Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Atacurile cibernetice “se vor intensifica în perioada următoare”

Cât de vulnerabili suntem la atacurile cibernetice și cu ce arme se duce războiul cibernetic au fost teme de discuție la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Atacurile cibernetice “se vor intensifica în perioada următoare”

Articol de Luminiţa Voinea, 09 Iunie 2020, 17:28

Toate războaiele sunt distructive, dar când vorbim despre atacuri cibernetice, suprafața de atac în cyber security este imensă, iar complexitatea și modul de acțiune solicită răspunsuri diferite.

În perioada următoare, atacurile cibernetice se vor intensifica, vor fi mai complexe și mai diverse, având în vedere că gradul de folosire a internetului a crescut semnificativ în perioada pandemiei, atrag atenția specialiștii.

Apar și noi modalități folosite de rețelele criminale și de actorii statali, a declarat Dan Cîmpean, directorul Centrului Național de Răspuns la Incidendete de securitate cibernetică CERT-RO, la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

“Datorită coronavirusului începem să lucrăm din ce în ce mai mult de acasă, utlizăm computere, aplicații, internet. Este de așteptat ca numărul de atacuri să evolueze, se vor intesifica, se vor diversifica și ca amploare, ca mod de sofisticare și, în plus, vor solicita din partea tuturor un răspuns diferit. Din punct de vedere al CERT-RO ca organizație, avem o responsabilitate mare. Dar, privind natura atacurilor, motivarea și nivelul de sofisticare s-au mofidficat semnificativ în perioada pandemiei. Apar diverse teme noi si modalități prin care rețele criminale , dar și actori statali, folosesc subterfugii pentru a-și desfășura activitățile malițioase”.

Ca răspuns eficient la atacurile cibernetice, Dan Cîmpean susține ideea apariției unui „ofițer de protecție cibernetică” în instituții și organizații, care să aibă rolul de contact de securitate cibernetică, așa cum există în cazul protecției datelor cu caracter personal - GDPR.

De la Bruxelles vine și o veste bună: aceea că, în curând, vom vom avea un cadru legislativ clar privind atribuirea acestor atacuri.

“Din Bruxelles, lucrurile se văd într-o perspectivă internațională. În momentul când vorbim despre un atac cibernetic, vorbim despre internaționalizare. Când cineva lansează un atac cibernetic din Australia, victimele pot fi din UE sau din afară. Când vorbim despre actori statali, este dificil să atribuim aceste atacuri. Ne îndreptăm spre posibilitatea de a avea instrumentul legal de a atribui aceste atacuri”, susține Sebastian Naste, manager afaceri publice EU Strategy.

Igiena în spațiul cibernetic sau cum ne protejăm de atacurile cibernetice

Conceptul de igienă în spațiul cibernetic este nou în România, dar ar trebui să devină obligatoriu, pentru că este singura armă cu care ne putem proteja de atacurile cibernetice.

Este vorba despre utilizarea unei parole mai complexe, mai multă discreție în folosirea username-ului și a parolei și raportarea activităților suspicioase.

“E foarte important ca toți utilizatorii să folosească reguli de igienă cibernetică: începând cu utilizarea unei parole complexe, să nu transmită username-ul si parola altora, să observe activitățile suspicioase, să evite site-urile pe care nu le cunoaște. Iar în momentul în care avem suspiciuni, trebuie să ne adresăm specialiștilor, se pot face raportări către organizația noastră, către diverse autorități, canalele sunt deschise. Există canale de raportare către grupuri de voluntari, către firme specializate care asta fac, există numere de telefon la care se poate raporta sau site-uri de web”, ne sfătuiește Dan Cîmpean.

Password manager, o soluție împotriva fraudelor

Specialiștii de la BitDefender, o companie românească producătoare de soluții de securitate cibernetică, cu activitate la nivel global, se ocupă și cu studierea psihologiei utilizatorului, dar și a atacatorilor.

“Trebuie să înțelgem cum sunt sparte conturile de Facebook sau de ce. Ce am observat este că oamenii nu stiu să folosească regulile de igienă. Parola cu ziua de naștere și numele este o parolă ușor de ghicit, cineva chiar va încerca să o spargă. Majoritatea conturilor de Facebook nu au autentificare cu două modalități : cu sms sau cu un cod pe aplicație de mobil”, spune Alexandru Bălan, cercetător șef pe zona de securitate la BitDefender.

