Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Concertul Extraordinar "Marin Constantin 100" unește trei generații de artiști. "Schimbăm România prin muzică"

Gala "Marin Constantin 100" a marcat Ziua Madrigalului și a fost dedicată uriașei moșteniri a fondatorului Corului Madrigal, Marin Constantin, precum și aniversării celor 100 de ani de la nașterea sa.

Concertul Extraordinar al Corului Național de Camera Madrigal, “Marin Constantin 100”, la Senatul României. Foto: Madrigal

Articol de Luminiţa Voinea, 28 Februarie 2025, 18:37

Într-o atmosferă caldă, încărcată de emoția așteptării unui concert special, cu un public primitor, dornic de o incursuriune în lumea corală autentică, a început Concertul Extraordinar al Corului Național de Camera Madrigal, "Marin Constantin 100", la Senatul României.

În sală, rumoare și nerăbdare.

Printre spectatorii de toate vârstele, maestrul Dan Buciu, compozitor, profesor de armonie și de forme și analiză muzicală la Universitatea Națională de Muzică din București, rector între 2004-2008, Mădălin Voicu, secretar de stat la Ministerul Culturii, Felicia Filip, soprană și managerul Operei Comice pentru Copii, E.S. Mons. Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, ambasadori, cunoscuta actriță Rodica Mandache, Marina Constantinescu, critic de teatru, scriitor și realizator TV .

Cu toții așteptau concertul special, curioși ce mai aduce nou, de data aceasta, Madrigalul.

Si s-a făcut liniște. În decorul somptuos al Palatului Parlamentului, au apărut rând pe rând, cu grație și eleganță, purtând bine cunoscutele costume impunătoare, membrii Madrigalului, care au intrat unul câte unul, printre spectatori.

A fost prima impresie vizuală cu care Madrigalul a impresionat.

Eleganța costumelor de epocă, din catifea, perle și cusături fine, care combină mai multe stiluri purtând amprenta epocii dintre anii 1530‑1620, face ca fiecare membru al corului să fie unic.

Rând pe rând, au urcat pe scenă, completând atmosfera care deja devenise una a bucuriei.

Au urmat copiii din Programul Național Cantus Mundi al Madrigalului, inocenți, cu sclipiri în ochi, abia așteptând să încânte publicul alături de celebrul Madrigal. Au pășit pe scenă, în fața celorlalți membri, creând în mod natural legătura dintre generații.

În momentul în care adulți și copii au început să interpreteze “Vezzostte nimphe e belle”, de Giovanni Gastoldi si “Pomișorul”, de Marin Constantin, a fost clar că Madrigalul transcede generațiile și este reperul de care avem toți nevoie într-o lume nesigură, în continuă schimbare.

Încet, încet, copiii au lăsat locul profesioniștilor din Madrigal care, cu glasurile lor divine și cu un sunet perfect, au ajuns să atingă sensibilitatea fiecărui om din public.

A fost aproximativ un sfert de oră de bijuterii corale autentice, precum "Cantare Domino" sau "Sing We and Chant It", pentru ca apoi, piesele lui Marin Constantin, "Suită prahoveană" sau "Hora la români" să anime atmosfera și să smulgă ropote de aplauze din partea publicului.

"Madrigal la 100 de ani? Aș vrea să fie așa cum încă eu îl visez, dar să nu fie mai puțin decât îl vor visa cei care vor trăi atunci." Marin Constantin

Fiind un vizionar, un deschizător de drumuri, Marin Constantin a lăsat moștenire generațiilor noastre nu numai un cor renumit, ci o prezență recunoscută în toată lumea, un ansamblu coral promotor al culturii și o comunitate unică, care se reunește anual în formula sa extinsă.

Într-o seară de 27 februarie 2025, ziua de naștere a maestrului Marin Constantin, devenită în ultimii ani ziua madrigaliștilor, actuali și foști membri ai corului au sărbătorit împreună cu publicul, prin muzică, într-un spectacol al generațiilor.

