Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Havrileț: Nu există pericolul unor prețuri necontrolabile la gaze

Secretarul de stat Niculae Havrileț a vorbit, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, despre liberalizarea pieței de gaze naturale.

Havrileț: Nu există pericolul unor prețuri necontrolabile la gaze

Articol de Luminiţa Voinea, 16 Iunie 2020, 14:34

Piața de gaze naturale intră într-o nouă etapă de la 1 iulie 2020.

Peste numai două săptămâni, prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către autoritatea în domeniu (ANRE), acestea urmând a se forma pe piaţa liberă, în funcţie de cerere şi ofertă.

Consumatorii casnici trebuie să identifice ofertele de furnizare care li se par cele mai avantajoase și să încheie, până la sfârșitul lunii iunie, un nou contract de furnizare a gazelor naturale în regim de concurență.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Niculae Havrileţ, recomandă accesarea aplicaţiei "Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale”, de pe site-ul ANRE, pentru a alege oferta care corespunde cel mai bine nevoilor unui consumator casnic.

Havrileț se așteaptă la o competiție agresivă a furnizorilor de pe piața gazelor naturale și asta pentru că, de acum înainte, pierderile se vor contoriza exclusiv la furnizori.

“Competiția abia a demarat, ne așteptăm să fie foarte agresivă în viitoarea perioadă, furnizorii vor sta puțin în expectativă, din cauza unor pierderi, care se vor contabiliza excvlusiv doar în contul acestora. O dată făcut contractul, furnizorul nu mai poate să schimbe preţul şi trebuie să asigure consumatorului cantitatea de gaze sau de energie care e trecută în contract, la preţul din contract“, a punctat Niculae Havrileț, la emisiunea “Serviciul de noapte“ cu Maria Țoghină.

În schimb, consumatorul, dacă doreşte să schimbe furnizorul sau găsește o altă ofertă mai bună, are dreptul să se mute la alt furnizor în orice moment, cu condiția notificării cu 21 de zile înainte.

Noul contract cadru poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale, iar prețul de pornire este cel actual, reglementat de ANRE.

“În piața en gross, prețul gazelor a scăzut drastic dar nu se știe pentru cât timp. Vine o perioadă rece a anului, pot să fie și vârfuri, există și necunoscute. Furnizorii sunt precauți. De aceea, părerea mea este ca, în acest an, oamenii să aleagă furnizorii cunoscuți, tradiționali, care au moștenit și piata de furnizare“, susține secretarul de stat Niculaie Havrileț.

Riscul creșterii prețurilor după primul an de contract


Havrileț dă asigurări că liberalizarea pieței gazelor naturale nu va aduce cu ea creșteri de prețuri necontrolabile, ba din contră, există posibilitatea scăderii prețurilor.

“Nu există pericolul unor prețuri necontrolabile. O economie funcționează doar dacă este liberă. Dacă liberalizăm, există mai mult interes, mai multi ofertanți și acest lucru duce spre scăderea prețului“.

În plus, furnizorii sunt licențiați și controlați de ANRE, Consiliul Concurenței, Protecția Consumatorilor, chiar și de ANAF.

O măsură în plus de precauție este alegerea furnizorilor care oferă consumatorului casnic stabilitate și garanția că prețul nu va mai crește.

“Ne așteptăm ca firme mari, care au posibilitatea structural, organizatoric, să pătrundă în locuință și să preia consumatorii în masă. Un asemenea furnizor îți oferă și stabilitate. Firmele mici, deși vin cu prețuri reduse, se poticnesc mai ușor decât furnizorii mari, care oferă stabilitate și garanții că prețul nu mai crește“, adaugă secretarul de stat la Ministerul Economiei, Niculae Havrileț.

Gazoductul Iași-Ungheni, finalizat

Gazoductul Iași-Ungheni, conducta care interconectează rețele de gaz din România și Republica Moldova, este o prioritate a României și un interes nu numai regional, ci și unul european.

Niculae Havrileț a anunțat finalizarea proiectului.

“Proiectul Iași-Ungheni este terminat și există și finanțare pentru continuarea rețelei Ungheni-Chișinău, o lucrare deosebită, de 250 de km, care e pe rol. A pornit și această investiție. Trebuie să rezolvăm și problema gazelor din Marea Neagră. Ele sunt necesare României, gazul natural va fi eroul tranziției de la combustibilii fosili către energia curată“.

