Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cristina Chiriac (CONAF): În România, viața de antreprenor este un risc

Principalele provocări ale lui 2025 pentru antreprenori au fost analizate la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Adriana Duna, președinta CONAF Alba (stânga) și Cristina Chiriac, președinta CONAF, în studioul emisiunii Serviciul de noapte cu Maria Țoghină. Foto: Marius Țoghină (foto și transmisie video)

Articol de Luminiţa Voinea, 08 Februarie 2025, 11:02

România are nevoie de proiecte strategice mari, în care statul să facă investiții, pentru ca mediul de afaceri să poată performa.

Presiunile fiscale puse pe antreprenori, instabilitatea și blocarea fondurilor care ar trebui să vină către antreprenori sunt motive de îngrijorare pentru anul 2025, în contextul în care reculul economic caracterizează întreaga Europă.

Antreprenoriatul, o cursă cu obstacole

În România, viața de antreprenor este un risc.

Din prima zi, antreprenoriatul este o cursă cu obstacole.

“Viața de antreprenor este un risc. Din prima până în ultima zi, antreprenoriatul este o cursă cu obstacole și trebuie să spunem lucrurilor pe nume pentru că, de cele mai multe ori, obstacolele nu le creezi tu, pot să vină din exterior și tu să trebuiască să faci față. Și pentru că tot am făcut parabola cu această cursă cu obstacole, aș spune că antreprenorul adevărat este acela care, în cazul în care cade de o mie de ori, se ridică de fiecare dată. Trebuie să nu cedezi. Trebuie să ai stofă, să-ți placă adrenalina și să te reinventezi. Altfel nu ai ce să cauți!”, a povestit Cristina Chiriac.

Principalele provocări ale lui 2025 pentru antreprenori sunt inflația mare, creșterea economică modestă și noile presiuni fiscale.

“Venim după un 2024 în care s-a pierdut mult în ceea ce privește antreprenoriatul feminin. Anul trecut s-a registrat cel mai mare număr de dizolvări, radieri, încetări de activitate a companiilor din ultimii cinci ani. 2024 a fost un an ‘istoric’, din punctul acesta de vedere, pentru că n-am avut niciodată un număr atât de mare de dizolvări, aproape un procent din ceea ce reușisem să construim, iar un procent este mult. Am pierdut pe segmentul antreprenoriatului feminin!” , spune Cristina Chiriac, președinta CONAF, prezentă la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Anul trecut au fost 90 de modificări fiscale.

Din 700.000 de microîntreprinderi, aproximativ 300.000 sunt inactive, iar restul de 400.000 au capacități financiare reduse, spune Cristina Chiriac.

România are nevoie de proiecte mari, strategice, care să genereze valoare adăugată.

“Noi avem câteva sectoare economice care ar putea să ajute economia românească și, poate, acesta este punctul care lipsește bugetului de stat aferent anului 2025: investițiile strategice. Avem câteva domenii care pot salva economia românească și aici mă refer simplu la sectorul energetic, la sectorul agricol, care au un potențial fantastic, dar aceste investiții strategice trebuie să țină cont, de exemplu, la sectorul agricol, inclusiv de schimbările climatice. E suficient să ne uităm la ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeana, de unde vine trendul și să ne aliniem, dar mai repede și cu un grad mai mare de conformitate”, a punctat Cristina Chiriac.

Gestionarea momentelor de criză

Antreprenorii au nevoie sa fie pregătiți în orice moment să gestioneze momentele de criză.

Optimizarea costurilor, digitalizarea și automatizarea, dar și angajarea unor consultanți fiscali sunt soluții pentru a putea trece peste momentele de criză, spune Adriana Duna, antreprenoare și președinta Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin din Alba.

