Andrei Baciu: Mergeți periodic la medic!
Secretarul de stat Andrei Baciu consideră că românii ajung prea târziu la medic, iar multe diagnostice sunt tardive.
Articol de Maria Țoghină, 30 August 2022, 08:50
Aflat în prima linie a luptei împotriva virusului SARSCOV2, medicul chirurg Andrei Baciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, a vorbit la Serviciul de noapte despre lecțiile pandemiei.
El spune că la nivelul expertizei individuale, avem tot ceea ce trebuie pentru a trăi într-o țară ca afară. Ceea ce ne lipsește, și am redescoperit în pandemie importanța lor, este:
• încrederea în autorități și experți;
• organizarea activității și respectarea procedurilor;
• lucrul în echipă și respectul față de opinia diferită a celui de lângă noi.
“Dacă am reuși ca la acestea să adăugăm și continuitatea în activitate, eu cred ca România ar fi o țară ca afară”, subliniază Andrei Baciu.
Vom continua să ne întâlnim cu virusul SARSCOV2
Acest virus va continua să existe, vom mai avea perioade în care numărul de îmbolnăviri va crește, dar specialiștii speră ca variantele noi să nu mai pună în pericol viața oamenilor.
Mai mult, medicul Andrei Baciu spune că se lucrează deja la o variantă nouă a vaccinului antiCOVOD19, care speră că va fi disponibilă în perioada următoare.
Recomandarea secretarului de stat din cadrul Ministerului Sănătății este aceea de a ne informa din surse de încredere și de a respecta măsurile de protecție în zonele și perioadele în care numărul de îmbolnăviri crește.
El se așteaptă ca sezonul rece să fie o perioadă cu un număr mai mare de îmbolnăviri, dat fiind faptul că oamenii stau mai mult în spații închise și mai puțin aerisite.
4 din 10 din cancere sunt prevenibile
Medicul Andrei Baciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, spune că în perioada următoare prioritatea sa o va reprezenta lupta împotriva cancerului deoarece la acest capitol “din nefericire, România a rămas în urmă față de ceea ce medicina și știința le oferă cetățenilor din alte țări”.
El adaugă că această boală este una dintre cele mai viclene și neplăcute, dar pentru care cercetările științifice oferă din ce în ce mai multe arme și soluții.
“Este important să conștientizăm că astăzi medicina are soluții pentru acel moment în care 1 din 3 copii de sex masculin și 1 din 2 copii de sex feminin născuți astăzi vor avea cândva acest moment de diagnostic. Este un număr uriaș, nu mai este o condamnare pentru că medicina are soluții” subliniază Andrei Baciu.
Ce putem face?
Sfatul medicului Andrei Baciu, secretar de stat la Ministerul Sănătății este acela de a merge periodic la medic.
“Să te duci la medic, dar o să te duci la medic când trăiești deja, cu o jenă, cu o durere, cu o neplăcere de ceva timp și amâni vizita. Din ce motive? În primul rând, speranța că va trece sau că nu avem timp… Sau mi-e greu să-mi găsesc în rutina zilnică un moment în care să mă duc la medic… pentru că am atâta treabă de făcut: muncesc, am grijă de familie, am alte activități, mă gândesc că o să coste, mă gândesc că nu știu unde să mă duc… La fel de important, oamenii amână acest moment pentru teama că o să primească o poveste proastă, deși acesta este foarte important. Este absolut o teamă psihologică, o teamă foarte dificil de surmontat…Toate aceste lucruri te fac să te duci prea târziu la medic.”
România are mortalitate foarte mare, care este dată de diagnostic tardiv, adică oamenii se prezintă la medic și se pune un diagnostic al bolii în stadiu avansat.
“Evident că este una să descoperi o boală incipientă, când, spre exemplu, un număr mic de celule au ajuns să aibă aceste malformații și să constituie părți tumorale pentru care există foarte multe tratamente și pentru care speranța de viață și de calitate a vieții este aproape nemodificată față de a unei persoane normale, față de situația în care te prezinți la medic prea târziu într-un stadiu avansat, eventual un stadiu metastazic, de unde sunt foarte puține soluții la îndemână.” (Andrei Baciu)
Din perspectiva specialistului, cel mai util lucru pe care îl putem face pentru noi este acela de a merge regulat la medic, de a ne face analize o dată pe an și dacă avem probleme de sănătate, oricare ar fi ele, să le monitorizăm cu atenție.
“Și dacă n-o să auzim vești bune, mergem la medic. Cel puțin facem un lucru bun. Mergem din timp, poate n-o să ne placă neapărat, că, uite, am mai descoperit o chestie medicală, da, dar dacă a descoperit-o din timp, aceasta poate fi ținută sub control, poate fi eventual tratată, poate fi oricum gestionată, față de o situație tardivă, în care nu prea mai ai multe soluții la îndemână. Deci, primul lucru pe care îl putem face, haideți să mergem la medic, hai să discutăm cu medicii și asta cu siguranță ne va ajuta mai departe.” , spune dr. Andrei Baciu, secretar de stat la Ministerul Sănătății.
VIDEO: Servicul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 29/30 august 2022
Emisiunea poate fi urmărită și pe pagina de Facebook a emisiunii: https://www.facebook.com/serviciuldenoapteluni/