De asemenea, exploatarea resurselor din Marea Neagră poate aduce României 30 de miliarde euro, potrivit firmei de consulatanță Deloitte România.

Pe de altă parte, asigură independența energetică nu numai pentru Romania, dar și pentru zona est-europeană a UE și putem livra gaze naturale la un preț sustenabil și către R. Moldova, a punctat Havrileț.

Cert este că gazul românesc va ajunge la Chișinau în aproximativ doi – trei ani de zile, pentru că există un grup de investitori mai mici în Marea Neagră, în afara grupului marilor investitori - OMV Petron, ExxonMobil și Romgaz - care a anunțat că, începând cu 1 ianuarie, va putea să pună la dispoziția pieței cel putin un miliard de metri cubi de gaze.

“Este foarte important, pentru că, la ora actuală, România nu este nevoită să importe masiv, practic este aproape independentă pe gaze naturale, importul ajungând doar 7 – 8 la sută. Deci, cu un miliard de metri cubi vom avea un surprlus”, declară Havrileț.

Exxon dă asigurări că nu pleacă din România

În ceea ce privește proiectul Neptun Deep de explorare a blocului Neptun în zona de mare adâncime a Mării Negre, există un grup mare al investitorilor format din OMV Petrom, ExxonMobil și Romgaz, care negociază cu statul român modificarea legislației offshore, pentru a putea continua proiectul.

Asta, după ce grupul ExxonMobil a anunțat că intenționează să vândă participația sa de 50% la acest proiect.

Discuțiile cu reprezentanții Guvernului sunt finalizate, iar Exxon dă asigurări că nu se va retrage din proiect, a afirmat Havrileț.

“Avem întâlniri frecvente cu aceștia, am discutat rolul statului, care este să negocieze cu capitalul privat condițiile de investire pentru a da drumul unui parteneriat de tipul “câștigă toată lumea”. Am finalizat discuțiile, suntem în asentimentul investitorilor pentru a modifica nu foarte mult, structura unei legislații offshore, care a fost puțin prea rezervată față de interesul investitorilor. A existat o temere că Exxon ar vrea să iasă din proiect. Din discuțiile avute la minister, ne-au asigurat că nu pleacă și că vor continua activitatea în Marea Neagră. Exxon are mari așteptări legate de mai multă stabilitate și predictibilitate din punct de vedere legislativ, din partea Guvernului”.

În cazul în care totuși Exxon va părăsi proiectul, Havrileț declară că există o discuțiue avansată cu ROMGAZ, pentru a-i înlocui pe investitorii americani.

Investiții fără precedent în energie

Energia va fi motorul dezvoltării economice a României în perioada următoare.

După pandemie, vor fi alocate fonduri substanțiale acestui sector.

Niciodată în istoria României, sectorul energetic nu a beneficiat de o asemenea finanțare într-o perioada atât de scurtă.

Astfel că, în câteva luni, se va finaliza o investiție de 350 de milioane de euro la Iernut, la termocentrala pe gaze naturale, unde investitor este Romgaz.

Apoi, izolarea energetică a clădirilor în masă (nu doar a blocurilor) este un program al Uniunii Europene care are alocate fonduri considerabile.

“Există mai multe investiții pornite pe zona de înlocuire a combustibilului lichid și a cărbunelui cu gaze naturale, sunt investiții la Mintia, unde Romgaz a emis decizia de investiție cu încă 350 de milioane de euro”.

Oficialul Ministerului Economiei a mai anunțat o investie privată de câteva zeci de milioane de euro la Borzești, pe platforma veche, care utiliza combustibil lichid și de asemenea, mai multe startup-uri care așteaptă să intre pe rol imediat ce ghidurile de finanțare vor implementate.

Totodată, Ministerul Economiei lansează un program pentru IMM-uri, referitor la panouri fotovoltaice de 27 de kilowatti, un program destinat mai ales pensiunilor și hotelurilor.

România, exportator de energie din 2025

Pentru statele membre ale UE, politicile stabilite în pactul ecologic “Green Deal” pentru o energie curată sunt primoridiale.

