Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Dr. Valeria Herdea: Sperăm ca vaccinul anti-COVID să devină sezonier

Serviciul de noapte cu Maria Țoghină a discutat despre sănătatea românilor în pandemie și prevenția împotriva SARS-CoV2.

Dr. Valeria Herdea: Sperăm ca vaccinul anti-COVID să  devină sezonier

Articol de Luminiţa Voinea, 20 Aprilie 2021, 17:20

La mai bine de un an de la debutul pandemiei de COVID-19 în România, atât medicii aflați în prima linie a luptei cu virusul, cât și pacienții au trecut prin mai multe stări, de la tulburări de somn si alimentație, la adicții, reacții anormale, până la așa-numitul sindrom de burnout sau epuizare.

Una dintre puținele certitudini aduse de anul 2021 este vaccinarea, care, în acest moment, pare să fie singura metodă eficientă menită să stăpânească virusul.

Problemele au fost discutate la a VI-a ediție a Conferinței Naționale a Asociației Române pentru Medicină de Familie (AREPMF), eveniment profesional științific derulat exclusiv on-line, din cauza limitărilor impuse pandemia de COVID-19.

“Medicii sunt extrem de obosiți și ajunși la capătul puterilor. Faptul că avem la îndemână vaccinul este cel mai important pas pe care vrem să îl facem în perioada următoare. Dacă vrem să ieșim din această perioadă, dacă dorim să ne întâlnim, să putem ieși fără grijă din casă, atunci trebuie să ne protejăm. Faptul că sunt obosiți medicii de familie și faptul că pot ajunge la sindromul de burnout s-a simțit în relatările lor de la conferință. S-a vorbit despre această situație generată de pandemie, care a creat tulburări de somn, de alimentație, sindrom de burnout, adicții, reacții anormale la lucrurile obișnuite”, a spus dr. Raluca Ghionaru, coordonator regional AREPMF, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Cu toții ne așteptăm să ieșim la liman cât mai curând posibil, dar asta înseamnă să fim solidari și să mergem în aceeași direcție, să ne vaccinăm și să ne protejăm în continuare, folosind regulile de igienă pe care le cunoaștem de un an de zile.

Este important să știm că vaccinul protejează de formele grave și de deces.

De asemenea, el poate proteja de boală organismele care luptă mai greu împotriva virusului SARS-CoV-2.

Medicul Valeria Herdea, președintele AREPMF, membru în Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, face un apel populației să se vaccineze, aceasta fiind singura metodă de prevenție în fața bolii.

“Mergeți fără teamă, povestiți medicului dacă aveți alte boli, alergii și, cel mai important, rămâneți 20 de minute în Centrul de vaccinare, pentru evitarea unor probleme. Mergeți cu încredere, faceți-vă vaccinul, protejați-vă, oameni dragi, pentru că numai așa putem face față bolii. La momentul acesta, nu avem altă soluție decât vaccinarea”.

Potrivit medicului Valeria Herdea, se estimează că imunitatea post-vaccinare durează aproximativ un an, dar în cazul pacienților cu o imunitate mai scăzută, această poate dura șase luni.

“Avem acces la mai multe tipuri de vaccinuri. Este esențial să știți că, deocamdată, se estimează că imunitatea post-vaccinare durează aproximativ un an. Există și situații în care imunitatea personală a pacientului poate să fie mai puțin pusă la punct, poate avea și comorbidități, iar imunitatea post-vaccinare să dureze mai puțin, aproximativ șase luni. În cazul în care avem o persoană vaccinată corect, cu două doze, va face o formă mai ușoară a bolii”.

Valeria Herdea speră ca vaccinul împotriva noului coronavirus să devină sezonier, pentru a putea depăși pandemia.

“Sperăm ca acest vaccin să devină un vaccin sezonier și să ieșim din această pandemie, să ne reluăm viața. Se fac studii, oamenii de știință încearcă să pună cap la cap informațiile“.

Medicul Valeria Herdea adaugă că, în cazul celor care au făcut boala, protecția prin vaccinare se face la un interval de 1- 3 luni de la boală.

Medicii, sceptici în privința relaxării măsurilor

În situația în care România va relaxa prea repede măsurile de protecție este posibil să ne aflăm în fața unui nou val de îmbolnăviri.

