Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ghid de nutriție: cum să mâncăm când lucrăm în ture

Medicul nutriționist Lygia Alexandrescu a venit cu sfaturi pentru o alimentație sănătoasă, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Ghid de nutriție: cum să mâncăm când lucrăm în ture

Articol de Luminiţa Voinea, 22 Ianuarie 2022, 16:55

Lucratul în ture ridică adeseori probleme de nutriție, care își fac simțite efectele inclusiv în ceea ce privește sănătatea. Iar greutatea corporală devine din ce în ce mai greu de controlat atunci când lucrăm în ture de noapte.

Lector dr. Lygia Alexandrescu, specialist în nutriție, a venit la „Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină , cu mai multe recomandări pentru un stil de viață sănătos și echilibrat pentru aceia intre noi care lucrează în ture.

Lucratul în schimburi și alimentația

În ziua cu program diurn, puteți lua micul dejun normal, apoi niște gustări de fructe la serviciu și puteți lua prânzul după ce terminați schimbul unu, urmând ca cina să fie luată până în ora 20:00.

În tura de după-amiază, programul de lucru este cel mai comod din punct de vedere al alimentației: se mănâncă micul dejun acasă, apoi se ia o gustare în drum spre serviciu, la serviciu luați prânzul și cina. Un schimb doi se termină undeva la orele 22:00-23:00, când ar fi o masă mult prea târzie pentru cină, susține medicul nutriționist Lygia Alexandrescu.

Tura de noapte presupune să ne odihnim mai mult în timpul zilei, să luăm micul dejun între orele 4:00-5:00 dimineața și prânzul în timpul zilei, iar la serviciu să ne luăm cina, undeva până în ora 22:00.

Peste noapte, puteți consuma alimente care „nu se văd pe cântar”, anume lactatele fermentate: brânză proaspătă de vaci, brânză cottage, sana, lapte bătut, chefir, sau chiar legume, cum ar fi morcovii cruzi. Puteți consuma aceste alimente din două în două ore sau din trei în trei ore.

Medicul Lygia Alexandrescu recomandă evitarea carbohidraților - pâine, cartofi, fast-food - pentru a evita să ne îngrășăm când avem un program de lucru în ture.

În ceea ce privește programul de somn de după tura de noapte, Lygia Alexandrescu sugerează somnul de la ora 8:00-9:00, până la prânz, undeva la ora 14:00 – pentru un minim de șase ore de somn. După somn, luați masa de prânz, nu începeți cu micul dejun.

Ture de noapte alternante

Bineînțeles, există și situația turelor de lucru alternante, care impune probleme specifice de ritm.

Lector dr. Lygia Alexandrescu, specialist în nutriție, consideră că: „pentru cineva care lucrează fizic noaptea, clar în acele 24 de ore în care se lucrează, corpul trebuie hrănit conform efortului pe care îl face.”

Pentru a determina regimul alimentar pe care trebuie să îl adoptați, recomandarea este să vă calculați metabolismul bazal.

Cum facem acest calcul? Luăm greutatea pe care o avem, o înmulțim cu 24, care reprezintă numărul de ore dintr-o zi.

Pe baza rezultatului, aflăm numărul de calorii pe care să le consumăm pentru a ne menține greutatea actuală.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 17/18 ianuarie 2022

Autori articol: Ruxandra-Maria Cojocariu și Luminița Voinea

Serviciul de noapte. Nutriția corectă a copiilor
Serviciul de noapte 13 Septembrie 2021, 13:34

Serviciul de noapte. Nutriția corectă a copiilor

Despre legătura dintre nutriție, alimentația școlarului și sănătate discutăm în ediția de luni cu lector dr.Lygia...

Serviciul de noapte. Nutriția corectă a copiilor
SFATURI ȘI TRUCURI. Cum revenim la greutatea de dinaintea sărbătorilor
Serviciul de noapte 19 Ianuarie 2022, 15:01

SFATURI ȘI TRUCURI. Cum revenim la greutatea de dinaintea sărbătorilor

Medicul nutriționist Lygia Alexandrescu a venit cu sfaturi pentru o alimentație corectă, la Serviciul de noapte cu Maria...

SFATURI ȘI TRUCURI. Cum revenim la greutatea de dinaintea sărbătorilor
Ducu Bertzi, povestea din spatele vieții artistice
Serviciul de noapte 17 Februarie 2025, 07:01

Ducu Bertzi, povestea din spatele vieții artistice

Cantautorul Ducu Bertzi dezvăluie poveștile care i-au marcat viața de artist, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Ducu Bertzi, povestea din spatele vieții artistice
Delta Dunării, Bucovina și stațiunile balneare, pe lista destinațiilor de vacanță în 2025
Serviciul de noapte 16 Februarie 2025, 07:49

Delta Dunării, Bucovina și stațiunile balneare, pe lista destinațiilor de vacanță în 2025

Adi Voican, vicepresedintele Autoritatii Nationale a Agențiilor de Turism din România, a punctat, la emisiunea Serviciul de...

Delta Dunării, Bucovina și stațiunile balneare, pe lista destinațiilor de vacanță în 2025
Care sunt destinațiile turistice ale anului?
Serviciul de noapte 10 Februarie 2025, 10:01

Care sunt destinațiile turistice ale anului?

Adrian Voican, vicepreședinte ANAT, vine la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, pentru o discuție despre provocările...

Care sunt destinațiile turistice ale anului?
Cristina Chiriac (CONAF): În România, viața de antreprenor este un risc
Serviciul de noapte 08 Februarie 2025, 11:02

Cristina Chiriac (CONAF): În România, viața de antreprenor este un risc

Principalele provocări ale lui 2025 pentru antreprenori au fost analizate la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Cristina Chiriac (CONAF): În România, viața de antreprenor este un risc
Cum se adaptează mediul de afaceri la noile provocări fiscale
Serviciul de noapte 03 Februarie 2025, 09:46

Cum se adaptează mediul de afaceri la noile provocări fiscale

Cristina Chiriac, președinte fondator al CONAF și Adriana Duna, președinta filialei Alba sunt invitatele emisiunii Serviciul...

Cum se adaptează mediul de afaceri la noile provocări fiscale
Dumitru Chisăliță: Liberalizarea pieței la energie trebuie pregătită solid, altfel apar capcane pentru consumatori
Serviciul de noapte 29 Ianuarie 2025, 17:35

Dumitru Chisăliță: Liberalizarea pieței la energie trebuie pregătită solid, altfel apar capcane pentru consumatori

Consumatorii trebuie să știe că pericolul cel mai mare este că li se pot prelungi contractele cu furnizorii în mod tacit,...

Dumitru Chisăliță: Liberalizarea pieței la energie trebuie pregătită solid, altfel apar capcane pentru consumatori