Cum va arăta medicina viitorului?
Doi dintre cei mai apreciați medici din România au vorbit la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină despre cum va arăta medicina viitorului.
Articol de Maria Țoghină, 07 Februarie 2023, 21:04
Rectorul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, Viorel Jinga, medic primar urolog și Cristina Berteanu, medic primar ATI, doctor în medicină, director cercetare și dezvoltare Medlife-Neolife, le recomandă românilor să adopte un stil de viață echilibrat, care să îmbine armonios alimentația de tip mediteranean cu mișcarea, și controlul medical periodic.
Fumatul, consumul de alcool, dublate de alimentația dezechilibrată și sedentarism, sunt factori de risc care provoacă dezvoltarea unor boli grave.
Studii recente arată că principala cauză de deces în Europa va fi cancerul, iar numărul îmbolnăvirilor de cancer în UE va crește cu un sfert până în 2035.
Prevenţia primară, screeningul şi depistarea precoce, încă de la primele semne, sunt cele mai eficiente metode de combatere a cancerului.
Comisia Europeană și OECD au publicat săptămâna trecută primele profiluri de țară privind cancerul.
Raportul privind România consemnează că într-un deceniu nu s-a înregistrat niciun progres.
Deși țara noastră se situează sub media europeană ca număr de cazuri, are, din păcate, o mortalitate mai mare și în creștere, inclusiv la cancerele tratabile.
Principalele cauze identificate sunt legate de lipsa prevenției, de programele de screening, aflate în fază incipientă și de rata redusă de depistare precoce.
România înregistrează rate de mortalitate extrem de ridicate la tineri și persoanele active, de până la 64 de ani, față de majoritatea țărilor europene, unde mortalitatea crește după 65 de ani.
Depistate în faze timpurii, unele cancere sunt vindecabile
Cei doi medici cred că aceste date sunt îngrijorătoare și spun că în următorii ani România va trebui să dezvolte programe de screening și depistare precoce pentru combate cancerul.
Viorel Jinga îi încurajează pe români să participe la programele pilot de screening, cum este cel referitor la depistarea precoce a cancerului colorectal.
“Depistate în faze timpurii, unele cancere sunt vindecabile, de aceea recomandarea mea este ca fiecare om să țină cont de factorii de risc și să meargă regulat la medic pentru investigații”. Rectorul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, Viorel Jinga, medic primar urolog.
În România oamenii au acum acces la tratamente personalizate, medicamente de ultimă generație și echipe multidisciplinare.
Cristina Berteanu, medic primar ATI, doctor în medicină, director cercetare și dezvoltare Medlife-Neolife, spune că în ultimii ani au fost adoptate o serie de măsuri cu impact pozitiv, cum ar fi adoptarea Planului național de combatere a cancerului, decontarea unor investigații și a medicamentelor de ultimă generație, accesul la molecule, dar mai sunt multe alte lucruri de făcut.
România va avea un Centru Național de Competență în domeniul Cancerului
Medicii Viorel Jinga și Cristina Berteanu au prezentat în cadrul emisiunii și detalii despre Centrul Național de Competență în domeniul Cancerului lansat recent la București, coordonatorul acestui proiectul fiind prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, medic primar de Ginecologie și Chirurgie Oncologică în cadrul Institutului Oncologic ”Ion Chiricuță” Cluj-Napoca.
Noul centru are ca obiectiv dezvoltarea și aplicarea abordărilor de ultimă generație pentru îmbunătățirea managementului pacienților cu cancer – screening, diagnostic, prognostic, tratament și servicii de îngrijire paliativă în conformitate cu ghidurile europene.
Parteneri în acest proiect sunt Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti (UMFCD), Universitatea Politehnică din București (UPB), Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMFGT) și Institutul National de Cercetare-Dezvoltare “Victor Babeș”din București (IVB), precum și șase companii private specializate pe servicii medicale și IT: Centrul de Oncologie St. Nectarie, Kol Medical Media, Oncohelp TM, Oncomed, Netvibes și Medlife.
Temele de cercetare:
- Creșterea capacității centrelor de oncologie prin implementarea componentelor EDA în cadrul RNCR (medicină personalizată, telemedicină, placa tumorală moleculară, sisteme de imagistică), pilotarea utilizării datelor multi-omice în cadrul IOCN Cluj
- De la măsuri de prevenire și depistare a cancerului la strategii personalizate centrate pe pacient pentru anumite tumori maligne la adulți și copii, printr-o mai bună înțelegere a factorilor determinanți ai bolii (Universitatea de Medicina și Farmacie “Carol Davila”, București)
- Rețeaua Română de Cercetare a Cancerului (RNCR) – Universitatea Politehnica din Bucuresti
- Intervenții pentru îmbunătățirea experienței de asistență medicală și a calității vieții pacienților care accesează servicii de oncologie și îngrijire paliativă (Universitatea de Medicina și Farmacie “Grigore T. Popa”, Iași)
- Standardizarea etapelor și automatizarea procesului de diagnosticare precoce de precizie și de testare predictivă în cazul cancerului colorectal pentru a optimiza timpul pana la rezultatul final (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei și Științelor Biomedicale “Victor Babeș, București)
Dacă vrei să afli mai multe despre școala românească de medicină, despre programele de cercetare în domeniul medical, urmărește înregistrarea video a emisiunii: