Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Iulian Chifu: Maia Sandu trebuie să vină cu o coaliție pro-europeană

În perspectiva turului II al alegerilor prezidențiale, cea mai bună strategie pentru Maia Sandu ar fi construirea unei coaliții a partidelor pro-europene atât la prezidențiale, cât și la alegerile parlamentare de anul viitor.

Iulian Chifu: Maia Sandu trebuie să vină cu o coaliție pro-europeană
Prof.univ.dr. Iulian Chifu, în studioul Serviciului de noapte cu Maria Țoghină. Foto: Marius Țoghină

Articol de Luminiţa Voinea, 22 Octombrie 2024, 17:47

Turul II al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova în care se vor confrunta președinta Maia Sandu şi candidatul socialiştilor pro-ruşi Alexandr Stoianoglo se arată unul dificil, marcat de și mai multe dezinformări.

Scorul strâns înregistrat la referenduul privind aderarea la Uniunea Europeană - 50,39% DA (750.238 de voturi) și 49,61% NU (738.636 de voturi) - ar putea afecta şansele Maiei Sandu, care nu va mai beneficia de avantajul politic pe care l-ar fi adus un vot covârşitor în favoarea integrării europene,

Maia Sandu, care a obţinut 42,5% din voturi în primul tur, pleacă cu un avans de peste 16 procente faţă de Stoianoglo, care a avut 26%.

În primul rând, ar trebui sancționate foarte repede încălcările electorale pentru a nu se repeta în turul II și eventual, la alegerile parlamentare de anul viitor.

“La o prezență de 1,5 milioane înseamnă 20% din voturi furate, cumpărate, luate pe bani. Aceasta este o realitate care ne arată că există o zonă foarte largă, copleșitoare, de malversațiuni, de încălcări electorale și că lucrul acesta trebuie identificat și sancționat foarte repede, pentru a nu se repeta în turul doi și, eventual, la alegerile parlamentare de anul viitor. Însă aceasta este doar o parte a realității. Mai există o altă parte care ține de data aceasta de erodarea la guvernare a Partidului Alianța Socială al doamnei Maia Sandu. O erodare firească”, a spus prof.univ.dr. Iulian Chifu, președintele Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning, invitat la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

În această situație, Maia Sandu trebuie să se gândească foarte clar cum să câștige turul doi.

Iar cea mai bună strategie ar fi construirea unei coaliții a partidelor pro-europene atât la prezidențiale cât și la viitoarele alegeri parlamentare.

“Doamna Maia Sandu trebuie să facă o schimbare majoră. Iar schimbarea majoră nu poate veni decât dintr-o formulă de unitate pro-europeană în care să invite și toate celelalte partide pro-europene să găsească formule în așa fel încât să construiască o mare coaliție cu care de data asta să meargă și în alegerile parlamentare, pentru că dacă alegerile din turul II au un grad de probabilitate foarte crescut ca Maia Sandu să le câștige, dar ele nu sunt certe, având în vedere amploarea malversațiunilor și diferențelor față de sondajele de opinie. Când ai 20% dintre votanți deja care au dispărut, au fost cumpărați, în momentul respectiv trebuie să te gândești cu mare atenție cum îți valorifici voturile proprii și cum ajungi să compensezi diferența respectivă. Dar e vorba în special de ceea ce se va întâmpla în alegerile generale”, a completat Chifu.

Privind în viitor, unificarea societăţii reprezintă cea mai puternică armă în faţa Federaţiei Ruse .

Este nevoie de o majoritate foarte solidă și de voință politică pentru îndeplinirea reformelor , în perspectiva negocierilor cu Uniunea Eureopeană.

“Eu cred că o mare uniune pro-europeană, cu programul pro-european care va avea la bază în primul rând negocierile cu Uniunea European, pentru că ai nevoie de o majoritate foarte solidă și o voință publică care să împingă posibilitatea de a face reformele, modificările, adaptările legislative pentru că știm ce înseamnă negocierea cu Uniunea Europeană”, a susținut Iulian Chifu.

În al doilea rând, deschiderea către dialog este o altă strategie menită să-i sporească șansele Maiei Sandu.

"Cred că un dialog direct, nu atât o adresare către votanții lui Usatîi dar și un dialog direct cu Renato Usatîi, o perspectivă de cooperare cu Partidul Nostru într-un viitor parlament ar putea fi luat în considerare. Tot astfel cum trebuie să ne uităm la faptul că un Chișinău care a fost pierdut de către PAS, 55% din oraș a votat pentru referendum și acest lucru din motivul că primarul Ion Ceban a marșat pe o variantă pro-europeană. Acest lucru creează o bază minimă de dialog. PAS-ul în momentul de față nu are capacitatea singur să o împingă pe Maia Sandu dincolo de 50% și eventual, să facă o majoritate", consideră Chifu.

Implicarea Rusiei în situația Georgia

Iulian Chifu a comentat și manifestațiile pro-europene, în care zeci de mii de georgieni au ieșit în stradă pe 20 octombrie pentru a protesta împotriva partidului de guvernământ Visul Georgian înaintea alegerilor parlamentare care vor decide direcția viitorului țării.

Grupurile de opoziție au avertizat că o victorie a partidului Visul Georgian la votul din 26 octombrie, acuzat de apropiere de Moscova, ar putea deturna direcția democratică a țării democrația și speranțele de aderare la Uniunea Europeană.

“Reluarea acestor manifestații ne arată o situație de turbulență majoră, pregătind ca formulă de manifestare în stradă aceste alegeri, mai ales în contextul în care știm că partidul în funcție, Visul Georgian, are niște manifestări care au fost calificate drept anti-europene, împotriva societății civile, împotriva organizațiilor neguvernamentale, împotriva drumului european. Sigur, pe o motivație extrem de discutabilă și dubioasă, privind o formulă de reintegrare a Georgiei. Adică eu acum mă joc de-a joaca cu Rusia, că poate mă unește cu regiunile mele pe care mi le-a ocupat, Abhazia și Oseția de Sud. Acestea sunt copilării. Tipul acesta de mesaj n-are cum să țină. Pe de altă parte însă, ne uităm și la opoziția georgiană, care este în continuare fragmentată, n-a reușit să se pună de acord pe o formă de funcționare solidă, în așa fel încât să nu piardă voturi și ca împreună, diferitele curente să se poată reuni sub o majoritate. Însă existența acestor manifestări publice arată foarte clar miza: implicările Rusiei. Le vedem și din tipul de mesaj cu reunificarea și utilizarea acelorași mijloace”, a explicat Iulian Chifu.

Cum influențează războiul informațional România

Tehnicile războiului informational influențează și România, aflată în prag de alegeri prezidențiale și parlamentare.

"Ne influențează. Și spuneam că zona de influență a devenit din ce în ce mai sofisticată. Sigur, este și mai costisitoare și algoritmii își fac treaba pe primele trei generații. De la a patra generație, trebuie să o croiești după țintă, individual, și nu după caracteristicile unor categorii mult mai largi de oameni. Lucrurile au devenit mai sofisticate, pentru că Rusia nu se oprește doar la alterarea, canalizarea, modificarea, pervertirea deciziei strategice a unui stat, ci deja vorbește despre grupuri de sprijin pentru o viitoare ordine autocratică în aceste state democratice, respectiv chiar exportul de regim autocratic în state democratice".

Pe de altă parte, alfabetizarea și scolarizarea pe zona de război informațional a evoluat foarte mult în România, susține Iulian Chifu.

“Cred că lucrurile trebuie făcute minuțios, atent, exact cum scrie la regulament, trebuie sancționate de fiecare dată în formele acestea diplomatice, orice formulă de încălcare, fie că e vorba de drona care intră pe teritoriu meu, fie că e vorba de o dezinformare majoră”.

Video: Analiza prof.univ.dr.Iulian Chifu, în emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 21/22 octombrie 2024

Care sunt destinațiile turistice ale anului?
Serviciul de noapte 10 Februarie 2025, 10:01

Care sunt destinațiile turistice ale anului?

Adrian Voican, vicepreședinte ANAT, vine la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, pentru o discuție despre provocările...

Care sunt destinațiile turistice ale anului?
Cristina Chiriac (CONAF): În România, viața de antreprenor este un risc
Serviciul de noapte 08 Februarie 2025, 11:02

Cristina Chiriac (CONAF): În România, viața de antreprenor este un risc

Principalele provocări ale lui 2025 pentru antreprenori au fost analizate la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Cristina Chiriac (CONAF): În România, viața de antreprenor este un risc
Cum se adaptează mediul de afaceri la noile provocări fiscale
Serviciul de noapte 03 Februarie 2025, 09:46

Cum se adaptează mediul de afaceri la noile provocări fiscale

Cristina Chiriac, președinte fondator al CONAF și Adriana Duna, președinta filialei Alba sunt invitatele emisiunii Serviciul...

Cum se adaptează mediul de afaceri la noile provocări fiscale
Dumitru Chisăliță: Liberalizarea pieței la energie trebuie pregătită solid, altfel apar capcane pentru consumatori
Serviciul de noapte 29 Ianuarie 2025, 17:35

Dumitru Chisăliță: Liberalizarea pieței la energie trebuie pregătită solid, altfel apar capcane pentru consumatori

Consumatorii trebuie să știe că pericolul cel mai mare este că li se pot prelungi contractele cu furnizorii în mod tacit,...

Dumitru Chisăliță: Liberalizarea pieței la energie trebuie pregătită solid, altfel apar capcane pentru consumatori
Corul Madrigal își propune să înregistreze toate imnurile planetei
Serviciul de noapte 27 Ianuarie 2025, 09:21

Corul Madrigal își propune să înregistreze toate imnurile planetei

Managerul cultural al Corului Madrigal, Emil Pantelimon, a anunțat unul dintre cele mai importante proiecte de protocol...

Corul Madrigal își propune să înregistreze toate imnurile planetei
Cum vor evolua prețurile la energie în 2025?
Serviciul de noapte 27 Ianuarie 2025, 09:01

Cum vor evolua prețurile la energie în 2025?

Președintele Asociatiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, vine la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, pentru o...

Cum vor evolua prețurile la energie în 2025?
Corul Madrigal, de la un veritabil brand de țară la educația tinerei generații
Serviciul de noapte 21 Ianuarie 2025, 16:57

Corul Madrigal, de la un veritabil brand de țară la educația tinerei generații

Povestea Madrigalului, care anul acesta pășește în anul centenar Marin Constantin, fondatorul corului, a fost spusă la...

Corul Madrigal, de la un veritabil brand de țară la educația tinerei generații
Corul Național de Cameră Madrigal pășește în anul centenar Marin Constantin
Serviciul de noapte 20 Ianuarie 2025, 09:56

Corul Național de Cameră Madrigal pășește în anul centenar Marin Constantin

Despre bijuteriile corale autentice păstrate în zestrea noastră culturală și despre proiectele Corului Madrigal în anul...

Corul Național de Cameră Madrigal pășește în anul centenar Marin Constantin