Ascultă Radio România Actualitaţi Live

 Dr. Dana Jianu, chirurg plastician: Țesutul adipos, o comoară de regenerare în chirugia estetică

Medicul Dana Jianu a vorbit, la Serviciul de noapte, despre beneficiile țesutului adipos în chirurgia regenerativă.

Dr.Dana Jianu în studioul Serviciului de noapte, alături de realizatoarea emisiunii, Maria Țoghină. Foto: Marius Țoghină

Articol de Luminiţa Voinea, 17 Ianuarie 2024, 15:08

La nivel global, crește cererea publică pentru o înfățișare cât mai tânară pe de o parte și proceduri mai putin agresive, pe de alta parte.

Noile tehnici în chirurgia plastică permit efectuarea unor proceduri de înfrumusețare fără incizie.

Un exemplu este chirurgia plastică regenerativă, care folosește transplantul de țesut adipos pentru îndreptarea unor defecte atât la nivelul feței, cât și la nivelul corpului.

Astfel, țesutul adipos își demonstrează beneficiile în generarea altor țesuturi, cum ar fi piele, mușchi, oase și chiar nervi.

Țestutul adipos, o mină de aur pentru organism

Aflat în organism în rezerve rezonabile, țesutul adipos este o mină de aur pentru corp, o comoară de regenerare, pentru că el conține unele dintre cele mai alese celule stem din organism.

Chirurgul plastician Dana Jianu, doctor în științe medicale, cea care în urmă cu 30 de ani își asuma riscul de a efectua prima operație de implant mamar din România, inovează din nou în medicina estetică prin transplantul de țesut adipos.

Regenerarea prin această metodă blândă se poate folosi pentru îndepărtarea cearcănelor colorate sau adânci sau pentru completarea volumelor faciale la persoanele care au slăbit brusc, iar pielea feței nu mai are fermitate.

Chirurgia regenerativă cu transplant de țesut adipos, îmbogățit sau nu cu celule stem, se folosește și în cazul unei îmbătrâniri premature sau al traumatismelor și arsurilor care lasă urme pe față.

Procedura seamănă cu un lifting convențional deschis, dar avantajul este că nu are incizie.

De asemenea, dă un aspect natural feței, nederanjând cu nimic anatomia feței, complicată și sensibilă, iar efectele sunt de durată.

“Prin această chirurgie plastică regenerativă, putem recrea un sân sau putem întineri fața. Pentru că fața, mai ales pe la vârsta 40-50 de ani, sau persoanele care au slăbit foarte mult și au îmbătrânit prematur, fie că au slăbit din proprie voință, fie că au slăbit cu chirurgie bariatrică, îmbătrânesc și îmbătrânesc și din cauză că țesutul adipos pierzându-l, pleacă cu tot cu celulele stem de regenerare. Deci, practic, e chiar adevărat că fața fără grăsime e o față îmbătrânită pentru că nu mai are celule regenerative care se găsesc în țesutul adipos și atunci importând țesut adipos, dar combinându-l și cu laser, cu dioxid de carbon, combinându-l și cu factori de creștere din PRP, pot să fac o față tânără. Deci o versiune mai tânără a persoanei respective, cu această metodă combinată regenerativă, țesut adipos, lasere și PRP”, a spus Dana Jianu la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Chirurgul plastician Dana Jianu a fost printre pionierii introducerii metodelor regenerative în România, fiind utile și în reconstrucții mamare postmastectomie.

M-am prins, ca să folosesc un termen colocvial, la vreme de aceste calități deoarece am văzut rezultate uimitoare la pacienți, nu numai că le corectam niște depresiuni, niște lipsuri în relieful suprafețelor , dar arătau mai bine mai ales la față și am fost foarte curioasă să văd de ce se întâmplă lucrul ăsta și mi-am continuat studiile și aici aduc un omagiu doamnei academician Maia Simionescu și Institutului de Biologie Celulară Nicolae Simionescu, dar și Institutului de Biologie, Facultății de Biologie din București, cu care am făcut studii și am cercetat mult celula stem din țesutul adipos și am cercetat rolul laserului în dezvoltarea celulelor stem și pot să spun că am ajuns la niște concluzii foarte interesante care au fost și publicate Am acumulat experiență și merită popularizat în continuare pentru că este un tratament bun și blând; deci avem speranțe că adresabilitatea va crește. Trebuie să informăm mai mult oncologii și chirurgii de chirurgie generală care au astfel de cazuri”, a adăgat Dana Jianu.

