Ziua Europei: Regal de manifestări culturale, organizate de ICR Bruxelles
Liliana Ţuroiu, directorul ICR Bruxelles, prezintă evenimentele culturale organizate de Institutul Cultural Român din Bruxelles, pentru celebrarea Zilei Europei.
Articol de Luminiţa Voinea, 08 Mai 2022, 09:45
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 mai, ora 22:23:24) - "Românii de pretutindeni" - Realizator: Luminiţa Voinea
Mai multe evenimente culturale, în cascadă, sunt organizate de Institutul Cultural Român din Bruxelles, pentru a celebra Ziua Europei. Directorul ICR Bruxelles, Liliana Ţuroiu, mi-a vorbit despre cum va fi reprezentată România în elita culturală europeană.
Realizator (Luminița Voinea): Când trăieşti la Bruxelles eşti parte din cultura europeană, iar evenimentele de înaltă clasă te fac să respiri un aer cultural de calitate. ICR Bruxelles ne delectează cu un regal de evenimente, mai cu seamă că Ziua Europei care se aproprie, 9 mai, readuce România în inima culturală a Europei. Până atunci, însă, un eveniment recent l-a adus pe scriitorul Norman Manea alături de alţi 26 de scriitori din fiecare stat membru, pentru a contribui la o antologie europeană ce prezintă destine, oraşe şi peisaje din Europa. Iată ce bucurie, Liliana Ţuroiu, că ne aflăm acolo printre elitele europene....
Liliana Ţuroiu: Este o perioadă, într-adevăr, cu evenimente deosebite, de altfel în Benelux, sau aici, la Bruxelles, în inima Europei, agenda culturală este una foarte diversă, publicul este extraordinar de încântat să participe din nou la evenimente de înaltă ţinută, la evenimente cu scriitori, cu artişti, cu creatori din întreaga Europă, după o perioadă în care aceste evenimente erau organizate preponderent online. La Luxemburg s-a întâmplat, în urmă cu câteva zile, un eveniment absolut remarcabil, lansarea cărţii scriitorului şi jurnalistului francez Olivier Guez, este practic o antologie care reuneşte câte un scriitor din fiecare ţară membră UE... A fost lansată la Abaţia de Neimënster din Luxemburg, acolo unde este inima evenimentelor culturale din Luxemburg, şi a avut un public foarte divers, sala a fost arhiplină, iar Olivier Guez a încântat audienţa cu detalii din această carte extraordinară, "Le Grand Tour - Autoportrait de l'Europe par ses écrivains". Este o carte care a fost lansată în cadrul preşedenţiei franceze, la Consiliul Uniunii Europene, a dobândit o rezonanţă aparte în condiţiile conflictului actual din Ucraina şi vreau să spun că sunt foarte mândră pentru că Institutul Cultural Român din Bruxelles a venit alături de organizatori cu ideea de a face posibilă prezenţa lui Norman Manea în cadrul acestui eveniment. Această idee s-a dovedit foarte apreciată, declaraţia scriitorului român Norman Manea, contributor la această lucrare, este una foarte puternică, iar filmul, de asemenea, pune în valoare foarte bine contribuţia scriitorului român. Contribuţia lui Norman Manea la volumul antologic conţine un text despre Bucovina natală, în care scriitorul chiar sublinia faptul că, deşi conceput înaintea declanşării actualei agresiuni contra Ucrainei, în ideea de a atrage atenţia asupra tensiunilor, aş spune europene vechi şi noi în faţa primejdiilor totalitare, iată că acest text capătă cu adevărat alte valenţe, din păcate, devine foarte, foarte actual în acest context.
Realizator: Să privim mai departe, către Ziua Europei, şi vom regăsi România ca parte a unui eveniment de diplomaţie culturală, cu un stand propriu. Care sunt surprizele pregătite de România în această zi, 9 mai, în care cu toţii simţim mai mult ca oricând apartenenţa la spaţiul european?
