Ascultă Radio România Actualitaţi Live

EXCLUSIV Ce schimbări aduce examenul de Evaluare Națională

Serviciul de noapte cu Maria Țoghină a avut ca temă de discuție pregătirea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat, cu sfaturi utile pentru elevi și părinți.

EXCLUSIV Ce schimbări aduce examenul de Evaluare Națională

Articol de Luminiţa Voinea, 15 Iunie 2021, 13:47

An de an, în această perioadă, noi generații de elevi trăiesc emoțiile absolvirii, dar și pe cele ale examenelor.

Evaluarea Națională și Bacalaureatul sunt cele două borne care confirmă eforturile de asimilare a materiei școlare.

Anul acesta, examenul de Evaluarea Națională aduce o noutate absolută: se desfășoară pe broșuri, după modelul testelor PISA, format ce presupune că subiectele de examen includ și spații pentru rezolvarea acestora, pe aceleași foi.

De aceea, Ministerul Educației a publicat pe site-ul instituţiei un Ghid pentru absolvenţii de clasa a VIII-a care vor susţine Evaluarea Naţională săptămâna viitoare.

Documentul conţine informaţii despre condiţiile de examen de natură organizatorică şi sanitară, precum şi despre desfăşurarea probelor.

“Ghidul conține o serie de sfaturi, de informații de interes pentru profesori, părinți și elevi, pornind de la principalele măsuri: accesul în unitatea de învățământ, durata examenului, modul de completare a broșurii. Este prima dată când examenele de Evaluare Națională se dau pe o broșură după modelul PISA. Este un ghid complet, fiecare găsește ceva, fie că este profesor, părinte sau elev și este important să-l consultăm , mai ales că este prima dată când examenul se dă sub această formă, cu o broșură în care elevii citesc subiectele si dau răspunsul în această broșură, fie prin cuvinte, prin scris, fie aleg un răspuns.....doar rezultatul se ia în considerare în final. Spre deosebire de anii trecuți, nicio foaie nu poate fi scoasă. Baremele de punctaj pentru subiecte sunt stabilite în funcție de rezultatul final, trebuie aleasă o opțiune, nu contează modul cum s-a ajuns la răspuns”, a spus în exclusivitate pentru Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, secretarul de stat în Ministerul Educației Radu Szekely.

O altă noutate este că timpul de desfășurare a examenului a fost extins la 120 de minute și se calculează după completarea casetei de identificare din cadrul broșurii.

“Fiind o broșură, există o căsuță specifică ce trebuie completată de fiecare candidat. De aceea, timpul de examen a fost extins la două ore și 15 minute, pentru a permite fiecărui candidat să completeze căsuța “, a punctat secretarul de stat.

Fără triaj epidemiologic și testări

Oficialii Ministerului Educației anunță că la intrarea la examen nu se va mai face triajul epidemiologic, iar elevii nu vor fi nici testaţi, însă se vor păstra regulile de protecţie sanitară.

Secretarul de stat Radu Szekely a recomandat ca, în cazul în care au simptome de COVID în ziua examenului, elevii să rămână acasă, pentru că există şi o a doua sesiune.

“Cele mai multe temeri se leagă de situațiile în care copiii nu ar putea participa la examen din cauza unor simptome de COVID 19. Nu se va mai face triajul epidemiologic la intrarea în scoală, nu vor mai fi testați elevii. Este de dorit ca părinții, în cazul în care identifică simptome, mai bine sa nu-i trimită la examen pentru că vor avea posibilitatea unei a doua sesiuni, începând cu 28 iunie.În cazul celor care vor da o probă, după care se vor îmbolnăvi, în etapa a doua se vor da doar probele rămase. Deci, se vor recunoaște probele date în prima etapă“.

Și examenul de Bacalaureat se va desfășura tot în doua etape, pentru situațiile în care absolvenții de liceu nu pot participa la prima sesiune, din cauza unor eventuale probleme de sănătate.

Subiectele, adaptate la situația atipică a anului școlar

Având în vedere că examenul de Evaluare Națională se desfășoară la finalul unui an școlar atipic, influențat de pandemia de COVID-19, Ministerul Educației a adaptat programa de examen în funcție de materia parcursă până acum.

“Se va lua in considerare situația atipică a acestui an, însă examenele rămân examene și trebuie să măsoare un anumit nivel de competențe, nu facem rabat de la calitate. Am adaptat programa pentru a răspunde mai bine situației. Nu spun că va fi ușor, dar va fi mai adaptat la ceea au făcut în această perioadă“, a declarat Radu Szekely.

1 din 4 elevi aleg profilul liceului influențați de părinți

După examenul de Evaluare Națională, în procesul de alegere a liceului, este foarte important să-i lăsăm pe copii să decidă profilul pe care vor sa-l urmeze și eventual, să cerem și sfatul profesorilor, psihologilor sau al consilierilor de carieră.

