Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Alexandra Ușurelu: “Fata care chiar există”, un vis împlinit

Artista Alexandra Ușurelu si compozitorul Bobby Stoica au fost invitații unei ediții speciale a Serviciului de noapte cu Maria Țoghină, cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

Alexandra Ușurelu: “Fata care chiar există”, un vis împlinit

Articol de Luminiţa Voinea, 04 Mai 2021, 11:19

Cea mai bine vândută artistă independentă din România, Alexandra Ușurelu și compozitorul Bobby Stoica au spus, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, povestea celui mai recent album „Fata care chiar există”, un album special, așteptat cu nerăbdare de publicul din întreaga țară.

„Fata care chiar există” este un album sub formă de CD, înregistrat cu band-ul său, împreună cu orchestra de coarde Muse Orchestra, ce conține o colecție de 15 cântece care s-au putut asculta numai în concertele sale, dar și câteva melodii complet noi.

Simbioza perfectă dintre artist -voce și producător-compozitor

Alexandra Ușurelu a început cariera ca artist muzical independent pe scena Teatrului Odeon din București, devenind în scurt timp de la lansarea albumului său de debut, una dintre cele mai de succes artiste independente din România.

Încă de la început, Alexandra Ușurelu a mizat pe o activitate concertistică amplă, acesta fiind modalitatea preferată pentru a-și promova muzica.

Primele concerte au avut loc în cluburi restrânse, audiența crescând organic, în urma reacțiilor publicului care era martor la o atmosferă aparte.

Bobby Stoica este muzician, compozitor si producator. De altfel, la studioul acestuia de înregistrari cei doi s-au întâlnit.

Au început sa colaboreze artistic, iar in timp au format un cuplu atât în viata de zi cu zi, cât si pe scenă.

Colaborarea dintre Alexandra și Bobby Stoica a generat un proiect unic în România, ei fiind numiți de mai multe ori de către criticii muzicali „simbioza perfectă dintre artist - voce și producător – compozitor”.

Împreună au lansat albumul ”La capătul lumii” (noiembrie 2014), DVD-ul ”Simfonic Pur” (martie 2016), filmat live la primul concert simfonic al Alexandrei Ușurelu susținut la Teatrul Național din București și ”Fata care chiar există” (februarie 2021).

Fata care chiar există, un vis implinit

După 600 de concerte susținute în întreaga țară, în care publicul își dorea să plece acasă cu piesele ascultate, s-a născut ideea albumului “Fata care chiar există”.

CD-ul cu cele 15 piese poate fi ascultat acum de oricine își dorește, mai ales că este un album special, cu band și orchestră și cu un mesaj de suflet.

De altfel, Alexandra Ușuirelu povestește că ”Fata care chiar există” este ca o etichetă pe care i-a pus-o chiar publicul .

”Fata care chiar există reprezintă un vis împlinit. Au trecut șase ani de la primul album de studio și publicul își dorea să plece acasă cu cântecele noastre. Am avut aproape 600 de concerte și am prezentat mereu materiale noi. Pentru noi, toată această perioadă de restricții, a fost o ocazie de a ne opri în studio si a înregistra acest album”.

Alumul este diferit de toate celelalte, pentru că are un sound aparte, iar imprimarea lui a fost o provocare inedită pentru compozitorul și producătorul Bobby Stoica.

Piesele sunt imprimate cu band si orchestră dar, din cauza pandemiei, instrumentiștii au cântat separat, iar orchestra a fost recompusă digital.

”Am reușit să adunăm public numeros cu Alexandra, am reușit să mergem în țară cu concerte cu band larg și orchestră și pentru că publicul s-a obișnuit, așa am dorit să le prezentăm aceste materiale noi pe albumul ‘Fata care chiar există’, în aceeași sonoritate. Este imprimat cu o echipă foarte largă de instrumentiști, cu band și orchestră. A fost produs timp de multe luni, a fost o mare provocare din punct de vedere tehnic. Am imprimat instrumentist cu instrumentist și am recompus digital orchestra. După multe luni de muncă, am pus în piață, în această perioadă dificilă, un album cu band si orchestră cu Alexandra Ușurelu, care se bucură de succes”.

Albumul are și un mesaj puternic și subliniază ideea celor doi artiști care vor să aducă pe piață mai multă muzică și mai puțin marketing.

”Versurile au multă poezie și mesaj. Am reamintit unora, care poate erau mai în vârstă, sau am oferit altora din generația tânără, motive să asculte mai mult decât sa danseze, să se bucure de acest consum de muzică mai mult decât de a se înscrie într-o modă. Am propus de la început mai multă muzică și mai putin marketing. Si în timp, acesta a devenit marketingul nostru”, au povestit Alexandra Ușurelu și Bobby Stoica.

De altfel, pandemia a fost pentru cei doi o perioadă fertilă din punct de vedere al creației, cu 30 de concerte susținute fie cu public, în aer liber, fie on-line.

