EXCLUSIV Solicitările pe programul Rabla plus, în creștere
Solicitările românilor pe Programul Rabla plus pentru mașinile electrice depășesc cu mult estimările dealerilor auto.
Articol de Luminiţa Voinea, 17 Septembrie 2019, 15:22
Președintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuică, estimează că prin programul Rabla plus destinat mașinilor electrice, anul acesta se va ajunge la 2000 de solicitări, cererea fiind mai mare decât prognoza dealerilor auto.
De altfel, România beneficiază de una dintre cele mai mari bonificații din Europa la achiziționarea unei mașini electrice, în cuantum de 45.000 de lei, în funcție de tipul autovehicului cumpărat.
Instalații de încărcare pentru mașini electrice
În acest moment, Administraţia Fondului pentru Mediu derulează două programe de infrastructură privind montarea instalațiilor de încărcare pentru mașinile electrice.
Primul este destinat autorităților publice locale ale municipiilor reședință de județ și prevede montarea unor astfel de instalații, în medie, la 100 de km.
“Distanțele de la un municipiu la altul sunt, în medie, de 100 km, iar autonomia unui autovehicul este mai mare de 100 km, deci se va putea circula de la un municipiu la altul. Au depus până acum dosare trei sferuri din municipii, am și aprobat pentru patru-cinci, celelalte sunt în analiză. Am purtat discuții cu reprezentanții Primăriei București, îi așteptăm să vină. Este o sumă considerabilă alocată pentru București, undeva la 25 de milioane de lei, bani care pot finanța 160 de instalații de încărcare”, a susținut Cornel Brezuică la emisiunea “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, difuzată de Radio România Actualități.
Cel de al doilea program este cu finanțare europeană și se referă la montarea de instalații de încărcare rapidă pentru mașinile electrice, din 70 în 70 de km, în stațiile PECO.
“Lucrăm la o schemă de sprijin cu finanțare europeană pentru a monta instalații de încărcare rapidă pe cele mai importane rute din România, din 70 în 70 de km, în stațiile PECO . Programul este în aprobare la Comisia Europeană și anul viitor urmează lansarea unei sesiuni pentru montarea acestor instalații de încărcare rapidă, astfel încât să existe posibilitatea ca mașinile electrice să poată circula în toată țara“, a mai spus președintele Administraţiei Fondului pentru Mediu.
Înscrierile pentru “Casa Verde – Fotovoltaice” continuă
Fondurile pentru Programul Casa Verde - Fotovoltaice nu s-au epuizat în totalitate, astfel că cetăţenii care doresc să se înscrie în acest program o pot face în continuare, a declarat preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuică, în exclusivitate la emisiunea "Serviciul de noapte" cu Maria Ţoghină.
Aplicaţia a fost oprită săptămâna trecută, pentru o analiză a modului de funcţionare, după ce fondurile pentru zona Olteniei au fost epuizate foarte repede.
Această procedură este perfect legală, a explicat Cornel Brezuică.
“Din păcate, am suspendat în aceeași zi utilizarea aplicației din partea instalatorilor, pe motivele care le-am și făcut și publice la data respectivă, legate de faptul că vrem să verificăm corectitudinea informațiilor și legalitatea acestora. Bugetul nu s-a epuizat, într-adevăr doar pe o regiune bugetul este epuizat și aceste date le-am pus în timp real pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu. Aplicația informatică funcționează pe principiul "primul venit, primul servit". Nicio persoană din cadrul Administrației Fondului pentru Mediu sau din cadrul altor instituții nu poate avea acces în cadrul aplicației informatice.”
Programul va fi redeschis în perioada imediat următoare, iar anunţul va fi făcut public pe site-ul instituţiei.
Prin programul “Casa Verde – Fotovoltaice” se acordă o subvenţie de pâna la 90% din valoarea totală a cheltuielilor, în limita sumei de 20 de mii lei, pentru instalaţii fotovoltaice pentru persoane fizice.
Interesul este foarte mare şi în orele în care a funcţionat aplicaţia au fost deja înregistrate peste 13.000 de cereri.
Preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuică, estimează că aproximativ 30.000 de locuinte vor fi conectate cu panouri fotovoltaice prin acest program și vor deveni astfel, independente energetic.
Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate
Anul acesta, Administraţia Fondului pentru Mediu a aprobat pentru prima dată organizarea sesiunii de depunere a dosarelor de finanţare în cadrul Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice.
Sesiunea de depunere a dosarelor a fost prelungită până la data de 11 octombrie 2019.
Scopul programului îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin producerea de energie electrică din surse regenerabile la locuinţele situate la cel puţin 2 km faţă de reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice şi prin reducerea utilizării combustibililor convenţionali.
Alte programe aflate în derulare sunt Rabla clasic, programul pentru înlocuirea echipamentelor electrice și electronice, cel pentru gestionarea deșeurilor, dar și unul referitor la conștientizarea publicului privind gestionarea deșeurilor.
Condițiile de finanțare și toate informațiile necesare sunt disponibile pe site-ul instituției - www.afm.ro.
Ele au fost explicate în detaliu, ascultătorilor “Serviciului de noapte“, de președintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuică.
Video: Emisiunea “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, ediția din 16/17 septembrie 2019
https://www.facebook.com/serviciuldenoapteluni/videos/2611482655581558/