“Este important să alegi un profil adaptat competențelor copilului. De multe ori, orientarea se face în funcție de presiunea socială sau în funcție de ce cred părinții sau alții că s-ar potrivi copilului. Mai ales după o perioadă de stres neobisnuit, ar trebui să-i încurajăm pe copii să-și aleagă ceea ce vor ei, ceea ce își doresc să facă, pentru că e greu să schimbăm ulterior traseul. E important să ascultăm și părerea psihologilor, a profesorilor, dar și a consilierilor de carieră din scoală“, spune secretarul de stat Radu Szekely.

Psihologul Mihai Copăceanu atrage atenția că, în România, unu din patru elevi aleg un liceu influențați de părinți, de ceea ce spun prietenii și mai puțin după performanța unității de învățământ.

„Acum câteva zile, am scris un Ghid pentru părinți și profesori și unii copii din Bistrița Năsăud, de exemplu, au spus că au ales un liceu pentru că au profesori foarte buni, alții pentru că au o bază materială deosebită, pentru că au o anumită uniformă, sau pentru că sunt licee cunoscute. Foarte puțini au pus accentul pe performanță”.

Presiunea pusă de părinți pe copii este distructivă, mai ales că vine deja pe un fond de stres și la finalul un an școlar cu multe schimbări.

„Există o anumită temere justificată a părinților. Examenul de Evaluare Națională a devenit o sperietură încă din clasa VII-a. Există unii copii asaltați cu meditații multe, chiar cu doi meditatori. Am văzut tineri care își doresc să intre la liceu doar ca să-i mulțumească pe părinți, presiunea este mai ales din partea părinților. Acest lucru îi poate face să se simtă rău, anxioși, nesiguri pe ei”, explică psihologul.

El adaugă că decizia de a urma un liceu trebuie să fie făcută din clasele a VI-a sau a VII-a, nu în funcție de medie.

Pe baza acestui plan, făcut în avans, poti să obții performanțe mai ridicate sau nu.

Sfaturi: cum ne pregătim pentru examen și cum învățăm

Pentru a nu intra în panică pe ultima sută de metri înaintea examenului, psihologul Mihai Copăceanu recomandă câteva tehnici care ajută la organizarea timpului și la eficiența procesului de învățare.

„Să nu amânăm învățatul și sa îngrășăm porcul în ajun. De reținut că luni si marți avem o putere mai mare de a memora decât miercuri, joi sau vineri sau în week-end. Recomand organizarea disciplinelor în funcție de ore și de dificultate”.

Totodată, împărțirea materiei pe gradul de dificultate și pauzele cu recompense sunt tips-uri valoroase, recomandate de psiholog.

„Recomand ca elevii sa împartă o pagină în verde, galben și roșu. Ce este verde înseamnă că știu, ce e galben nu prea știu și ar trebui să repete și ce e roșu reprezintă dificultatea. Să înceapă cu partea roșie. Dacă se poate, să învețe cu prietenii, fie că sunt pe zoom sau live. Pentru motivație, recomand să scrie o listă mare pe perete, cu motivele pentru care ar vrea să aibă o notă bună, apoi să învețe cu pauze după 50 de minute, măcar cinci minute de pauză și sa fie o recompensă, dar nu neapărat ciocolată în exces”.

Un alt pericol este iluzia învățării. De aceea, recomandarea este să se elimine tot ce poate distrage atenția de la învățat, un exemplu fiind device-urile.

„Apare un dram de tensiune și stres și mai ales, apare iluzia învățării. Să ne asigurăm că am învățat corect și eficient. Să eliminăm tot ce ne mănâncă timp: device-uri, Facebook, Instagram, Whatsapp. Cu cât înveți mai mult, cu atât îți crește motivația de a învăța.Și să nu învățăm în pat, în pijama. Recomand, de asemenea, mișcare fizică și alimentație sănătoasă”.

Și ar mai fi un lucru important: atitudinea părinților. Un părinte critic nu îmbunătățește cu nimic situația.

„Părinții să se abțină de la critici inutile, certuri, țipete, scenarii dezastruoase sau amenințări: dacă nu înveți mă faci de rușine! Metodele sunt greșite. Poate au nevoie și părinții de o pauză în a-și critica copiii. Până la urmă examenul îl dau adolescenții! Contează să te simtă că ești aproape, ca părinte”.

O metodă potrivită pentru verificarea cunoștințelor este testarea, fiind cunoscută drept o strategie eficientă.

În plus, mutarea accentului pe competența de a învăța este o idee benefică.

„Competența de a învăța este neglijată. Este un lucru pe care va trebui să punem accent, pentru că i-ar ajuta mult pe tineri să știe că există o metodă de învățare prin testare. Este un sfat: una dintre cele mai eficiente strategii de învățare este ca elevul să se autotesteze și să învețe din greșelile pe care le face în cadrul acestor simulări de reproducere a cunoștintelor. Din greșeala asta se învață și noi nu îi stimulăm pe copii să învețe din greșeli”.