“Ca să putem optimiza costurile trebuie să începem de la costurile de aprovizionare cu furnizorii, costurile operaționale. Ca să putem optimiza costurile operaționale, sigur că ar fi foarte bine să putem să ne digitalizăm și să ne automatizăm. Apoi, ar fi orientarea către produse și piețe noi. E foarte important. Și aș mai adăuga ceva destul de sensibil pentru antreprenorul român: angajarea de consultanți financiari care să poată, în momentele de criză, să găsească resurse, să găsească politici fiscale, să găsească poate anumite produse ale băncilor, anumite fonduri europene sau lucruri despre care antreprenorul poate că nu este informat, sau să gândească chiar și o reașezare a situației financiare dintr-o firmă, la un moment dat, pentru ca în momentele de criză acea firmă să câștige timp în raport cu creditele pe care le are, în raport cu anumite presiuni financiare”.

Femeia, ingredientul secret în antreprenoriat

Potrivit datelor statistice, echipele care au în componență și femei duc la o profitabilitate mai bună a unei companii.

“Datele statistice demonstrează că în echipele mixte, în echipele în care avem și lideri feminini la conducere, profitabilitatea acelei companii crește cu 25%, adică dacă vrem o economie sănătoasă, prosperă, cu indicatori buni, ar trebui să ne gândim la acest criteriu de competitivitate și să punem ingredientul secret, femeile, în consilii de administrație, în leadership, adică la structura de acționariat și așa mai departe. Când o să înțelegem lucrul acesta, o să vedem cum economia românească o să înflorească pentru că echitate socială nu înseamnă doar o anumită categorie și aici nu vorbim de favorizări sau politici fiscale sau ajutoare de stat pentru un anumit segment, cum ar fi acesta al antreprenoriatului feminin. Dacă ar fi să mergem pe vulnerabilități, atunci ar trebui să vorbim despre tineri, nu despre femei”, arată Cristina Chiriac.

Excelența în atreprenoriatul feminim

Cu toate obstacolele întâlnite, Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin, condusă de Cristina Chiriac, reușește să se mențină în topul industriei, fiind recunoscută la nivel european pentru excelență în cadrul unei gale care se va desfășura la București.

"Empowered to Act, Inspired to Succeed" este tema acestei ediții, care celebrează forța femeilor de a transforma ideile în acțiuni, barierele în trepte, iar provocările în triumfuri.

Pe 5 martie va fi Women in Economy, ediția a șaptea, motiv de mare mândrie, pentru că am reușit și anul acesta să avem înaltul patronaj al Parlamentului European pentru a doua oară. Suntem singura organizație patronală din România care primește, doi ani la rând, înaltul patronaj al Parlamentului European. Asta înseamnă excelență, leadership feminin și organizațional, înseamnă recunoașterea meritelor noastre de către Parlamentul European pe segmentul leadership-ului feminin”, a punctat Cristina Chiriac.

Educația în antreprenoriat

De trei ani, CONAF derulează împreună cu Ministerul Educației și Inspectoratele Școlare programe de educație antreprenorială în școli.

Anul acesta, cursurile pentru copii și adolescenți au ajuns și în județul Alba.

Și tot în 2025, accentul va fi pus pe programul de vocație antreprenorială, un program unic în România.

“E o premieră, ne plac premierele, este o caravană a antreprenoriatului pe care o derulăm în diferite județe. Am început anul trecut, în octombrie, la București, ajungem pe 10 februarie la Oradea, așa că dacă aveți ascultători, cititori, din județul Bihor, îi așteptăm pe 10 februarie. Primăvara și vara anului 2025 pentru toată organizația CONAF sunt extrem de aglomerate. Imaginați-vă 30 de județe ale României unde tot ceea ce înseamnă motivație, dezvoltare personală, vocație, lucru în echipă, toate acestea vor fi în prim plan, într-un dialog permanent dintre antreprenori și elevii de liceu”, a conchis Cristina Chiriac.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, edițăia din 3/4 februarie 2025

“Salariat”, aplicația care oferă informații în timp real despre salariul și programul de lucru negociate cu angajatorul
Serviciul de noapte 08 Aprilie 2025, 17:22

“Salariat”, aplicația care oferă informații în timp real despre salariul și programul de lucru negociate cu angajatorul

Aplicaţia "Salariat", asociată portalului REGES-ONLINE, este disponibilă în magazinele de aplicaţii ale principalelor sisteme...

