Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Bogdan Ivănel, Code for Romania: Tehnologia este un instrument, ea are puterea pe care noi i-o dăm

Fondatorul Code for Romania, Bodgan Ivănel, a vorbit la Serviciul de noapte, despre necesitatea educației și a gândirii critice în folosirea platformelor sociale și despre cum putem utiliza tehnologia pentru a consolida valorile democratice.

Bogdan Ivănel, fondatorul Code for Romania, în studioul Serviciului de noapte cu Maria Țoghină. Foto: Marius Țoghină (foto și transmisie video)

Articol de Luminiţa Voinea, 11 Decembrie 2024, 15:23

Poate că nu suntem întotdeauna conștienți, dar tehnologia este un instrument care are puterea pe care noi i-o dăm.

De aceea, avem nevoie de mai multă prudență și de gândire critică atunci când folosim rețelele sociale pentru informare.

Ne petrecem mult timp pe platforme sociale precum Facebook și Tiktok, dar nu știm exact cum funcționează și nici care sunt algoritmii din spatele lor.

De aceea, atât cetățenii, cât și instituțiile statului ar trebui să ceară transparență din partea acestor platforme.

“Tehnologia e un instrument, ea are puterea pe care noi o dăm și este foarte important, mai ales în momentul ăsta în care tehnologia, din multe puncte de vedere, pare că scapă de sub control sau nu este sub controlul celor buni, să vrem și să cerem control asupra acestei tehnologii. Ne uităm la Facebook, la Tiktok, ne uităm la toate aceste platforme, dar nu știm exact cum funcționează, nu știm care sunt algoritmii din spate. Și este total valid din partea noastră, ca cetățeni, din partea unui guvern, să ceară acestor platforme să fie transparente”, a spus fondatorul platformei Code for Romania, Bogdan Ivănel, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Folosirea rețelelor sociale creează dependență

Este necesar să conștientizăm că folosirea platformelor sociale creează dependență și că pasul următor este să intrăm într-o zonă de maturizare în ceea ce privește folosirea internetului.

“Din păcate, în această epocă, aș spune de adolescență a internetului, am folosit internetul și noile tehnologii în fel și chip și de foarte multe ori prostește. Cred că trebuie să intrăm într-o zonă de maturizare a ceea ce înseamnă internetul și noile tehnologii și pentru asta trebuie să ieșim dintr-o zonă în care aceste tehnologii sunt făcute doar pentru comercializare, doar pentru a câștiga bani, pentru a crea dependență. Și cu cât ele creează mai multă dependență, cu atât cei care le dețin câștigă mai mulți bani din ele. Haideți să intrăm într-o zonă așa cum este cea pe care o propunem noi, în care tehnologia este folosită și în sprijinul societății”, spune Bogdan Ivănel fondatorul platformei Code for Romania, care dezvoltă soluții digitale în beneficiul societății.

Este ușor să cădem victime ale tehnologiilor fără să ne dăm seama, dacă nu înțelegem cum funcționează.

Pentru a utiliza aceste tehnologii în beneficiul nostru sunt necesare două condiții esențiale: educație din partea noastră și reglementarea domeniului din partea autorităților.

“Toată perioada din 2000, de când a început boom-ul internetului până în zilele noastre, a fost lipsită de reglementare. Cred că avem nevoie să punem niște reguli. Și marele pericol în următorii ani, pe lângă toate pericolele pe care le avem, războaie la graniță, o politică globală tot mai complexă, avem și acest pericol: că avem politicieni în fruntea acestor țări și în parlament care nu înțeleg destul tehnologia încât să știe ce să facă și cum să răspundă. Poate ne uităm când votăm data viitoare, dacă oamenii pe care îi votăm sunt capabili să înțeleagă aceste pericole și aceste oportunități, să folosească oportunitățile să ne protejeze de pericol”, spune Bogdan Ivănel.

