Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Expoziția – eveniment „We Are Half” atrage atenția asupra inegalității de gen

Expoziția eveniment "We are half" prezintă portretele și poveștile unor femei remarcabile din domenii precum știință, tehnologie, inginerie, medicină, antreprenoriat social, artă și cultură.

Expoziția – eveniment „We Are Half” atrage atenția asupra inegalității de gen
Claudia Nicolae, Monalisa Cirstea, Daniela Palade …ela Tudor, Ramona Chiriac, Anca Daniela Raiciu

Articol de Luminiţa Voinea, 08 Martie 2023, 09:02

Dacă femeile ar participa la economia mondială în aceeași proporție ca bărbații, 13 trilioane de dolari ar fi generați suplimentar în anul 2030, adică nu mai puțin de 12 % din nivelul PIB-ului global, arată un studiu McKinsey.

Pentru a atrage atenția asupra inegalității de gen, Asociația Solidaritate și Egalitate, prin intermediul Tudor Communications și Feminism for Real și în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene la București, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) și Agerpres, a lansat luni, 6 martie 2023, expoziția eveniment - "We are half" – ce prezintă portretele și poveștile unor femei remarcabile din domenii precum știință, tehnologie, inginerie, medicină, antreprenoriat social, artă și cultură sau din apărarea drepturilor femeilor, dar și fotografii ale unor femei care s-au aflat în situații tragice (război, exil, violență domestică, diverse tipuri de discriminare etc).

Evenimentul face parte dintr-o amplă campanie „We Are Half – Stop Cutting Off Women!", ce își propune să aducă în agenda publică discriminarea de gen sub toate formele sale.

Expoziția poate fi vizitată la sediul Casa Europa – House of Europe (str. Vasile Lascăr, Nr. 31) până la data de 8 martie.

„Provocările rămân structurale în ceea ce privește accesul femeilor la educație, la piața muncii, buna reprezentare a femeilor în politică samd. Suntem jumătate (N.R. din populație), dar cred că de multe ori spunem doar adevărurile pe jumătate, poate astăzi și în această săptămână, și în această lună, reușim să creăm un spațiu în care spunem hotărât, cu calm, că mai avem foarte mult de lucrat. La nivelul Comisiei Europene, la nivelul abordării europene, știți foarte bine, există o strategie europeană pentru egalitate de șanse, există o viziune orizontală – însemnând că toate politicile publice, toate finanțările europene vin la pachet cu o condiționalitate pe tema egalității de șanse. Inclusiv în planul național pentru redresare și reziliență, aveți acolo câteva elemente, mai ales care țin de accesul femeilor la educație", a declarat ES Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București.

La nivelul României, s-au făcut progrese

„Agenția noastră are ca obiectiv două mari domenii de intervenție: egalitate de șanse între femei și bărbați și prevenirea și combaterea violenței domestice. Sunt două domenii copleșitoare în care sunt foarte multe lucruri de făcut și în care trebuie să avem o coeziune socială și să lucrăm împreună. Noi venim cu politici publice în special și cu intervenții care se centrează pe servicii, pe sprijin direct pentru femeile aflate în situații dificile, situații de risc, pentru victimele violenței domestice și violenței de gen. E nevoie de două principii care să ne anime în continuare - forță și solidaritate. Forța de a gândi și de a avea o voce comună și solidaritate în a lupta împreună, de a fi din ce în ce mai aproape și legate în suroritate", a declarat Monalisa Cîrstea – directoare Direcția pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Domestice - Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), reprezentanta Luminiței Popescu, secretar de stat ANES.

„Dacă în 2015, ONU a lansat inițiativa HeForShe, cred că e timpul să adoptăm și noi SheForShe. Cred că aici e cu adevărat susținerea, cred că trebuie să avem mai mult curaj în a ne afirma în profesia noastră de jurnaliști, în a crede în propriile forțe. La nivelul instituției sunt primul director femeie. N-am știut asta decât atunci când am fost întrebată, nu a contat pentru mine acest lucru. Am lucrat deopotrivă cu directori bărbați în toate instituțiile în care am activat, dar am realizat doar atunci când o femeie mi-a spus acest lucru. Revin, cred că SheForShe ar trebui să înceapă acum. Și sunt convinsă că în drumul acesta al nostru și bărbații vor fi alături de noi," a spus Claudia Nicolae – Directoare Generală Agerpres.

