Directiva UE privind drepturile de autor, "o temă sensibilă"
Europarlamentarul Cătălin Ivan a vorbit la "Serviciul de noapte cu Maria Țoghină", despre Directiva Europeană privind protejarea drepturilor de autor.
Articol de Luminiţa Voinea, 04 Septembrie 2018, 12:13
Directiva UE privind Drepturile de Autor reprezintă o încercare a Europei de a armoniza legislația privind drepturile de autor în toate statele membre.
In iunie, anul acesta, Parlamentul European a respins Directiva cu 318 voturi împotrivă și 278 voturi pentru. Aceasta urmează să intre din nou la vot pe 12 septembrie.
Directiva UE privind Drepturile de Autor este controversată din cauza Articolelor 11 si 13 și va influența foarte mult activitatea platformelor de internet care încarcă conținut muzical, fără a plăti drepturi de autor.
Europarlamentarul Cătălin Ivan a explicat, la "Serviciul de noapte cu Maria Toghina", că această directivă a stârnit foarte multe controverse și discuții aprinse.
În grupul socialiștilor de exemplu, nu sunt opinii uniforme, iar votul este împărțit, lucru care s-a observat și la votul din luna iunie al Parlamentului European.
"E o directivă care beneficiază de foarte mult lobby al unei parți din indusutrie și e un vot complicat în esența lui", a spus Ivan.
Cert este că evoluțiile tehnologice din ultimii 10 ani necesită o noua reformă a drepturilor de autor.
"Modul în care ascultăm muzică a evoluat, această digitalizare a făcut ca pe fiecare telefon mobil sa avem conținut creat de cineva, sunt platforme de tot felul, de la platforme de presă până la muzică și absolut orice reprezintă drept de autor. Felul în care consumăm muzica, arta, s-a schimbat foarte mult și atunci legislația trrebuie să se schimbe", a menționat europarlamentarul Cătălin Ivan.
Directiva ar afecta în mod direct publisherii europeni, dar si businessul giganților din tehnologie și al marilor creatori de conținut, care folosesc contentul creat de alții și obțin profituri uriașe din publicitate.
Beneficiarii ar trebui să fie cei care creează conținutul.
"Important este pentru toată lumea, pentru că altfel nu mai poți stimula creativitatea. Pe gratis nu face nimeni. Dacă se obțin profituri uriașe în industria muzicala, dar profiturile nu ajung la cei care creează muzica, ci rămân doar la cei care o comercializează, care va mai fi motivația pentru cei care compun muzică?", subliniază Cătălin Ivan.
El a explicat că sunt foarte multe amendamente depuse la această directivă, dar speră să se ajungă la o formă agreată de toată lumea.
Directiva este deocamdată pusă sub semnul întrebarii, termenul pentru un nou vot fiind pe 12 septembrie.
"Eu sper să se ajungă cât de curând la o formă agreată de toată lumea pentru că e nevoie de această directivă. Deocamdată, este într-un semi-impas. Nu știu dacă se va debloca pâna pe 12 septembrie. În grupul socialiștilor nu am reușit să avem un consens. E complicat - lobby, interese - depinde de specificul fiecărui stat în parte. Este o temă sensibilă", a conchis Ivan.
Articolul 11 și 13, cele mai controversate
Articolul 11, unul dintre cele mai discutate, ar putea obliga companii precum Facebook, Microsoft sau Google să plăteasca pentru fragmentele de știri publicate.
Articolul 13 din Directiva privind drepturile de autor cere tuturor platformelor digitale sa filtreze conținutul încărcat de utilizatori.
Acest lucru presupune existența unor filtre de verificare a conținutului încărcat, inclusiv pentru platforme ca Facebook sau Instagram. Și acestea ar fi numai două dintre platformele afectate. În realitate, ele sunt mult mai multe.
AUDIO Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 3/4 septembrie 2018: