Crește valoarea voucherelor de vacanță folosite în extrasezon
Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a anunțat la “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, creșterea valorii voucherelor de vacanță de la 1450 la 2080 lei.
Articol de Luminiţa Voinea, 24 Septembrie 2019, 17:39
În anul 2018, voucherele de vacanță au revigorat turismul intern și au fost un balon de oxigen pentru societățile de turism.
Aproximativ 1.200.000 de români au beneficiat de tichetele de vacanță. Majoritatea sunt bugetari, dar și o parte a angaților din mediul privat s-au putut bucura de aceasta facilitate.
“Voucherele au fost un câștig, în special pentru mediul privat, pentru că turismul în România este privat în proporție de 95%. Toți banii din voucherele de vacanță s-au regăsit în acest sistem pentru că tichetele au putut fi cheltuite doar în România. Au fost un balon de oxigen pentru multe societăți de turism, care erau în pragul falimentului”, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif, la emisiunea “Serviciul de noapte”, realizată de Maria Țoghină și Ruxandra Săraru.
În plus, tichetele de vacanță au scos la lumină turismul care funcționa la negru, spune ministrul.
“Am reușit să scoatem la lumină o bună parte din economia care funcționa la negru. In 2018 au crescut cererile de autorizare, în special pentru pensiuni agroturistice, care funcționau la negru. Pentru a accesa voucherele de vacanță au trebuit să intre în economia reală, astfel încât și veniturile la bugetul de stat au crescut”.
Hotelierii au fost și ei obligați să-și diversifice serviciile, să fie mai atenți la calitatea acestora și să angajeze forță de muncă suplimentară, astfel încât toată economia s-a mișcat .
Valoarea tichetelor folosite în extrasezon crește la 2080 de lei
În dorința de a îmbunătăți programul voucherelor de vacanță, ministrul Turismului, Bogdan Trif, anunță creșterea valorii tichetelor folosite în extrasezon, de la 1450 la 2080 de lei.
Astfel, turiștii care vor pleca în vacanță în lunile mai, aprilie, octombrie și noiembrie vor avea de cheltuit o sumă mai mare pe voucherele de vacanță, iar hotelierii vor avea turiști tot anul.
Propunerea ar putea fi aplicată de anul viitor.
“Vrem să îmbunătățim acest sistem și să aducem cât mai mulți turiști și în extrasezon. Am ajuns la concluzia că în patru luni – aprilie, mai, octombrie și noiembrie - când numărul de turiști este mai mic, să venim cu vouchere în valoare de 2080 lei . Astfel, turiștii pot opta: dacă vor vouchere pe care să le poată folosi pe toată perioada anului, atunci pot opta pentru cele de 1450 lei, dacă vor o sumă mai mare, de 2080 lei, pot să opteze doar pentru acele patru luni”, a precizat ministrul Turismului.
Reprezentanții agențiilor de turism au primit bine programul voucherelor de vacanță, chiar dacă, în unele cazuri au reclamat procedurile dificile de recuperare a banilor.
“Am acceptat această activitate de preluare a voucherelor, deși este mai greoaie prin modalitatea de decontare. Turistul pleacă în concediu, dar noi mai așteptăm mult până când ne recuperăm banii. Noi am vândut și litoral și munte și tratamente balneoclimaterice și orașe. Oamenii își fac minicircuite“, a spus Adriana Goicea de la Agenția de Turism Cocktail Holidays.
Vouchere de vacanță pe card
De anul viitor, tichetele de vacanță vor fi acordate pe card, astfel că banii vor intra direct în contul agențiilor de turism sau al hotelierilor.
Hotărârea va fi adoptată printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului, a anunțat în exclusivitate ministrul Bogdan Trif, la “Serviciul de noapte”.
Tarifele diferențiate, sancționate cu amenzi drastice
Ministrul Turismului avertizează că mărirea artificială a tarifelor de către unitățile turistice în cazul achitării cu vouchere de vacanță este o practică total ilegală și se sancționează cu amenzi drastice.
Prima condiție este ca turistul să sesizeze o astfel de practică autorităților competente, pentru a se putea lua măsuri.
„Turistul trebuie să facă o sesizare către Ministerul Turismului și Protecția Consumatorului, pentru că sunt sancțiuni drastice. Dacă operatorul de turism face o diferențiere între plata cu vouchere și plata cu lichidități, riscă o amenda de la 50.000 la 100.000 lei. Important este să vină să ne sesizeze”, spune ministrul Bogdan Trif.
Și Federația Industriei Hoteliere din România se declară împotriva creșterii artificiale a tarifelor la plata cu vouchere de vacanță.
“Nu susținem genul acesta de diferențiere, e vorba de profesionalism și educație. Nu este legal să faci astfel de dierențiere în funcție de modalitatea de plată”, a susținut Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România.
Tratamente balneoclimaterice pentru pensionari
În ceea ce-i privește pe pensionari, ministrul Turismului declară că se lucrează la câteva variante și pentru această categorie.
“Pentru pensionari, ne gândim cum putem adapta și optimiza tichetele pentru tratamentele balneoclimaterice, în colaborare cu Casa de Pensii“, a susținut ministrul Turismului, răspunzând astfel întrebărilor formulate de ascultători.
“Autentic românesc“ – o nouă clasificare pentru unitățile turistice
România are atuuri de necontestat cu care ar putea atrage multi turiști străini: turismul ecologic și cel tradițional.
Din păcate, bijuterii turistice, precum Maramureșul și Bucovina, nu sunt suficient promovate în străinătate și nici stimulate intern așa cum ar trebui.
Un proiect de lege aflat în dezbatere publică ar putea schimba în timp, aceste lucruri.
Actul normativ prevede o nouă clasificare în turism : „autentic românesc”.
“Este o nouă formă de clasificare, astfel încât să putem veni și cu facilități pentru acest tip de clasificare, care să păstreze arhitectura zonei sau mâncarea tradițională. E un turism de nișă, dar care are tot mai mulți adepți. Vorbim aici despre acele zone tradiționale, cum ar fi Bucovina sau Maramureș. Trebuie să venim în sprijinul lor și prin această inițiativă legislativă vom stimula turismul autentic românesc”, a spus Bogdan Trif.
Ministrul Turismului anunță, însă, măsuri dure de clasificare pentru unitățile turistice care vor să facă parte din program.
Video: Serviciul de noapte, ediția din 23/24 septembrie 2019