România nu are anticorpi de protecție

Pentru a ne putea feri de pericolele viitoare, cheia este construirea unor instituții puternice, capabile să contracareze efectele negative ale noilor tehnologii asupra societății.

“Libertatea, democrația, pacea, toate aceste lucruri sunt foarte fragile. Poate să ni se pară că le-am câștigat și că le-am câștigat pentru totdeauna. Lumea se dezvoltă în jurul nostru, lucrurile, magazinele par tot mai frumoase, decorațiunile de Crăciun ne iau ochii. Dar să nu uităm că în spatele acestor lucruri, societățile se prăbușesc foarte ușor, atunci când nu au anticorpii necesari. Și din păcate, România are tot mai puțini anticorpi. Anticorpii pot să vină din zone instituționale și, din păcate, nu avem instituții puternice, eficiente, instituții profesionale. Asta ne arată și ultimele săptămâni, aceste bâlbe pe care le vedem din toate zonele instituționale ale României și, din păcate, nu avem nici la nivelul societății largi, anticorpii pentru a ne proteja de aceste lucruri”, avertizează Bogdan Ivănel.

Educația tinerelor generații este esențială pentru folosirea cu maturitate și responsbilitate a noilor tehnologii.

“Există și aceste utilizări imature ale tehnologiei care nu vor dispărea peste noapte, ci trebuie fiecare să avem ceva mai multă responsabilitate în a le utiliza și responsabilitate în a explica cu calm noi generații, fără a-i judeca că nu totul este în ecranul acelui telefon mobil. Cred că avem nevoie de o reformă fundamentală a modului în care se desfășoară educația preuniversitară în România”.

Code for Romania, infrastructura binelui

Code for Romania folosește noile tehnologii în beneficiul societății, prin soluțiile digitale pe care le-a propus în urma a șapte ani de cercetare în România.

Printre acestea se numără platforma votdiaspora.ro, prin care românii și-au putut găsi secțiile de vot și aplicațiile dezvoltate cu Departamentul pentru Situații de Urgență, în zona intervențiilor și a salvării de vieți omenești.

Pe zona aceasta, infrastructura digitală a devenit un model european, iar acum țări precum Olanda, Germania, Italia se uită cu admirație la felul cum România a implementat noile tehnologii în zona situațiilor de urgență.

“Chiar în vara asta am fost la Bruxelles împreună cu domnul Raed Arafat și am prezentat modul în care funcționează în România această infrastructură care a devenit un model la nivel european și încercăm să ducem modelul ăsta și în alte țări, să-i ajutăm și pe cei din Italia, să-i ajutăm și pe cei din Germania, să-i ajutăm și pe cei din Olanda cu tehnologia pe care noi deja am construit-o aici, în România. E interesant că la primul contact cu guvernul german, care acum ne sprijină în misiunea noastră globală, ei ne-au spus: ‘știm despre munca voastră de când a început criza refugiaților ucraineni, de când a început războiul. Noi, guvernul german, ministerul de interne german, am venit în România să-ncercăm să ajutăm Guvernul României și domnul Arafat ne-a arătat ce soluții informatice folosește pentru coordonarea în teren. Și noi ne-am uitat la ele și am zis că avem si noi nevoie de aceste soluții din partea României”, a punctat Bogdan Ivănel.

Potrivit cercetărilor Code for Romania, țara noastră are nevoie de peste 400 de soluții digitale, din care organizația a implementat 70.

“Vorbim de exemplu despre sistemul de sănătate, sunt acolo de la soluții de management-ul accesului la transplanturi până la sisteme de raportare de care România are nevoie alaltăieri, nu ieri. Știm exact unde trebuie construit, ce trebuie construit și implementat. Trebuie să vină și echipa de constructori care să pună cărămizile după plan. Din aceste 400 de soluții, noi am construit 70. Obiectivul nostru clar este să le construim pe toate 400. Aceea este infrastructura binelui de care România are nevoia, aceea e România digitalizată, cu soluții digitale în beneficiul oamenilor, nu din zona toxică a digitalizării”, spune fondatorul Code for Romania, Bogdan Ivănel.