Un password manager, care este de fapt un manager generator de parole, dar și apelarea la un specialist, sunt soluții pe care le avem la îndemână și pe care specialiștii ne îndeamnă să le folosim,

“De ce nu își setează oamenii parole mai complexe? Pentru că sunt greu de ținut minte. In perioada de Covid-19, au fost oameni care nu au mai folosit până acum internetul la o asemernea valoare. Trebuie apelat la specialist , este lucru de reținut. Este bine să avem atât parole complexe, cât și parole diferite pe fiecare serviciu. Un password manager, un manager care generează parole“, spune Alexandru Bălan.

Bugetul de Securitate pentru toată casa

Pentru că trăim într-o lume digitală și ne achiziționăm aparate de tip smart – de la telefoane mobile, televizioare, până la frigidere smart - ar trebui să ne gândim și la soluții de securitate pentru ele.

Apare astfel conceptul de antivirus pentru casă, ceea ce presupune existența unui buget pentru securitate, așa cum avem un buget pentru cumpărături sau pentru vacanță.

În principiu, este recomandat orice antivirus, iar companii precum BitDefender au , pentru utilizatorii obișnuiți, și variante gratuite.

De ce avem nevoie de o soluție de securitate? Pentru că există și se intensifică atacurile de tip fishing si fraudă, spune Alexandru Bălan.

În plus, o rețea privată de internet, care să ne protejeze datele personale, mai ales când folosim conturi bancare, este o soluție recomandată de specialiști.

“Un utilizator când își dorește să aleagă o soluție de antivirus ar trebuie să se uite unde e localizată compania de securitate și unde are serverele de date. Aș recomanda să se folosească o soluție antivirus a unor companii europene, care se supun rigorilor regulamentului GDPR. Aș recomanda un antivirus pentru casă, să existe un buget pentru securitate care să cuprindă o soluție care să ne protejeze atât smart-tv-urile, telefoanele mobile, cât și frigiderele. Pe lângă acest antivirus, ar trebui să folosească un “virual private network”, care îți protejează datele tale personale, atunci când, de exemplu, îți folosești contul bancar“, ne recomandă Sebastian Naste, manager afaceri publice EU Strategy.

Plățile cu cardul on-line

Plata cu cardul bancar la magazin sau on-line este deja parte din viața noastră.

Plata on-line este sigură în România, fraudele pe acest tip de plată fiind reduse, raportat la volumul de tranzacții.

Există însă alte pericole, cum ar fi clonarea cardurilor introduse în bancomat.

“Clonarea cardurilor este un pericol mai mare decât plata on-line. Doar când e compromis un site care procesează carți de credit impactul e mult mai mare, pentru că sunt compromise milioane de cărți de credit“, spune Bălan.

Este bine să avem grijă de cardurile bancare, iar pe cele wireless să le protejăm cu un tip de husă specială.

“Să ne acoperim cardul cand plătim la magazine, de persoanele din spatele nostru, dar și de camerele din spatele caselor. Ne protejăm de atacuri. Sa ne acoperim pinul și cardul si putem folosi huse de protecție pentru carduri“, mai spune Dan Bălan.

CERT-RO: Vrem să poziționăm Romania ca lider în securitate cibernetică

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică are ca prioritate sprijinirea Strategiei nationale de securitate cibernetică și poziționarea României ca lider recunoscut în securitate cibernetică.

Dan Cîmpean susține că în ceea ce privește Strategia națională de securitate, România are una dintre cele mai valoroase resurse umane, fiind o țară cu un număr mare de creiere disponbile în sectorul cibernetic.

“Vrem să încurajăm companiile care atrag tinerii specialiști, să încurajăm poducătorii români de soluții de securitate cibernetică, să fie competitivi si din ce ce mai activi“.

5G, mix de tehnologii de o complexitate nemaintâlnită

Tehnologia 5 G va aduce un trafic mult mai rapid de internet și nu are un grad de periculozitate mult mai ridicat față de 4G, spun specialiștii.