Dirijoarea principală, Anna Ungureanu, căreia maestrul Marin Constantin i-a fost mentor nouă ani de zile și Veronica Bojescu, fosta dirijoare secundă, invitată să dirijeze, au completat tabloul serii, definit prin sonoritatea specifică a Madrigalului, prezența scenică rafinată și performanța unică.

Dacă Marin Constantin a visat să unească generații prin muzică, a reușit.

În această seară magică de 27 februarie 2025, anul când Madrigalul a pășit în centenarul Marin Constantin, pe scena de la Senat au fost alături copiii din Cantus Mundi, membrii Corului Madrigal și foștii membri, seniorii Madrigalului, care și-au unit vocile într-un regal coral al generațiilor.

Premiul Marin Constantin a fost acordat, în cadrul Galei aniversare „Marin Constantin 100”, compozitorului Dan Buciu „pentru însemnata sa contribuție adusă culturii române, precum și pentru susținerea activității Maestrului Marin Constantin și a Corului Madrigal”.

Emil Pantelimon, managerul care construiește

Din 2015, Emil Pantelimon a venit cu o viziune inovatoare, care a amplificat impactul prezențelor Corului Madrigal pe scenele lumii, făcând din acest ansamblu coral un adevărat vector de diplomație culturală.

În calitate de gazdă a Concertului Extraordinar, Emil Pantelimon a punctat evenimentele anului 2024 ale Corului Madrigal și Cantus Mundi:

  • 294 de evenimente Madrigal – Cantus Mundi, 4 turnee de diplomație culturală, 2 Festivaluri Madrigal, 255.650 spectatori și peste 9 milioane de vizualizări online ale evenimentelor Madrigal – Cantus Mundi.
  • În anul 2024, Corul Madrigal a marcat 10 ani de înființarea Programului Național Cantus Mundi și a atins pragul de 2.251 de coruri active și peste 72.500 de copii în toată România.
  • 2024 - an record și în ce privește încasările: 3,6 milioane de lei și o creștere cu 59% față de 2023.
  • La final de an, Corul Madrigal oferă publicului videoclipul „Panteon – Festum Hibernum”, filmat în luna octombrie 2024 la Panteonul din Roma, în cadrul programului „Muzică contemporană românească în spații antice universale”.

"Interesul major al echipei pe care o conduc se referă la cum reușim să multiplicăm bunele practici, să punem bazele unui sistem de organizare care să funcționeze nu numai azi, ci și peste 10 ani și, cel mai important, la ce e de făcut pentru ca educația culturală să devină un instrument de sustenabilitate al unei comunități". Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Aplauze și aprecieri pentru Madrigal

La finalul concertului extraordinar, am văzut oameni fericiți, recunoscători pentru faptul că au luat parte la un asemenea regal coral și mulțumiți că hrana sufletului – arta – încă își mai găsește loc între tradiție și modernitate, în perioadele tulburi pe care le trăim.

“Corul transmite bucuria de a cânta, atinge sentimentele inimii, aşa că vă multumesc!” E.S. Mons. Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova.

"Seara aceasta este o coroană a amintirilor pe care le avem cu toții, cei care l-am cunoscut pe Marin Constantin. El, ca om și ca muzician, era unicat. Fiind foarte bun prieten cu tata (violonistul Ion Voicu, n.n.), ei se înțelegeau din priviri, erau pe aceeași lungime de undă". Mădălin Voicu, Secretar de Sat la Ministerul Culturii.

"Ne răsfață fiecare întâlnire cu Madrigalul. Când e vorba de Madrigal, simt întotdeauna o aripă a unui înger ocrotitor care se numește Marin Constantin. Doresc să port cu mine, până la următoarea întâlnire cu Madrigalul, acest moment, într-adevăr, de grație". Soprana Felicia Filip

Dincolo de emoție, de bucuria de a cânta, de a dărui și primi energie, concertul din seara zilei de 27 februarie ne-a arătat că Madrigalul este viu și are marea calitate de a fi un adevărat ghid cultural care unește generații, într-o lume atât de polarizată.