"​Ilustrăm conceptul de procente discriminatorii într-un mod metaforic"

Campania #WeareHALF are la bază numeroase studii și cercetări asupra fenomenului, precum și povești remarcabile.

„Am pornit această campanie de egalitate de gen prin care ilustrăm conceptul de procente discriminatorii într-un mod metaforic, arătând că indiferent de câtă inechitate încă există în societate, sunt femei care au reușit lucruri incredibile, ce au schimbat comunități, ale căror fețe nu sunt cunoscute. Ca mamă și antreprenoare în serie, le admir și vreau să le facem poveștile vizibile, pentru a inspira și generațiile ce vin la solidaritate. Este o campanie în care îi privim pe bărbați ca parteneri egali și prin care ne dorim să creăm o dezbatere publică pentru a educa și a aduce mai multă prosperitate la toate nivelurile", a spus Mihaela Raluca Tudor, fondatoare Asociația Solidaritate și Egalitate și CEO Tudor Communications.

Ce spun statisticile

25% din românce au fost agresate fizic sau sexual de actualul sau fostul partener. (Centrul Filia);

Sub 2% dintre angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență sunt femei. Sursa: ISU;

Cca 70% dintre medicii activi sunt femei. Chirurgia rămâne încă dominată de bărbați. (Institutul Național de Statistică);

Peste 11% femei din Europa vor face cancer de sân. (Societatea Europeană de Oncologie Medicală);

Doar 7,5% dintre piloții militari sunt femei - estimează Forțele Aeriene Române;

Doar 1/3 din absolvenții STEM (Science Technology Engineering Mathematics) din Europa sunt femei (raportul Comisiei Europene, Women in Digital Scoreboard 2021);

Sub 12% femei militar prezente în armatele membre NATO (Sursa: NATO);

11% dintre antreprenori, la nivel global, sunt femei. (GEM 2020/21 Women's Entrepreneurship Report);

Femeile de etnie romă reprezintă grupul minoritar cel mai vulnerabil din UE. (Sursa: Comitetul Economic și Social European);

Doar 7,3% dintre cei mai apreciați dirijori ai lumii sunt femei. (Studiu întocmit de portalul Backtrack);

Doar 7% dintre cei care au primit premiul Nobel sunt femei. (Sursa: Nobel Prize Gender Gap);

Circa 40% din persoanele care lucrează în sectorul știință și inginerie din România sunt femei. (Eurostat, 2020)

67% dintre persoanele cu dizabilități nu au putut accesa o instituție publică pentru că nu sunt accesibilizate. (Studiul Diagnoza situației persoanelor cu dizabilități, 2021);

Un lucrător din industria textilă câștigă în România de 14 ori mai puțin decât ceea ce e considerat un salariu decent la nivel european. (Raportul campaniei „Haine curate");

Aproape 50% din totalul angajaților MAE (Centrală și Serviciul Exterior) sunt femei. (Ministerul Afacerilor Externe)

Expoziția prezintă 25 de fotografii, care ilustrează femei cu realizări deosebite, ale căror povești pot fi urmărite și pe platforma www.wearehalf.org .

FOTOGRAFII CARE ILUSTREAZĂ FEMEI AFLATE ÎN SITUAȚII-LIMITĂ DE VIAȚĂ

Instalația centrală Locuri uitate ale inimii mele - Cuvinte sparte, creată de artista plastică Elena Andrei, ilustrează pe obiecte de porțelan pictat poveștile a peste 30 de femei care i-au încredințat traumele lor legate de violența domestică. Artista descrie inclusiv propria ei istorie de abuz emoțional și experiențele de violență verbală prin care a trecut.

Flashmob Până când violența domestică și moartea ne vor despărți, în fața Camerei Deputaților.