Pe viitor, dezvoltarea infrastructurii energetice și cuplarea cu statele vecine se numără printre obiectivele României în domeniu.

Prioritatea zero este însă aceea ca România să devină un exportator net de energie începând cu 2025.

“O dată pus în aplicare proiectul energetic numit “Green Deal”, din 2025 România va fi un exportator net de energie, iar dacă gazele naturale din Marea Neagră vor fi funcționale, vom fi un exportator net și de gaze naturale. Este o prioritate pentru România de a fi un exportator de gaze din 2025”, a conchis Niculae Havrileț.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 15/16 iunie 2020, în linkul de ma jos

https://www.facebook.com/romaniaactualitati/videos

Efectele divorțului asupra partenerilor și copiilor
Serviciul de noapte 31 Martie 2025, 10:30

Efectele divorțului asupra partenerilor și copiilor

Cât și cum îi afectează psihologic divorțul pe parteneri, dar și pe copii, discutăm la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Efectele divorțului asupra partenerilor și copiilor
Radu Szekely, despre noile planuri cadru din liceu: Trebuie să pregătim școlile pentru viață
Serviciul de noapte 28 Martie 2025, 17:09

Radu Szekely, despre noile planuri cadru din liceu: Trebuie să pregătim școlile pentru viață

Este important ca școala să scoată în evidență abilitățile și înclinațiile elevilor prin prioritizarea materiilor pe care...

Radu Szekely, despre noile planuri cadru din liceu: Trebuie să pregătim școlile pentru viață
“Adolescență coruptă”, serialul care pune pe jar întreaga lume. Cum ne punem copiii la adăpost
Serviciul de noapte 27 Martie 2025, 09:21

“Adolescență coruptă”, serialul care pune pe jar întreaga lume. Cum ne punem copiii la adăpost

Serialul "Adolescence" spune povestea unui adolescent de 14 ani, arestat sub acuzația de ucidere a colegei sale, Katie.

“Adolescență coruptă”, serialul care pune pe jar întreaga lume. Cum ne punem copiii la adăpost
Impactul noilor planuri cadru asupra liceenilor
Serviciul de noapte 24 Martie 2025, 08:52

Impactul noilor planuri cadru asupra liceenilor

Expertul în educație Radu Szekely vine la Serviciul de noapte pentru un dialog necesar despre beneficiile pentru elevi,...

Impactul noilor planuri cadru asupra liceenilor
BRAT și-a desemnat noua conducere
Serviciul de noapte 21 Martie 2025, 15:24

BRAT și-a desemnat noua conducere

BRAT, organizația esențială pentru asigurarea corectitudinii și a transparenței în media online, outdoor, print și radio,...

BRAT și-a desemnat noua conducere
Cum facem mișcare în funcție de profilul genetic
Serviciul de noapte 19 Martie 2025, 10:16

Cum facem mișcare în funcție de profilul genetic

Fiecare persoană are un profil genetic și în funcție de acesta are nevoie de mișcare, alimentație și stil de viață...

Cum facem mișcare în funcție de profilul genetic
Cum ne antrenăm mintea și corpul pentru a depăși obstacolele?
Serviciul de noapte 17 Martie 2025, 10:44

Cum ne antrenăm mintea și corpul pentru a depăși obstacolele?

La Serviciul de noapte discutăm despre forța interioară, rezistență și prevenție alături de alpinistul și ghidul montan...

Cum ne antrenăm mintea și corpul pentru a depăși obstacolele?
Gabi Arteni, prim-vicepreședinte APAIR: Dacă nu se dezvoltă proiecte noi, prețurile locuințelor vor rămâne ridicate
Serviciul de noapte 14 Martie 2025, 19:01

Gabi Arteni, prim-vicepreședinte APAIR: Dacă nu se dezvoltă proiecte noi, prețurile locuințelor vor rămâne ridicate

În acest moment, pe piața imobiliară cererea de locuințe este ridicată, oferta scăzută, iar stocul de locuințe aflate la...

Gabi Arteni, prim-vicepreședinte APAIR: Dacă nu se dezvoltă proiecte noi, prețurile locuințelor vor rămâne ridicate