EXCLUSIV RRA: Vioara Stradivarius, într-o filmare 360 grade
Fragmente din emisiunea "Serviciul de noapte cu Maria Țoghină" pot fi urmărite într-o filmare 360 de grade, o experiență interactivă unică.
Articol de Luminiţa Voinea, 18 Iulie 2018, 10:59
Radio România Actualități a marcat două premiere de excepție.
A devenit cel mai valoros studio din țară prin prezența LIVE, la emisiunea “Serviciul de noapte cu Maria Țoghină”, a violonistului Alexandru Tomescu cu vioara STRADIVARIUS ELDER VOICU, obiect de Patrimoniu Național Categoria Tezaur.
A doua premieră: secvențe din această emisiune pot fi urmărite într-o filmare 360 de grade, o experiență interactivă inedită.
Filmarea te transpune în studioul de emisie al Radio România Actualități oferind posibilitatea de a explora vizual celebrul instrument, de a sta la masă cu Alexandru Tomescu, Anca Gheorghe și cu realizatoarea emisiunii, Maria Țoghină, trăind astfel emoția unei emisiuni live.
Ce secrete ascunde vioara Stradivarius?
Călătoria acestui instrument de patrimoniu, proprietate a statului român, a început în urmă cu mai bine de 300 de ani, iar pe actul de naștere scrie 1702.
New York, Frankfurt, Stuttgart, Berna și în cele din urmă București – vioara a colindat întreaga lume aducând bucurie în sufletele celor care au auzit-o.
“Ne-am dori cu toții sa știm secretul lui Stradivari....secretul este un fel de potir al Sfântului Graal pe care lutierii din lumea întreagă îl caută de sute de ani și in ziua de azi. Chiar dacă avem la îndemână toate aceste mijloace noi de intrat in profunziumea materialului, nu reușim sa construim viori la fel de bune pe cât o făcea Antonio Stradivari“, povestește Alexandru Tomescu, nedespărțit de vioara magică.
Se fac încă speculații potrivit cărora lemnul din care sunt făcute viorile Stradivari ar fi putut proveni din pădurile românești ale Carpaților.
“Cert e că în ziua de astăzi lemnul de rezonanță romanesc este foarte căutat“, adaugă Tomescu.
Tot el încearcă o descriere a celebrei viori STRADIVARIUS ELDER VOICU: “Vioara nu te impresionează neapărat vizual, este în posesia statului român de mai bine de 50 de ani și, iată, încet, încet este repusă în circuitul concertistic. Viorile Stradivari au devenit pe parcurs obiecte de muzeu, de investiție financiară, dar ele au fost create pentru a vibra, pentru a se face auzite“.
VIDEO 360 Fragmente din emisiunea “Serviciul de noapte cu Maria Țoghină“. Invitați: violonistul Alexandru Tomescu, cel care cântă cu vioara Stradivarius și managerul artistic Anca Gheorghe.
Vioara Stradivarius “nu este a mea, este a fiecăruia dintre noi“
Cele mai importante îmbunătățiri ale sunetului au loc mai ales atunci cand vioara este cântată pe o scenă.
“Nu există niciun alt loc, nicio altă circumstanță în care un instrument să fie solicitat atât de intens și în care să se încarce nu numai de energia violonistui, ci si de energia publicului, care participă afectiv la tot ceea ce se întamplă acolo”, mărturisește Tomescu, întrebat ce simte atunci când cântă pe scenă.
Cu o modestie dezarmantă, spune că vioara Stradivarius nu este a lui, ci aparține fiecărui român, care este proprietar pe o bucățică din acest instrument celebru.
“Turneele Stradivarius au fost o rampă de lansare foarte importantă pentru a aduce vioara în fața unui număr cât mai mare de români. Aceasta a fost una dintre promisiunile pe care mi le-am făcut atunci cand am primit-o: s-o aduc în fața unui număr cât mai mare dintre posesoii săi de drept, pentru că vioara Stradivarius nu este nici a mea, nici a altcuiva, pur si simplu este a statului român, adică a fiecăruia dintre noi. Fiecare dintre noi este proprietar pe o bucățică microscopică din acest obiect“, a spus Alexandru Tomescu la emisiunea “Serviciul de noapte cu Maria Țoghină“, de la Radio România Actualități.
Iar managerul său artistic, Anca Gheorghe, îl completează spunând că Alexandru a deschis uși emotionale către un target pe care oamenii de market îl visează : publicul tânăr care consumă cultură și care vorbeste despre produsele culturale de calitate.
Cultura este un produs pe care România ar trebui să îl exploateze mai bine, pentru ca există un public format, care vine către artă, către muzica clasică.
“Nu e greu să vinzi arta în general. La început mi s-a părut că este greu să vinzi un astfel de produs, pentru că nu există o piață formată, extinsă. Dar am găsit-o. De o perioadă de timp lucrez cu Alexandru pe proiectul Turneului International Stradivarius și venind din media, am spus: cultura este un produs pe care România nu l-a exploatat până acum la un nivel foarte sus și ar trebui să o faca“, afirmă Anca Gheorghe.
Alexandru Tomescu, pe scena Sălii de Concerte Radio
Pe parcursul verii, Alexandru Tomescu va cânta împreună cu Sânziana Mircea în cadrul Festivalului 'Vara magică' și va fi prezent cu un recital de vioară solo, Bach, la săptămâna 'Haferland', care va avea loc în cele mai importante oraşe săseşti din Transilvania.
În stagiunea de toamnă a Sălii de Concerte Radio, Alexandru Tomescu va fi prezent cu concerte în care va explora lucrări mai puţin obişnuite, împreună cu Orchestra Națională Radio și Orchestra de Camera.
Din 2019, Alexandru Tomescu începe un proiect nou: concerte camerale la Sala de Concerte Radio, un proiect pe care îl califică îndrăzneț și necesar . Anunțul a fost facut în premieră la emisiunea Serviciul de Noapte cu Maria Țoghină.