“Salariat”, aplicația care oferă informații în timp real despre salariul și programul de lucru negociate cu angajatorul
Ce beneficii va aduce angajaților noua platformă REGES-ONLINE?
Serviciul de noapte 07 Aprilie 2025, 09:29

Ce beneficii va aduce angajaților noua platformă REGES-ONLINE?

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, Raul Giuglea vine la Serviciul de noapte cu explicații pentru angajați și...

Ce beneficii va aduce angajaților noua platformă REGES-ONLINE?
Serialul "Adolescence" este o ficțiune și ar trebui privit cu precauție. Cum să abordăm interacțiunea tinerilor cu internetul
Serviciul de noapte 06 Aprilie 2025, 10:30

Serialul "Adolescence" este o ficțiune și ar trebui privit cu precauție. Cum să abordăm interacțiunea tinerilor cu internetul

Serialul "Adolescence", sau "Adolescență coruptă", așa cum a fost tradus în limba română, aduce în atenție realități...

Serialul "Adolescence" este o ficțiune și ar trebui privit cu precauție. Cum să abordăm interacțiunea tinerilor cu internetul
Un copil în două case. Cum protejăm copilul când părinții se despart?
Serviciul de noapte 01 Aprilie 2025, 17:17

Un copil în două case. Cum protejăm copilul când părinții se despart?

Mecanismul-cheie care favorizează buna sănătate mintală a copilului după un divorț este relația bună de coparentalitate...

Un copil în două case. Cum protejăm copilul când părinții se despart?
Gabi Arteni, președinte ales APAIR: Îmi propun accesarea de fonduri pentru digitalizare și educație continuă pentru agenții imobiliari
Serviciul de noapte 01 Aprilie 2025, 14:38

Gabi Arteni, președinte ales APAIR: Îmi propun accesarea de fonduri pentru digitalizare și educație continuă pentru agenții imobiliari

România are o șansă foarte bună de a-și putea educa populația, pentru a deveni consumatori de imobiliare informați, iar APAIR...

Gabi Arteni, președinte ales APAIR: Îmi propun accesarea de fonduri pentru digitalizare și educație continuă pentru agenții imobiliari
Efectele divorțului asupra partenerilor și copiilor
Serviciul de noapte 31 Martie 2025, 10:30

Efectele divorțului asupra partenerilor și copiilor

Cât și cum îi afectează psihologic divorțul pe parteneri, dar și pe copii, discutăm la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Efectele divorțului asupra partenerilor și copiilor
Radu Szekely, despre noile planuri cadru din liceu: Trebuie să pregătim școlile pentru viață
Serviciul de noapte 28 Martie 2025, 17:09

Radu Szekely, despre noile planuri cadru din liceu: Trebuie să pregătim școlile pentru viață

Este important ca școala să scoată în evidență abilitățile și înclinațiile elevilor prin prioritizarea materiilor pe care...

Radu Szekely, despre noile planuri cadru din liceu: Trebuie să pregătim școlile pentru viață
“Adolescență coruptă”, serialul care pune pe jar întreaga lume. Cum ne punem copiii la adăpost
Serviciul de noapte 27 Martie 2025, 09:21

“Adolescență coruptă”, serialul care pune pe jar întreaga lume. Cum ne punem copiii la adăpost

Serialul "Adolescence" spune povestea unui adolescent de 14 ani, arestat sub acuzația de ucidere a colegei sale, Katie.

“Adolescență coruptă”, serialul care pune pe jar întreaga lume. Cum ne punem copiii la adăpost