În schimb, este un mix de servicii, de tehnologii, de o complexitate nemaintâlnită.

“Din punct de vedere al securității cibernetice, e foarte important pentru noi să ne poziționăm printe cei care vom avea securitatea cea mai strictă. Vrem să fim printre studenții buni, printre cei care vor fi cei mai rapizi, cei mai avansați, fără a bloca business-ul și alte activități“, spune Dan Cîmpeanu.

Iar Sebastian Naste spune că tehnologia 5G ne va ajuta să fim mai conectați, va fi un sprijin pentru afaceri și mediul academic, va ajuta societatea în general, fără să afecteze sănătatea.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 8/9 iunie 2020 poate fi urmărită în linkul de mai jos:

www.facebook.com/romaniaactualitati/videos

Spațiul cibernetic "nu reprezintă o lume nouă, ci o extensie a lumii reale"
Serviciul de noapte 23 Mai 2020, 12:39

Spațiul cibernetic "nu reprezintă o lume nouă, ci o extensie a lumii reale"

Ambasadorul Ion Jinga susține că majoritatea riscurilor asociate spațiului cibernetic nu țin de caracteristicile acestui...

Spațiul cibernetic "nu reprezintă o lume nouă, ci o extensie a lumii reale"
Corul Național de Cameră Madrigal pășește în anul centenar Marin Constantin
Serviciul de noapte 20 Ianuarie 2025, 09:56

Corul Național de Cameră Madrigal pășește în anul centenar Marin Constantin

Despre bijuteriile corale autentice păstrate în zestrea noastră culturală și despre proiectele Corului Madrigal în anul...

Corul Național de Cameră Madrigal pășește în anul centenar Marin Constantin
Energia și IT-ul, domenii cheie  pentru România în 2025
Serviciul de noapte 14 Ianuarie 2025, 15:04

Energia și IT-ul, domenii cheie  pentru România în 2025

Asociația "Cred în România" a întocmit un clasament al realizărilor României în anul 2024 și a identificat domeniile cu...

Energia și IT-ul, domenii cheie  pentru România în 2025
Cum va fi 2025 pentru români?
Serviciul de noapte 13 Ianuarie 2025, 10:22

Cum va fi 2025 pentru români?

Adrian Băzăvan, cofondatorul Asociației “Cred în România”, vine la Serviciul de noapte cu Maria Toghina cu argumente care ne...

Cum va fi 2025 pentru români?
Medicul Ioan Lascăr, povestea din spatele succesului:  “Am fost înfiat de o rudă, ca să pot fi acceptat la liceu”
Serviciul de noapte 08 Ianuarie 2025, 11:42

Medicul Ioan Lascăr, povestea din spatele succesului:  “Am fost înfiat de o rudă, ca să pot fi acceptat la liceu”

Prof.dr.emerit Ioan Lascăr a vorbit despre întâmplări care i-au marcat viața în perioada dictaturii comuniste și despre...

Medicul Ioan Lascăr, povestea din spatele succesului:  “Am fost înfiat de o rudă, ca să pot fi acceptat la liceu”
Noutăți din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive
Serviciul de noapte 06 Ianuarie 2025, 10:44

Noutăți din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive

Prof.dr.emerit Ioan Lascăr vine la Serviciul de noapte pentru un dialog despre noutățile din domeniul chirurgiei plastice și...

Noutăți din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive
Bilanț 2024: O lume mai multilaterală cu schimbări de poziționare la nivel global
Serviciul de noapte 03 Ianuarie 2025, 09:12

Bilanț 2024: O lume mai multilaterală cu schimbări de poziționare la nivel global

Prof.univ.dr.Iulian Chifu, consideră că raporturile de forță se schimbă în mod turbulent peste tot în lume.

Bilanț 2024: O lume mai multilaterală cu schimbări de poziționare la nivel global
Impactul schimbărilor globale asupra vieții noastre în 2025
Serviciul de noapte 30 Decembrie 2024, 09:30

Impactul schimbărilor globale asupra vieții noastre în 2025

Prof.univ.dr. Iulian Chifu vine la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină pentru o analiză a transformărilor geopolitice majore...

Impactul schimbărilor globale asupra vieții noastre în 2025