Theodor Ganea, adolescentul român cu inima între două continente
INTERVIU Theodor Ganea, adolescentul care trăieste în SUA, dar vrea să împartă cu tinerii din România, cunoștințele lui despre "public debate".
Articol de Luminiţa Voinea, 02 August 2020, 13:40
Profesori și elevi de liceu din București, Constanța, Argeș, Ialomița, Călărași, Vâlcea, Bihor, Iași, Mureș, dar și din New York au participat în lunile iunie-iulie la un inedit program de dezbateri după model american. “Școala on-line” a fost tema stabilită de fondatorul programului, adolescentul româno-american Theodor Ganea.
Născut în SUA, fiul unor respectați și iubiți medici pediatri români, stabiliți în America imediat dupa Revoluția din decembrie ‘89, Theodor Ganea simte că România este, ca și America, țara sa, după cum a mărturisit la emisiunea "Românii de pretutindeni", în interviul realizat de Maria Toghină:
Realizator: Theodor, știu că ești inițiatorul unui proiect de debate în care sunt implicați și liceeni din România. Poți să ne oferi mai multe detalii despre acest proiect?
Theodor Ganea: Sigur că da. Proiectul pe care l-am inițiat se numește "2020 Romanian Public Forum Debate". Activitatea noastră include o parte educativă, care este în curs de desfășurare, și turneul în sine, care este primul turneu național de anvergură de dezbateri tip public forum din istoria României. Primul turneu public forum, un turneu pilot a fost organizat în Constanța la Colegiul Național Mircea cel Bătrân. Am decis să avansăm acest proiect, după aprecierile pozitive pe care turneul le-a avut. Dar ce este acest public forum? Public forum este cel mai agreat tip de dezbateri în America și se adresează tuturor. Participă două echipe de câte doi debaters și un arbitru sau un judecător, oricare dintre ascultătorii dumneavoastră poate fi un arbitru. Participanții încearcă să îl convingă pe acest arbitru că partea pe care o reprezintă pro sau contra are cel mai mare impact pozitiv asupra societății. De exemplu, subiectul acestui turneu care deja a fost anunțat este "În balanță școala on-line - este benefică elevilor?". Echipa contra trebuie să-l convingă pe arbitru că școala on-line nu e bună pentru elevi. În schimb, echipa pro trebuie să convingă că elevii de fapt beneficiază de școala on-line. Ca să decizi dacă echipa ta e pro sau contra tragi la sorți și asta înseamnă că trebuie să fii pregătit pe ambele părți.
Realizator: Este foarte interesant ceea ce spui tu. Dar sunt curioasă să aflu, pentru că tu ești un adolescent, un adolescent obișnuit, și sunt curioasă: ce te-a determinat să te implici în acest proiect de anvergură pentru că, iată, de la un proiect pilot în Constanța acum s-a extins la nivel național și totul este făcut de un adolescent și de asemenea sunt curioasă să aflu și cine te ajută în acest proiect?
Theodor Ganea: Sigur eu sunt un tip foarte pasionat. În America am concurat în zeci de turnee. Am ajuns la nivel semifinalist la State New York și de asemenea, am arbitrat zeci de meciuri în ideea de a introduce public forum în România. S-a născut în mintea mea când eram în clasa a opta. În unul din aceste turnee am observat că la competițiile internaționale de debate tip public forum nu erau echipe din România, deși erau multe echipe din multe alte țări. Hai să fim onești, românii sunt oameni foarte deștepți și este un păcat foarte mare că nu se prezintă la o activitate atât de importantă și benefică. Nu e numai că pierdem oportunitatea de a câștiga premii internaționale și de a promova țara noastră, dar pierdem și beneficiile educative de public forum care au fost demonstrate în mod foarte pe larg în Statele Unite. Adică, îmi e un pic dificil să aleg despre care beneficii să vorbesc din cauză că sunt atât de multe de fapt, să oferim aceste beneficii a devenit scopul nostru principal. Din acest motiv, o să vorbesc despre numai două din multe avantaje. Primul avantaj este aspectul limbii . Copiii care participă la dezbateri își exprimă ideile, scris și oral, mult mai clar și ca rezultat iau note mult mai mari. De exemplu, un studiu a arătat că în școli de cartier din New York City unde a fost introdus public forum, notele de la echivalentul de evaluare națională au crescut cu 20 la sută în sub 6 luni. Alt avantaj este ceea ce numesc americanii "problem solving", adică rezolvarea problemelor și conflictelor . In public forum nu e suficient să te expui frumos trebuie să și folosești fapte: logică, simțul realității și pragmatismul, să-l convingi pe arbitru. Asta deosebește public forum de alte tipuri de dezbateri. Cine m-a ajutat? Răspunsul este că sunt foarte norocos. Mă ajută o mulțime de oameni și din America și din România, care își donează timpul, efortul și știința lor pentru elevii din România. Fără ajutorul lor acest proiect, vorbind onest, nu ar fi fost posibil. Lista oamenilor care m-au ajutat și încă mă ajută e mult prea lungă pentru un sfert de oră, chiar și posibil o oră. Da, sunt onorat de susținerea excelenței sale domnul Ion Jinga, ambasadorul României la Națiunile Unite, care este o mare inspirație pentru mine.
Realizator: Să înțeleg că dincolo de activitatea în cadrul acestor competiții de debate ai găsit un model în Excelența Sa , ambasadorul României la Organizația Națiunilor Unite, Ion Jinga, ne bucură acest lucru. Am mai remarcat faptul că, atunci când te referi la elevii din România, vorbești la persoana întâi plural vorbești despre noi și te-aș întreba ce te simți mai mult, român sau american, sau în egală măsură și român și american, pentru că tu te-ai născut în America...
