Ascultă Radio România Actualitaţi Live

La mulți ani, Maria! Poveștile unor Marii de succes

Doua Marii speciale - Maria Markvart si Maria Gheorghiu - au fost sărbătorite în studioul „Serviciului de noapte” cu Maria Țoghină.

La mulți ani, Maria! Poveștile unor Marii de succes
De la stânga la dreapta: Maria Ghorghiu, Maria Țoghină și Maria Markvart. Foto: Luciana Gingărașu

Articol de Luminiţa Voinea, 14 August 2019, 21:01

Medicul Maria Markvart și cunoscuta interpretă de muzica folk, Maria Gheorghiu, două nume de succes în domeniile în care profeseaza și care au în comun dragostea pentru muzică, au fost invitatele Mariei Țoghina, cu doar câteva zile înaintea sarbatorii de Sfânta Maria.

Maria Markvart este medic cu specializarea medicină internă și competențe în ozonoterapie, homeopatie si fitoterapie, iar pe Maria Gheorghiu o cunoașteți din lumea muzicii, fiind una dintre cele mai îndrăgite interprete de folk din România.

Maria Markvart, un medic cu pasiuni muzicale

Cunoscută în lumea medicală ca un doctor care vindecă pacienții atât fizic, cât și sufletește, Maria Markvart a vorbit despre împrejurarile care au determinat-o sa aleagă medicina, deși era pasionată de muzică.

„A fost grea alegerea medicinei și greu momentul. Am făcut muzică, parinții și bunicul meu au facut muzică și a venit cumva natural această pasiune. Am făcut liceul de muzica și în clasa a XII- a m-am îmbolnăvit, am făcut o formă de reumatism juvenil și n-am mai putut să dau la Conservator. Părinții erau medici și medicina era, natural, a doua alegere. Nu s-a întâmplat imediat intrarea în facultate, pe vremea aceea era și mai greu, am intrat abia în al treilea an. Am rămas însă, cu o nostalgie a muzicii și am continuat să fac muzică în timpul facultății. Am format un trio cu doi foști colegi de la liceul de muzica, ei erau studenți la Farmacie. Și apoi am avut prilejul și onoarea ca la insistențele unor prieteni dragi, cum ar fi prof. Mircea Penescu, să intru în Orchestra Medicilor și de vreo 25 de ani cânt la ei în orchestră”, a povestit Maria Markvart.

Împletește în continuare cu măiestrie muzica și medicina, ascultă toate genurile muzicale, iar în studioul „Serviciului de noapte” a venit cu instrumentul drag, vioara.

„Muzica face în continuare parte din mine în mod abslut inexplicabil de vibrant și de profund, o respect, dar, din lipsă de timp nu mă aplec asupra ei mai mult . Pe de alta parte, și medicina este la fel de pretențioasă și pentru că aici e vorba de sănătatea oamenilor, să spunem că medicina a câștigat teren și atunci m-am pregatit mai mult la medicină decât la muzică”.

Maria Markvart se pregătește să-și susțina doctoratul care are ca temă „Chimia aplicată a ozonului”, fiind o susținătoare ferventa a ozonoterapiei, alături de fratele său, cunoscutul medic Ștefan Tiron.

„Mă pregătesc sa susțin doctoratul pe tema ozonoterapiei și provocarea e a fratelui meu, Ștefan Tiron, care a ținut să mă aducă lângă el. Am început să fac ozonoterapie și mi-am dat seama că, în afară de judecata medicala, de examenul bolnavului, ozonoterapia îmi este un aliat extraordinar de prețios. Și atunci am simțit-o chiar ca pe o provocare, avem niște rezultate incredibile și față de opoziția confraților am simțit nevoia sa aprofundez. Doctoratul pe care sper să îl termin cât de curând este despre chimia aplicata a ozonului, deci ozonul în chimie și în medicina. Poate că și doctoratul va fi încă o picatură de speranță pentru ozonoterapia facută în mod stiințific și cu cap”.

Maria Gheorghiu: Muzica este rostul meu de a fi

Cunoscuta interpretă și compozitoare de muzică folk, Maria Gheorghiu, marturisește că fără muzică nu ar mai avea niciun sens în viață.

Provine dintr-o familie în care, în afara mamei sale, toată lumea cânta.

Bunicul a cântat în biserica, tatăl avea calitați vocale extraordinare, astfel că la ei în familie, muzica era un „modus vivendi”.

Povestea ei muzicală este legată iremediabil de radio.

