EXCLUSIV Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, vine la București pentru Gala “Women In Economy”
Zece personalități feminime care contribuie constant la o societate mai echitabilă, mai deschisă și mai incluzivă vor fi premiate la Gala “Women In Economy”, care beneficiază de sprijin european.
Articol de Luminiţa Voinea, 27 Februarie 2024, 16:47
Președinta Republicii Moldova , Maia Sandu, va participa la Gala Women In Economy, organizată pe 5 martie la Ateneul Român din București.
Anunțul a fost făcut în exclusivitate la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, de organizatoarea Galei, Cristina Chiriac, președinta Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin CONAF.
“Vom avea un moment special, mi-am dorit tare mult să o avem alături de noi pe doamna Maia Sandu, care este președinta Republicii Moldova. Și cu extrem de mare onoare și recunoștință, vă pot spune în premieră că avem garantată prezența doamnei președinte la Gala Women In Economy. În definitiv suntem același popor și, din foarte multe puncte de vedere, Republica Moldova reprezintă un model de succes pentru România. Și aici mă refer la cotele de gen și faptul că au reușit cu demnitate un progres remarcabil și anume acela de a avea femei în toate forurile politice și economice, având acum chiar și un guvernator de Bancă Națională femeie din România, Anca Dragu”
Zece personalități feminime care contribuie constant la o societate mai echitabilă, mai deschisă și mai incluzivă vor fi premiate la această gală, care beneficiază de sprijin european,
Tema galei din acest an este "We dream, we can, we lead!".
“Pe 5 martie va fi primul eveniment din România, care va fi organizat sub umbrela celor mai înalte patronaje din Europa. Avem înaltul patronaj al Parlamentului European și înaltul patronaj al Comisiei Europene. Cele mai importante foruri din Europa garantează pentru seriozitatea și calitatea demersurilor efectuate de către Confederația Națională pentru Antreprenoriat Femin, a cărei onoare am să o reprezint. Apoi, lucrul acesta înseamnă că reprezentanții înalți ai acestor două entități vor fi prezenți în gala de deschidere a evenimentului care va avea loc pe 5 martie. Au fost invitați Președintele României, Premierul României, Președintele Senatului, ambasadori”.
La reuniune va fi prezentă și Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene.
Prin acest eveniment ajuns la a șasea ediție, CONAF recunoaște calitățile și valoarea antreprenoarelor din România din domenii diverse precum cultură, sport, armată sau educație antreprenorială, ca exemple de bune practici în economia și în cultura europeană.
Egalitatea de gen la nivel politic
In perspectiva anului electoral 2024, Cristina Chiriac speră ca egalitatea de gen să devină realitate și în politică.
“Am încrederea și speranța că da, se poate, se va întâmpla lucrul acesta, având în vedere declarațiile celor doi lideri care conduc, prin reprezentativitate rotativă, Guvernul României. Am această speranță că da, vor fi mai multe femei în zone importante și probabil că lucrurile se schimbă. M-a bucurat tare mult mesajul celor doi lideri că lista de europarlamentare va fi deschisă de către o femeie fără afiliere politică, ceea ce înseamnă extrem de mult. Înseamnă că România face un progres inclusiv pe segmentul acesta de a aduce valoare în zona politică”.
In context, Cristina Chiriac a făcut un apel la vot, argumentând că avem nevoie de unitate și de reprezentativitate la nivel european.
“Le-aș spune oamenilor, în primul rând, să iasă la vot. Este cel mai important act de decizie pe care noi l-am dobândit. Dreptul la vot e păcat să nu-l conștientizăm și să nu-l valorizăm. E foarte important să ne alegem corect liderii. Anul acesta trebuie să înțelegem inclusiv mesajul de unitate pe care eu l-am transmis puțin mai devreme, în contextul geostrategic în care România se află. Vor fi decizii foarte importante de luat în perioada următoare. Țara are nevoie de reprezentativitate, inclusiv la nivelul Parlamentului European. Avem nevoie de oameni competenți, care să ne reprezinte, de liste cu oameni foarte bine pregătiți”.
Îngrijorările antreprenorilor
2024 se anunță un an echilibrat din punct de vedere social și economic, fără schimbări majore, pentru că scena este predominată de evenimentele politice.
Din 2025 încep să vină îngrijorările și nu doar pe o perioadă de un an, ci pe termen mai lung.
“Ne așteptăm la următorii doi-trei ani să fie extrem de provocatori, pentru că suntem conștienți că tot ceea ce se întâmplă acum are un cost și întrebarea care-i pe buzele tuturor este cine suportă nota de plată. Iar temerea antreprenorilor în general, este că factura va fi decontată de noi toți, chiar dacă acum nu conștientizăm. În consecință toate modificările acestea fiscale, fie că vorbim punctual, de exemplu, de ordonanța 'Trenuletul', de PNRR, care prevede diminuarea numărului de microîntreprinderi, o prevedere asumată de către Guvernul României, indiferent de culoarea politică, pentru că toți au fost decidenți pe acest subiect. Toate acestea presupun schimbări destul de mari pe zona aceasta a microîntreprinderilor și a intreprinderilor mici. În consecință, ne așteptăm ca numărul acestora să scadă. La finalul anului 2023 aveam peste 6000 de companii care își închiseseră porțile, adică activitatea economică, în continuare se simte lucrul acesta”, a punctat Cristina Chiriac.
Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 26/27 februarie 2024