De altfel, și anul acesta cei doi intenționează să continue concertele în aer liber.

”Îmi este dor de această întâlnire fizică cu publicul și am încredere că vara aceasta ne vom întâlni în teatrele de de vară. Și desigur, ne vom vaccina”, spune Alexandra Ușurelu.

Surprize inedite pentru fani

Alexandra Ușurelu și Bobby Stoica sunt foarte dedicați muzicii, dar și fanilor lor, pe care nu încetează să-i surprindă.

Pentru ei, muzica este limbajul comun care leagă oameni și sentimente și creează amintiri unice.

”Recent mi-a scris cineva pe Facebook, am mers într-o zi până la Timisoara, doar eu și Bobby, să cântăm într-o librărie, pentru că un domn dorea să-și surprindă viitoarea soție acolo și a fost ceva extraordinar și pentru ei și pentru noi. Este o amintire de neuitat și au fost multe astfel de cereri. Ne este drag să fim alături de oameni și să vedem cum muzica mea ne dă ocazia de a le crea amintiri unice. Până la urmă eu de asta am început să cânt: mi-am dorit dă aduc oamenii împreuna și muzica, în continuare, îmi arata că e cea mai frumoasă modalitate de a face asta”, s-a destănuit Alexandra cu emoție în glas.

Povestea de dragoste din spatele scenei

Secretul simbiozei perfecte dintre compozitorul Bobby Stoica și artista Alexandra Ușurelu, versurile pieselor cu un puternic mesaj emoțional, sensibilitatea momentelor muzicale au în spate o poveste de dragoste dintre cei doi, care rezistă timpului și provocărilor profesionale, pentru că îi unesc valori comune: sinceritatea și calitatea umană.

Studioul muzical în care lucrează acum i-a adus împreună.

”Ne-am cunoscut în studioul lui Bobby, venisem cu trupa Vunk să înregistrez un cântec și apoi Bobby a observat că eu am concerte în cluburi micuțe și atmosfera era diferită, asta i-a atras atenția. Acea întâlnire ne-a adus împreună”, povestește Alexandra.

Mai pragmatic, Bobby spune că relația lor a apărut la momentul potrivit și s-a consolidat pe parcursul celor 8 ani de când sunt împreună.

”Relația noastră a apărut într-un moment destul de potrivit. Eu am avut foarte multă activitate și am funcționat pe scenă mult timp, cu mai multe trupe. Au fost 14 ani în care am cântat cu Voltaj E destul de greu să construiești o relație în această perioadă în care ești activ, cu cineva care nu e în domeniu, pentru că e greu de înțeles programul unui artist. Lucrurile se fac la timpul lor, eu cred că noi doi am început o relație la timpul potrivit”.

Din relația lor s-au născut mai multe piese, care exprimă perfect sentimente și stări ce uneori se exprimă cu greu în cuvinte.

”Cu Alexandra a fost destul de simplu pentru că o întețelegi foarte bine, foarte ușor. În momentul în care ne-am apropiat, lucrurile au mers ca pe bicicletă, adică foarte ușor. Acesta este un alt cântec pe care l-am facut acum: Mi-a fost ușor să te iubesc. Trebuie să încercăm să sărbătorim fiecare eveniment din viata noastră cu câte un cântec. Am apreciat cel mai mult la ea, sinceritatea”, spune Bobby printre zâmbete și priviri pline de înțelesuri.

Iar pentru Alexandra, piesa compusă de Bobby, “Acesta este sufletul meu” rămâne cea mai clară oglindă în care se regăsește.

”Noi am fost o bună perioadă prieteni și m-a impresionat calitatea lui umană, apoi a fost un cântec pe care l-a scris pentru mine, un cântec prin care m-am gândit că dacă cineva poate să mă vadă în acest fel, sigur trebuie să aibă un suflet extrem de bun. E vorba de cântecul ‘Acesta e sufletul meu’, cântecul care cred că va ramane pentru totdeauna cea mai clară oglindă a mea”.

Radio România “a adus muzica Alexandrei în fața publicului larg”

În cariera muzicală și în succesul celor doi artiști, un rol important l-a avut Radio România.

De altfel, Bobby afirmă că succesul de care s-au bucurat piesele lor pe posturile Radio România, s-a simțit imediat în sălile de spectacole.

”Radioul public este radioul care a adus muzica Alexandrei Ușurelu în fata publicului larg. Noi am avut norocul să avem succes la publicul Radioului cu conținutul muzical propus și cred că a fost o horă win-win pentru ambele părți. Am ridicat acest proiect, am făcut cunoscută muzica asta cu Radioul public, e adevărat si cu alte radiouri, dar cel mai mult a contat în mixul nostru de promo aportul Radioului public. În momentul în care cântecele Alexandrei au crescut în rotație și au ajuns la 13 difuzări pe săptămână și au ajuns la stațiile regionale si s-au bucurat de succes, s-a simțit imediat în sălile de spectacole. Nu doar că a început să vină lumea, s-a văzut în reacția lor. Radioul public are un public de bună calitate, care consumă teatru, spectacole în săli. Pentru noi, a fost o colaborare foarte bună, de succes”.

Cei doi artiști își concetrează atenția în cariera lor muzicală pe performanță și mai ales pe mesajul și conținutul pieselor și mai puțin pe formă.

”Am căutat întotdeauna să facem performanță în ceea ce facem, sa arătăm bucuria de a cânta și de a prezenta mesaje originale, cu bun simt, fără să epatăm, iar toată atenția noastră a fost asupra mesajului și a conținutului, nu a formei. Am încercat să construim spectacole foarte bune, consistente”.

Iar secretul succesului, pentru cei doi, vine din consecvență și din capacitatea de a aduna oamenii în sala de spectacole.

Video:Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 3/4 mai 2021

Cum evităm efectele toxice ale dezinformării de pe rețele sociale
Serviciul de noapte 18 Decembrie 2024, 15:36

Cum evităm efectele toxice ale dezinformării de pe rețele sociale

Efectele toxice ale dezinformării de pe platformele sociale, în special TikTok, s-au văzut la primul tur al alegerilor...

Cum evităm efectele toxice ale dezinformării de pe rețele sociale
Impactul noilor tehnologii asupra modului în care publicul se informează
Serviciul de noapte 16 Decembrie 2024, 09:11

Impactul noilor tehnologii asupra modului în care publicul se informează

Romina Surugiu, decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și Antonio Momoc, profesor la aceeași facultate,...

Impactul noilor tehnologii asupra modului în care publicul se informează
A fost inaugurat spațiul expozițional dedicat ambasadorului Mihnea Constantinescu
Serviciul de noapte 13 Decembrie 2024, 20:52

A fost inaugurat spațiul expozițional dedicat ambasadorului Mihnea Constantinescu

Asociația Energia Inteligentă în colaborare cu Muzeul Gazelor Naturale și Asociația Ambasador Mihnea Constantinescu au...

A fost inaugurat spațiul expozițional dedicat ambasadorului Mihnea Constantinescu
Bogdan Ivănel, Code for Romania: Tehnologia este un instrument, ea are puterea pe care noi i-o dăm
Serviciul de noapte 11 Decembrie 2024, 15:23

Bogdan Ivănel, Code for Romania: Tehnologia este un instrument, ea are puterea pe care noi i-o dăm

Fondatorul Code for Romania, Bodgan Ivănel, a vorbit la Serviciul de noapte, despre necesitatea educației și a gândirii...

Bogdan Ivănel, Code for Romania: Tehnologia este un instrument, ea are puterea pe care noi i-o dăm
Cum putem utiliza tehnologia pentru a consolida valorile democratice?
Serviciul de noapte 09 Decembrie 2024, 12:00

Cum putem utiliza tehnologia pentru a consolida valorile democratice?

Fondatorul Code for Romania, Bodgan Ivănel, vine la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină pentru un dialog despre cum putem...

Cum putem utiliza tehnologia pentru a consolida valorile democratice?
Programul "Un copil, un zâmbet” oferă sprijin pentru accesul copiilor la servicii stomatologice 
Serviciul de noapte 06 Decembrie 2024, 08:51

Programul "Un copil, un zâmbet” oferă sprijin pentru accesul copiilor la servicii stomatologice 

Programul, bugetat pentru anul 2025, alocă 15 milioane de lei pentru acordarea a 10.000 de vouchere digitale, fiecare în...

Programul "Un copil, un zâmbet” oferă sprijin pentru accesul copiilor la servicii stomatologice 
EXCLUSIV Există discuţii pentru o expoziţie NATO, găzduită inclusiv de pavilionul românesc la Expo Osaka 2025
Serviciul de noapte 05 Decembrie 2024, 10:49

EXCLUSIV Există discuţii pentru o expoziţie NATO, găzduită inclusiv de pavilionul românesc la Expo Osaka 2025

Ambsadorul României în Japonia, Ovidiu Raeţchi, a anunțat la Radio România Actualități, că există discuții cu NATO, pentru o...

EXCLUSIV Există discuţii pentru o expoziţie NATO, găzduită inclusiv de pavilionul românesc la Expo Osaka 2025
Ovidiu Raețchi, ambasadorul României în Japonia: România poate deveni un partener pentru tehnologii avansate în zona energiei
Serviciul de noapte 03 Decembrie 2024, 15:24

Ovidiu Raețchi, ambasadorul României în Japonia: România poate deveni un partener pentru tehnologii avansate în zona energiei

Ambasadorul României în Japonia a vorbit la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, despre perspectivele Parteneriatului...

Ovidiu Raețchi, ambasadorul României în Japonia: România poate deveni un partener pentru tehnologii avansate în zona energiei