Theodor Ganea: Da, în egală măsură și american și român, adică am foarte multe conecții în România. Părinții mei vin din România. Am familie în România, am câteva proiecte care mă leagă de România dar totuși am făcut școala mea în America și trăiesc în America deci mă simt și american și român și e un pic dificil să compar. De exemplu, nu se zice: îl iubesc pe tatăl meu mai mult decât pe mama mea, în același fel nu pot să zic: iubesc America mai multe decât România, îi iubesc pe amândoi.
Realizator: M-ai cucerit cu acest răspuns și cred că ai cu adevărat o șansă reală dacă vei dori să faci o carieră în diplomație, de altfel sunt și curioasă spre ce carieră te îndrepți. Ce-ți dorești să devii ?
Theodor Ganea: E posibil să mă îndrept spre drept Am zis asta.... numai că sună frumos . Dar în serios nu știu ce vreau să devin încă. Exceptând că vreau să-i ajut pe oameni. Sunt pasionat de politică, istorie, finanțe, medicină, științele în general, dar mi-e foarte dificil să aleg între ele.
Realizator: Esti fiul a doi medici excepționali unanim apreciați la New York și în Statele Unite ale Americii. Doi oameni despre care se vorbește extrem de laudativ și iubiți de pacienții lor, de oamenii care-i cunosc, de prietenii pe care îi au , deci ești de două ori binecuvântat. Te-aș întreba: te presează părinții să mergi pe calea lor, să devii medic?
Theodor Ganea: Nu mă presează, îmi sugerează părinții mei un pic să merg spre medicină, pentru ei experiența de a fi doctor i-a ajutat mult și lor le place să salveze viețile pacienților, le place, e ceva care îi face fericiți. Eu nu știu, îmi place medicina foarte mult, dar îmi plac și alte domenii foarte mult. E foarte dificil să aleg și în plus, dacă suntem onești, medicina e foarte dificilă. Adică ce fac parintii mei este extrem de dificil.
Realizator: Și nu poți să faci acest lucru decât dacă ești o mie la sută implicat nu sută la sută implicat, sunt conștientă .
Theodor Ganea: Exact.
Realizator: Teddy, aș vrea să-mi spui cât de diferiți sunt liceenii americani de cei români și ce le spui prietenilor, colegilor tăi din New York despre România?
Theodor Ganea: Sunt tineri. Adică adolescenții sunt cam la fel peste tot, ai mult mai multe similarități decât diferențe între liceenii americani și români. Totuși, trăind în puterea cea mai mare globală, își lasă un pic amprenta pe elevii americani. În America, de la o vârstă foarte tânără se așteaptă de la tine cât poți demonstra, cum ar veni, inițiativa personală. De aceea, o mare parte din activitățile extrașcolare, în America sunt organizate de fapt de elevi, bineînțeles sub îndrumarea profesorului. Celălalt element definitoriu al elevilor americani este ideea de "giving back", de a ajuta comunitatea. Și colegii spun că România e o țară foarte frumoasă, ceea ce e și adevarat, pe care o iubesc foarte mult. Niște prieteni de-ai mei, de fapt, au fost atât de curioși că au vizitat România anul trecut și au zis că vor să o mai viziteze odată ce se termină cu coronavirusul.
Realizator: Cum vezi tu România? În ce direcție crezi că ar trebui să meargă țara natală a părinților tăi și într-o oarecare măsură și țara ta, deși, desigur, tu te-ai născut și ai crescut și trăiești la New York, în Statele Unite ale Americii?
Theodor Ganea: Da, eu văd România ca pe o țară cu mare potențial, avem multe resurse naturale și resurse intelectuale. Minți strălucite peste tot, inclusiv în IT, și potențial poate în mai multe domenii. În viitor, România, noi, trebuie să muncim ca să ne realizăm acest potențial. Poate că e un pic ironic, venind de la un român american. Dar în loc să ne risipim peste tot în lume, ar fi mult mai bine să ne concentrăm să construim țara noastră proprie. Problema că mulți români educați pleacă în străinătate trebuie s-o adresăm. Nu știu cum, dar sunt sigur că o soluție se poate găsi despre direcția în care România trebuie se meargă .....
Realizator: Știi ceva, te provoc pentru ca următoarea ediție a National Forumum Debate să fie e despre acest exod al creierelor din România. Poate tinerii pot găsi argumente pro și contra și poate chiar soluții.
Theodor Ganea: Să vedem, asta ar fi foarte bine.
Realizator: Continuă, te rog, în legătură cu ce anume te leagă pe tine de România.
Theodor Ganea: Da, ce mă leagă de România? Să spun într-un mod foarte concis: mă leagă trecutul, prezentul și viitorul. În primul rând, mă leagă moștenirea culturală din România. Am crescut în familie română, cu tradiții românești bine ajustate realităților americane, vorbim română și engleză în casă. Unele situații nu se pot aduce sută la sută. Mă leagă mai ales limba română, cum a zis marele poet Lucian Blaga, "limba ta deplină este limba în care știi să taci". Pentru părinții mei e mult prea clar că nu știu să taca în engleză. Deci, prin proces de eliminare, româna trebuie să fie limba mea. După aia mă leagă și prezentul.
Familia pe care o am în România și acele proiecte pe care le desfășor în România. La acest proiect de public forum debate, de exemplu, lucrez de câțiva ani. În ceea ce privește viitorul, sper ca România, America și tot pământul să aleagă calea păcii și prosperității. Știm că viitorul nu o să fie perfect, dar sper să fie tolerant, un viitor în care nu va exista sărăcia și care va aparține tuturor, lui Ion, Ianoș, Johannes, Yvan, Jan, Johanna, Giovanni și Jan și sper ca proiectul nostru să facă parte din acest viitor în România și în lume.
Interviul cu Theodor Ganea în format video: