Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Felicia Filip: “Povestea de Crăciun” se scrie și se trăiește la Opera Comică pentru Copii

Opera Comică pentru Copii organizează Târgul "Poveste de Crăciun", până pe 30 decembrie, cu un program variat, adresat copiilor de toate vârstele.

Articol de Luminiţa Voinea, 08 Decembrie 2023, 15:05

Opera Comica pentru Copii a deschis un întreg univers al Craciunului pentru copii: un târg în care copiii se pot da cu sania pe derdeluș, pot patina și se întâlnesc cu Mos Craciun, în curtea Operei.

Iar turta dulce, acadelele si prăjiturile de Crăciun îi așteaptă pe copii în căsuțele pline cu delicii.

Managerul Operei Comice pentru Copii, doamna Felicia Filip, a vorbit într-un interviu pentru Radio România Actualități, despre surprizele Târgului "Poveste de Crăciun", deschis până pe 30 decembrie.

Reporter (Luminița Voinea): Opera Comică pentru Copii a deschis magia sărbătorilor pentru mici și mari. Cu ce îi așteptați la Târgul "Poveste de Crăciun"?

Felicia Filip: Cu toții am fost copii cuminți, suntem în continuare copii cuminți și în primul rând, semnalul cumințeniei noastre a venit întâmpinându-l pe Moș Nicolae, iar acum deja suntem antrenați și ne pregătim să îl întâmpinăm în fiecare zi, la Opera Comică pentru Copii, pe Moș Crăciun, pentru că el deja a venit de câteva zile la Opera Comică și de fiecare dată când ne întâlnim cu Moșul, el ne dă cadouri. O primă întâlnire așteptată de orice copil cuminte este întâlnirea cu Moșul, după ce el vine prin hornul lui, nu-i așa, poposește în grădina Operei Comice pentru Copii pentru că vine de departe, din țara lui, cu săniuța zburătoare și cu renii care conduc această sanie încărcată cu cadouri și în fiecare moment noi îl întâlnim și primul pas este acela de a-i ura ‘Bun venit la noi!’ și apoi îl întrebăm pe Moșul dacă a primit scrisorile noastre, ale copiilor, pentru că în primul rând, noi am căutat să construim o scrisoare de fapt, o scrisoare care înseamnă, dacă vreți, un sac plin cu cadouri pe care i le cerem Moșului pentru că noi am fost cuminți și i-am trimis o scrisoare și o primă întâlnire. Vă invităm și pe voi, dragii noștri ascultători, să intrați în aventura noastră, a Operei Comice pentru Copii, pentru că întâmpinăm povestea de crăciun, nu-i așa? Și atunci, “Povestea de Crăciun” se scrie în Calea Giulești numărul 16, adică la Opera Comică pentru Copii.

Reporter: Am observat aici, în curtea Operei Comice, multe bucurii pentru copii. Prin ochii copiilor, totul pare mai frumos și într-adevăr suntem întâmpinați de omul de zăpadă imens de pe clădirea Operei , de carusel, de patinoar, oare de ce surprize mai au parte copiii?

Felicia Filip: Este în plină desfășurare și funcționare derdelușul și patinoarul, trenulețul, caruselul, săniuța zburătoare. Avem o săniuță zburătoare care face concurență săniuței Moșului. În afară de derdeluș, patinoar, săniuța zburătoare, trenulețul nostru, caruselul Operei Comice pentru Copii, există Atelierele Spiridușilor. Sunt 50 de Ateliere ale Spiridușilor, acolo unde vizitatorii care vin la Opera Comică pentru Copii, la acest Târg "Poveste de Crăciun", reușesc să facă cu mâna lor diverse obiecte. Fie că vorbim de podoabele pe care le vom pune în pomul nostru de Crăciun, fie de cadourile pe care dorim să le dăruim cuiva anume care ne e foarte drag, cu o dedicație, sau pur și simplu cu o adresă clară spre acel cineva, pentru că sunt făcute cu sufletul și cu mâinile copiilor și merg, cum spuneam, la sufletul și la inima celor care primesc aceste cadouri, vă dați seama, 50 de ateliere. Apoi există "Colțul foto" care se află cam la ieșirea din acest traseu al târgului "Poveste de Crăciun", pentru că în momentul în care ajungeți la atelierul foto, acolo unde veți face poza cu care plecați, să vă amintiți tot timpul că ați vizitat Târgul de Crăciun, trebuie să aveți un copil care este plin de bogăția acestei vizite pe care a realizat-o. Să nu cumva să aveți lângă dvs. ținând de mână un copil care este trist că nu a parcurs tot traseul târgului pentru că nu e bine, asta nu e bine. Fiți înțelepți și dăruiți copiilor dvs. timpul pe care ei, copiii, îl cer și acest timp nu-l dăruiți doar copiilor, vi-l dăruiți și dvs. în această bucurie de a petrece împreună cu copilul, de a vă regăsi copilăria dvs. alături de copilul pe care îl iubiți și pentru care trăiți, căruia îi dăruiți din partea dvs. toată viața. Avem apoi Tiroliana Renilor, sunt niște călătorii suspendate, să le spunem pe categorii de vârstă. Este trenulețul Moșului, este Librăria Operei Comice pentru Copii. Apoi, tot în magazinul Operei Comice, există spațiul în care Moșul se întâlnește cu copiii. El are un lift special. Trebuie să veniți că nu vreau să vă spun chiar tot, doar vă amintesc niște trasee pe care sigur trebuie să le descoperiți dvs.

