Andrei Tudor: Îmi plăcea mirosul studiourilor muzicale de la Radio România
Unul dintre muzicienii din noua generație a cărui carieră a început și s-a împletit apoi cu cea a Radioului public, Andrei Tudor, a împărtășit poveștile sale muzicale cu ascultătorii Radio România Actualități.
Articol de Luminiţa Voinea, 29 Octombrie 2024, 16:47
Într-o poveste perfecta pe care am vrea să o auzim la nesfârșit se îmbină armonios energia, emoția, cuvintele și muzica.
Povestea chiar poate deveni realitate atunci când emoția ajunge la sufletul fiecărui om și atinge cele mai sensibile corzi.
Tresărim atunci când armonia perfectă dintre sunet și cuvânt capătă un sens, iar acest lucru îl face, de 96 de ani, Radio România.
Alături de marii artiști ai noștri, Radio România a reușit să lanseze și să marcheze irevocabil cariere care au strălucit.
Unul dintre muzicienii din noua generație a cărui carieră a încept și s-a împletit apoi cu cea a Radioului public este Andrei Tudor, care afirmă că arta este emoție pură.
“Cred că în spatele fiecărui sunet, orice compozitor encodează o energie, un mesaj pe care îl trimite mai departe. Cred că fiecare sunet trebuie să fie plin de responsabilitate pentru că ceea ce facem noi este consumat de alții și cred că doar printr-o emoție sinceră poate ajunge muzica acolo unde trebuie”, a mărturisit Andrei Tudor, invitat la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.
Îmi plăcea mirosul studiourilor muzicale, studioul T6, T8, în care asistam la niște repetiții cu artiști extraordinari. Aici, în Fonoteca Radio este un tezaur.
La 1 noiembrie, Radio România împlinește 96 de ani și, de-a lungul existenței sale, a fost fereastra deschisă către artă și cultură în care s-au regăsit generații de artiști, de la Maria Tănase, Sile Dinicu, Ion Albeșteanu, Ionel Tudor și mai tinerii compozitori și artiști Andrei Tudor, Cristian Faur, Valentin Albeșteanu sau Miruna Ionescu.
"Am descoperit Radioul la o vârstă foarte fragedă. Ascultam muzică la radio, fiind foarte mic. Aveam o combină acasă și în fiecare dimineață îmi dădeam drumul la combină pentru a auzi muzică. Apoi, am descoperit din nou Radio România, prin formațiile muzicale de care am fost și sunt foarte atașat", povestește Andrei Tudor.
Provine dintr-o familie de muzicieni de mare calitate - compozitorul Ionel Tudor și textiera Andreea Andrei - care i-au deschis drumul către muzică, pe care apoi a îmbrățișat-o cu pasiune și cu responsabilitate.
“Îmi plăcea mirosul studiourilor muzicale, studioul T6, T8, în care asistam la niște repetiții cu artiști extraordinari. Tatăl meu era implicat în toate proiectele muzicale. Atunci am avut ocazia să cunosc compozitori, interpreți, instrumentiști și trăiam în energia aceea, în focul acela continuu. Și așa am descoperit eu Radio România, apoi în Sala de concerte, în Studioul Mihail Jora, prin poveștile despre Sile Dinicu, pentru că Sile Dinicu a fost nașul de căsătorie al părinților mei și prieten bun cu amândoi bunicii mei. Și atunci, cumva am fost în această familie Radio România, iar apoi Radio România a reprezentat un susținător important al momentelor de început din cariera mea de compozitor. Primele succese au fost difuzate și la Radio România, am luat premii, iar acum Radio România înseamnă foarte mult pentru muzica ușoară românească. Aici, în Fonoteca Radio este un tezaur”, povestește Andrei Tudor.
Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 28/29 octombrie 2024
Compozitorul mai spune că Radioul public contribuie direct la viața muzicală și susține fenomenul muzical din România.
"Radioul public are o misiune, aceea de a susține muzica de toate genurile. Pe care radiourile comerciale nu și-o asumă. Această misiune este greu de asumat".
În momentul de față, în opinia lui Andrei Tudor, cea mai mare problemă a pieselor românești este lipsa de mesaj.
Calitatea sound-ului în România a crescut foarte mult, există producători care fac muzica să sune foarte bine și care lucrează foarte mult și pentru străinătate, dar calitatea conținutului are o mare problemă.