“Dacă am ajunge în situația Israelului sau a Angliei, ca la 1 iunie să fim mulți oameni vaccinați și imunizați prin boală sau prin vaccin , măsurile de relaxare și-ar avea rostul. Pe de altă parte, dacă nu continuăm campania susținută de vaccinare și dacă relaxăm foarte repede măsurile de protecție, e posibil să ne aflăm în fața unui nou val de îmbolnăviri. Deocamdată, eu cred că medicii sunt ușor sceptici în ce privește relaxările anunțate la 1 iunie. Așteptăm să vedem cât de mulți se vaccinează și apoi mai vedem”, opinează dr. Raluca Ghionaru, coordonator regional AREPMF.

Vaccinurile opționale trebuie să continue

Se cunoaște faptul că vaccinarea este cea mai eficientă metodă în prevenția unor boli grave, cum ar fi cancerul de col uterin, de aceea medicii recomandă continuarea vaccinării opționale.

Din păcate, deși există pe piață de mai mulți ani vaccinul anti-HPV, din cauza sincopelor apărute în ultima vreme, în orașele mari din România nu există stocuri de vaccin, deși ele sunt solicitate.

“La Cluj-Napoca, nu avem stocurile de vaccin care ne-ar trebui. În sfârșit, părinții au înțeles importanța vaccinării pentru a preveni o boală atât de cruntă cum este cancerul de col uterin. Așteptăm dozele de vaccin, nu mai avem doze din februarie, avem promisiuni ca din luna mai-iunie să-l avem. Mingea este la DSP și la Ministerul Sănătății”, a spus într-o intervenție în direct la Serviciul de noapte Emiliana Costiug, medic de familie.

Deși a existat o campanie de informare privind vaccinarea anti-HPV în România, dozele de vaccin au rămas mult timp în depozitele DSP, deși cererea există.

“După ce am avut campania, am constat că vaccinul a rămas în depozitele de la DSP. Am constat că anul acesta, 1600 de doze au rămas la DSP București, iar noi n-am avut vaccin. Avem o lună - o lună jumătate de când avem acest vaccin, deși generații întregi de copii au depus cerere și au rămas fără“, a subliniat medicul Valeria Herdea.

În unele cazuri, oamenii și-au achiziționat vaccinul din bani proprii, dar au făcut un efort financiar considerabil, pentru că o doză costă aproximativ 600 de lei și este nevoie de două sau trei doze, în funcție de vârsta copilului.

“În București, vaccinarea HPV este opțională, pentru că deși am avut numeroase cereri la DSP am primit doze pentru un singur copil. Pacientele mele și-au cumpărat acest vaccin, dar este un efort financiar deosebit, de aceea milităm pentru compensarea, măcar parțială, a vaccinului, astfel încât cât mai multă lume să aibă acces. Sunt state care au implementat vaccinarea și la băieți pentru că ei sunt vectorul care transmite infecția de la un om al altul“, afirmă dr. Raluca Ghionaru, medic de familie.

Cum ne ferim de excesele specifice Sărbătorilor Pascale

Perioada sărbătorilor vine, de cele mai multe ori, la pachet cu excese alimentare care ne aduc neplăceri, iar în această perioadă dificilă a pandemiei, este bine să evităm astfel de situații.

Asta înseamnă echilibru în farfurie și evitarea exceselor alimentare de orice fel.

“Regula de aur: în farfurie avem nevoie de o proteină: carne sau brănză sau ou și restul, multe legume. Nu amestecăm două proteine. Pentru o persoană de 50 de kg, ideal ar fi să mănânce undeva la 70 de g de carne, sau de brânză, sau două ouă fierte. Este o mare încercare să fii cumpătat, echilibrat, dar prevenția este inepuizabilă“, spune medicul Valeria Herdea.

În plus, purtarea măștii de protecție și a măsurilor sanitare ne ajută să rămânem sănătoși și să trecem cu bine peste sărbători.