Membrii Comunității Declic au creat imaginea dramatică a voalurilor roșii care simbolizează efectele devastatoare ale abuzurilor fizice, pentru a atrage atenția asupra zecilor de femei ucise de partenerii lor. Acțiunea a avut efectul scontat. Legea privind monitorizarea electronică a agresorilor a fost promulgată.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 6-8 martie, orele 9-17, în sediul Casa Europa (House of Europe) din Strada Vasile Lascăr, nr. 31. Intrarea este liberă.Pentru mai mule informații și fotografii, accesați următorul link:

https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1XgBXioUy95uzkfDOfw-AZ0UbLjpnX-hl

Efectele divorțului asupra partenerilor și copiilor
Serviciul de noapte 31 Martie 2025, 10:30

Efectele divorțului asupra partenerilor și copiilor

Cât și cum îi afectează psihologic divorțul pe parteneri, dar și pe copii, discutăm la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Efectele divorțului asupra partenerilor și copiilor
Radu Szekely, despre noile planuri cadru din liceu: Trebuie să pregătim școlile pentru viață
Serviciul de noapte 28 Martie 2025, 17:09

Radu Szekely, despre noile planuri cadru din liceu: Trebuie să pregătim școlile pentru viață

Este important ca școala să scoată în evidență abilitățile și înclinațiile elevilor prin prioritizarea materiilor pe care...

Radu Szekely, despre noile planuri cadru din liceu: Trebuie să pregătim școlile pentru viață
“Adolescență coruptă”, serialul care pune pe jar întreaga lume. Cum ne punem copiii la adăpost
Serviciul de noapte 27 Martie 2025, 09:21

“Adolescență coruptă”, serialul care pune pe jar întreaga lume. Cum ne punem copiii la adăpost

Serialul "Adolescence" spune povestea unui adolescent de 14 ani, arestat sub acuzația de ucidere a colegei sale, Katie.

“Adolescență coruptă”, serialul care pune pe jar întreaga lume. Cum ne punem copiii la adăpost
Impactul noilor planuri cadru asupra liceenilor
Serviciul de noapte 24 Martie 2025, 08:52

Impactul noilor planuri cadru asupra liceenilor

Expertul în educație Radu Szekely vine la Serviciul de noapte pentru un dialog necesar despre beneficiile pentru elevi,...

Impactul noilor planuri cadru asupra liceenilor
BRAT și-a desemnat noua conducere
Serviciul de noapte 21 Martie 2025, 15:24

BRAT și-a desemnat noua conducere

BRAT, organizația esențială pentru asigurarea corectitudinii și a transparenței în media online, outdoor, print și radio,...

BRAT și-a desemnat noua conducere
Cum facem mișcare în funcție de profilul genetic
Serviciul de noapte 19 Martie 2025, 10:16

Cum facem mișcare în funcție de profilul genetic

Fiecare persoană are un profil genetic și în funcție de acesta are nevoie de mișcare, alimentație și stil de viață...

Cum facem mișcare în funcție de profilul genetic
Cum ne antrenăm mintea și corpul pentru a depăși obstacolele?
Serviciul de noapte 17 Martie 2025, 10:44

Cum ne antrenăm mintea și corpul pentru a depăși obstacolele?

La Serviciul de noapte discutăm despre forța interioară, rezistență și prevenție alături de alpinistul și ghidul montan...

Cum ne antrenăm mintea și corpul pentru a depăși obstacolele?
Gabi Arteni, prim-vicepreședinte APAIR: Dacă nu se dezvoltă proiecte noi, prețurile locuințelor vor rămâne ridicate
Serviciul de noapte 14 Martie 2025, 19:01

Gabi Arteni, prim-vicepreședinte APAIR: Dacă nu se dezvoltă proiecte noi, prețurile locuințelor vor rămâne ridicate

În acest moment, pe piața imobiliară cererea de locuințe este ridicată, oferta scăzută, iar stocul de locuințe aflate la...

Gabi Arteni, prim-vicepreședinte APAIR: Dacă nu se dezvoltă proiecte noi, prețurile locuințelor vor rămâne ridicate