„Mama mea și-a dorit sa aibă un copil care să cânte și, însarcinată fiind, stătea toata ziua lânga aparatul de radio și atunci am spus: oare o fi întâmplator faptul că eu azi cânt si fac și radio? A urmat școala de muzică- doi ani la vioară - după care am cântat la oboi. Din păcate, nu am reușit sa termin Conservatorul, eram doar eu cu mama mea și condițiile materiale nu mi-au permis sa achiziționez un oboi care era foarte scump. Pe vremea aceea, să ai un oboi însemna foarte mult și m-am îndreptat către altceva, muzica a rămas pe planul doi, dar am intrat în Corul de Cameră Miorița al prof. Doru Morariu și am performat foarte mulți ani acolo. Acolo m-am perfecționat în tehnica vocală, acolo am învățat cum se compune și mi-a prins extraordinar de bine”, povestește Maria Gheorghiu.

Despre muzica folk, spune că este un gen care se adresează sufletului, este o muzică foarte curată, care nu apelează la artificii.

„O muzică ce spune ceva, are un mesaj, chiar și când vorbește despre iubire, vorbește mai profund decât alte genuri. Muzica folk este poezie cântată".

Maria Gheorghiu pregătește spectacolul „Sub Zodia Mariei” la Constanța, care are în centrul său poveștile celor mai importante Marii ale României, cu accent pe povestea Reginei Mariei, iar pe 15 august va cânta la Padina, în vârful muntelui, alături de Vasile Șeicaru și Mircea Baniciu.

Va participa apoi la Colibița Fest, pentru ca pe 20 august să se întoarcă la Vama Veche pentru un nou spectacol.

Maria Gheorghiu a anunțat în premieră la „Serviciul de noapte„ cu Maria Țoghină, că are în pregătire albumul „Reverențe centenare", un material discografic sută la sută patriotic, după ce a avut succes cu mai multe spectacole pe aceasta temă.

Sfaturi pentru sănătatea sufletului

În vremurile pe care le trăim, sănătatea sufletului este foarte importantă, pentru că ea ne oferă energia de a merge mai departe și puterea de a prețui lucrurile bune care ni se întâmplă în viață.

Medicul Maria Markvart vorbește depre prețuirea și mulțumirea de sine , pe care, dacă reușim să le descoperim, ne vom găsi echilibrul.

„Avem nevoie de un stil de viață mai relaxat. Toată lumea știe să muncească, dar în momentul în care am terminat cu munca, trebuie să ne aducem aminte și de noi. Aș îndemna lumea să mănânce corect, să faca un pic de mișcare. Si puțină ozonoterapie este binevenită. Nu toată lumea poate practica gândirea pozitivă. Dar cei batrâni spuneau așa: hai să jucăm jocul mulțumirii. Să mă uit la altul mai necăjit, să mă uit la ceea mi-a dat Dumnezeu și viața, nu la ce mi-a luat. Și va fi dintr-o dată mai bine”.

Mai presus de toate, atitudinea este esențială.

„Atitudinea pozitivă contează.Succesul în medicină este ca pacientul sa fie vindecat fizic si sufletește. Sa faci un exercițiu zilnic, să numești o persoană căreia îi ești recunoscător și sa dăruiești ceva în fiecare zi”, spune medicul Maria Markvart.

Maria Gheorghiu vorbește despre puterea ei de a renaște, după momentele în care viața a încercat-o în mod dramatic.

„Au fost mulți ani negri în viața mea în care lucrurile mergeau prost și foarte prost , am fost operată. Toate acestea au fost provocate de suferința sufletului. Viața mea s-a schimbat când am fost foarte aproape de prăpastie. Am renăscut pentru că mi-am dat seama că e singura mea șansă. Din momentul acesta am hotarât ca nu îmi mai îmi pasă decât de lucrurile bune care mi se întâmplă. Am zâmbit vieții, am zâmbit oamenilor și acum mă încarc cu energia oamenilor, iar lucrurile au căpătat multă lumină. Sunt un om solar, fericit, împlinit, care poate dărui celor din jur dragoste și speranța că lucrurile se pot schimba”.


Maria, un nume prețuit de români


Cele doua Marii speciale invitate la „Serviciul de noapte” de o alta Marie, realizatoarea emisiunii Serviciul de noapte – Maria Țoghina – au vorbit despre semnificația numelui sfânt pe care îl poartă.

“Când mă gândesc la numele Maria ma gândesc la cea mai puternică rugaciune la Dumnezeu, la rugăciunea Mamei. Cea care se roagă pentru noi toți este Sfânta Maria, aceasta este cea mai puternică rugaciune din lume”, a mărturisit medicul Maria Markvart.