Reporter: Ați reușit să îi cuceriți pe toți copiii cu "Fabrica de turtă dulce"?

Felicia Filip: Da și de când s-a deschis târgul nostru văd acele scene absolut încântătoare: părinții merg cu aceste căsuțe construite de copii din turtă dulce ca niște trofee, iar ei sunt mândri, pentru că sunt construite de copiii lor.

Patru scene amenjate pentru spectacole

Reporter: Vă propun să-i lăsăm și pe ascultători și pe cititori să descopere aceste bucurii și să ne îndreptăm către spectacolele pe care le aveți în această perioadă, pentru că sunt mai multe scene amenajate care vor aduce bucuria artistică celor mici, dar și părinților.

Felicia Filip: Și în această perioadă sunt, în primul rând, spectacolele pe cele trei scene ale Operei Comice pentru Copii. În acest moment, în week-end , vineri, sâmbătă și duminică se desfășoară pe scena mare a Sălii Mari, spectacolul de balet “Spărgătorul de nuci”, o poveste în care fiecare își poate retrăi și își regăsește copilăria. Sigur, este dificil, pentru că sălile, spectacolele se desfășoară cu casa închisă. Biletele sunt vândute toate, toate, toate și există totuși șansa ca dacă nu ați prins bilet pentru spectacolul de balet “Spărgătorul de nuci”, n-ați prins nici la “Poveste de Crăciun” ce urmează a se desfășura pe 16, 17, 18, 19, 20, 21 nici aici n-ați prins loc, pentru că și astea sunt deja vândute, epuizate, mai aveți șansa nu foarte mare de a prinde ultimele, chiar ultimele locuri la spectacolul ce se desfășoară cu opereta “Noapte la Veneția”, însemnând că vă întâlniți cu valsurile lui Strauss și cu această poveste savuroasă “Noapte la Veneția”, ce se va desfășura începând cu 27, 28 și 29 decembrie.

Reporter: Am remarcat și o scenă în curtea Operei Comice, unde se întâmplă evenimente artistice , sunt bucurii muzicale aduse de copii pentru copii.

Felicia Filip: Da, iată o a patra scenă în această perioadă a Târgului de Crăciun. Este vorba de scena unde colindătorii, însemnând copiii de la programul Cantus Mondi, se află pe această scenă de colindători și puteți să vă alăturați, bineînțeles, lor. Pentru că glasurile acestea de îngeri, împreună cu programul care e atât de colorat, atât de bogat, atât de frumos, puteți să vă alăturați și fiecare dintre voi, dragii noștri, puteți să vă descoperiți pe voi, să vă redescoperiți nu doar copilăria, ci și bucuria de a cânta colinde.

Dacă ne întoarcem la spectacolele ce se desfășoară în Salonul Mozart, există în această perioadă "Poveste magică", ce a avut premiera în 2 decembrie și este vorba de magicianul nostru Bogdan Muntean care în fiecare weekend se întâlnește cu copiii de toate vârstele. Apoi, vine Salonul UnderGrant unde se desfășoară aceste întâlniri cu copiii care au vârste cuprinse între 0 și 3 ani, ne întâlnim cu Bubu. Dar Bubu are întâlniri și în atelierele Bubu, eu vă rog să veniți să vedeți poveștile.

Reporter: Copiii au întâlniri si cu filmele copilăriei, tot aici la Opera Comică, cum arată programul pentru micii cinefili?

Felicia Filip: În primul rând, după ce se termină spectacolul “Spărgătorul de nuci”, urmează turul în spatele cortinei și când s-a epuizat și turul în spatele cortinei, la ora 13:30 sâmbăta și duminica ne dăm întâlnire din nou în Sala Mare de spectacol pentru a urmări filme. Există titluri iubite de de copii și de părinți și până în momentul de față, adică săptămâna trecută, sălile au fost pline. Așadar, cu siguranță și de acum încolo va fi la fel.