“Esența perioadei postului stă în modul de a gândi, de a avea compasiune unii față de alții, de a ajuta pe cineva. Dacă am purta mască, ar fi un semn de empatie față de ceilalți. Trebuie să o schimbăm la o oră - o oră și jumătate, să ne spălăm des pe mâini. Avem nevoie să trecem și printr-o purificare a minții, a sufletului, să ne uităm bine pe cine putem ajuta. Mi-aș dori ca oamenii să rămână sănătoși, să trecem și de aceste sărbători cu bine, să le sărbătorim împreună cu familia. Ori, pentru asta vaccinați-vă, protejați-vă purtați masca și reînnoiți relația cu medicul de familie. Măcar o dată pe an, de ziua dvs. de naștere, mergeți la un control la medicul de familie“, ne sfătuiește medicul Valeria Herdea, președintele AREPMF, membru în Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2.

Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 19/20 aprilie 2021, poate fi urmărită în linkul de mai jos:

https://www.facebook.com/romaniaactualitati/videos







Viața după COVID-19. “Vom avea o nouă normalitate, nu va mai fi ca înainte”
Serviciul de noapte 10 Februarie 2021, 14:46

Viața după COVID-19. “Vom avea o nouă normalitate, nu va mai fi ca înainte”

Medici renumiți din România și din străinătate au vorbit, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, despre vaccinarea...

Viața după COVID-19. “Vom avea o nouă normalitate, nu va mai fi ca înainte”
EXCLUSIV Președintele Colegiului Medicilor Stomatologi: Vrem să dublăm numărul de medici aflați în contract cu CNAS
Serviciul de noapte 19 Noiembrie 2024, 15:06

EXCLUSIV Președintele Colegiului Medicilor Stomatologi: Vrem să dublăm numărul de medici aflați în contract cu CNAS

Președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România, Florin Lăzărescu, propune creșterea numărului de medici aflați în...

EXCLUSIV Președintele Colegiului Medicilor Stomatologi: Vrem să dublăm numărul de medici aflați în contract cu CNAS
Florin Lăzărescu, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România vine la Serviciul de noapte
Serviciul de noapte 18 Noiembrie 2024, 10:19

Florin Lăzărescu, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România vine la Serviciul de noapte

Soluții care ar putea ajuta oamenii să aibă acces la servicii stomatologice și prevenția în afecțiunile orale sunt teme de...

Florin Lăzărescu, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România vine la Serviciul de noapte
Revoluția tehnologică în sănătate. Cum vor schimba noile tehnologii medicina din România
Serviciul de noapte 13 Noiembrie 2024, 14:33

Revoluția tehnologică în sănătate. Cum vor schimba noile tehnologii medicina din România

Spitale smart, dosarul electronic al pacientului, conceptul Big Data și folosirea inteligenței artificiale fac parte din...

Revoluția tehnologică în sănătate. Cum vor schimba noile tehnologii medicina din România
Cum va arăta medicina viitorului și cum ne va îmbunătăți viața?
Serviciul de noapte 11 Noiembrie 2024, 10:53

Cum va arăta medicina viitorului și cum ne va îmbunătăți viața?

Despre soluții digitale de top, tehnologii medicale avansate, inteligență artificială și inovații biomedicale de excepție, în...

Cum va arăta medicina viitorului și cum ne va îmbunătăți viața?
Cum putem scăpa de sărăcia energetică?
Serviciul de noapte 05 Noiembrie 2024, 16:04

Cum putem scăpa de sărăcia energetică?

România trebuie să reducă sărăcia energetică la jumătate până în anul 2030, pentru a nu ajunge ca în 2050, jumătate din...

Cum putem scăpa de sărăcia energetică?
Andrei Tudor: Îmi plăcea mirosul studiourilor muzicale de la Radio România
Serviciul de noapte 29 Octombrie 2024, 16:47

Andrei Tudor: Îmi plăcea mirosul studiourilor muzicale de la Radio România

Unul dintre muzicienii din noua generație a cărui carieră a început și s-a împletit apoi cu cea a Radioului public, Andrei...

Andrei Tudor: Îmi plăcea mirosul studiourilor muzicale de la Radio România
Muzicianul Andrei Tudor prefațează Ziua Națională a Radioului
Serviciul de noapte 28 Octombrie 2024, 09:22

Muzicianul Andrei Tudor prefațează Ziua Națională a Radioului

La Serviciul de noapte, prefațăm Ziua Națională a Radioului alături de unul dintre cei mai talentați muzicieni din tânăra...

Muzicianul Andrei Tudor prefațează Ziua Națională a Radioului