“Dacă nu m-ar fi chemat Maria aș fi cerut să port acest nume. Îl simt rezonând în mine și sunt fericită că am reușit sa aduc ceva din rezonanța acestui nune prin muzică. Un nume curat, sfânt, care cere curațenie”
, s-a destăinuit și Maria Gheorghiu.

Video: Emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 12/13 august 2019

Ediție specială: Invitatul nopții, Ovidiu Raețchi, ambasadorul României la Tokyo
Serviciul de noapte 02 Decembrie 2024, 09:32

Ediție specială: Invitatul nopții, Ovidiu Raețchi, ambasadorul României la Tokyo

Maria Țoghină vă invită la o ediție specială despre relațiile româno-nipone și Expo Osaka 2025, cu Excelența Sa, Ovidiu...

Ediție specială: Invitatul nopții, Ovidiu Raețchi, ambasadorul României la Tokyo
Ovidiu Raețchi, ambasadorul României in Japonia: La mulți ani, transmit senzaţia unui stat puternic în Japonia
Serviciul de noapte 01 Decembrie 2024, 09:29

Ovidiu Raețchi, ambasadorul României in Japonia: La mulți ani, transmit senzaţia unui stat puternic în Japonia

Excelenta sa Ovidiu Alexandru Raetchi, ambasadorul României in Japonia, le transmite tuturor românilor un mesaj...

Ovidiu Raețchi, ambasadorul României in Japonia: La mulți ani, transmit senzaţia unui stat puternic în Japonia
Un cancer diagnosticat în stadii incipiente este mai ușor de tratat şi are şanse de vindecare
Serviciul de noapte 28 Noiembrie 2024, 10:32

Un cancer diagnosticat în stadii incipiente este mai ușor de tratat şi are şanse de vindecare

Dr. Silviu Cristian Voinea atrage atenţia că, în majoritatea cancerelor, pacienții vin la medic în stadii foarte avansate.

Un cancer diagnosticat în stadii incipiente este mai ușor de tratat şi are şanse de vindecare
Excelența în domeniul chirurgiei oncologice și suportul emoțional acordat pacienților oncologici
Serviciul de noapte 25 Noiembrie 2024, 09:33

Excelența în domeniul chirurgiei oncologice și suportul emoțional acordat pacienților oncologici

Conf.univ.abilitat Silviu Cristian Voinea, doctor în științe medicale și Ana Maria Pasat, psiho-oncolog cu experiență în...

Excelența în domeniul chirurgiei oncologice și suportul emoțional acordat pacienților oncologici
EXCLUSIV Președintele Colegiului Medicilor Stomatologi: Vrem să dublăm numărul de medici aflați în contract cu CNAS
Serviciul de noapte 19 Noiembrie 2024, 15:06

EXCLUSIV Președintele Colegiului Medicilor Stomatologi: Vrem să dublăm numărul de medici aflați în contract cu CNAS

Președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România, Florin Lăzărescu, propune creșterea numărului de medici aflați în...

EXCLUSIV Președintele Colegiului Medicilor Stomatologi: Vrem să dublăm numărul de medici aflați în contract cu CNAS
Florin Lăzărescu, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România vine la Serviciul de noapte
Serviciul de noapte 18 Noiembrie 2024, 10:19

Florin Lăzărescu, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România vine la Serviciul de noapte

Soluții care ar putea ajuta oamenii să aibă acces la servicii stomatologice și prevenția în afecțiunile orale sunt teme de...

Florin Lăzărescu, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România vine la Serviciul de noapte
Revoluția tehnologică în sănătate. Cum vor schimba noile tehnologii medicina din România
Serviciul de noapte 13 Noiembrie 2024, 14:33

Revoluția tehnologică în sănătate. Cum vor schimba noile tehnologii medicina din România

Spitale smart, dosarul electronic al pacientului, conceptul Big Data și folosirea inteligenței artificiale fac parte din...

Revoluția tehnologică în sănătate. Cum vor schimba noile tehnologii medicina din România
Cum va arăta medicina viitorului și cum ne va îmbunătăți viața?
Serviciul de noapte 11 Noiembrie 2024, 10:53

Cum va arăta medicina viitorului și cum ne va îmbunătăți viața?

Despre soluții digitale de top, tehnologii medicale avansate, inteligență artificială și inovații biomedicale de excepție, în...

Cum va arăta medicina viitorului și cum ne va îmbunătăți viața?