Iulian Chifu: Rusia se implică în alegerile europarlamentare
Profesorul universitar Iulian Chifu a vorbit, la “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, despre influența Rusiei în alegerile europene din 23 – 26 mai 2019.
Articol de Luminiţa Voinea, 18 Mai 2019, 11:17
În plină campanie electorală pentru alegerile europarlamentare, analistul de politică externă Iulian Chifu vorbește despre pericolul rus și despre riscurile de influențare a scrutinului care vin dinspre est.
Potrivit unor rapoarte ale serviciilor de intelligence, citate de Iulian Chifu, Rusia se implică în alegerile europene într-o formă extrem de riguroasă, cu ținte clare la nivelul fiecărui stat.
“În ceea ce privește pericolul rus și implicarea în alegerile europarlamentare, lucrurile sunt foarte complicate. M-am uitat pe documente și am văzut în ultimele zile, opt rapoarte venite de la serviciile de intelligence europene, dar și de peste ocean. Da, Rusia se implică în alegerile europarlamantare într-o formă extrem de riguroasă, cu program, cu ținte clare la nivelul fiecărui stat”, a afirmat prof. univ. Iulian Chifu, preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Avertizare Timpurie, la "Serviciul de noapte" cu Maria Țoghină.
Ingerințele Federației Ruse în alegerile europene vizează trei direcții: distrugerea partidelor tradiționale, promovarea celor populiste, naționaliste, care sunt antisistem, și influențarea deciziei strategice în statele membre UE.
Dintre acestea, divizarea UE prin distrugerea partidelor tradiționale și finanțarea celor extremiste este un pericol iminent din care Rusia a făcut o țintă.
“Influențele sunt multiple. Principalele linii de influență sunt diviziunea, cea mai importantă temă relevată în mod unanim în cele 8 rapoarte ale serviciilor de intelligence. În Germania de exemplu, au fost finanțate și extrema dreapta si extrema stânga în egală măsură, fiind generată bătălia între cele două, special pentru a ucide partidele clasice. Finanțarea partidelor antisistem, populiste, și susținerea lor este o țintă a Federației Ruse”, a comentat Chifu.
Interesant este că în războiul informațional pentru influențarea alegerilor europarlamentare sunt folosite aceleași platforme informatice prin intermediul cărora s-au generat atacurile la Congresul Național Democrat din SUA, din 2016.
În ceea ce privește pericolul dezinformării și al fake news, se vehiculează o adevărată construcție de această factură, adaugă Chifu.
Măsuri de contracarare a ingerințelor în alegerile europarlamentare
Când vorbim despre blocarea ingerințelor de orice fel în alegerile europene și implicit, în rezultatul votului, principala condiție este prezența la vot.
Atunci când procentul de participare la vot este mare, alterarea de orice fel a alegerilor este redusă, spune Iulian Chifu.
„Trebuie ca toată lumea să vină la vot. Alegerile europarlamentare sunt alegeri pentru care interesul oamenilor este mai redus, dar trebuie să avem în vedere că suntem membri UE, iar Uniunea este construcția noastră a tuturor”, adaugă profesorul uiversitar Iulian Chifu, preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Avertizare Timpurie
În ce privește măsurile concrete de contracarare a ingerințelor în alegerile europarlamentare, acestea sunt destul de reduse.
Și asta pentru că nu toate statele au instrumentarul adecvat în astfel de cazuri și nu există o variantă integrată de răspuns pe măsura tipurilor de atacuri.
Aici, cooperarea dintre statele membre UE, dar și cea dintre UE și NATO ar putea fi o soluție.
“Există și elemente de cooperare ale UE, NATO, există instituții în UE care au asemenea instrumente, dar nu există o variantă integrată de răspuns pe măsura tipurilor de atacuri. E bine că există aceste elemente de monitorizare și de reacție, care identifică obiectivele și contează că au fost construite mecanisme de reacție. E bine că suntem conștienți că există aceste ingerințe și putem construi în timp antidotul”, a comentat Iulian Chifu.
În chestiunea integrității alegerilor, există și câteva condiții esențiale de care este bine să ținem cont: încrederea în autorități și conlucrarea stat – societate civilă – cetățean.
Dacă acestea funcționează și nu sunt considerate vulnerabilități, atacurile cibernetice își fac loc mai greu, iar amenințările pot fi combătute eficient.
“Războiul ciberntic, informațional este construit pentru valorile și principiile noastre care sunt considerate vulberabilități, de aceea se construiesc instrumente care să profite de aceste valori europene. Ori, contracararea nu se poate obține doar de către stat, ci de către stat împreună cu societatea și cu cetățeanul însuși. Această triadă trebuie să conlucreze pentru a combate în mod eficient aceste tipuri de amenințări, inclusiv cele de influențare pe zona războiului cibernetic”, a arătat Iulian Chifu în analiza făcută la „Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină.
De altfel, în emisiunea de luni noapte, continuăm să vorbim despre dezinformare și pericolul fake-news, dar dintr-o altă abordare: dezinformare versus informare în mediul online. Cum vor evolua mass media, specialiștii în comunicare, dar și publicul în era digitală.
Invitații emisiunii sunt prof. univ. Alina Bârgăoanu, expert în cadrul Grupului la nivel înalt pentru combaterea știrilor false și a dezinformării - Comisia Europeană - și prof. univ. Raluca Radu, coordonatoarea Departamenului de Jurnalism din cadrul FJSC - Universitatea București.
Video: Emisiunea "Serviciul de noapte" cu Maria Țoghină, ediția din 14 mai 2019