Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cum poți deveni student la Universitatea din București? Află noutățile din oferta educațională

Rectorul Universității București, Marian Preda, a vorbit la Serviciul de noapte despre oferta educațională și corelarea cu piața muncii, dar și despre profesiile cu potențial în viitor.

Cum poți deveni student la Universitatea din București? Află noutățile din oferta educațională
Rectorul Universității București, Marian Preda, în studioul Serviciului de noapte, alături de realizatoarea emisiunii, Luminița Voinea Foto: Radio România

Articol de Luminiţa Voinea, 09 Iunie 2023, 17:26

Universitatea din Bcurești este prima universitate în subdomeniile Lingvistică, Limbi moderne, Chimie, Fizică și astronomie dintr-un clasament internațional realizat de Quacuarelly Symonds.

La ediția din 2023, clasamentul evidențiază performanțele a 1.597 de universități.

Astfel, conform clasamentului QS World University Rankings by Subject, realizat pe domenii fundamentale, pe baza rezultatelor din subdomeniile aferente acestora, Universitatea din București figurează în trei dintre cele cinci domenii analizate: Arte și Științe Umaniste, Științele Naturii și Științe Sociale și Management.

Artele și Științele Umaniste poziționează Universitatea din București pe primul loc la nivel național și pe poziția 375 la nivel mondial.

Cum devii student al Universității București?

Universitatea din București a început perioada de preînscriere pentru anul universitar 2023 – 2024 și pune la bătaie 4500 de locuri la licență (buget), 3250 de locuri la masterat la buget și 330 de locuri la doctorat. La taxă numarul de locuri este mai mare.

De asemenea, sunt puse la dispoziția studenților internaționali 66 de programe de licență și 162 de programe de master.

La Facultatea de Filosofie, procedura de preinscrie a început din luna martie, iar candidații se pot înscrie on-line în vederea participării la examenul de admitere, care se va desfășura în luna iulie 2023.

La Facultatea de Istorie, preînscrierile au început în luna mai, iar candidații se pot înscrie de asemenea, on-line, pentru a participa la examenul de admitere din iulie.

Pentru a vedea condițiile preînscrierii la toate cele 19 facultăți ale Universității București, puteți consulta portalul https://admitere.unibuc.ro/, de unde puteți apoi naviga pe site-ul fiecărei facultăți.

Mai sunt 28 de zile până la debutul admiterii iar pentru doritori, preînscrierile se pot face exclusiv pe platforma https://admitereonline.unibuc.ro/.

Profesii nou apărute cu potențial de dezvoltare

Rectorul UB, prof.univ. dr. Marian Preda, recomandă specializări precum geologie – geofizică, pentru că sunt de viitor, iar cererea pe piața muncii este foarte mare.

De exemplu, tinerii pot lucra în companii de exploatare a resurselor minerale atât în România cât și în străinătate, în meserii foarte bine plătite.

“Noi avem o facultate de Geologie-Geofizică. Ca facultate în ansamblu este singura din România și pregătește tineri care să lucreze, de exemplu, în companii de exploatare a resurselor minerale, petrol, tot felul de alte zăcăminte minerale, inclusiv metale prețioase, sau în prospectări geologice, sau în tot ce ține de scoarța terestră. Vă spun că cer companiile tineri din aceștia și caută încă din timpul facultăți, sunt locuri foarte bine plătite, cu salarii uriașe. Doar că cererea este mică, aceasta este una dintre facultățile cu cea mai mică cerere, pentru că copiii nu știu ce înseamnă asta și merg la vecinii de la Facultatea de Geografie, pentru că știu ce e geografia. Facultatea e una bună, modernă, au și Geografia Turismului însă nu știu că și la Geologie și la Geofizică sunt oportunități foarte bune”, a spus prof.dr. Marian Preda, la emisiunea Serviciul de noapte de la Radio România Actualități.

Aproape toate facultățile din Universitatea București au program de vizite în licee, pentru prezentarea specializării lor.

Există facultăți care ajung în 100 de licee, de exemplu, iar anumite specializări se promovează și prin intermediul profesorilor de profil.

Și la Facultatea de Drept, oportunitățile de angajare sunt mari.