Code for Romania este organizație care se susține din donații și la care lucrează peste 3000 de voluntari.

Organizația pune la dispoziție gratuit, o soluție digitală de dezvoltare de site-uri pentru școlile publice și pregătește două aplicații medicale - Sănătatea Mintală.ro și Centrul de sănătate.ro, a anunțat fondatorul organizației, Bogdan Ivănel.

Noutăți din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive
Serviciul de noapte 06 Ianuarie 2025, 10:44

Noutăți din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive

Prof.dr.emerit Ioan Lascăr vine la Serviciul de noapte pentru un dialog despre noutățile din domeniul chirurgiei plastice și...

Noutăți din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive
Bilanț 2024: O lume mai multilaterală cu schimbări de poziționare la nivel global
Serviciul de noapte 03 Ianuarie 2025, 09:12

Bilanț 2024: O lume mai multilaterală cu schimbări de poziționare la nivel global

Prof.univ.dr.Iulian Chifu, consideră că raporturile de forță se schimbă în mod turbulent peste tot în lume.

Bilanț 2024: O lume mai multilaterală cu schimbări de poziționare la nivel global
Impactul schimbărilor globale asupra vieții noastre în 2025
Serviciul de noapte 30 Decembrie 2024, 09:30

Impactul schimbărilor globale asupra vieții noastre în 2025

Prof.univ.dr. Iulian Chifu vine la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină pentru o analiză a transformărilor geopolitice majore...

Impactul schimbărilor globale asupra vieții noastre în 2025
Dumitru Constantin-Dulcan: Sărbătorile sunt un prilej de a medita asupra noastră
Serviciul de noapte 24 Decembrie 2024, 12:15

Dumitru Constantin-Dulcan: Sărbătorile sunt un prilej de a medita asupra noastră

Prof. univ. dr. Dumitru Constantin-Dulcan a fost invitatul Mariei Țoghină, într-o ediție specială a Serviciului de noapte.

Dumitru Constantin-Dulcan: Sărbătorile sunt un prilej de a medita asupra noastră
Povestea unuia dintre cei mai iubiți și respectați oameni de știință din România, prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan
Serviciul de noapte 23 Decembrie 2024, 12:51

Povestea unuia dintre cei mai iubiți și respectați oameni de știință din România, prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan

Despre credință și știință și despre cum putem adăuga valoare spirituală vieții noastre, vorbim într-o ediție de sărbătoare a...

Povestea unuia dintre cei mai iubiți și respectați oameni de știință din România, prof.univ.dr. Dumitru Constantin Dulcan
Cum evităm efectele toxice ale dezinformării de pe rețele sociale
Serviciul de noapte 18 Decembrie 2024, 15:36

Cum evităm efectele toxice ale dezinformării de pe rețele sociale

Efectele toxice ale dezinformării de pe platformele sociale, în special TikTok, s-au văzut la primul tur al alegerilor...

Cum evităm efectele toxice ale dezinformării de pe rețele sociale
Impactul noilor tehnologii asupra modului în care publicul se informează
Serviciul de noapte 16 Decembrie 2024, 09:11

Impactul noilor tehnologii asupra modului în care publicul se informează

Romina Surugiu, decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și Antonio Momoc, profesor la aceeași facultate,...

Impactul noilor tehnologii asupra modului în care publicul se informează
A fost inaugurat spațiul expozițional dedicat ambasadorului Mihnea Constantinescu
Serviciul de noapte 13 Decembrie 2024, 20:52

A fost inaugurat spațiul expozițional dedicat ambasadorului Mihnea Constantinescu

Asociația Energia Inteligentă în colaborare cu Muzeul Gazelor Naturale și Asociația Ambasador Mihnea Constantinescu au...

A fost inaugurat spațiul expozițional dedicat ambasadorului Mihnea Constantinescu