Cum pregătim copiii pentru viața de după divorț
Psihoterapeutul Dorina Stamate a vorbit la "Serviciul de noapte" cu Maria Țoghină despre cum să gestionăm problemele divorțului, mai ales în cuplurile în care există copii.
Articol de Luminiţa Voinea, 16 Aprilie 2019, 14:55
Una din patru perechi se destramă! În medie, în România sunt 30.000 de divorţuri într-un singur an.
Există viaţă şi după despărţire, spun psihologii, dar cei care trec prin trauma unui divorţ trebuie să ceară ajutor.
Dintre toți cei implicați, cel mai tare suferă copilul.
Cifrele reci din statistici ascund în spatele lor traume, șocuri emoționale, sentimente de neputință, furie, frustrare, îndoială și chiar rușine, la care copiii nu știu cum să reacționeze.
De aceea, suportul unui psiholog se poate dovedi de mare ajutor pentru sănătatea emoțională a copiilor, dar și a părinților care, puși în fața unor situații neprevăzute, sunt, de cele mai multe ori, depășiți.
Psihoterapeutul Dorina Stamate a lucrat cu sute de copii ai căror părinți au divorțat și este autoarea primei cărți pentru copiii aflați în această situație, recomandată celor cu vârste între 5 și 12 ani: „Hei! Ai mei divorțează!”
Când primesc anunțul unui divorț al părinților, copiii trec în primul rând printr-un sentiment de vinovăție și de aceea este foarte important să le explicăm că divorțul se produce doar între părinți, nu între părinți și copii.
Cartea explică, într-un limbaj adecvat vârstei, ce sentimente îi pot încerca pe copii și cum să facă față situației.
“Am însoțit mulți copii în acest drum al lor pentru găsirea înțelegerii și a echilibrului în momentul în care părinții lor au divorțat și mi-am dat seama că există destul de multe cărți pentru adulții care divorțează, dar nu există nicio carte care să se adreseze direct copilului. O carte care să-i explice pe înțelesul lui ce este divorțul și faptul că părinții divorțează doar unul de celălalt, nu divorțează și de el. Acesta este un moment extrem de important, pentru că atunci când un copil primește anunțul că părinții lui vor divorța, el automat se gândește că foarte multe lucruri se vor schimba. Își pune întrebarea: ce se va întâmpla mai departe cu mine? De asemenea, poate apărea un sentiment de vinovăție: poate am făcut eu ceva, poate, dacă eram mai cuminte, părinții mei nu se despărțeau. La toate aceste întrebări am răspuns cumva în carte și am povestit și despre sentimentele care pot apărea: neputință, furie, frustrare, îndoială, rușine. Toate aceste sentimente sunt absolut normale și le explic copiilor ce pot face în această situație“, a povestit psihoterapeutul Dorina Stamate la “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină.
Viața de după divorț
Victime colaterale ale unui divorț, copiii trec printr-o serie de schimbări care le produc nesiguranță.
Ei simt că-și pierd familia, iar părinții, apăsați de propria durere, nu mai sunt atenți 100% la reacțiile emoționale ale copiilor.
Ideea este că, într-o asemenea situație, copilul are nevoie să știe de ce este trist, de ce trece prin toate aceste stări de la deznădejde la furie.
“Vorbesc în carte despre cum e viața după divorț. De cele mai multe ori, un părinte pleacă din casă, iar copilul nu este obișnuit să locuiască în două case și toate aceste schimbări îi produc nesiguranță. Și de fapt, copilul are nevoie să știe de ce este trist, de ce trece prin aceste stări de furie și de deznădejde. Pentru că el simte că-și pierde familia. Doar că trebuie să înțeleagă că familia lui se transfomă, trece într-o altă etapă. Iar adulții, în momentul în care sunt prinși în această situație de despărțire și de divorț sunt destul de apăsați de propria durere și atunci nu mai pot avea grijă 100% emoțional de copil și nu-i mai pot oferi siguranța de care are nevoie“, a explicat Dorina Stamate.
Cum să comunicăm decizia divorțului?
În tot acest noian de sentimente produs de un divorț, un lucru este cert: nu există copil care să nu sufere de pe urma despărțirii părinților.
Ceea ce stă în puterea noastră să facem, atunci când luăm decizia unui divorț, este să diminuăm efectele la nivelul psihicului copilului, astfel încât acesta să sufere mai puțin.
Este bine ca anunțul despărțirii să fie făcut de ambii părinți, iar aceștia trebuie să înțeleagă că rămân părinți, chiar dacă divorțează.
De aceea, deciziile în ceea ce privește viitorul copilului trebuie luate împreună, de comun acord.
“Nu există lipsa suferinței la nivelul copilului. Putem să diminuăm din efecte și copilul să sufere mai puțin și putem face acest lucru dacă anunțăm copilul împreună despre decizia separării, fără să acuzăm celălalt părinte. Anuțul este doar un moment, de aceea contează foarte mult ce se întâmplă după. Chiar dacă divorțăm, rămânem în continuare părinții copilului și trebuie să ajungem să comunicăm, în ciuda nemulțumirilor pe care le avem și care ne-au dus la această despărțire. Noi, adulții, va trebui să găsim o cale de a rămâne în contact unul cu celălalt, astfel încât să nu privăm copilul nici de prezența maternă, nici de cea paternă. Noi vom decide în continuare ce se întâmplă cu copilul, ce școală va urma, toate acestea sunt decizii pe care le vom lua împreună“, ne sfătuiește psihoterapeutul.
Comunicarea după momentul divorțului
Atenție la comunicarea de după divorț. Este de preferat să evităm situațiile în care copilul devine mesager între case și, mai ales, să ne abținem să-l vorbim de rău pe celălalt părinte.
“De foarte multe ori nu există comunicarea de după divorț, de fapt copilul devine mesager între case. Alienarea parentală, faptul că îl vorbim de rău pe fostul partener în fața copilului, sau atitudinea noastră față de celălalt părinte, copilul le decodifică imediat și înțelege că sunt manifestări împotriva celuilalt“, spune Dorina Stamate.
Ar fi bine să fim atenți și la rolul bunicilor, care pot fi un sprijin pentru copii.
Într-o situație delicată, cum este un divorț, bunicii pot fi mediatori, cu condiția să nu țină partea niciunui părinte și să se concentreze pe a-l face pe copil să înțeleagă în ce situație se află.
Mai multe explicații despre divorț și consecințele lor asupra copiilor pot fi găsite în cartea „Hei! Ai mei divorțează!”.
Aceasta conține un set de activități pe care copilul le poate face acasă, dar este recomandat ca și părintele să o citească, pentru a înțelege sentimentele pe care le poate trăi un copil care trece prin această situație.
Volumul a fost bine primit pe piața de specialitate și este un instrument care poate fi folosit și de psihoterapeuți, pedagogi, educatori în cadrul unor sesiuni individuale sau de grup, pentru situația în care copiii au părinți care s-au despărțit.
Video: Emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 15/16 aprilie 2019