“46% dintre cei care au intrat în ultimii doi ani la Institutul Național al Magistraturii sunt absolvenți de UB. Adică aproape jumătate, în condițiile în care sunt 52 de facultăți de drept în România”. Prof.univ.dr. Marian Preda, rectorul Universității din București

Specializările cu cerere foarte mare sunt psihologia, informatica, resursele umane, sociologia, limbile străine sau administrarea afacerilor.

Domeniile de nișă oferă posibilități uriașe

Rectorul Universității București recomandă tinerilor să ia în calcul domeniile de nișă și să nu ocolească facultățile de știință.

Acestea oferă o carieră de succes cu satisfacții profesionale și în plus, sunt bine plătite.

“Științele clasice oferă posibilități uriașe. Dacă aș fi întrebat de cineva care are cât de cât înclinație spre domeniul științelor, l-aș sfătuit să meargă la chimie, la fizică, la biologie, la ecologie. Nu doar la informatică sunt oportunități pe piața muncii. În domeniile acestea înveți și informatică și ai o piață. Imaginați-vă ce salarii sunt, de exemplu, în industria de la noi, unde se caută specialiști în chimie, în fizică. Toate astea sunt legate, de exemplu, de industria farmaceutică. Avem specializări de fizică medicală, chimie medicală. Și când ajung să fie buni specialiști pe domeniul acesta, au oportunități și în străinătate foarte bune”.

Printre noutățile oferite de Universitatea București se numără introducerea unor noi programe cu dublă diplomă: Filosofie cu Armenia și Georgia, Jurnalism cu Universite Lumiere Lyon 2 și cu Panteon Universite, în limba engleză, sau programe noi în limba română la Robotică.

Sesiune specială de admitere pentru olimpici și sportivi

Începând cu anul universitar 2023 – 2024, Universitatea din București va organiza o sesiune de admitere specială pentru olimpicii internaționali și sportivii medaliați la competiții europene, mondiale pentru sporturile olimpice și șah sau la jocurile olimpice și paralimpice, anterior organizării sesiunii de admitere pentru toți candidații.

Vor fi acordate 20 de burse pentru elevii și studenții medaliați cu aur, argint sau bronz la olimpiadele științifice și competițiile internaționale care optează să-și continue studiile într-una dintre cele 19 facultăți ale UB.

Cuantumul lunar al burselor va fi de 1.500 de lei (medalie de aur / locul I), 1.250 de lei (medalie de argint / locul II) și 1.000 de lei (medalie de bronz / locul III).

“Mulți dintre tinerii de elită, fie că sunt sportivi sau olimpici internaționali, își doresc, pe lângă programul acerb de competiții cu care sunt obișnuiți și unde ne reprezintă cu mândrie țara, să urmeze și cursurile unei instituții de învățământ superior, în completarea performanțelor deja avute. De aceea, consider că universitățile au datoria să îi sprijine în demersurile lor academice”, a declarat rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda, la emisiunea Serviciul de noapte.

El a adaugat că îl așteaptă cu brațele deschise pe sportivul momentului, David Popovici, care și-a exprimat dorința de a se înscrie la Facultatea de Psihologie.

Pentru sesiunea din iulie, înscrierea la facultățile Universității din București se vor putea face atât online, cât și fizic, în perioada 3-26 iulie 2023, fiecare facultate având propriul calendar de admitere, care poate fi consultat pe website-urile facultăților.

Mai multe detalii cu privire la modalitățile de admitere la programele de licență și masterat oferite de cele 19 facultăți ale Universității din București pot fi accesate pe site-ul www.admitere.unibuc.ro.

Universitatea București, membru CIVIS - Alianța Civică Universitară Europeană

Universitatea Aix-Marseille (Franța), Universitatea Națională și Capodistriană din Atena (Grecia), Universitatea Liberă din Bruxelles (Belgia), Universitatea din București (România), Universitatea Autonomă din Madrid (Spania), Universitatea Sapienza din Roma (Italia), Universitatea din Stockholm (Suedia), Universitatea Eberhard Karls din Tübingen (Germania) şi-au unit forțele pentru a construi o rețea a universităților europene, denumită „CIVIS”.

Acum, comunitatea numără 11 universități membre, aproximativ jumătate de milion de studenți, peste 70.000 de membri la nivel de personal (incluzând peste 37.400 de cadre universitare și cercetători) a căror expertiză, cunoștințe și valori comune nu numai că vor consolida rolul CIVIS în conturarea viitorului învățământului superior, dar vor aborda provocările societale esențiale și practice.

