EXCLUSIV Există discuţii pentru o expoziţie NATO, găzduită inclusiv de pavilionul românesc la Expo Osaka 2025
Ambsadorul României în Japonia, Ovidiu Raeţchi, a anunțat la Radio România Actualități, că există discuții cu NATO, pentru o expoziție a Alianței, care va fi găzduită inclusiv de pavilionul românesc de la Osaka.
Articol de Luminiţa Voinea, 05 Decembrie 2024, 10:49
România şi Japonia au relaţii bilaterale din 1917, prin urmare la proiectele comune se lucrează de decenii întregi.
Acestea au început să devină realitate prin Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări, semnat în 2023.
Finanţări pentru linia de metrou M6, forumuri dedicate inovaţiei, proiectul laserului de la Măgurele, făcut cu un partener japonez - Universitatea din Osaka - robotică şi educaţie sunt rezultate concrete ale acestui parteneriat.
Următorul pas se îndreaptă către zona energiei, dacă România îşi va fructifica marea şansă de a fi un hub energetic în zona Uniunii Europene şi a Mării Negre.
Astfel putem deveni poarta de intrare a tehnologiilor japoneze în energie.
“Atât pentru România, cât şi pentru Japonia, acesta e un domeniu de mare interes, inclusiv în zone emergente, să spunem, cum este hidrogenul. Investitorii japonezi au înţeles mesajul părţii române, şi anume că România e un hub energetic în zona Uniunii Europene, zona Mării Negre, că este un stat cu un mix energetic foarte complex şi foarte coerent. Cumva avem din fiecare opţiune energetică câte ceva, aşa cum şi Japonia îşi doreşte să aibă un mix energetic pe care să-l şi dezvolte. Mai avem ceva foarte relevant noi, şi anume poziţia strategică de la Marea Neagră, care permite atât transportul gazelor din Marea Neagră, cât şi preluarea unor alte forme de energie şi transmiterea mai departe către Uniunea Europeană, pentru că România poate să devină o poartă de intrare, poate să devină un partener pentru tehnologii avansate pe care cercetătorii japonezi le au deja în dezvoltare”, a spus ambasadorul României în Japonia, Ovidiu Raeţchi, la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.
Pavilionul României la Expo Osaka 2025, în lucru
Anul viitor vine cu noi oportunităţi de colaborare între investitorii japonezi şi cei români: Expo Osaka 2025.
Pavilionul României este deja în lucru, iar tema se referă la pregătirea civilă pe zona de salvare de vieţi omeneşti.
“Japonia este o ţară care a atins excelenţa în acest domeniu al pregătirii civile a intervenţiilor de urgenţă. România, la rândul său, are o experienţă deja dovedită şi e prezentă pe plan european. Şi atunci acest parteneriat între experienţa japoneză în domenii precum seismul, nu doar în zona de intervenţii, ci şi în zona de pregătire, unde capacităţile Japoniei sunt absolut remarcabile, în zona de construcţii şi de expertiză antiseismică, în zona incidentelor nucleare, de exemplu, unde atât România are expertiză, cât şi Japonia are expertiză. Trebuie să profităm pentru a sedimenta, pentru a adânci parteneriatul în această zonă”, spune Ovidiu Raeţchi.
Având în vedere profilul Japoniei, noile tehnologii vor domina Expo Osaka 2025, iar pentru România miza este aceea de a pune în contact domenii emergente şi posibilităţile de investiţii cu capitalul japonez.
Iar pe partea diplomatică avem o miză importantă ca stat membru NATO.
"Există discuții, de exemplu, cu NATO, pentru o expoziție a Alianței, care va fi găzduită inclusiv de pavilionul românesc de la Osaka", a anunțat Ovidiu Raețchi.
Pe zona culturală, România are câteva atuuri valoroase, pe care se gândeşte serios să le fructifice, mai ales că de acum avem şi un Institut Cultural Român deschis în Japonia: este vorba de ia românească, ce poate fi pusă în legătură cu chimonoul japonez, bisericile din Maramureş admirate în Japonia şi povestea lui Constantin Brâncuşi, care a avut elevi japonezi pe care i-a marcat.
Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 2/3 decembrie 2024