Atenție la capcane! Mulți impostori au sărit pe felia de intervenții estetice

Medicul Dana Jianu atrage atenția asupra capcanelor internetului, acolo unde se comercializează diferite produse de înfrumusețare sau dispozitive medicale fără niciun fel de autorizație.

“Pacienții sunt inocenți, pacienții nu știu ce este cel mai bine pentru ei, pacienții nu știu cum să-și aleagă profesionistul adevărat, pentru că astăzi foarte mulți impostori au sărit pe felia aceasta de înfrumusețare, de intervenții de înfrumusețare. Și când spun impostori spun atât persoane care nu au pregătire medicală, pentru că mijloacele sunt destul de la îndemână, aceste seringi cu acid hialuronic cu care poți să mărești buze sau pomeți sau, mă rog, intervenții la față și care, din păcate, se găsesc și în magazinele online și le poate cumpăra oricine ar dori să cumpere aceste dispozitive medicale. Am auzit și persoane fără nicio pregătire medicală, persoane care își fac unele altora diferite proceduri, persoane care fac la cosmetică, la saloanele de cosmetică. Deci, aceștia sunt impostori care merită un telefon la 112 pentru că nu au voie să practice medicina, pentru că pot să supună pacienții unui mare risc de boli infecțioase, hepatite, HIV, SIDA, infecții locale generalizate”.

În al doilea rând, nici medicii stomatologi și nici cei dermatologi nu au competențele necesare să practice chirurgia estetică în cabinetele lor decât dacă au o doua specialitate.

“Sunt și impostori din medicină, colegi care nu au specialitate de chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă. Singura care din cap până în picioare este autorizată să facă transformări ale trăsăturilor este chirurgia plastică-estetică, în afară de încă o altă specialitate, chirurgia oro- maxilo- facială care poate face la față și chiar și ORL. În rest, acei colegi care doresc și ei să facă acest lucru trebuie să facă a doua specialitate dacă chiar îi pasionează așa de tare, pentru că nu există nici stomatologi care să facă în mod legal aceste transformări, este interzis prin specializări și prin lege să faci, să-ți depășești competența. Și aici o altă specialitate care s-a aruncat cu multă pasiune este dermatologia, dar cu tot respectul față de colegi, dermatologii trebuie să rămână în domeniul pe care și l-au ales conștient, adică domeniul bolilor de piele. O boală de piele nu este egală cu o transformare estetică a unui om sănătos. Deci aceste persoane, acești oameni care nu au competență, pot să expună pacienții la deformări de genul acesta. Pentru că dacă n-ai știință și n-ai conștiință, de fapt cam în asta constă a fi specialist, a avea știință și a avea și conștiință și a avea responsabilitate asupra actului pe care îl faci”, atage atenția chirurgul plastician Dana Jianu.

Operațiile exagerate pot avea efectul invers

Din cauza unor exagerări, operațiile estetice au depășit cadrul lor normal, acela de a corecta un defect și de cele mai multe ori pot avea efectul invers, de vulgaritate.

În unele cazuri, ele pot avea efecte negative, inclusiv asupra stării de sănătate a pacientului.

De aceea, este necesară consultarea unui medic cu specialitatea Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă, care poate face inclusiv educație pacientului.

“Evoluția acestor intervenții estetice, din păcate, n-a fost una neapărat care să aline suferințe estetice, pentru că și suferința estetică este o suferință. Cumva, aceste intervenții și-au depășit cadrul de a corecta, iar vârful icebergului este această tendință de a șoca, de a face intervenții exagerate care vin, probabil, din mai multe presiuni. Una este presiunea exterioară, a social media, care prezintă niște chipuri idealizate trecute prin filtre sau prin foto-shop, dar realitatea e mult mai crudă, neiertătoare și mai urâtă. Pe de altă parte, există și o presiune internă, adică o presiune din partea celei sau a celui care crede că dacă ar avea trăsătura mai hiperdezvoltată sau hiperexprimată ar avea mai mult succes în viață, în carieră, în familie. Dar de multe ori nu se întâmplă așa, ci se obține exact contrariul. Aceste exagerări sunt cerute de pacient, dar acel pacient nu a avut șansa să întâlnească un profesionist adevărat, care să facă o bună discernere între ceea ce este bun, folositor, care corectează și ajută și între ceea ce nu este bun, exagerat, vulgar și chiar nesănătos. Aici, de fapt, este responsabilitatea medicilor, profesioniștilor, societății și a organismelor care trebuie să supravegheze activitatea medicală pentru a ajuta pacienții”, este de părere Dana Jianu.