Liliana Ţuroiu: Se întrevăd două evenimente cu totul şi cu totul speciale, la care suntem organizatori şi respectiv parteneri. Primul eveniment la care suntem parte noi, Institutul Cultural Român de la Bruxelles, alături de Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului, este un eveniment organizat la Esch-sur-Alzette în cadrul Esch2022, capitală culturală europeană, un eveniment la care, în spaţii special amenajate, fiecare ţară membră UE este invitată să prezinte proiecte ale unor artişti, având toate o tematică de foarte mare actualitate. Pe de o parte, se celebrează Ziua Europeană a Tineretului, pe de altă parte, sigur, totul stă sub semnul Pactului Verde European. Alături de Muzeul Naţional Cotroceni, care este partener, am ales să prezentăm împreună cu curatorul şi profesorul Mihai Zgondoiu, un proiect care a fost organizat recent la Muzeul Naţional Cotroceni. Este vorba de expoziţia "Predicţiile pământului - despre gândirea şi practica ecologică", dar, alături de această expoziţie extraordinară, care a tras atenţia foarte multor artişti, practicieni, curatori, jurnalişti din întreaga Europă, sunt câteva proiecte ale unor licee şi şcoli româneşti, câştigătoare ale unei competiţii extraordinare, care a fost lansată de National Space Society, o competiţie organizată deci de NASA. Au participat peste 17.000 de tineri, şi ne-am bucurat foarte mult că în rândul câştigătorilor premiilor întâi, există foarte multe şcoli româneşti. Tinerii participanţi, alături de profesorii coordonatori, au ales să sărbătorească Ziua Europei împreună cu Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului, alături de ICR Bruxelles, pentru că în standul special amenajat cu această ocazie, de la Esch-sur-Alzette, aceste proiecte vor fi în premieră prezentate publicului.
Realizator: Ce bucurie şi ce norocoşi cei care îi vor putea vedea pe tinerii noştri!
Liliana Ţuroiu: Am fost foarte impresionată, la fel şi Excelenţa Sa, doamna ambasador Livia Rusu. Reacţia extraordinară a acestor tineri, a părinţilor, a profesorilor coordonatori, imediat şi-au dorit să participe atunci când au aflat că noi dorim să prezentăm proiectele câştigătoare, selectiv. Încă o dată, creativitatea românească este la un foarte înalt nivel, iată, într-o competiţie organizată de NASA şi vom avea, deci, câteva zeci de tineri şi profesorii lor coordonatori alături de noi.
Reporter: Cu asemenea prezenţă sunt convinsă că vom fi la înălţime. Alături de cultură şi artă, şi muzica va fi prezentă de Ziua Europei. Este un spectacol multimedia incendiar tot pe data de 9 mai, un spectacol inedit, aş spune eu, pentru că prezintă muzică, de la George Enescu la Queen, de la Bach la Bono, de la U2, de la rock la world music. Iată, pare o explozie de muzică şi culoare într-un oraş splendid, foarte iubit de turişti, Bruges.
Liliana Ţuroiu: Ne-am bucurat la rândul nostru de interesul pe care acest eveniment organizat de Institutul Cultural Român de la Bruxelles, de Ziua Europei, alături de Ambasada României în Regatul Belgiei, este vorba de un concert de gală contempo, este un soi de incursiune care nu face altceva decât să conecteze Europa prin valorile sale culturale... Şi acest eveniment extraordinar vine la foarte puţin timp după ce pe scena Bozar, în urmă cu doar câteva săptămâni, românul Cristian Măcelaru dirija Orchestra Naţională a Franţei şi noi ne bucuram să îl avem pe Cristi Măcelaru pentru a doua oară la Bruxelles, după ce în premieră Cristian Măcelaru a dirijat Orchestra Naţională a Belgiei de 1 Decembrie, Ziua României, în cadrul Festivalului Internaţional Europalia - România. Aşa cum spuneaţi, aici în inima Europei se întâmplă foarte multe lucruri. Agendă culturală este una extraordinar de bogată şi ne bucurăm întotdeauna să susţinem creatorii români pe marile scene în contexte prestigioase, aşa cum i-am obişnuit atât pe cei care călătoresc pentru mai mult sau mai puţin timp în Belgia, dar şi publicul european de aici, din inima Europei, în urma prezenţei extraordinare a României la Europalia şi în urma unei expoziţii dedicate lui Constantin Brâncuşi, care a bătut toate recordurile de audienţă aici în Belgia.
Reporter:Aşa este. Felicitări ICR Bruxelles, felicitări Liliana Ţuroiu pentru că reuşiţi să arătaţi că România aduce plusvaloare în spaţiul european, nu numai pe 9 Mai, de Ziua Europei, ci şi pe întreg parcursul anului.
Audio: Românii de pretutindeni, ediția din 7 mai 2022