Calendarul examenului de Evaluare Națională 2021
• 07 - 11 iunie 2021 - Înscrierea la evaluarea naţională
• 22 iunie 2021 Limba şi literatura română - probă scrisă
• 24 iunie 2021 - Matematica - probă scrisă
• 25 iunie 2021 - Limba şi literatura maternă - probă scrisă
• 29 iunie 2021 (până la ora 14:00) - Afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor
• 29 iunie 2021 (ora 16:00 - ora 19:00) - 30 iunie 2021 (ora 8:00 – ora 12:00) - Depunerea contestaţiilor
• 30 iunie – 4 iulie 2021 - Soluţionarea contestaţiilor
• 4 iulie - Afişarea rezultatelor finale

Etapa specială a examenului de Evaluare Naţională 2021
• 28 iunie - 2 iulie - Înscrierea la evaluarea naţională
• 5 iulie - Limba şi literatura română - probă scrisă
• 6 iulie - Matematica - probă scrisă
• 7 iulie - Limba şi literatura maternă - probă scrisă
• 9 iulie -(până la ora 12:00) - Afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor
• 9 iulie (ora 14:00 - ora 20:00) - Depunerea contestaţiilor
• 10 - 11 iulie - Soluţionarea contestaţiilor
12 iulie - Afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor (după ora 12.00)

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 14/15 iunie 2021, poate fi urmărită în link-ul de mai jos:

https://www.facebook.com/romaniaactualitati/videos/516427549499410

Bogdan Oprea: Există o piață de fabricare a știrilor false
Serviciul de noapte 27 Mai 2021, 08:22

Bogdan Oprea: Există o piață de fabricare a știrilor false

Bogdan Oprea, autorul lucrării “FAKE NEWS și dezinformare online: recunoaște și verifică”, a fost invitatul Serviciului de...

Bogdan Oprea: Există o piață de fabricare a știrilor false
EXCLUSIV Președintele Colegiului Medicilor Stomatologi: Vrem să dublăm numărul de medici aflați în contract cu CNAS
Serviciul de noapte 19 Noiembrie 2024, 15:06

EXCLUSIV Președintele Colegiului Medicilor Stomatologi: Vrem să dublăm numărul de medici aflați în contract cu CNAS

Președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România, Florin Lăzărescu, propune creșterea numărului de medici aflați în...

EXCLUSIV Președintele Colegiului Medicilor Stomatologi: Vrem să dublăm numărul de medici aflați în contract cu CNAS
Florin Lăzărescu, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România vine la Serviciul de noapte
Serviciul de noapte 18 Noiembrie 2024, 10:19

Florin Lăzărescu, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România vine la Serviciul de noapte

Soluții care ar putea ajuta oamenii să aibă acces la servicii stomatologice și prevenția în afecțiunile orale sunt teme de...

Florin Lăzărescu, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România vine la Serviciul de noapte
Revoluția tehnologică în sănătate. Cum vor schimba noile tehnologii medicina din România
Serviciul de noapte 13 Noiembrie 2024, 14:33

Revoluția tehnologică în sănătate. Cum vor schimba noile tehnologii medicina din România

Spitale smart, dosarul electronic al pacientului, conceptul Big Data și folosirea inteligenței artificiale fac parte din...

Revoluția tehnologică în sănătate. Cum vor schimba noile tehnologii medicina din România
Cum va arăta medicina viitorului și cum ne va îmbunătăți viața?
Serviciul de noapte 11 Noiembrie 2024, 10:53

Cum va arăta medicina viitorului și cum ne va îmbunătăți viața?

Despre soluții digitale de top, tehnologii medicale avansate, inteligență artificială și inovații biomedicale de excepție, în...

Cum va arăta medicina viitorului și cum ne va îmbunătăți viața?
Cum putem scăpa de sărăcia energetică?
Serviciul de noapte 05 Noiembrie 2024, 16:04

Cum putem scăpa de sărăcia energetică?

România trebuie să reducă sărăcia energetică la jumătate până în anul 2030, pentru a nu ajunge ca în 2050, jumătate din...

Cum putem scăpa de sărăcia energetică?
Andrei Tudor: Îmi plăcea mirosul studiourilor muzicale de la Radio România
Serviciul de noapte 29 Octombrie 2024, 16:47

Andrei Tudor: Îmi plăcea mirosul studiourilor muzicale de la Radio România

Unul dintre muzicienii din noua generație a cărui carieră a început și s-a împletit apoi cu cea a Radioului public, Andrei...

Andrei Tudor: Îmi plăcea mirosul studiourilor muzicale de la Radio România
Muzicianul Andrei Tudor prefațează Ziua Națională a Radioului
Serviciul de noapte 28 Octombrie 2024, 09:22

Muzicianul Andrei Tudor prefațează Ziua Națională a Radioului

La Serviciul de noapte, prefațăm Ziua Națională a Radioului alături de unul dintre cei mai talentați muzicieni din tânăra...

Muzicianul Andrei Tudor prefațează Ziua Națională a Radioului