Inedit: Basme cu cai

Felicia Filip: Și dacă mai avem a spune încă ceva este faptul că la fiecare Târg de Crăciun venim cu o surpriză, iată sunt surprize peste surprize. Una importantă este că această ediție a târgului face posibilă o întâlnire cu o poveste ce se cheamă “Basme cu cai”, însemnând că din data de 15 decembrie până în 23 decembrie, într-un spațiu special amenajat în grădina Operei Comice pentru Copii, un iubitor crescător de cai, îmblânzitor de cai și în același timp cascador, este vorba de Vali Vasilescu, împreună cu echipa sa va face posibilă o desfășurare a unui basm cu cai ce va ține o jumătate de oră și într-adevăr este de mare, mare calitate, cu multe surprize și veți avea posibilitatea să cunoașteți calul în toate aspectele cunoscute, știute, văzute și nevăzute. Este o întâlnire într-adevăr extraordinară cu o echipă de cascadori, care ei înșiși au luat parte la toate filmele care s-au turnat în România. Vorbim de echipe celebre de artiști care au creat filme celebre.

Nu uitați, la Opera Comică pentru Copii într-adevăr se desfășoară "Povestea de Crăciun", cu fulgii de zăpadă, cu surprizele, cu cadourile, cu darurile și mai ales cu iubirea.

Audio: Reportaj "Poveste de Crăciun"

Cum va fi 2025 pentru români?
Serviciul de noapte 13 Ianuarie 2025, 10:22

Cum va fi 2025 pentru români?

Adrian Băzăvan, cofondatorul Asociației “Cred în România”, vine la Serviciul de noapte cu Maria Toghina cu argumente care ne...

Cum va fi 2025 pentru români?
Medicul Ioan Lascăr, povestea din spatele succesului:  “Am fost înfiat de o rudă, ca să pot fi acceptat la liceu”
Serviciul de noapte 08 Ianuarie 2025, 11:42

Medicul Ioan Lascăr, povestea din spatele succesului:  “Am fost înfiat de o rudă, ca să pot fi acceptat la liceu”

Prof.dr.emerit Ioan Lascăr a vorbit despre întâmplări care i-au marcat viața în perioada dictaturii comuniste și despre...

Medicul Ioan Lascăr, povestea din spatele succesului:  “Am fost înfiat de o rudă, ca să pot fi acceptat la liceu”
Noutăți din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive
Serviciul de noapte 06 Ianuarie 2025, 10:44

Noutăți din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive

Prof.dr.emerit Ioan Lascăr vine la Serviciul de noapte pentru un dialog despre noutățile din domeniul chirurgiei plastice și...

Noutăți din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive
Bilanț 2024: O lume mai multilaterală cu schimbări de poziționare la nivel global
Serviciul de noapte 03 Ianuarie 2025, 09:12

Bilanț 2024: O lume mai multilaterală cu schimbări de poziționare la nivel global

Prof.univ.dr.Iulian Chifu, consideră că raporturile de forță se schimbă în mod turbulent peste tot în lume.

Bilanț 2024: O lume mai multilaterală cu schimbări de poziționare la nivel global
Impactul schimbărilor globale asupra vieții noastre în 2025
Serviciul de noapte 30 Decembrie 2024, 09:30

Impactul schimbărilor globale asupra vieții noastre în 2025

Prof.univ.dr. Iulian Chifu vine la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină pentru o analiză a transformărilor geopolitice majore...

Impactul schimbărilor globale asupra vieții noastre în 2025
Dumitru Constantin-Dulcan: Sărbătorile sunt un prilej de a medita asupra noastră
Serviciul de noapte 24 Decembrie 2024, 12:15

Dumitru Constantin-Dulcan: Sărbătorile sunt un prilej de a medita asupra noastră

Prof. univ. dr. Dumitru Constantin-Dulcan a fost invitatul Mariei Țoghină, într-o ediție specială a Serviciului de noapte.

Dumitru Constantin-Dulcan: Sărbătorile sunt un prilej de a medita asupra noastră
Povestea unuia dintre cei mai iubiți și respectați oameni de știință din România, prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan
Serviciul de noapte 23 Decembrie 2024, 12:51

Povestea unuia dintre cei mai iubiți și respectați oameni de știință din România, prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan

Despre credință și știință și despre cum putem adăuga valoare spirituală vieții noastre, vorbim într-o ediție de sărbătoare a...

Povestea unuia dintre cei mai iubiți și respectați oameni de știință din România, prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan
Cum evităm efectele toxice ale dezinformării de pe rețele sociale
Serviciul de noapte 18 Decembrie 2024, 15:36

Cum evităm efectele toxice ale dezinformării de pe rețele sociale

Efectele toxice ale dezinformării de pe platformele sociale, în special TikTok, s-au văzut la primul tur al alegerilor...

Cum evităm efectele toxice ale dezinformării de pe rețele sociale