"Cea mai mare vulnerabilitate în momentul de față a muzicii românești este lipsa de mesaj, lipsa de profunzime a versurilor. Eu simt asta foarte mult când ascult o melodie, imediat simt că lipsește mesajul sau când văd că se chinuie să găsească niște rime care nu au nicio legătură cu ceea ce ar trebui să transmită o melodie. Este foarte trist câteodată. Spun uneori asta pentru că chiar există muzică și artiști care fac muzica din pasiune. Asta cred că e ceea ce lipsește în mare, mesajul".
Propunerea de a scrie imnul Radio România Actualități a fost un lucru inedit.
Compozitorul Andrei Tudor a primit cu mare bucurie, în 2018, propunerea de a compune Imnul Radio România Actualități, pe versurile lui Ion Marinescu.
Într-o interpretare de excepție a celor mai cunoscuți soliști din România: Andra, Alina Eremia, Ion Marinescu, Motans, Irina Rimes, Liviu Teodorescu, Monica Anghel, Marcel Pavel, Nico, Feli, Smiley, Mita, Paula Seling, 3SE , Orchestra Nationala Radio ( dirijor Andrei Tudor), Corul Academic Radio (dirijor Ciprian Tutu), Orchestra si Corul imprimate in studiourile Mihail Jora (T4) si Sile Dinicu (T6) inginer sunet radio: Calin Gibescu mix & master : Liviu Elekes Productie, imnul compus de Andrei Tudor în 2018 este un success, adunând un număr record de vizualizări pe rețele sociale.
"Am fost foarte motivat și mi s-a părut un un lucru inedit pentru mine. Îmi place să scriu cântece cu tematică și pentru faptul că eram implicat în proiecte cu Radio România m-a bucurat foarte tare și faptul că am putut să folosesc voci extraordinare, un All Stars 2018", își amintește Andrei Tudor.
"O seară cu Andrei Tudor", la Sala Palatului
Muzicianul Andrei Tudor invită publicul iubitor de muzică la un spectacol inedit la Sala Palatului, pe 11 noiembrie, intitulat "O seară cu Andrei Tudor. Muzică de Film".
Veți asculta LIVE coloane sonore ale unor filme îndrăgite, într-o interpretare inedită, precum "E.T.", "Star Wars", "Cinema Paradiso", "Once Upon a Time in America", "Taxi Driver", "Pirates of the Caribbean", "Game of Thrones", "Forrest Gump" sau "Actorul și sălbaticii".
"La Sala Palatului ne dorim să aducem muzică de film cântată 100% live, cu Orchesta Simfonică București, cu mine la pupitru și în calitate de gazdă. Și sigur că voi cânta și la pian, pentru că îmi place să cât muzică de film la pian și cu artiști invitați Irina Baianț, Damian Drăghici, Aurelian Temișan și Julie Mayaya, care vor cânta toți câte un cântec celebru din muzică de film. Pe de altă parte, trebuie să spun că avem suite de orchestră simfonice din Pirații din Caraibe, Star Wars, care mie îmi place la nebunie, apoi Ennio Morricone, pentru că eu sunt fan Morricone și am ales Cinema Paradiso și Legenda pianistului de pe ocean. Sunt muzici care pentru mine au însemnat ceva de-a lungul timpului, din care am învățat și care m-au impresionat și care sper eu să rezoneze în rândul publicului care va fi acolo", a dezăvluit Andrei Tudor pentru ascultătorii Serviciului de noapte.
Surpriza spectacolului
Andrei Tudor a dezvăluit în premieră că va aduce un moment inedit în spectacolul de la Sala Palatului.
“Un lucru inedit pe care l-am mai făcut și îmi doresc să îl fac și la Sala Palatului, așa cum muzica de film reușește să portretizeze personaje, vreau să aleg un om din sală în mod spontan și aleatoriu, să-l invit pe scenă și să-i ofer un portret muzical, făcut din improvizație, din ceea ce îmi spune starea momentului și momentul creat live împreună, de mine și de membrii Orchestrei Simfonice București. Lucru, zic eu, inedit, pentru că nu s-a mai făcut cu orchestră simfonică. Un moment de improvizație colectivă. Am făcut acest lucru la Filarmonica din Oradea și la Satu Mare și m-am simțit foarte bine”.