Pacienții trebuie să știe că se spun unor riscuri majore pentru sănătate atunci când se adresează unor medici care nu sunt specialiști în domeniu.

În prezent, camerele de gardă de la spitale se confruntă adesea cu complicații ale unor intervenții așa-zis injectabile, iar pacienții vin deseori în cabinetele de specialitate cu infecții.

“Poți orbi dintr-o mărire de buze, cum poți orbi dintr-un tratament cu acid hialuronic la ridurile dintre nas și gură. Poți orbi pentru că se fac niște embolii. Rețeaua vasculară arterială la față este foarte impredictibilă și foarte bogată și ajunge printr-un mecanism retrograd să astupe artera centrală retiniană și omul poate să orbească, el începe să spună că-l doare ochiul groaznic și atunci ar trebui să știi ce trebuie să faci”, avertizează chirurgul plastician Dana Jianu.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 15/16 ianuarie 2024

00:47:33

Revoluția tehnologică în sănătate. Cum vor schimba noile tehnologii medicina din România
Serviciul de noapte 13 Noiembrie 2024, 14:33

Revoluția tehnologică în sănătate. Cum vor schimba noile tehnologii medicina din România

Spitale smart, dosarul electronic al pacientului, conceptul Big Data și folosirea inteligenței artificiale fac parte din...

Revoluția tehnologică în sănătate. Cum vor schimba noile tehnologii medicina din România
Cum va arăta medicina viitorului și cum ne va îmbunătăți viața?
Serviciul de noapte 11 Noiembrie 2024, 10:53

Cum va arăta medicina viitorului și cum ne va îmbunătăți viața?

Despre soluții digitale de top, tehnologii medicale avansate, inteligență artificială și inovații biomedicale de excepție, în...

Cum va arăta medicina viitorului și cum ne va îmbunătăți viața?
Cum putem scăpa de sărăcia energetică?
Serviciul de noapte 05 Noiembrie 2024, 16:04

Cum putem scăpa de sărăcia energetică?

România trebuie să reducă sărăcia energetică la jumătate până în anul 2030, pentru a nu ajunge ca în 2050, jumătate din...

Cum putem scăpa de sărăcia energetică?
Andrei Tudor: Îmi plăcea mirosul studiourilor muzicale de la Radio România
Serviciul de noapte 29 Octombrie 2024, 16:47

Andrei Tudor: Îmi plăcea mirosul studiourilor muzicale de la Radio România

Unul dintre muzicienii din noua generație a cărui carieră a început și s-a împletit apoi cu cea a Radioului public, Andrei...

Andrei Tudor: Îmi plăcea mirosul studiourilor muzicale de la Radio România
Muzicianul Andrei Tudor prefațează Ziua Națională a Radioului
Serviciul de noapte 28 Octombrie 2024, 09:22

Muzicianul Andrei Tudor prefațează Ziua Națională a Radioului

La Serviciul de noapte, prefațăm Ziua Națională a Radioului alături de unul dintre cei mai talentați muzicieni din tânăra...

Muzicianul Andrei Tudor prefațează Ziua Națională a Radioului
Iulian Chifu: Maia Sandu trebuie să vină cu o coaliție pro-europeană
Serviciul de noapte 22 Octombrie 2024, 17:47

Iulian Chifu: Maia Sandu trebuie să vină cu o coaliție pro-europeană

În perspectiva turului II al alegerilor prezidențiale, cea mai bună strategie pentru Maia Sandu ar fi construirea unei...

Iulian Chifu: Maia Sandu trebuie să vină cu o coaliție pro-europeană
Care este perioada zilei în care suntem cei mai activi?
Serviciul de noapte 16 Octombrie 2024, 08:20

Care este perioada zilei în care suntem cei mai activi?

Prof.dr.Diana Păun vorbește despre schimbările care au loc în organism din punct de vedere endocrin și cum sunt influențate...

Care este perioada zilei în care suntem cei mai activi?
Poveștile vinului. “În jurul viței de vie s-au format popoare și țări”
Serviciul de noapte 08 Octombrie 2024, 16:58

Poveștile vinului. “În jurul viței de vie s-au format popoare și țări”

Poveștile vinului de pe ambele maluri ale Prutului au fost spuse la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Poveștile vinului. “În jurul viței de vie s-au format popoare și țări”