Iar în plan extern, Corul Madrigal s-a impus ca un veritabil „brand de țară”, făcând din turneele internaționale și un reper al diplomației culturale.

Impactul noilor planuri cadru asupra liceenilor
Serviciul de noapte 24 Martie 2025, 08:52

Impactul noilor planuri cadru asupra liceenilor

Expertul în educație Radu Szekely vine la Serviciul de noapte pentru un dialog necesar despre beneficiile pentru elevi,...

Impactul noilor planuri cadru asupra liceenilor
BRAT și-a desemnat noua conducere
Serviciul de noapte 21 Martie 2025, 15:24

BRAT și-a desemnat noua conducere

BRAT, organizația esențială pentru asigurarea corectitudinii și a transparenței în media online, outdoor, print și radio,...

BRAT și-a desemnat noua conducere
Cum facem mișcare în funcție de profilul genetic
Serviciul de noapte 19 Martie 2025, 10:16

Cum facem mișcare în funcție de profilul genetic

Fiecare persoană are un profil genetic și în funcție de acesta are nevoie de mișcare, alimentație și stil de viață...

Cum facem mișcare în funcție de profilul genetic
Cum ne antrenăm mintea și corpul pentru a depăși obstacolele?
Serviciul de noapte 17 Martie 2025, 10:44

Cum ne antrenăm mintea și corpul pentru a depăși obstacolele?

La Serviciul de noapte discutăm despre forța interioară, rezistență și prevenție alături de alpinistul și ghidul montan...

Cum ne antrenăm mintea și corpul pentru a depăși obstacolele?
Gabi Arteni, prim-vicepreședinte APAIR: Dacă nu se dezvoltă proiecte noi, prețurile locuințelor vor rămâne ridicate
Serviciul de noapte 14 Martie 2025, 19:01

Gabi Arteni, prim-vicepreședinte APAIR: Dacă nu se dezvoltă proiecte noi, prețurile locuințelor vor rămâne ridicate

În acest moment, pe piața imobiliară cererea de locuințe este ridicată, oferta scăzută, iar stocul de locuințe aflate la...

Gabi Arteni, prim-vicepreședinte APAIR: Dacă nu se dezvoltă proiecte noi, prețurile locuințelor vor rămâne ridicate
Destine jurnalistice care au influențat perioada post-decembristă: Gilda Lazăr
Serviciul de noapte 13 Martie 2025, 08:28

Destine jurnalistice care au influențat perioada post-decembristă: Gilda Lazăr

În anii ‘90, Gilda Lazar s-a impus ca una dintre cele mai puternice voci din presa românească, trecând apoi în sfera...

Destine jurnalistice care au influențat perioada post-decembristă: Gilda Lazăr
EXCLUSIV Festivalul Internațional "George Enescu" va avea o calitate a sunetului extrem de ridicată
Serviciul de noapte 11 Martie 2025, 08:24

EXCLUSIV Festivalul Internațional "George Enescu" va avea o calitate a sunetului extrem de ridicată

Atât pe scena Sălii Palatului, cât și în sală, vor fi montate cortine acustice pentru o experiență auditivă la cele mai...

EXCLUSIV Festivalul Internațional "George Enescu" va avea o calitate a sunetului extrem de ridicată
Cum a evoluat comunicarea în 35 de ani de democrație
Serviciul de noapte 10 Martie 2025, 08:48

Cum a evoluat comunicarea în 35 de ani de democrație

Cu o valoroasă carieră în jurnalismul post-decembrist, consolidată în domeniul comunicării guvernamentale și corporative,...

Cum a evoluat comunicarea în 35 de ani de democrație