Avocatul Copilului intră în acțiune și în România
Avocatul Copilului va primi și va soluționa plângerile individuale făcute direct de copii sau de reprezentantii acestora față de instituțiile publice.
Articol de Luminiţa Voinea, 15 Mai 2018, 14:34
România este a 36-a țară europeană în care Avocatul Copilului devine funcțional, având ca scop apărarea drepturilor copilului, așa cum sunt prevăzute de legislația în domeniu și de tratatele internaționale.
Avocatul Copilului va primi și va soluționa plângerile individuale făcute direct de copii sau de reprezentantii acestora față de instituțiile publice, din domeniul sănătății, educației și protecției sociale a copilului.
În urma sesizărilor, va verifica instituțiile care fac obiectul plângerii, a declarat domnul Ioan Gânfălean, recent numit în funcția de Avocat al copilului, la emisiunea Serviciul de noapte.
El i-a îndemnat pe copii, părinți, reprezentanți legali să sesizeze oricând e nevoie Avocatul copilului în privința abuzurilor exercitate asupra copiilor, indiferent dacă se întâmplă acasă, la școală, în locurile de joacă.
“Avem deja pe rol 17 petitii, 4 anchete demarate in tara. Iar copii, parinti, reprezentanti legali, dar si alte persoane interesate pot sesiza oricând abuzuri exercitate asupra copiilor. Acestea se pot face la avocatul_copilului@avp.ro, la numarul de telefon 021 312 71 34 sau la Birourile Teritoriale”, a spus Ioan Gânfălean.
Cazul copilului care a căzut cu tiroliana, în atenția Avocatului Copilului
Ioan Gânfălean, a anunțat în exlusivitate la Radio România Actualități, că Avocatul Copilului a început investigația în legătură cu incidentul care a avut loc într-un parc de distracţii din Craiova, unde un copil de zece ani a căzut de la opt metri înălţime în timp ce se dădea cu tiroliana. Sfoara care îi susţinea hamul s-ar fi rupt, iar părinţii lansează acuzaţii.
O altă investigație privind respectarea drepturilor copilului vizează Casa de Copii din Cisnădie.
Violența asupra copiilor, în atenția Avocatului Copilului
Potrivit unor stastici , În România 38% dintre părinți recunosc abuzul fizic asupra copiilor în familie, iar 63% dintre copii afirmă că sunt bătuți acasă.
O dată sesizat în privința abuzurilor asupra copiilor, de către vecini sau persoane care asistă la actul de violență, Avocatul copilului poate formula cereri de chemare în judecată sau poate reprezenta minorul în instanță.
Aceeași procedură va fi și în cazul abuzurilor, violentei si exploatarii sexuale, exploatarii prin munca, traficului de finite umane, a neglijarii, precum si orice forma de violenta asupra copilului.
“Odata cu modificarea Legii 35 prerogativele Avocatului Copilului au fost sporite, iar Avocatul Copilului poate formula cereri de chemare in judecata sau plingeri penale si poate reprezenta minorul in instanta atunci cind acesta a fost victima violentei fizice sau psihice, abuzurilor, violentei si exploatarii sexuale, exploatarii prin munca, traficului de finite umane, a neglijarii, precum si orice forma de violenta asupra copilului”, a mai precizat Ioan Gânfălean la emisniunea Serviciul de Noapte de la Radio Romania Actualitati.
Apariția Avocatului Copilului vine să apere eficient drepturile copiilor, dar și să asigure implementarea lor, în conformitate cu prevederile Convenției ONU adoptate în 1989. România a ratificat Convenția ONU prin Legea 18 din 1990.
Avocatul Copilului, Ioan Gânfălean a mai anunțat, la Radio România Actualități, că, în colaborare cu alte instituții si ONG-uri va derula o serie de programe în rândul copiilor și adulților pentru mai buna conștientizare a drepturilor pe care le au minorii.