul certificatului de moștenitor europen, dat fiind interesul ascultătorilor pentru această temă.
Video: "Serviciul de noapte" cu Maria Țoghină, ediția din 18/19 februarie 2019