Consorțiul Universității Civice Europene va avea ca prioritate să răspundă provocărilor globale majore, acţionând ca un vector de schimbare și inovare în următoarele sfere prioritare: sănătate; mediul urban, teritorii și mobilități; climat, mediu, energie; transformări digitale și tehnologice; societate, cultură și patrimoniu.

În plus, Universitatea din București are aproximativ 250 de acorduri bilaterale cu universități din toată lumea.

Pentru toate noutaățile, urmăriți emisiunea "Serviciul de noapte", ediția din 8/9 iunie 2023. Invitat: prof.univ.dr. Marian Preda

Cum va fi 2025 pentru români?
Serviciul de noapte 13 Ianuarie 2025, 10:22

Cum va fi 2025 pentru români?

Adrian Băzăvan, cofondatorul Asociației “Cred în România”, vine la Serviciul de noapte cu Maria Toghina cu argumente care ne...

Cum va fi 2025 pentru români?
Medicul Ioan Lascăr, povestea din spatele succesului:  “Am fost înfiat de o rudă, ca să pot fi acceptat la liceu”
Serviciul de noapte 08 Ianuarie 2025, 11:42

Medicul Ioan Lascăr, povestea din spatele succesului:  “Am fost înfiat de o rudă, ca să pot fi acceptat la liceu”

Prof.dr.emerit Ioan Lascăr a vorbit despre întâmplări care i-au marcat viața în perioada dictaturii comuniste și despre...

Medicul Ioan Lascăr, povestea din spatele succesului:  “Am fost înfiat de o rudă, ca să pot fi acceptat la liceu”
Noutăți din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive
Serviciul de noapte 06 Ianuarie 2025, 10:44

Noutăți din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive

Prof.dr.emerit Ioan Lascăr vine la Serviciul de noapte pentru un dialog despre noutățile din domeniul chirurgiei plastice și...

Noutăți din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive
Bilanț 2024: O lume mai multilaterală cu schimbări de poziționare la nivel global
Serviciul de noapte 03 Ianuarie 2025, 09:12

Bilanț 2024: O lume mai multilaterală cu schimbări de poziționare la nivel global

Prof.univ.dr.Iulian Chifu, consideră că raporturile de forță se schimbă în mod turbulent peste tot în lume.

Bilanț 2024: O lume mai multilaterală cu schimbări de poziționare la nivel global
Impactul schimbărilor globale asupra vieții noastre în 2025
Serviciul de noapte 30 Decembrie 2024, 09:30

Impactul schimbărilor globale asupra vieții noastre în 2025

Prof.univ.dr. Iulian Chifu vine la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină pentru o analiză a transformărilor geopolitice majore...

Impactul schimbărilor globale asupra vieții noastre în 2025
Dumitru Constantin-Dulcan: Sărbătorile sunt un prilej de a medita asupra noastră
Serviciul de noapte 24 Decembrie 2024, 12:15

Dumitru Constantin-Dulcan: Sărbătorile sunt un prilej de a medita asupra noastră

Prof. univ. dr. Dumitru Constantin-Dulcan a fost invitatul Mariei Țoghină, într-o ediție specială a Serviciului de noapte.

Dumitru Constantin-Dulcan: Sărbătorile sunt un prilej de a medita asupra noastră
Povestea unuia dintre cei mai iubiți și respectați oameni de știință din România, prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan
Serviciul de noapte 23 Decembrie 2024, 12:51

Povestea unuia dintre cei mai iubiți și respectați oameni de știință din România, prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan

Despre credință și știință și despre cum putem adăuga valoare spirituală vieții noastre, vorbim într-o ediție de sărbătoare a...

Povestea unuia dintre cei mai iubiți și respectați oameni de știință din România, prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan
Cum evităm efectele toxice ale dezinformării de pe rețele sociale
Serviciul de noapte 18 Decembrie 2024, 15:36

Cum evităm efectele toxice ale dezinformării de pe rețele sociale

Efectele toxice ale dezinformării de pe platformele sociale, în special TikTok, s-au văzut la primul tur al alegerilor...

Cum evităm efectele toxice ale dezinformării de pe rețele sociale