Iulian Chifu: România are capacitatea de a-și controla frontierele
Analistul de politică externă Iulian Chifu a comentat la „Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, principalele provocări ale anului 2019, atât la nivel european, cât și global.
Articol de Luminiţa Voinea, 31 Ianuarie 2019, 15:19
Printre problemele pe care România le are de gestionat în perioada asigurării președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, se numără migrația și alegerile europarlamentare care se vor desfășura în această primăvară.
România nu este o țintă pentru valurile de migranți, consideră Iulian Chifu, care adaugă faptul că țara noastră are capacitatea de a-și controla frontierele.
“România nu este țintă pentru valurile de migranți. Rutele către UE nu traversează România. În al doilea rând, România are capacitatea de a-și controla frontierele și o face într-un mod foarte bun, folosind sistemele de alertă ale UE, cooperarea cu statele vecine și relația foarte bună, parteneriatul strategic cu Turcia. Coridoarele care vizează România au funcționat mai degrabă pe zona Serbiei, vizând tot intrarea în Ungaria. Aș putea spune, cu mici nuanțe, că Europa nu mai are acea problemă a migranților“, a afirmat Iulian Chifu, președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Avertizare Timpurie, la emisiunea „Serviciul de noapte”cu Maria Țoghină.
Alegerile din Republica Moldova “ar trebui să reflecte voința cetățenilor“
România susține drumul european al Republicii Moldova, atâta timp cât vectorul proeuropean va fi menținut, iar autoritățile de aici se vor reconecta la Uniunea Europeană, a afirmat Iulian Chifu.
Într-o analiză privind alegerile parlamentare din Republica Moldova, Chifu a evidențiat faptul că acestea ar trebui să fie corecte și să reflecte dorința și votul cetățenilor.
“În Republica Moldova, principala problemă este ca alegerile să fie corecte, transparente, legale și să nu avem ingerințe de natură administrativă în procesul electoral, respectiv rezultatele să reflecte dorința, voința și votul cetățenilor. România, prin toate documentele sale, susține drumul european al Republicii Moldova. Atât timp cât în urma acestor alegeri va rezulta un guvern proeuropean, atâta timp cât vectorul proeuropean va fi menținut, cât autoritățile din Republica Moldova se vor reconecta la UE și vor lansa într-un ritm mai alert aceste reforme europene, România va putea ajuta în mod direct Republica Moldova, la nivel instituțional, la nivel extins”, a subliniat Iulian Chifu.
Provocările alegerilor europarlamentare
Iulian Chifu a vorbit la „Serviciul de noapte” și despre alegerile europarlamentare, estimând că după scrutinul care va avea loc în primăvara acestui an, majoritatea în Parlamentul European nu va mai fi alcătuită doar din doua partide.
Apar în ecuație ALDE, dar și Verzii Europeni, cu șanse de a intra în cărți pentru viitoarea majoritate parlamentară europeană.
Cât despre partidele eurosceptice și antieuropene, acestea ar putea obține, potrivit evaluărilor, până în 40% din voturi.
“Pentru partidele eurosceptice și antieuropene, evaluarea este în jur de 30 - 35, până în 40%. Ceea ce înseamnă că în viitorul Parlament European vom avea un grup eurosceptic și un grup parlamentar antieuropean, iar majoritatea nu va mai putea fi realizată doar din doua partide – Partidul Popular European și Partidul Socialiștilor Europeni - ci se vor adăuga și alte partide europene. ALDE ar putea fi al treilea care să creeze majoritatea, poate și Verzii Europeni”, a subliniat Iulian Chifu, la „Serviciul de noapte”cu Maria Țoghină.
VIDEO Emisiunea “Serviciul de noapte“ cu Maria Țoghină, ediția din 30/31 ianuarie 2019